"Играещи" зъби в задната късета

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

"Играещи" зъби в задната късета

Мнениеот URNEST » Сря Сеп 12, 2007 9:43 pm

Здравейте,
Проблема се изразява в това, че когато задното колелото се върти бързо и зъбчатките заедно с него се вижда как отделните зъбчатки не са напълно успоредни, а се виждат леки кривини наляво-надясно.Касетата е Sram PG-950 (11-32) и като че ли всички девет зъбчатки са така по отделно леко криви.Най-голямата (32Т) е най-крива, мисля че е следствие от падане и ако мога бих я махнал, защото карайки на тази до нея (28Т) се чува леко опиране на веригата в най-голямата.Нормално ли е такова изкривяване, би ли попречило на нещо освен може би на по-бързо износване на веригата.За справка карам касетата от година и половина и на нея съм сменил 1 верига, демек е карана с общо 2.Надявам се да сте ме разбрали, благодаря предварително. :)
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот ACID BURN » Сря Сеп 12, 2007 10:04 pm

Не знам дали е точно това ама и аз го имах това нещо при асера касета и сега при деорето касета.Всяка една предавка има по 3 или 4 такива венчета който са леко кривички, но това е следствие от превклучването ако за това говориш.Ако ли не и е нещо по-сериозно тогава мисля, че трябва да я смениш, защото може да ти разхлаби веригата.Това е моето мнение.Ако е това дето го казах по-горе виж да ли са кривнати точно там дето се качва/спуска веригата.Поне така ми е при шиманото касета. :)А това с опирането е в резултата на лоша настройка.
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот URNEST » Сря Сеп 12, 2007 10:29 pm

Това с опирането вече обясних от какво е следствие.А как да разбера къде точно се качва/спуска веригата.Имах и временно прескачане на веригата, но си го обяснявам с това че ползвах нова верига на вече използвани зъбчатки и е имало момент на сработване(разтягане на веригата).
Аватар
URNEST

Мнениеот ACID BURN » Сря Сеп 12, 2007 10:46 pm

Ами веригата се качва по едни щифтечета ли нз как се казват.Това всъщност е пътя на веригата.Представи си една предавка и ако гледаш внимателно има едни скосявания на предавката каде евентуално веригата ще се закачи и така качваш предавка.На по-високите класове касети са 4 на по-ниските са 2.А за прескачането на веригата -варианти според мен са:Криво ухо или лоша настройка на оптегача.
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот URNEST » Сря Сеп 12, 2007 10:52 pm

Веригата не прескачаше заради криво ухо или ненастроен дерайльор, вече споменах евентуалната причина.Но веригата не ми е проблем.Да се върнем към главния въпрос дали това е нормално явление, а относно онези щифчета утре ще разгледам, че така на сляпо нищо не мога да си представя. :)
Аватар
URNEST

Мнениеот biker-kj » Чет Сеп 13, 2007 2:56 pm

Извади касетата ,изчисти шлиците (и на главината) и я сложи пак! :popcorn:
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот URNEST » Чет Сеп 13, 2007 3:02 pm

biker-kj написа:Извади касетата ,изчисти шлиците (и на главината) и я сложи пак! :popcorn:

Ми днес касетата ще се слага на друга главина и се надявам ако е имало проблем да е било от старата главина.А за първата зъбчатка (32Т) майстора каза, че ще се помъчи да я оправи. :)
Аватар
URNEST

Назад към Веломеханик