Какво мислите за следния маршрут (Рила)

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Какво мислите за следния маршрут (Рила)

Мнениеот Brat4eda » Пет Юли 27, 2007 7:12 pm

Ден 1
Нощен влак от Варна за София (пристига се рано сутринта в София)
ДЕН 2
автобус София до Боровец
От тук почва карането: Боровец - Ситняково(лифт) - х. Чакър Войвода - х. Заврачица (нощувка в някой от хижите по-пътя в зависимост от времето)
ДЕН 3
х. Заврачица - х. Грънчар (нощувка) - през Кайзеровият път
Ден 4
х. Грънчар - вр. Мусала - х. Грънчар (пеш) - втора нощувка - стига да има места в хижата.
ДЕН 5
х. Грънчар - Трещеник - Якоруда
Ден 6
Търси се автобус за София или за някой др. по-голям град, който да ни вземе с колелата, ако такъв няма отиваме до Разлог(от там ще има).
Възможно е и в "Ден 5", ако преценим, че можем да хванем нощен влак от София за Варна.

Дали е подходящ за недотам технични и сериозни колоездачи? Така като гледам км са около 20-25 за всеки ден, което ми се вижда нищо, но все пак е планина. Как е маркировката, при положение, че съм ходил само на част от маршрута и то пеш, картите които има на пазара точни ли са?
.. и все пак всичките преходи се минават пеш за не повече от 5ч, а с колела, колкото и да се флегмим ще сме най-малко с темпото на пешеходци, ест. напълно нормално е да сме малко по-бързи :)
Изчетох двете сходни теми и благодарение на тях направих маршрута, но се появиха тези въпроси :)
Има ли желаещи? (става дума за средата или края на август)
Няма да се бърза като на състезание. Просто един вид почивка, бавно каране, съчетано с много красиви гледки и спирания за почивка.
Аватар
Brat4eda

Рейтинг: 1215

Re: Какво мислите за следния маршрут (Рила)

Мнениеот Brat4eda » Пет Юли 27, 2007 8:50 pm

Brat4eda написа:Ден 1
Нощен влак от Варна за София (пристига се рано сутринта в София)
ДЕН 2
автобус София до Боровец
От тук почва карането: Боровец - Ситняково(лифт) - х. Чакър Войвода - х. Заврачица (нощувка в някой от хижите по-пътя в зависимост от времето)
ДЕН 3
х. Заврачица - х. Грънчар (нощувка) - през Кайзеровият път
Ден 4
х. Грънчар - вр. Мусала - х. Грънчар (пеш) - втора нощувка - стига да има места в хижата.
ДЕН 5
х. Грънчар - Трещеник - Якоруда
Ден 6
Търси се автобус за София или за някой др. по-голям град, който да ни вземе с колелата, ако такъв няма отиваме до Разлог(от там ще има).
Възможно е и в "Ден 5", ако преценим, че можем да хванем нощен влак от София за Варна.

Дали е подходящ за недотам технични и сериозни колоездачи? Така като гледам км са около 20-25 за всеки ден, което ми се вижда нищо, но все пак е планина. Как е маркировката, при положение, че съм ходил само на част от маршрута и то пеш, картите които има на пазара точни ли са?
.. и все пак всичките преходи се минават пеш за не повече от 5ч, а с колела, колкото и да се флегмим ще сме най-малко с темпото на пешеходци, ест. напълно нормално е да сме малко по-бързи :)
Изчетох двете сходни теми и благодарение на тях направих маршрута, но се появиха тези въпроси :)
Има ли желаещи? (става дума за средата или края на август)
Няма да се бърза като на състезание. Просто един вид почивка, бавно каране, съчетано с много красиви гледки и спирания за почивка.

Приблизителни разходи:
Варна - София - Варна - 2х12.50лв за учащи.
София - Боровец ~ 10лв, Якоруда(Разлог) - София, Пловдив ~ 10-15лв;
Хижите: средно по 8лв на нощувка - 32лв.
Храна: кой колкото яде.
Бира: кой колкото пие :)
Аватар
Brat4eda

Мнениеот abs » Пет Юли 27, 2007 8:54 pm

Звучи интересно :)
Аватар
abs

Рейтинг: 1840

Мнениеот codename47 » Съб Юли 28, 2007 12:43 am

и аз го бях замислил ама след грънчар-рибни езера-рилски манастир-долу селото-теснолинейка-софия
а как ще отидете с колелата до боровец-има само едни бусчета май от автогара юг?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот Brat4eda » Съб Юли 28, 2007 8:59 am

codename47 написа:и аз го бях замислил ама след грънчар-рибни езера-рилски манастир-долу селото-теснолинейка-софия
а как ще отидете с колелата до боровец-има само едни бусчета май от автогара юг?

Ами или до Самоков и от там каране по лудия баир (около 10км), или до Костенец с влак и от там каране около 20км по супер лудия баир :)
Връщането от Якоруда е възможно да стане и с теснолинейката или с каране до Септември, като се качим до Юндола и после е спускане. (56км).

Иначе твоя маршрут е много живописен, минавал съм го пеш. Но ми се струва, че за колело не става, особенно отсечката Грънчар - Рибни езера и то частта, след разклона за вр. Мусала. Пък от Рибни езера до Рилски манастир се сещам една стръмна пътека с много клек, която пеш трудно слязахме, но тогава минахме през Смрадливото езеро, може да има и др. пътека. Иначе после се излиза на един път, който е идеален за каране, но тая пътека е 2ч пеш и маркировката е мн. гадна.
Последна промяна Brat4eda на Съб Юли 28, 2007 9:09 am, променена общо 1 път
Аватар
Brat4eda

Мнениеот ZlatnataChovka » Съб Юли 28, 2007 3:29 pm

Аз съм супер навит за Кайзеровия път, точно четох за него в списание Върхове. Обаче от Якоруда не съм никак навит да се търси рейс. Има прекрасна теснолинейка, която качва колелата ;)
Луд съм! Аз, ако не бях луд, до сега да съм откачил...
Аватар
ZlatnataChovka

Рейтинг: 1306

Мнениеот naka76 » Съб Юли 28, 2007 5:56 pm

ZlatnataChovka написа:Аз съм супер навит за Кайзеровия път, точно четох за него в списание Върхове. Обаче от Якоруда не съм никак навит да се търси рейс. Има прекрасна теснолинейка, която качва колелата ;)

По-бързо се извърта отколкото с теснолинейката.
Аватар
naka76

Мнениеот bdz43r » Съб Юли 28, 2007 6:36 pm

naka76 написа:По-бързо се извърта отколкото с теснолинейката.
От Велинград до Септември съм го взимал с 30-40 мин по-бързо от влака. Като се има предвид, че скоростта на влака от Якоруда до Септември е повечето 30км/ч (има и малко 40-45), би трябвало също да излезе по-бързо. Само където пътя от Велинград до Варвара е много нагърчен и тесен.
ZlatnataChovka написа:Има прекрасна теснолинейка, която качва колелата ;)
Без фургон повече от 1-2 колела са проблем, а местното население също има навика да товари колела на влака. С фургони са само 16103/10106 и 16101/16104 във Вторник и Петък.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Brat4eda » Съб Юли 28, 2007 6:53 pm

Ами то винаги може да се промени (всяка една част от маршрута), аз затова и съм пуснал темата, за да събера повече мнения и да избера оптималния вариант.
Дори е възможно да спим на Якоруда и един цял ден да си въртим до Септември. От там да хванем влак за Пловдив и лека полека към Варна :)

Пък Златна човке, ако си навит вкл. се ние за сега сме евентуално двама от Варна.
Иска ми се да се съберем поне 3ма, че е по разумно (ако с някой нещо се случи) - все пак всичко става.
Аватар
Brat4eda

Мнениеот BikeArea » Съб Юли 28, 2007 10:02 pm

naka76 написа:По-бързо се извърта отколкото с теснолинейката.

Ама няма я романтиката на влака... :D
Трак-трак три дена път с камили... :)

М/у другото проблема на влака не е само в ниската му скорост. Спира на доста места и изминава няколко километра повече отколкото по автомобилния път.

А относно пътя Велинград-Варвара - не ви съветвам! Лично аз нямам смелост да го мина с велосипед. За тесен не е толкова тесен, но е доста натоварен според мен и това го прави опасен по моите разбирания.

Ако решите да спите в Якоруда и да карате цял ден до "големия" влак горещо ви препоръчвам маршрута Велинград-Ракитово-Цигов чарк-Батак-Пещера-Радилово-Пазарджик. ;)
По-дълго е като дистанция, но пък е по-приятно, пък и без туй (евентуално) ще имате цял ден на разположение! :)

Има и един чисто нов път Цигов чарк-Превалата (разклон, на дясно е за Доспат, вие завивате наляво 50-60м по-надолу)-м. Дъното-курорт св. Константин-с. Дебращица-Пазарджик. Следи язовира и е панорамен, на спускането почти няма да срещнете коли! :agree:

А! Да не забравя!
НА х. Грънчар съм останал с впечатление, че е силно посещавано!
Имам един телефон, който са ми го дали уж за х. Гънчар - 048 81 14 02
Тези 048 не ги знам дали работят все още, но пробвайте се за резервация или нещо от този род.

Ако имате възможност напишете тук (или ми ги пратете на ЛС) датите, в които ще карате, когато ги определите. Ще се радвам, ако не в целия, то поне в част от маршрута да се включа.

Успех! :beer:
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот БайКария » Съб Юли 28, 2007 10:32 pm

Възможно е, а и доста красиво от Грънчар през Нехтеница да се спуснете до м. Ропалица, откъдето тръгва "водопроводен" път към Белмекен. Оттам има много варианти за слизане до Костенец или Белово т.е. директно на главна ЖП линия. Това е доста живописен вариант, като до последно си карате в планината. Успех :beer:
Аватар
БайКария

Рейтинг: 1955

Мнениеот ZlatnataChovka » Съб Юли 28, 2007 10:48 pm

Значи, за тази теснолинейка съм писал реферат, печелил съм конкурс със снимка, правена там и ми е огромно хоби. Ще се возя с кеф, познавам кондуктори, всичко е на шест там. 45 км и до 50 вдига само в участъка Варвара - Септември, преди това над 39 няма, освен можеби 42 малко около Велинград точно има няколко прави.

Фургон мисля, че има във ВСЕКИ ден, но в определени влакове ( им 4 влака на ден ). Ако не съвпаднем с фургона, няма проблем, все ще измислим нещо, в теснолинейката няма правила както в нормалния влак ;)

Просто я обичам много. Между другото, за теснолинейката имам един план - изчаква се влак на Аврамово и от Аврамово се кара по пътя към Черна места ЗАЕДНО С ВЛАКА, като се спира на един мост и се чака влака да мине отдолу, после на друг - влака мионава отгоре, след това се гледа на първия охлюв и след това се настига на Черна места. Но това ще го направим в друга програма ;)
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот bdz43r » Съб Юли 28, 2007 10:58 pm

ZlatnataChovka написа:Значи, за тази теснолинейка съм писал реферат, печелил съм конкурс със снимка, правена там и ми е огромно хоби...
За теснолинейката може да си поговорим някой път специално (и на мен ми е слабост). Влаковете с фургони съм ги споменал горе, така е по график (16103/16106 ежедневно има фургон), а скоростите - 30-40-45 са, 50 вече няма. Възможни са отклонения от 1-2км/ч ако го засичаш с GPS.
За пътя от Велинград до Септември - пробвал съм 1-2 пъти, става, ама не си е работа, много движение има.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Brat4eda » Съб Юли 28, 2007 11:30 pm

BikeArea написа:Ако решите да спите в Якоруда и да карате цял ден до "големия" влак горещо ви препоръчвам маршрута Велинград-Ракитово-Цигов чарк-Батак-Пещера-Радилово-Пазарджик. ;)
По-дълго е като дистанция, но пък е по-приятно, пък и без туй (евентуално) ще имате цял ден на разположение! :)

Както да го гледам това са си 100км в планина, нищо че са по асфалт (сетих се за изкачването Девин - Пампорово, което е само 39км :) ) едва ли ще ни е по силите да минем 100км, след приключението :)

Най я виждам работата, ако има удобен транспорт с него да се придвижим до "големия влак", това вероятно на място ще се реши като пристигнем в Якоруда (в зависимост от желанието и останалите сили). Вариант е също Якоруда - Юндола - Белово (каране) и после към Варна
Други въпроси се надигнаха в мен. Тъй като до сега не съм ходил с колело на планина с преспиване на хижи, а само съм си правил лъчове от едно и също място и вечерта приспиване на същото. Как стои въпроса с храната? Тъй като забелязах, че не мога да тръгна с голямата раница и с колело (не е комфортно). Мисля да взема една 35л, но в нея като сложа най-важните работи, не остава място за повече от пакетче с вафли, вода и някой друг сандвич.
Предполагам по хижите се предлага топла храна, бира и по някой шоколадче, вафличка?
Аватар
Brat4eda

Мнениеот BikeArea » Нед Юли 29, 2007 2:02 pm

Без да искам пуснах долния пост 2 пъти! :I :I :I
Последна промяна BikeArea на Нед Юли 29, 2007 2:06 pm, променена общо 1 път
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот BikeArea » Нед Юли 29, 2007 2:02 pm

Чакай да питам като стана дума.

БайКария написа:Възможно е, а и доста красиво от Грънчар през Нехтеница да се спуснете до м. Ропалица, откъдето тръгва "водопроводен" път към Белмекен. ...

Какво имаш предвид под "водопроводен" път?!
Преди 3-4 години минах по един път правен за водопровода - Трещеник-Семково (стигнахме до Сухото езеро) и честно да ти кажа пътя изобщо не беше път, въпреки, че на картата го окачествяват като такъв! В началото бива, но после е обрасъл и преминава в пътека, която се губи. На късмет през клековете стигнахме до Сухото езеро...
Ако Нехтеница-Ропалица-Врановище-Белмекен е същия... направо са ми разбити детските мечти... :bawling: :D Имах идея да го минавам с велосипед.

Brat4eda написа:Както да го гледам това са си 100км в планина, нищо че са по асфалт (сетих се за изкачването Девин - Пампорово, което е само 39км ) едва ли ще ни е по силите да минем 100км, след приключението

около 40-40 и малко км спускане
25-30км изкачване
останалото по равно

Вие ще си прецените, според зависи как ще са ви силите след ДЕН 5.

А за теснолинейката, някой возил ли се е при машиниста?
Знам, че е забранено, но много ми е мерак и някой ден ще го питам! :)
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот ZlatnataChovka » Нед Юли 29, 2007 2:36 pm

За спане на хижа Заврачица спах при участието си в XVenture< хижаря е голям фен, зарежда телефони и продава супи и вафли и малко манджане, там е оферта да спим!

За каране, мен ме устройва повече Якоруда-Аврамово-Юндола ( където ще ядем домашно кисело мляко със сладко ) - Велинград - страхотно спускане и от там...

теснолинейката :rofl:
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот bdz43r » Нед Юли 29, 2007 7:38 pm

BikeArea написа:А за теснолинейката, някой возил ли се е при машиниста?

:offtopic: Зависи от машиниста, ако са печени може и да се навият, то по тази линия няма много началници. Ако ти е много зор ще те повозя на голям влак.
Аватар
bdz43r

Мнениеот ZlatnataChovka » Нед Юли 29, 2007 7:55 pm

Не е така. Надолу баш към Велинград има проверки. Най-лесно се навиваха преди след велингард, в посока Добринище, но сега са ги позатегнали и това става малко по-трудно вече. Аз съм се возил и приятелката съм качвал, имам и филмчета отпред. Много е готино и дизелово :popcorn:
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот bdz43r » Нед Юли 29, 2007 8:22 pm

ZlatnataChovka написа:Много е готино и дизелово :popcorn:
Знам :) А ти ако знаеш с парната какво е...
Аватар
bdz43r

Мнениеот X3MIST » Нед Юли 29, 2007 9:43 pm

Brat4eda аз направих доста добър план за поход в Рила, но за съжаление това лято няма да мога да го осъществя. В продължение на около 2 седмици събирах информация за цени, карти, полезни съвети и какво ли още не. После направих върху една топологична карта маршрут и предвидих с приличен запас времето за каране на любители из планината. Доста проблеми ми се струпаха това лято, но се надявам следващото да реализирам идеята си. Ако имаш нужда от някаква информация пиши ми на ЛС. Надявам се да мога да ти помогна.
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Рейтинг: 1240

Мнениеот тучо чучо » Пон Юли 30, 2007 4:36 pm

BikeArea написа:Чакай да питам като стана дума.

Какво имаш предвид под "водопроводен" път?!

Ако Нехтеница-Ропалица-Врановище-Белмекен е същия... направо са ми разбити детските мечти... :bawling: :D Имах идея да го минавам с велосипед.

Карахме от Белмекен до Грънчар по горепосочения път три пъти миналото лято.
Прекрасен чакълиран път, който е доста широк, за да се разминат два камиона. Известен е също и като "Пътя по Кота 1900", защото държи именно тази височина - 1900-2000 м.н.в. Наистина е водопроводен, строен е с тази цел - дублира водопровода. Много е "рАзгледен" - гледката грабва и не усещаш камъните под колелата. :)

Бих искал да добавя, че Кайзеровия път не бива да се подценява. По-горе Братчеда спомена "недотам технични и сериозни колоездачи". Пътеката е много разнообразна и интересна, но на места е доста тясна и технична, с големи камъни и клекове, дърпащи те към пропастта.
Качването от Боровец до Ситняково с лифта не знам колко е осъществимо, защото не съм сигурен, че лифта работи. Потърси телефон и питай. От там до х. Заврачица не е трудно да се стигне за един ден имайки предвид, че маркировката е добра. Може да се стигне и до Грънчар в този ден, но трябва да се тръгне по-рано. Това как се връзва с влаковия транспорт оставям на вас. Лошото е, че винаги съм го минавал в обратна посока и не мога да конкретизирам в часове. Обратно, от Грънчар до София, около 110 км. обикновено го взимаме за 6 до 8 часа в зависимост от броя и продължителността на почивките в кръчмите по пътя. :D
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Brat4eda » Пон Юли 30, 2007 6:24 pm

тучо чучо написа:Бих искал да добавя, че Кайзеровия път не бива да се подценява. По-горе Братчеда спомена "недотам технични и сериозни колоездачи". Пътеката е много разнообразна и интересна, но на места е доста тясна и технична, с големи камъни и клекове, дърпащи те към пропастта.
Качването от Боровец до Ситняково с лифта не знам колко е осъществимо, защото не съм сигурен, че лифта работи. Потърси телефон и питай. От там до х. Заврачица не е трудно да се стигне за един ден имайки предвид, че маркировката е добра. Може да се стигне и до Грънчар в този ден, но трябва да се тръгне по-рано. Това как се връзва с влаковия транспорт оставям на вас. Лошото е, че винаги съм го минавал в обратна посока и не мога да конкретизирам в часове. Обратно, от Грънчар до София, около 110 км. обикновено го взимаме за 6 до 8 часа в зависимост от броя и продължителността на почивките в кръчмите по пътя. :D

Много полезна информация!
Ами то може и с каране от Самоков до х. Заврачица, така като го гледам не е кой-знае колко....
Иначе за Кайзеровият път, напълно нормално е на 2400-2500м да няма изцяло караема пътека. Предполагам, тези стръмни места с камъни и клекове, не са чак толкова много и ще си струва носенето/бутането по тях? Аз точно от там никога не съм минавал.
Аватар
Brat4eda

Мнениеот ZlatnataChovka » Вто Юли 31, 2007 1:01 am

Струва си явно, определено. В новия брой на списание Върхове, както споменах и по-рано, има статия точно за Кайзеровия път. Има една снимка на колоездач каращ по много тясна пътека, от едната му страна клекове протягат хищно клонки, а от другата се пери вертиакелн 4-5 метров отвесен зид под пътеката. Но авторът на статията споделя, че тези места не са много и определено си заслужава да се направи този маршрут, като също споделя, че пътя е достъпен по принцип и за не-чак толкова луди майстори, без, разбирасе, да отрича, че е техничен именно заради клековете и пропастите, както и някой и друг камък в повече.
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот codename47 » Вто Юли 31, 2007 7:33 am

значи аз съм говорил с един приятел планинар който ми каза че след грънчар след качването на платото докъдето си е бутане верно ама не повече от 2ч пътеката за Рибни става караема и чак преди циркуса на езерата ще трябва пак да се бута по серпентините надолу. А иначе надолу за Рилския манастир след това мисля че пътят не беше на повече от 1ч от клека
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот BikeArea » Вто Юли 31, 2007 9:55 am

@тучо чучо :agree:
:bowdown:
Благодаря за информацията относно пътя! Ще ми бъде полезна! :beer:

Съмнявам се някой да е пропуснал тази статия за Кайзеровия път, но аз пускам линк, в случай, че не сте погледнали в сайта. :)
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот Admin » Вто Юли 31, 2007 10:20 am

Това е същата статия, която по-късно бе публикувана и във "Върхове" ;)
Кайзеровият път е една от най-най-любимите пътеки на автора още от времето, когато я е минавал пеша. Познавам го, затова ми вервайте като ви казвам! :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Brat4eda » Вто Юли 31, 2007 10:21 am

BikeArea написа:Съмнявам се някой да е пропуснал тази статия за Кайзеровия път, но аз пускам линк, в случай, че не сте погледнали в сайта. :)

http://www.mtb-bg.com/index.html?http:/ ... /ar091.htm
http://www.mtb-bg.com/articles/ar017.htm

Тези две статии ми бяха вдъхновението :)

Най-вероятните дати ще са 23 - 26.08, като на 22ри се пътува с нощен влак за София. Още не сме решили окончателно де :) Пък и малко да наближи, че да има сериозна прогназа за времето.
Трябва да се обадя и на х. Грънчар да питам за места, но и да няма ме съмнява да ни върнат :) по-скоро ще спим в столовата и така...
Аватар
Brat4eda

Мнениеот Admin » Вто Юли 31, 2007 11:45 am

Ако няма места на Грънчар, слезте до Трещеник, там по-лесно ще намерите :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот ZlatnataChovka » Вто Юли 31, 2007 1:37 pm

23-26 - аз съм много навит!

Надявам се да го реализираме!
Аватар
ZlatnataChovka

Следваща

Назад към Мероприятия - архив