В началото и аз бях на твойто мнение, но преди седмица го смених на 130 градуса.
PtD написа:Значи примерно ти като отидеш при шефа да му искаш по-висока заплата, първо ще трябва да ходиш да питаш всичките си клиенти дали случайно нямат някаква спешна работа, и едва тогава ще искаш увеличението?
Много изкривен начин. Протестивай си, но не карай някой друг да губи почти цялата си заплата заради теб, когато може да протестираш по друг начин. Защото не пречи да протестират с деца в класната стая, без да им преподават, защото за това време ще си получат паричките, за това, че са се мотали по улиците, но родителите на децата - не.
PtD написа:Гледай сега, объркал си се нещо. Учителите вършат някаква работа за някакви ПАРИ. Щом не ги устройват парите, няма да си вършат работата. Това кого го засяга и кого не - това си е проблем на засегнатите. Като искат да си вкарат децата в училищата:
а) да натиснат управляващите да изпълнят исканията на учителите
б) да съберат доброволно пари за учителите
в) да си наемат частни учители за децата
г) да си намерят ДРУГИ учители, дето ще работят за 250 лева
Понеже познавам учители - ами не са толкова пък заети - как може да преподават, за вършат извънкласната дейност + още 2 почасови работи + частни уроци + свободно време???
PtD написа:Ако не ги устройва - у лево. Робството вече не е на мода. И концлагерите ги закриха през 50-те години - неефективни са.
Ако смяташ, че някой трябва да бъде принуден да работи - имаш моето горещо одобрение да си смениш настоящето местожителство с някое средноафриканско. Там имат традиции в тази сфера.
Не не съм робовладелец, нито мога да се сетя за причина да те наведа на мисълта, че съм с такива виждания, но има едно правило от което се ръководя - "
На който не му понася, се изнася" точно защото никой не е заставен да върши нещо с пистолет в слепоочието. Ако има изискваниа - да си ги каже, ако може - добре, няма проблем, ако не - точка по въпроса.
PtD написа:За твое сведение, жената, която чисти у нас, взима по 100 лева за 16 часа труд на месец, и това се брои за що-годе нормално заплащане. Аз ако бях учител, за по-малко от 1000 лева нямаше да пристъпя прага на училището, където да ми тровят нервите някакви бесни разхайтени тийнейджъри, после да работя още 6 часа у нас над разкривените почерци, през ваканцията да ремонтирам училището, щото немало паре за майстори. Я си ***те ****та, на фъстъци се ловят само маймуни..
Не са невинни за отношението на учениците към тях.
До преди 4 години и аз бях на чин. Имал съм учителки, пред които седиме с изправени гърбове, гърдите на една педя от ръба на чина, ръцете на масата, дори когато не пишем.... в следващия час няколко се гримират, 2-3 чоплят семки и решават кръстословица под чина, отзад няколко спят на чина, защото са препили и дори по време на часа допиват, до тях се ядат дюнери с яко чеснов сос и картинката е пълна. Кой е виновен за коренната разлика в рамките на 10 или 20 мин? Когато не ти пука за отношениети към теб - какво очакваш?
Значи един учител може да създаде респект и уважение към него, без какъвто и да е проблем а друг не - тогава какво прави там?
PtD написа:И ми е супер смешно как някои граждани негодуват срещу учителския протест. Аланкоолу, нали утре ще бъдете в същото положение, бе! Ами как другояче се иска увеличение от държавата? Депутатите сами си гласуват заплатите, ВСС сам си гласува заплатите, Кушлев сам си е дал 7000 лева заплата. Значи за големото добрутро може, и пари има, а за даскалите - тц? Крайно време е да се промени това. И начинът е точно такъв - протест, гражданско неподчинение, докато почне да им пари под дупенцата на държавната администрация, белким най-накрая свършат някоя полезна работа. Ето ви и толкова лелеяното "гражданско общество", пред очите ви се ражда...
Почти всеки беше с тях в началото, когато исканията им бяха макар абсурдни горе долу приемливи като начална позиция
PtD написа:Едит: Не знам възможно ли е да им се увеличат заплатите със 100%, но знам, че народното събрание през 2 години си купува нови мерцедеси и беемвета, знам че току-що назначените магистрати на първото заседание си вдигнаха заплатата с 2%, знам че комисията за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност не е конфискувала досега нито един имот, но шефът и взима(ше) 7000 лева заплата на месец, знам че депутатите са 240 (на едно от челните места сме по депутат/население) и устите им са големи, големи, взимат 1500 лева основна заплата, допълнително представителни, допълнително бръмчат с държавна кола навсякъде, допълнително командировки, допълнително подкупи за да гласуват "правилно" и дори не ебават да ходят на работа! Сега, учителите може да са всякакви, ама не са слепи. И те искат така, пък като не може - няма да работят. Да не са балами.
Ами да не работят - кой ги е спрял да напуснат поголовно, когава кризата ще е още по-голяма. Но 100%, не че съм министър на финансийте, но ми се струват нереални.
Но сещаш ли се, че не може да тропнеш с крак и от утре да взимаш 100% отгоре. Не казвам, че не заслужават по-високи заплати, ама не става от днес за утре, ок да протестират седмица, ако няма ефект след месец да протестират 2. Или съгласен съм дори и с това както е сега, докато не се изпълнят исканията им - да протестират, ама когато са съгласни и те на отстъпки и изисквания към тях.
Като протестират - да си седят пред парламента и да правят там проблем, аз какво съм виновен, че съм тръгнал по работа и трябва да вися в задръстване по междуградските пътища. Да е в града - ще го преживея по някакъв начин, особено поради факта, че намирам как да се предвижа без особено висене дори с колата.
PtD написа:Едит 2: Пък кой е предводител на стачката, няма никакво значение. Хората не стачкуват заради ръководителя, а заради неудовлетворение от трудовото си възнаграждение и от хаоса в образованието. Предводителите нямат пръст в тези две неща.
Това недоволство беше повдигнато точно от предводителите, защото в сегашните избори ще се разпределят много доходоносни места, а учителите са просто средство за да бъдат достигнати.
Хората не стачкуват заради предводителя си, но се водят по близалката, която той им дава, казвайки - давайте така, ще получите 100%, залъгвайки ди с какви ли не други обещания.
За хаоса в образованието са си виновни министерствата, но и учителите имат пръст, защото не един е писал учебник и налага неговото използване, както и премийката, ако избепеш даден

Но като цяло 95% от вината си е в правителството по този въпрос.