Временно се сдобих с Garmin EDGE 305 CAD и засега имам изцяло положителни впечатления от работата му. Като велокомпютър предлага почти всичко, което има конуренцията - висотомер, одометър, каденс, маркиране на множество oтсечки (Lap), Auto timer, изразходени калории и т.н. + възможност за добавяне на пулсомер. Единствено не мери околната температура.
Има пълна свобода в настройките на дисплея. Има 2 основни екрана (превключват се с някой от 3-те десни бутона) всеки с до 8 параметъра по наш избор. Освен това има Map (с до 4 избираеми параметъра) и Altimeter (с 2 - Elevation и Totl Ascent).
Има софтуер, чрез който може да се свалят, анализират и съхранят на PC всички данни от карането - общо и за всяка маркирана отсечка по отделно - разстояние, средна и максимална скорост, каденс и пулс, изкачвания и спускания, надморска височина, час, изразходени калории. Има възможност за представяне в графичен вид на 4 избрани параметъра.
GPS-a няма вградени карти, но може да му се въвеждат точки/маршрути от компютъра или да се маркират/генерират такива директно от него. С няколко предварително въведени точки и обикновена карта не е кой-знае какъв проблем да се определи приблизителното местоположение в случай на загубване в непознат район, но все пак това не може напълно да компенсира липсата на вградени карти.
Данните от карането може да се "наложат" автоматично върху карта - например в MapSource, Google Earth или NASA World Wind и така да се проследи целия маршрут с доста добра точност.
GPS-a е достатъчно точен и чувствителен на повечето места в града, но му трябва около минута след първоначалното пускане докато си определи точно местоположението. Приятно ме изненада, че сам си сверява часовника и "казва" приблизителното време на изгрева и залеза на слънцето
Все още не съм имал възможност да го изпробвам на по-дълги разстояния и в планината, но скоро и това ще стане. Може да "помни" до 13 000 точки - около 3.5 часа при ежесекундно записване, но в Smart режим (записват се само точките, в които се е изменил драстично даден параметър) може да побере доста повече (над 6 часа в града и около 100км са към 4500 точки). При препълване на History-то започва да изтрива най-старите точки. Самото History е много подробно - може да изведе инф. за всички карания, за дадена седмица, ден, маршрут или участък (Lap) - разстояние, време, скорости, карта и т.н.
По отношение на точността на отчетеното разстояние нямам никакви забележки - отчитнето и записването става от одометъра, освен ако изрично не му кажеш да не го използва. У-во има възможност за ръчно въвеждане на обиколката на колелото, но може и само да си я изчисли (според моите измервания е 2016мм, според CatEye трябва да е 2013, а според Garmin към момента е 2006, но май я преизчислява периодично). Може да се настроят до 3 профила за велосипед (или за 3 велосипеда).
Има и доста допълнителни функции. Накратко:
Няколко режима за упражнения, отчитащи скорост, разстояние, време, пулс, калории.
Виртуален партньор - с него можеш да се "състезаваш" по време на някое от упражненията или по въведен предварително маршрут - например можете да се състезавате с ваше предишно постижение по същия маршрут. Определено полезна функция за тези, които често карат сами или са прекалено бързи и се нуждаят от допълнителен стимул!
Самото у-во е леко (88гр) и с изичистен дизайн. Чудесно се монтира на лапата или за кормилото. Водоустойчиво е. Малка забележка - страничните му бутони не са много лесни за натискане - особено зимата с ръкавици, заради гуменото уплътнение, но с времето им свиква човек.
От Garmin за около година са пуснали 5-6 ъпдейта за софтуера и Firmware на у-вото, които са инсталират много лесно. Има и 1-2 подобрения, които веднага ми влязоха в употреба.
Актуалните версии към момента са 2.90
Като единствени недостатъци мога да посоча само 3 - липсата на вградена карта, малко памет (13 000 точки) и продължителност на работа без презареждане (около 10-12 часа). На практика само последните 2 донякъде ме притесняват и то само в случай на няколко дневно каране из пущинаците, но това са много редки случаи, поне за мен