Горящи ледени пръсти ...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Горящи ледени пръсти ...

Мнениеот People = Shit » Съб Ное 24, 2007 4:09 pm

Естествено на всеки се случва като е на вън по студа да му се вкученясат пръстите и като влезне някъде на топло да горят... е и на мен преди малко се случи същото, но за 1 път се замислям ЗАЩО става така ?? Някаква реакция ли става, по точно под ноктите е най-зловеща болката...Е някой ако е запознат с това нека сподели... 100% и някой друг се е замислял за това :agree:
Изображение
Аватар
People = Shit

Рейтинг: 1755

Мнениеот Vankataa » Съб Ное 24, 2007 4:15 pm

Това се случва, защото рецепторите за топло и студено са едни и същи и те си имат някакъв лимит за чувстване на тези две величини. Когато температурата на ръцете ти падне под този минимум, рецепторите се объркват и чувстват топло вместо студено. :beer:
Vankataa

Рейтинг: 1320

Мнениеот Yavkata » Съб Ное 24, 2007 4:16 pm

Накратце: От студа повърхностните капиляри се свиват. При загряване настъпва рязко разширяване и нахлуване на кръв в тях. Следствието е зачервяване и усещане за "боцкане". Под ноктите е разположен, т. нар. живец. Той е изключително богат на капиляри.
Мисля, че това е достатъчно, за да не се впускам в по - подробни физиологични и патофизиологични ( все пак едно измръзване е патология ;) ) обяснения.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Съб Ное 24, 2007 6:44 pm

Само да спомена, че ако имаш измръзване - за нищо на света не си слагай ръцете, под гореща, дори топла вода. Същото ще е, ако в нормалното им състояние ги полееш с вряла вода. ;) Трябва първо да ги "стоплиш" с хладка вода, по-късно с топла и до тук. Инак може да си гокараш сериозни проблеми.

Колкото до това, каква е причината.
Според мен рецепторите се "нагласят" към новите температури, т.е. критерийте им за горещо падат с доста градуси и за това после нормалната температура ти се струва много висока. Аз пък съм правил обратното. Слагал съм си ръката на парното и в началото ми се е струвало ужасно топло, после свиквам. След това съм си мил ръцете, а брат ми, който го направи след мен ме овика, че нарочно съм искал да го изгоря. Всъщност за мен горещата вода беше просто топла.

@Yavkata, това е изтръпване и си прав. Същия ефект, когато порати притискане си намалил притока на кръв към крайниците.

@Vankataa, до сега не съм имал проблеми да определям кое е топло и кое не, може да си прав, но за сега не споделям мнението ти.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Съб Ное 24, 2007 9:06 pm

Болката е ужасна! :V:

В случай на измръзване, в никой случай не трябва да се загрява бързо - първо с ледена вода, докато не започнете да я чувствате студена, после с хладка, и т.н.

Не си спомням вече причината да се налага тази процедура, но я има във всеки наръчник по оцеляване в зимни условия.

@Yavkata :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Vankataa » Съб Ное 24, 2007 11:24 pm

@Alpina
Ами като ти измръзнат ръцете и си ги чувстваш топли, значи бъркаш топло и студено. ;)
Точно това имах предвид - че след този определен диапазон от температури вече различаването на топло и студено става трудно. А може ръцете ти да са много студени, но ако са преди тази граница, все още си усещаш студено. :agree:
А относно казаното от Yavkata, най-вероятно това е друга причина, но за нея не бях чувал досега. :beer:

Edit: @Ptd Ако говориш за причината със студената вода(поне така разбрах аз), тя е защото когато ръцете са ти много студени и ги сложиш в топла вода, тогава температурната амплитуда е много голяма и както отбеляза ти, става равностойна на амплитудата между нормално топли пъце и гореща вода.
Vankataa

Мнениеот Yavkata » Нед Ное 25, 2007 10:57 am

Рецепторите за студ и топлина са различни. За студено отговарят т. нар колбички на Краузе, разположени под епидермиса. Топлината се регистрира от т. нар. снопчета на Руфини, които са по - многоброини и по -дълбоко разположени. Болезнените темперетурни дразнения се регистрират и предават и от крайните разклонения на свободните нервни влакна. Когато дразнението е силно преобладава болевата реакция и за това е трудно отдифенцирането на топло /студено.
Въпроса който зададе @People е малко по - различен.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Nymphetamine » Нед Ное 25, 2007 11:08 am

Yavkata, по образование си? :)
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Vankataa » Нед Ное 25, 2007 11:29 am

Еми значи информацията ми е грешна. :agree:
Vankataa

Мнениеот Alpina » Нед Ное 25, 2007 12:06 pm

Yavkata написа:Въпроса който зададе @People е малко по - различен.

Да и това се опитах да обясня още в първия ми пост.
Защото това, което ти каза е причината за изтръпването и там играят роля други рецептори, но както обясни - под ноктите има особено много такива и за това там усещането е по-скоро болка в следствие за описания от теб случай.
Това, че когато влезнеш в топла стая имаш чувството, че е гореща е защото рецепторите са се приели други критерии да топло и студено, докато си бил на вън.
Това е и причината преди малко когато бях във ваната да пробвам следното, напълних я с много топла вода, направо гореща, в началото ми се струваше ужасно топло, но после усещането стана като в нормално температура. Когато обаче си потапях дланта (преди това стояща във въздуха) отново, но само с нея имах усещането за гореща вода, същото стана и когато почнах да се поливам с душа. Там където до преди малко съм бил под водата, усещането от него беше за студено, а на останалото място си беше нормална температура, когато настроих душа според потопените места, на другите усещането беше за горещо...

@Nymphetamine, извинявай, но ако си забравил това се учи в 8-ми клас
@Yavkata, евалата че за разлика от 90% от хората явно не си зубрил, ами научил :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Nymphetamine » Нед Ное 25, 2007 1:18 pm

Alpina, извинявай, ама за снопчета на Руфини и колбички на Краузе се учи в университета.
И въпреки това, аз други работи знам за рецепторите на Руфини и телцата на Краузе: рецепторите на Руфини се разполагат във венците, в ставите и подкожието и възприемат дразнения при съкръщаване на мускулите, опъването в съожилията и движението в ставите, участват в групата на проприорецепторите.
Колбичките на Краузе се амират в лигавицата на устната кухина, серозните обвивки, синувиалните мембрани на ставите, конюнктивата.
Като цяло, болката се регистрира от ноциорецепторите, като строго локарлизираната болка се възприема от крайните разклонения на миелинизираните нервни влакна, които са повърхностно разположени, а общата неясно локализирана болка - от дълбо коразположените крайни разклонения от немиелинизираните нервни влакна.
Рецепторите за температура са свободни нервни окончания.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот did » Нед Ное 25, 2007 1:24 pm

Nymphetamine написа:рецепторите на Руфини се разполагат във венците, в ставите и подкожието и възприемат дразнения при съкръщаване на мускулите, опъването в съожилията и движението в ставите, участват в групата на проприорецепторите.
Колбичките на Краузе се амират в лигавицата на устната кухина, серозните обвивки, синувиалните мембрани на ставите, конюнктивата.
Като цяло, болката се регистрира от ноциорецепторите, като строго локарлизираната болка се възприема от крайните разклонения на миелинизираните нервни влакна, които са повърхностно разположени, а общата неясно локализирана болка - от дълбо коразположените крайни разклонения от немиелинизираните нервни влакна.

"The nerve endings found in skin may be either Ruffini endings, encapsulated endings, Meissner's corpuscles, Krause end bulbs, pacinian corpuscles, and free nerve endings, all of which can respond to any one or a combination of cutaneous stimuli. "

Encyclopedia Britannica

;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Нед Ное 25, 2007 1:26 pm

@Nymphetamine, изнесе си урока и?

Само ми доказа че повечето постове тука нямат общо с питането в първия :)

Само да попитам не е ли синовиалните, а не синувиалните?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Nymphetamine » Нед Ное 25, 2007 1:35 pm

did написа:Encyclopedia Britannicaб ;)

Nymphetamine написа:рецепторите на Руфини се разполагат във венците, в ставите и подкожието и възприемат дразнения при съкръщаване на мускулите, опъването в съожилията и движението в ставите, участват в групата на проприорецепторите.

Анатомия на човека, проф. Балтаджиев. Кой кого?
Alpina, не съм изнасял нищо, просто подкрепях твърдението си, че това се учи в университета. А изданията на учебниците по биология за 8 клас от последните 5 години насам съм ги изчел повечето...
А, и синовиални е, моя е грешката. :D
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Alpina » Нед Ное 25, 2007 1:39 pm

Ами и аз от 8-9 ли са, ама помня (не точни наименования), защото ми беще много интересно в този предмет :)
Както и да е, да се върнем на основния въпрос и защо в действителност се получава така, понеже мойто е само предположение :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Нед Ное 25, 2007 1:43 pm

Nymphetamine написа:Кой кого?

:dunno:

Речникът на Oxford University Press:

"A sensory nerve-ending that responds to changes in temperature. Skin thermoreceptors (hot and cold receptors) detect changes in environmental temperature. Some scientists believe that Ruffini's corpuscles and Krause's end bodies act as skin thermoreceptors. Other scientists are convinced that the receptors are naked nerve endings and that Ruffini's corpuscles and Krause's end bodies are mechanoreceptors."

Тъй че, може да си спорим до безкрайност с цитати на авторитети и пак съгласие няма да има :D

Странно как винаги, когато нещо не е напълно ясно и еднозначно в науката, българските професори имат сто процентова убеденост в тезите си и в техните учебници неразрешени научни проблеми няма :dunno:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот People = Shit » Нед Ное 25, 2007 2:04 pm

И аз лично малко се обърках...много информация от много хора с различни познания :agree: дано темата е станала интересна на някой от потребителите...хубаво ще е да се продължат предположенията :)
Изображение
Аватар
People = Shit

Рейтинг: 1755

Мнениеот did » Нед Ное 25, 2007 2:09 pm

Ето ги и "предположенията": обзорна статия в Nature от тая година, която систематизира почти всичко, което се знае по въпроса. Който иска да чете - да чете.

http://bikedir.com/usr/did/thermo1.pdf

Файлът след 2-3 дни ще изчезне така, както се е появил, защото нямам право да го предоставям по този начин за публично разпространение. Абонаментът струва пари.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Yavkata » Нед Ное 25, 2007 2:49 pm

А ето и моето становище по въпроса :
Карайте с хубави и подходящи за условията ръкавици :agree:
Друг вариянт е да приемем, че англичани и българи имат ралично разположение на рецепторите :D (то на англичаните и движенито по улицата е различно ;) )
Аватар
Yavkata

Мнениеот Nymphetamine » Нед Ное 25, 2007 6:35 pm

did, не знам, просто си цитирам учебника... ;) :agree:
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот BikeArea » Вто Ное 27, 2007 4:10 pm

От изчетеното дотук ми изкача и един друг въпрос в тази връзка:

Защо след дълго спускане, което изисква интензивна работа със спирачките, пръстите ми остават във формата, в която за били, когато съм държал кормилото и всеки опит да ги изправя е съпроводен с много болки?

Ясно - вилката ми е доста твърдичка и спирачките ми изискват повече стискане, ако сложа по-добри "проблема" ми изчезва, но защо се случва от медицинска гледна точка?

Бележка:
Описания симптом се среща при всякакви температури.
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Назад към Други