Автомат за главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Автомат за главина

Мнениеот shaady » Нед Юли 29, 2007 10:07 am

На главина която се захваща с гайки може ли да се сложи автомат, и ако моооже само автомат ли трябва да купувам или още неща?
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот Brave » Нед Юли 29, 2007 10:18 am

Със сигурност трябва и нова ос, предназначена за QR. Разбира се, резбата на новата ос, трябва да е съвместима с тази на конусите и контрагайките на главината или да е снабдена със свои конуси, който да са с подходящ размер и форма за лагерите.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот M1010X » Нед Юли 29, 2007 10:57 am

След като е направена за ос с гайки е абсолютно безсмислено да се слага QR - самата главина най-вероятно е пълен :censore:
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот jivkonik » Нед Юли 29, 2007 11:25 am

M1010X написа:След като е направена за ос с гайки е абсолютно безсмислено да се слага QR - самата главина най-вероятно е пълен :censore:

Не си прав, ако е решел да си слага тази главина на алуминиева рамка трябва да си сложи QR, затягането на гайки върху алуминия отнема от материала доста свирепо! Е, може да подложи шайби и да си ползва гайките.
shaady - на каква рамка ще слагаш главината?! Ако е рамка със стоманени уши, и то от вида, на който главината не е с фиксирано място за оста си - НЕ БИВА ДА СЕ ПОЛЗВА QR!!!! Ще се размести по време на движение и ще стане хубаво пребиване!
QR може да се ползва САМО на рамки с фиксирано положение на оста на главината.
Това ограниечение го няма при вилките. Поне така си мисля..... :idea:
Аватар
jivkonik

Мнениеот shaady » Нед Юли 29, 2007 2:34 pm

Значи няма да стане само като дам 6 лв за комплект автомати, трябва и нова ос, или така съм разбрал а една нова ос, която става за автомати, колко струва?
Аватар
shaady

Мнениеот M1010X » Нед Юли 29, 2007 3:13 pm

Сигурно и тя е там някъде, ако не е и по-скъпа.

Наистина, ако рамката ти няма уши за главината, които да фиксират положението на оста (такива), а е с такива, QR не е желателен - аз лично карах една рамка с уши от втория тип и дискът постоянно изместваше колелото. Пребиване не става, но е неприятно (най-малкото).
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот shaady » Нед Юли 29, 2007 5:07 pm

Не я знам точно каква е,но рамката е Sprint Apolon a вилката RST Gila T5,
и не знам дали ще стане.
Аватар
shaady

Мнениеот M1010X » Нед Юли 29, 2007 5:57 pm

shaady написа:Не я знам точно каква е (...)

Добре, де, дал съм линкове - погледни ушите - толкова ли е трудно?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот X3MIST » Нед Юли 29, 2007 9:24 pm

Какъв е тоя Аполон без QR на главините. Чудна работа. Моя е със същия амортисьор отпред и двете главини са с QR. По принцип на тази рамка зандата ос е с фиксирано положение. Добре е да не е с гайки. За съжаление не мога да кажа колко ще ти струва промяната на главините.
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Рейтинг: 1240

Мнениеот jivkonik » Пон Юли 30, 2007 10:12 am

На Аполона задния Drop Out е с фиксирано положение т.е. предвиден за главини с QR. Остава да си намериш подходяща куха ос в комплект с QR и евентуално конуси към нея, които са съвместими със сгашниту конуси. Другия вариант е да ползваш сегашните си конуси, стига резбата им и даметъра на плътната ос и на новата куха ос да са еднакви.
Аватар
jivkonik

Мнениеот shaady » Пон Юли 30, 2007 10:58 am

jivkonik написа:На Аполона задния Drop Out е с фиксирано положение т.е. предвиден за главини с QR. Остава да си намериш подходяща куха ос в комплект с QR и евентуално конуси към нея, които са съвместими със сгашниту конуси. Другия вариант е да ползваш сегашните си конуси, стига резбата им и даметъра на плътната ос и на новата куха ос да са еднакви.

Благодаря за пдодробното обяснение, ама не разбрах какво означава конуси :dunno: :rofl:
Аватар
shaady

Мнениеот jivkonik » Пон Юли 30, 2007 11:23 am

shaady написа:
jivkonik написа:На Аполона задния Drop Out е с фиксирано положение т.е. предвиден за главини с QR. Остава да си намериш подходяща куха ос в комплект с QR и евентуално конуси към нея, които са съвместими със сгашниту конуси. Другия вариант е да ползваш сегашните си конуси, стига резбата им и даметъра на плътната ос и на новата куха ос да са еднакви.

Благодаря за пдодробното обяснение, ама не разбрах какво означава конуси :dunno: :rofl:

Съветвам те да се запознаеш със статиите касаещи устройството на велосипеда налични в сайта, както и техническите такива. Тази е точно по твоята тема, но разгледай и другите да си наясно с терминологията:
http://www.mtb-bg.com/articles/ar057.htm
тук точно е даден пример с кухи оси и QR автомати.
Ако никога не си разглабял главина за профилактика те съветвам да отидеш на майстор поне за първия път, както и да се консултираш с него за възможната подмяна на осите с кухи и слагане на QR автомат.
Аватар
jivkonik

Мнениеот Гост » Вто Юли 31, 2007 12:30 pm

Може сменяш главината и слагаш нова QR по 20-30 лв са ;)
Гост

Назад към Веломеханик