dibo92 написа:Аз като съм с маслен патрон как да си разглобя вилката без да изсипя маслото?Който знае да каже

.
Понеже съм оракул и знам, че имаш Дуро, бих ти препоръчал да прочетеш тази тема
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=11140и ако имаш въпроси за вилката си, да ги задаваш там.
mi6o92 написа:значи проблема е в греста с масло няма проблем значи а3 си разглобих вилката изчистих сички следи от грес и намазах обилно със масло... и проблема със замръзващата вилка се реши т'ва е
решил си го проблема за малко, докато изтече маслото. Истинското решение е периодично почистване и смазване с грес за вилки.
Чакам следващият xxxx92 да си зададе тук въпроса, та да се правя на оракул
Термични коефициенти на разширение на някои материали (приблизителни стойности):
Стомана:
10 - 15 x 10^{-6) m/m/K
Алуминиеви сплави:
21 - 25 x 10^{-6} m/m/K
Магнезиеви сплави:
25 - 28 x 10^{-6} m/m/K
Значи, горе долу каквито и да са точните сплави при вилките, термичният коефициент на разширение на ботушите е от тоя порядък.
Полимерни материали:
40 - 200 x 10^{-6} m/m/K
Колкото по дълги са полимерните молекули (при което имаме полимерен материал е с по-нисък коефициент на триене, който не се износва лесно), толкова по-голям е този коефициент. При използваните за втулки на вилки материали, той вероятно е в горната граница на този диапазон, т.е. около 100 - 200 x 10^{-6} m/m/K.
Даже най-простичките полимери, като обикновения полипропилен, се разширяват или свиват под въздействие на температурата около 4 пъти повече от стоманата. При втулките във вилките това отношение определено не е 4, а е над 10.
Следователно, ако температурата се понижи, стоманените подпори, които имат най-малък коефициент, ще се свият незначително. Полимерните втулки, в които те се трият, ще се свият
минимум 10 пъти повече, в зависимост от конкретния материал. Това няма как да не доведе до повече триене. В комбинация с влошените смазочни свойства на гресите при ниски температури, повишаването на вискозитета на хидравличните масла и други някои дреболии, това няма как да не доведе до по-дървена работа на вилките.
Практическо решение на проблема със свиването на втулките няма. Може да се намалят другите ефекти, като се ползват греси или масла, подходящи за ниски температури.
Повече детайли за поведението на полимерните втулки при различни температури има
тук.
Q. b. f. f. f. s.