Един "еретичен" въпрос

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Един "еретичен" въпрос

Мнениеот bgurov » Сря Сеп 10, 2003 1:57 pm

Абе скоро ми се раздрънкаха курбелите и ме обхвана носталгия по монтажа с клин, до болка познат от балканчетата :)
И се размислих, какви са предимствата на квадрата пред клина?
Аз виждам следните разлики
1) Клина се разглобява/сглобява с ключ 10 и чук, квадрата-със специален ключ и скоба
2)Не съм имал случай да се повреди съединение с клин. Квадрата-смята се почти за нормално отвреме навреме
3) Клиновете обикновенно се правят от по-мек материал от остта/курбела, така че ако нещо все пак се скапе, това е клина (1 лев) а при квадрата - курбела,остта или и двете
4)Конструкцията с клин изглежда по-тежка
5) Конструкцията с клин изглежда по-лошо балансирана
6) При клина, курбела задължително трябва да е метален. При квадрата може да е пластмасов със метална вложка

Та ако не съм пропуснал нещо наистина фундаментално, квадрата може и да има смисъл за професионални байкове, ама приложението му в масовите колела изглежда е единствено с цел търговски оборот на майсторите и магазините.

Ще се радвам някой да разсее тази моя (надявам се) заблуда.
bgurov

Рейтинг: 1200

Мнениеот korlitz » Сря Сеп 10, 2003 2:41 pm

abe ne sym siguren che ti shvanah vyprosa, ama imashe edna statia za neshto podobno, stavashe vypros za Shimano Saint i XT 2004, tam mai imashe neshto takova obiasneno
[quote="bgurov"]

Абе скоро ми се раздрънкаха курбелите и ме обхвана носталгия по монтажа с клин, до болка познат от балканчетата :)
И се размислих, какви са предимствата на квадрата пред клина?
Аз виждам следните разлики
1) Клина се разглобява/сглобява с ключ 10 и чук, квадрата-със специален ключ и скоба
2)Не съм имал случай да се повреди съединение с клин. Квадрата-смята се почти за нормално отвреме навреме
3) Клиновете обикновенно се правят от по-мек материал от остта/курбела, така че ако нещо все пак се скапе, това е клина (1 лев) а при квадрата - курбела,остта или и двете
4)Конструкцията с клин изглежда по-тежка
5) Конструкцията с клин изглежда по-лошо балансирана
6) При клина, курбела задължително трябва да е метален. При квадрата може да е пластмасов със метална вложка

Та ако не съм пропуснал нещо наистина фундаментално, квадрата може и да има смисъл за професионални байкове, ама приложението му в масовите колела изглежда е единствено с цел търговски оборот на майсторите и магазините.

Ще се радвам някой да разсее тази моя (надявам се) заблуда.
[/quote]
korlitz

Мнениеот Tanuco » Сря Сеп 10, 2003 3:48 pm

Купи си хубави курбели и ще си избиеш подобни еретични глупости.
Tanuco

Рейтинг: 1653

Мнениеот bikezilla » Сря Сеп 10, 2003 8:41 pm

аз пък много ги мразих тези клинове на балканчето, супер нерви ми вкарваха, докато изравня двата педала да са на една плоскост, и после да затягам, а колко пъти съм ги слагал на криво...
квадрата е по-проста от конструктивна гледна точка, съответно по-надеждна система, а това че се иска специален ключ, е нещо като страничен ефект ;о))
Аватар
bikezilla

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fm » Чет Сеп 11, 2003 9:04 am

i dvata vida montaj sa gadni, nqma kvo da umuvate. ISIS e istinata.

By Mutants. For Mutants.
All roads lead to Trantor.
Fm

Мнениеот bgurov » Чет Сеп 11, 2003 11:25 am

Така, такаааа...
Макар че наистина приемам съвета на Tanuco и смятам че наистина е прав, все пак, това не е аргумент срещу клина и общо взето няма нито един отговор, който да ми показва какво фундаментално изпускам :)

А за ISISa ... ходих на майстор за курбелите и сега, дай и аз да покажа че знам нещо, викам му "Абе то имало нов стандарт чувам, на шлици, ама май само Shimano XTR е с такъв"
А той - "XTRa е най-големия боклук! Осите са кухи и се чупят" [:0]
Та има и други еретици :):)
bgurov

Мнениеот Fm » Чет Сеп 11, 2003 12:34 pm

ae poprincip ne e mnogo polezno da se obshtuva s mamuni, t.e. maistori, shtoto sa tvyrde malko tiq ot koito moje da o4akvash neshto smisleno

By Mutants. For Mutants.
All roads lead to Trantor.
Fm

Мнениеот tuba » Чет Сеп 11, 2003 2:17 pm

Kato cheli na nqkoi shoseiini begachi
oshte slagat klinove.
Problema s klinovete e che ot udari se
chupqt tvurde chesto ne stavat za kolelo
s koeto shte se pravqt kavito i da bilo
skokove ili shte se kara po neraven teren
tuba