Trip-tfk написа:Aз пък искам да попитам,дали студа може да навреди повече на вилката(ХСМ),освен втвърдяване?![]()
Teodor40 написа:Trip-tfk написа:Aз пък искам да попитам,дали студа може да навреди повече на вилката(ХСМ),освен втвърдяване?![]()
Може. Материала става по-крехък и као нищо короната може да се супи доста по-лесно. Случвало ми се е
Teodor40 написа:Ти си супер разбирач явно! Я виж работната характеристина на магнезиевите сплави и отчети, че тогава на Витоша беше -10;15 градуса. Защо пишеш, като не знаеш? Не става по чуплив материала така ли?
SpoileR написа:@jivkonik
Няма материал, които при понижаване на температурата да не му се увеличава крехкостта...
А във ръководството просто са го спестили, защото е безсмислено.
Teodor40 написа: Ясно е, че са по-крехки металите при ниски температури, доказано е
kotka12 написа:но за едно и аз съм абсолютно сигурен -
ако промяната в характеристиките на материалите в една вилка
можеха да доведат до нейното счупане, а оттам и до евентуална
вреда върху потребителя и
щеше със сигурност да е упоменато в документацията на вилката
Teodor40 написа:дрън дрън почети дрън дрън
Alpina написа:Присъства там![]()
Admin написа:Това изобщо не е ясно, защото преди време за мое голямо учудване прочетох на достатъчно специализирано място точно обратното за алуминия - че при нормален студ, -10 да речем, става по-здрав, а не по-крехък. Даже сме го обсъждали тук, даже и линк съм давал, ако не се лъжа.
did написа:Alpina написа:Присъства там![]()
Толкова и присъства сигурно...
Teodor40 написа:Не уча в ТУ, а в строителния.
Teodor40 написа:Иначе от Келвини, сега ме мързи да видя как точно се преминаваше, в градуси по Целзий.
Teodor40 написа:Гледам допустимите напрежения намаляват в графиката с намаляване на температурата...
Това е така, но различните материали се свиват/разширяват различно при една и съща промяна в температурата. По тази причина всички машини имат работен температурен диапазон.Nymphetamine написа:Това, което мога да кажа, за вилките проихожда от елементарна обща култура. Не мога да претендирам за огромни знания в областта на физиката, но изхождайки от знанията ми по химия, мога да кажа следното:
През зимата температурите са ниски, елементите на вилката се свиват, тоест намаляват обема си, защото ниските температури понижават енергията на атомните връзки. В резултат на това се понижава движението на атомите и връзките по между им стават по-компактни. Тази компактност е причината на намаляване обема на твърдите тела при ниски температури. През лятото се наблюдава обратният процес. Пример мога да дам с релсите на влака, да речем. Така поне аз си представям нещата. По същия начин е с компонентите на вилката. Свиването увеличава коефициента на триене, което респективно води до понижаване коефициента на полезно действие. Това мога да кажа аз, поправи ме ако не е вярно.
НЕ съм оспорвал твърдението на Теодорчо за втулките, нито което и да е друго в тази тема, най-малкото защото не разбирам нищо от сплавите на алуминия и техните свойства. Както и да е.
Teodor40 написа:Ти май се правиш на тъп честно. Надявам се, да не си толкова задръстен ....
jivkonik написа:Очаквам извинението ти публично. В противен случай, съгласно форумните правила, би трябвало бла бла.... Оставям на модераторите да преценят бла бла.
SpoileR написа:хмм.....за него не знам ама хайде от мене имаш извинения
......
Хайде сега го прати в ъгъла с вдигнати ръце.![]()
![]()
vasu написа:Аз по темата да споделя моето мнение
В това време когато си заключа колелото на вън и след около час заключалката не мога да си я навия отново на рамката (самият метал толкова се стяга че са си направо напани), та по тази логика си мисля че самите прожини просто си се вдървяват... Въпреки това, преди карах едно XCP което го бях напълнил с масло и не се вдървяваше![]()
jivkonik написа:SpoileR написа:обаче Теодорчо ако обича да се въздръжа от подобни епитети, още повече, че аз не си позволявам да използвам такива по негов адрес!
Teodor40 написа:Иначе по темета. Не ми се чете всичко, което е пустнал Дид, но от тази графика
http://212.36.3.59/site_pics/111/o_1195664974_temp.JPG
ми се стори, че при понижаване на температурата окло нулата якоста на материала намалява. И аз знам, че "0" градуса по Целзии е приблизително, към 200 и нещо по Келвин. В тази област с намаляване на температурата, според графиката, допустимото нормално напрежение(сигма) намалява.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта