Какво трябва да бъде налягането на гумите???

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какво трябва да бъде налягането на гумите???

Мнениеот kaloyan.spasov » Пон Ное 26, 2007 9:31 pm

Здравейте!!!
Тъй като отскоро си купих колело и не съм наясно все още с много неща и бих искал да попитам: Какво трябва да бъде налягането на гумите? Гумите са Duro 26x2.125 (57-559) HFC-133-1. На самите гуми пише INFLATE TO 40 PSI. Но не мога да разбера това максимално налягане ли е или минимално или пък оптимално. По принцип колелото ще го карам по асфалтиран път без много много да се юркам.
kaloyan.spasov

Рейтинг: 1240

Мнениеот Alpina » Пон Ное 26, 2007 9:40 pm

Според мен, щом караш повечко по асвалт - 3 атмосфери са добре. Въпреки, че пише да са 2.7
А надписа би трябвало да означава оптималното налягане.
Последна промяна Alpina на Пон Ное 26, 2007 9:45 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пон Ное 26, 2007 9:44 pm

Здравей,
На повечето гуми се посочват горна и долна граница на налягането, така че ми е трудно да разбера какво е имал предвид точно този производител.
Ако сравнявам с показателите, които се срещат при други марки и модели с такъв размер, 40psi едва ли е максималното допустимо налягане за нея, по-скоро е средно препоръчително. (На две от гумите с такъв размер, които са ми под ръка, максималното допустимо е 55/60psi, а 40psi е по-близко до долната им граница).
Все пак, няма как да съм сигурен какво е имал предвид производителя в твоя случай. :dunno:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Teodor40 » Пон Ное 26, 2007 10:11 pm

Напомпай си ги така, че да не се сплескват, като седнеш. Не ги помпай над 3атм. и готово. Зимата и малко по-меки да са, не мисля че е особен проблем, даже по-добре.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот tx3m » Пон Ное 26, 2007 10:23 pm

Карам твърдак, и от опитът ми съм се спрял на това налягане:

Предна гума: 2.3-2.4
Задна гума: 2.8-2.9

За мен това е оптималният и най-добър варянт, тъй като нито са много твърди гумите за да ми е некомфортно при каране, нито са прекалено меки за да се пукат при преминаване през по тежки терени. A и сцеплението със земята също е достатъчно добро. Дано да съм помогнал :beer:
Аватар
tx3m

Рейтинг: 1371

Мнениеот Alpina » Пон Ное 26, 2007 11:01 pm

Всъщност налягането зависи от това, колко тежи колоездача, но все пак наистина трябва да намери "своите" стойности.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Вто Ное 27, 2007 2:53 am

@kaloyan.spasov

Въпроса с налягането в гумата не може да получи така еднозначен отговор. Причините са разнообразни, като сред тях най-важни са:

1. Вида на гумата (размер, щирочина, tubeless или не)
2. За какъв вид колоездене е предназначена
3. При какви условия ще се употребява гумата
4. Това какво искаш от гумата - комфорт, ефективност, издръжливост и пр.
5. Теглото на колоездача

Всеки голям производител изписва на отделните си модели и границите, в които конкретната гума трябва да се помпи.
Генералното правило е - колкото по-широка е гумата толкова по-ниско е налягането в нея.
За гуми за планинско колоездене (където предполагам условно можем да поставим твоите) - препоръчителното налягане е 2.7 атм. на предната и около 3.0 атм. на задната за този вид гуми и за този вид употреба. Това е за сухия и топъл период. За зимния период е препоръчително налягането да е малко по-ниско, поради няколко причини, които са разгледани в тази тема http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=30743, както и в другите теми от ЧЗВ, посветени на гумите.
Ако това http://www.duro.com.tw/tirepage/catb/hf133.htm е твоята гума, то тя спада към класа City/Touring където е допустимо малко по-високо (до 1 атм.) налягане.
Всички тези препоръки са за човек, който тежи около 70 кг.

Ето и един полезен линк към таблици за препоръчителни налягания на велосипедни гуми и пр. http://www.ctc.org.uk/DesktopDefault.aspx?TabID=3802

P.S. Препоръката ми е да подмениш въпросните гуми с нещо по-надеждно. Едно, че не са подходящи за сезона, и второ, че най-вероятно в тях пластмасата преобладава ( а в конкретния случай това не е добре за теб)
rarekin

Благодаря за всички отговори

Мнениеот kaloyan.spasov » Вто Ное 27, 2007 8:41 am

Моиите гуми са точно тези, които е показал "rarekin" - http://www.duro.com.tw/tirepage/catb/hf133.htm - класа City/Touring. Още веднъж благодаря за всички мнения и препоръки.
kaloyan.spasov

Рейтинг: 1240

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Ное 27, 2007 9:20 am

http://vvs.vnbg.net/readarticle.php?article_id=5

Тук ще можеш да прочетеш малко повече за налягането и различните стойности на измерване, както и други неща :agree: :)
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот EmZo » Вто Ное 27, 2007 7:31 pm

Аз съм около 75кг. грубо и когато имам да катеря по-дълъг асфалтов баир/преход с въртене, помпам гумите си (Кенда 2.35) на на около 4 атмосфери , а когато дойде време за спускането ги спадам малко. (до около 2.5/2.8 атмосфери) Това може да се стори странно на някой, но според мен е доста практично и улеснява карането при различните терени. Това разбира се го правя, при по обширни карания, когато катеренето и спускането са достатъчно дълги, че да си струва. Надолу имам повече сцепление, а нагоре по-малко - съответно по леко се върти.
Изображение
Аватар
EmZo

Назад към Общ форум