Велинград и околията

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Мнениеот outfaced » Нед Авг 19, 2007 10:18 pm

БайКария написа:...Петко е от Велинград...а ти си имал честта да минеш по най-тегавия участък от кръговия маршрут (Цигов чарк - Семиза) - това почти изцяло е бутане, а дървосекачите и водата са го доокрасили най-вероятно...колкото до квалификациите за автора на картата и описанието :nono:

e пък малко градивна критика ;) ... радва ме че някой се е хванал с тая работа и ако не беше, въобще нямаше да карам там.
Ама все пак съм турист от 7 годишен и познавам хора (пак от Велинград), които правят туристическата маркировка и знам за какво говоря. Района е пълен с полянки и черни пътища между села и паланки, а и в тия шубраци няма и видимост. Описанието и маркировките поне в актуалния им вид не са достатъчни за да не се загубиш.
Маркировка не се прави с метални табелки! Не знам колко от оригиналния брой въобще са останали, но наличните им е олюпена боята и са почнали да ръждясват. Както казах, мисля че и някой вече липсват.
Не случайно всичката туристическа маркирвка е с боя по дървета и камъни. Поставя се така, че от едната маркировка да виждаш следващата, или ако не, то по пътя м/у двете да няма накъде другаде да вървиш. Задължително се слага маркировка и на кръстовища и отбивки.
Въобще ако маркировката е като за свят не ти трябва карта. Поне аз на това съм бил свидетел като пешеходен турист.

А упътванията в картата да кажем са на 90% ок, обаче заради останалите 10% си припомних израза "познай какво е искал да каже автора".

и все пак евала за идеята и за инициативата :bowdown:
сега съм спокоен, че след като тва е било най гадното, другото ще е по айляк :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот BikeArea » Пон Авг 20, 2007 12:53 pm

@outfaced
Не заставам на ничия страна, но имай предвид, че въпросните метални табелки (поставени от БайКария) са изложени на предкалено голямо въздействие от външни сили - цигани ги крадат (за скрап), идиоти стрелят по тях, други драскат с камъни или друго, някои пък ги чупят от обикновен вандализъм...
Съгласен съм, че това не е идеалния похват за маркиране - има недостатъци и т.н., но смятам, че има причина да е изпълнено по този начин, друг ще каже това. :)

Иначе не мога да не кажа две думи за моя уикенд:
Имаше честване на 50 годишнината на пловдивското спелео-дружество на х. Марциганица. Групата с велосипедите се разформирова и се качихме с МПС-та, ние (по-малкото) се качихме още в петък и останахме до неделя после цепихме пеш през 40-те кълки към с. Бачково (без карта, но (този път) не се загубихме), спахме в селото и се прибирам от там преди 3 часа.
Като цяло съм меко казано предоволен от приключението, за съжаление няма да мога да разкажа подробно понеже всичко, което кажа ще бъде малко. Който беше там знае за какво говоря! ;)
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот gon-goal » Пон Авг 20, 2007 7:37 pm

BikeArea:..........въпросните метални табелки (поставени от БайКария) са изложени на предкалено голямо въздействие от външни сили - цигани ги крадат (за скрап), идиоти стрелят по тях, други драскат с камъни или друго, някои пък ги чупят от обикновен вандализъм......

Пример: Табелите на Байкария по маршрута *Контрастена на язовир Батак - с.Костандово* ги няма. Седи си само първата, след стената. Аз също се обърках ( без километраж) и слезнах в Ракитово. Берачите на малини и боровинки явно берат и табели.
gon-goal

Рейтинг: 1205

Мнениеот outfaced » Пон Авг 20, 2007 8:50 pm

gon-goal написа:Пример: Табелите на Байкария по маршрута *Контрастена на язовир Батак - с.Костандово* ги няма. Седи си само първата, след стената. Аз също се обърках ( без километраж) и слезнах в Ракитово. Берачите на малини и боровинки явно берат и табели.

шит ... точно от там мислех да минавам следващия път
ми по упътванаята е все направо, направо ... уж де ;)
кажи де се обърка, да не повтарям ...
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот gon-goal » Пон Авг 20, 2007 10:15 pm

0,79км - отдясно идва пътека - продължете направо
2,45км - отляво идва път - продължете надолу
Някъде тук, но както казах нямам километраж, така че не съм сигурен. Карах в северозападна посока и все нагоре докато не стигнах един коларски път, който се спуска надолу (на север).... в Ракитово. Пътеката трябва да е била по на изток, но така и не разбрах.
gon-goal

Рейтинг: 1205

Мнениеот outfaced » Сря Авг 22, 2007 6:39 pm

ако времето остане така убавко аз събота съм по маршрута Велинград-г. Костандово (по асфалта) и от там през Цепина, св. Константин и от стената спускане към Костандово и обратно по пътя до Велинград ...
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот BikeArea » Сря Авг 22, 2007 9:25 pm

Към гара Костандово можеш да минеш по успореден на асвалтовия черен път (намира се от северната страна), идеята е да избегнеш опасния трафик. От г. Костандово до Цепина внимавай! Аз все още не съм успявал да намеря правилния път (от 2 опита само). А навръщане те съветвам да цепиш от с. Костандово към Ракитово и там покрай сметището да хванеш пътя за микро язовира - пак бягаш от шосето.
Успех! :beer:

Ще те потърся, ако евентуално съм свободен.
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот outfaced » Чет Авг 23, 2007 6:39 am

мерси за съветите ...

за към г. Костандово знам че има паралелен път горе през гората, ама не знам от де да го хвана. Когато карах Велинград - Драгиново - г. Костандово - Велинград уж по него тръгнах да се връщам, обаче стигнах горе до една GSM клетка и от там пътя сякаш изчезна и слезнах през едни шубраци, дет човек не знам, ама колело не беше минавало :) ...
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот БайКария » Съб Авг 25, 2007 5:30 pm

Момчета, благодаря за градивната критика...наистина маркирането с табелки се оказа не особенно практично. Това го разбрахме много скоро след като поставихме маркировакта, но вече бе късно. Оттогава насам пробваме и разни други варианти, опитвайки се да достигнем до по-голяма ефективност и трайност. За да не се впускам в повече подробности по темата само ще споделя, че боята в комбонация с табелки за различни обекти изглежда най-удачен вариант.

Макар и малко късно все това, което имам да добавя за трасето Велинград - г. Костандово: най-добре е да се подходи откъм с. Драгиново т.е. някъде на средата между Велинград и Драгиново в подножието на вр. Стража с по-лек наклон се изкачвате до билния път, свързващ вр. Стража (с ТВ кулата) и вр. Калето (западно над г. Костандово). По този път се траверсира от север вр. Калето и следва спускане към гарата. Друг вариант за достигане до билния път е с бутане (около 20-30мин), което става по една пътечка, която се изкачва към билото от юг. Началото и е някъде малко след ЖП моста на р. Мътница след края на Велинград в посока Ракитово. Това като че ли е по-бърз, но и по-уморителен начин.

Като цяло по въпроса за маршрутите около Велинград...най-вероятно ще бъдат преразгледани и евентуално маркирани отново, този път с боя. Замисляме нещо подобно за идната година, така че ако има желаещи за подобна дейност то те са добре дошли. В тази връзка коментари на маршрутите ще бъдат полезни и те само помагат за оптимизиране на мрежата :agree:
Аватар
БайКария

Рейтинг: 1955

Мнениеот BikeArea » Нед Авг 26, 2007 5:26 pm

Вече направо ме е срам да се обаждам тук, понеже напоследък пак отсъствам от града и не съм карал велосипеда близо 2 седмици, но предвид мероприятието, което се задава ще повозя насам-натам. :)

Пътя за г. Костандово (не съм сигурен, че е същия, за който говори БайКария) можеш да хванеш вляво на по малко от километър от Велинград вървейки по хАсвалтовия път за гарата. Отбивката е до сушилните на хмела, по пътя се стига до "имението" на небезизвестния Маврата (ако това може да бъде ориентир :idea: ), след туй на прелеза вдясно и цепиш все покрай линията (средно на 50-тина метра от нея). Пътя е с трошено-каменна настилка в по-голямата си част. ;)

@БайКария
Стигне ли се до премаркиране на вече съществуващите маршрути или маркиране на нови - свиркай!

М/у другото използвам включването си да променя номера, който съм оставил в началото на темата!
0877 27 53 11 е стар
0878 49 46 26 е нов

В случай, че някой реши да ме потърси може да го направи на новия номер.
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Мнениеот outfaced » Нед Авг 26, 2007 6:03 pm

аз все пак покарах ... или поне се опитах ;)
От г. Костандово до Цепина внимавай! Аз все още не съм успявал да намеря правилния път (от 2 опита само).

ами и аз толкова успях. Голям ядец ... ама нямаше време за втори опит, че ако бях тръгнал пак, щях да замръкна някъде по път. Всеки случай се омотах още в началото ... даже знам къде - имаше една поляна, на която според опътването трябваше да хвана пътя в ляво ... да де, ама те бяха два ! И аз разбира се по грешния ... ма както и да е. После се разходих по обстойно от г.Костандово до Драгиново ... то там път до път, кръстовище до кръстовище ... ма горичката е приятна и се кара добре и в крайна сметка умерих и слезнах в Драгново. От въпросния път обаче (с жълтата туристическа маркировка - води до една GSM клетка на върха) за втори път не можах да намеря патека от другия склон (към асфалтовия път към Велинград).
Неделята си издействах транспорт до язовир Батак и се спуснах от контрастената ... Готино спускане, макар че на места пътя зверски е издълбан на V и е бая песъклив и поднася ... та трябва да се ходи чат пат. Иначе в началото засеках 3 маркировки, ама тва беше ... после в гоарата беше разклон след разклон и ситуацията нямаше нищо общо с описаната в напътствията на картата. Но там така или иначе слизах или в Костандово или в Ракитово, така че лошо няма :)

Иначе основните проблеми с ориентацята (казахме вече, че от маркировката много не е останало) е че в опътванията рядко пише след текст от сорта "разклон завийте на еди къде си", какъв точно път следва ... спускане ли е, качване ли е, през гора ли е или въобще нещо, което да те светне на верен път ли си или не си. И другото е, че особенно що се касае до пътища през ливади, те в момента почти липсват ... А на места пък определено са се пръкнали нови пътища и разклони и положението става яко омотано.
Иска си сериозно премаркиране иначе, няма шанс ...
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Предишна

Назад към Мероприятия - архив