Пукане в челото...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пукане в челото...

Мнениеот gurga4a » Вто Окт 02, 2007 10:31 pm

Хора имам въпрос:
при дропване или натискане рязко на предната спирачка се чува едно остро и силно пукане идване откъм челото или вилката не мога да определя точно откъде вилката ми е FOX vanilla а пък рамката е Drag f4 от старите модели челото не е спукано няма и луфт :dunno: чудя се откъде и каква е причината шото питах бая хора и винаги различни отговори можете ли да ми кажете също така какво да направя... :) мерси предварително :)
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот Sasho_snegorina » Вто Окт 02, 2007 11:05 pm

най-вероятно ще да е от чашките :crap:
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот jivkonik » Вто Окт 02, 2007 11:27 pm

Sasho_snegorina написа:най-вероятно ще да е от чашките :crap:

Не бързай! Виж колко сглобки има едно колело в предницата - като започнеш от курмилото и свършиш долу в оста на главината. Всяка от тези сглобки би могла да има микролуфт, пукането се усилва от металните части и иди го хвани къде точно е луфта, дето пука!!!
ДА започне диагностиката с чашките, мен ми е пукала и кофти лапа в сглобката с курмилото, пукала ми е кофти интегрирана чашка (долната), пукат леко и накладките в сглобката си със спирачния апарат (особено на място като стиснеш предната и буташ колелото напред назад).
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот SpoileR » Сря Окт 03, 2007 4:50 am

Почти 100% е от неправилно или недостатъчно обиране на луфта в чашките... :agree:

Именно тогава най-вече се чува пукане и то именно при натискане на спирачката...

Отхлаби си болтовете на лапата и натегни болта на пеперудката (ама хубаво го натегни, но не прекалено, така че все пак да можеш да въртиш кормилото ;) ) и след това обратно стегни болтовете на лапата. :agree:

Ако и тогава не стане- нови чашки.

Ако и с новите чашки не стане: Нов компютър. :agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот gurga4a » Сря Окт 03, 2007 9:30 am

мерси мн неска ше пробвам и довечера ше докладвам за резултата :) :agree:
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот jivkonik » Сря Окт 03, 2007 9:45 am

gurga4a написа:мерси мн неска ше пробвам и довечера ше докладвам за резултата :) :agree:

А преди да пробваш да развиваш и донатягаш може да провериш има ли го този луфт в чашките. Обхващаш с едната си ръка горната чашка и стержена, където излиза от нея, с другата ръка стискаш предната спирачка за да блокираш предното колело и буташ велосипеда напред - назад. Ако има луфт в чашките ръката ти, която обхваща горната чашка ще го усети. И не се подвеждай по лекия луфт, който има в накладките и предната дискова спирачка (или в-брейк). Този луфт няма да усетиш в ръката си, само ще усетиш, че леко колелото мърда с поняколко милиметра т.е. не е напълно блокирала предната гума, този луфт е нормален. Ако не усетиш луфт в ръка, обхванала горните чашки, значи луфта и пукането не е от чашките.
Успех!
Аватар
jivkonik

Мнениеот MAN6 » Сря Окт 03, 2007 10:34 am

а с какви чашки си на тая рамка?
ако са тези полуинтегрираните със конусовидния спейсър между чашката и лапата... от него е :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Editor » Сря Окт 03, 2007 10:40 am

Може само да ти се струва че пука отпред.Лично на мен ми се е случвало и в последствие установявам че е от средното или от не добре стегнато кормило към лапа.
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Мнениеот dhman » Сря Окт 03, 2007 11:42 am

Възможно е да пука и някоя от пружините в ботушите. При мен го имаше тоя момент по едно време!
Всеки, който е карал колело знае и ще ти каже, че колкото по-бързо се движиш, толкова е по-трудно да паднеш!
dhman

Рейтинг: 1275

Мнениеот CYBER » Сря Окт 03, 2007 9:15 pm

Чашките са му NECO ,взел ги е втора ръка.
CYBER

Рейтинг: 1539

Мнениеот gurga4a » Сря Окт 03, 2007 9:49 pm

не са втора ръка просто си ги взех с рамката... :) аа такова @Editor пукането не е случайно супер силно е @dhman не е възможно да е от пружините с фокс ли си бил?

а възможно ли е болта който е горе на коронките под ръчките който е 24-ка да е разхлабен от карането?
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот Editor » Сря Окт 03, 2007 9:59 pm

gurga4a написа:не са втора ръка просто си ги взех с рамката... :) аа такова @Editor пукането не е случайно супер силно е @dhman не е възможно да е от пружините с фокс ли си бил?

а възможно ли е болта който е горе на коронките под ръчките който е 24-ка да е разхлабен от карането?

Заеби ти...
Разглоби си предницата ,ако имаш инструменти.Смажи чашките с грес , отвори си главината, провери си конусите и контра гайките смажи и там с грес огледай капсите на шината (понякога и те пукат мамка им ! ) , провери за цепнатини челото и то с ако трябва с лупа.Ако нищо не помогне качи колелото на стойка и накарай някои да ти напъва курбелите в двете страни , това симулира педалиране без натоварване и така можеш да разбереш дали е от рамката ( защото е възможно и тя да пука колкото и тъпо да звучи ).Изключвай подред всяка една причина и ще стигнеш до извода :)
Едит:
Случвало ми се е с часове наред да неможем да разберем едно колело от къде пука.Бяхме го разглобили абсолютно цялото , бяхме го ПОЛЯЛИ отвсякъде с WD40 , грес и какво ли не .И най накрая бяхме извадили педалите за да ги смажем- слагаме ги колегата стяга десния а аз бях хванал колелото за челото защото ме съмняваше .В момента в който колегата напъна с ключа за да затегне педала към курбела ...рамката изпука силно та даже го усетих в ръката.Гледахме ..гледахме ....ГЛЕЕЕДАХМЕ а пукнатина не се видя...
И бтв до колкото си спомням още последния път като се качих на колелото ти пукаше нещо ...още от тогава ли ?
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Мнениеот gurga4a » Сря Окт 03, 2007 10:56 pm

да човек оше от отдавна като бяхме в южния ма тогава беше нищо... :bawling:
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот bikezilla » Сря Окт 03, 2007 11:49 pm

Разглоби на първо време чашките и виж как е там,
допреди 1-2 седмици и аз имах някво мощно пукане някъде из челото,
оказа се че съм счупил горния лагер (чашките ми също са "неко", с индустриални лагери).
Аватар
bikezilla

Мнениеот rarekin » Чет Окт 04, 2007 3:14 am

Кофти чашки? Дано не е челото щотооо :bawling:
rarekin

Мнениеот mi6o92 » Съб Апр 05, 2008 10:36 pm

разглобяваш всичко и мажеш с грес навсякаде :agree: ;)
Страхът и болката са илюзии на ума.
Аватар
mi6o92

Рейтинг: 1096

Мнениеот XeDoX » Нед Апр 06, 2008 8:33 am

Имам същия проблем,като натисна спирачка и отпред се чува 'пук'.При мен е от чашките,сложих си пръста там ,докато съм натиснал спирачка и като мърдам колелото напред-назад и усетих луфта.Сега търся някой тънък спейсър да си подложа под лапата,за да обера луфта докрай.
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Назад към Веломеханик