XC вилка с отворче на скобата (за калник)?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Ное 27, 2007 5:02 pm

@admin, jivkovnik :beer:

Изрових книжката на колелото, там какво ли не пише, само не и въпросната максимално допустима дължина на вилката. Премерих сегашната, тя е 76см от оста до дъното на стерженния отвор. Челният ъгъл е 70 градуса. Рамката е 20", Al 6061-T6, вероятно на тайванската фирма Kinesis. Поровичках се из техния сайт и видях няколко модела, които доста приличат на моя.

Повече информация едва ли ще мога да получа. Колелото е на немската фирма Paul Lange, която след този модел закрива производството на марката (Longus) и оттогава са само дистрибутори на Shimano за Германия. Изглежда са доста гъсти с японската фирма, защото не само че целият монтаж беше шимански, но и на самата рамка до гравирания в метала релефен надпис на производителя стои този на Shimano.

Сега предполагам трябва да търся вилка с дължина ~76см?
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 5:10 pm

vladimir.dzhuvinov написа:@admin, jivkovnik :beer:

Изрових книжката на колелото, там какво ли не пише, само не и въпросната максимално допустима дължина на вилката. Премерих сегашната, тя е 76см от оста до дъното на стерженния отвор. Челният ъгъл е 70 градуса. Рамката е 20", Al 6061-T6, вероятно на тайванската фирма Kinesis. Поровичках се из техния сайт и видях няколко модела, които доста приличат на моя.

Повече информация едва ли ще мога да получа. Колелото е на немската фирма Paul Lange, която след този модел закрива производството на марката (Longus) и оттогава са само дистрибутори на Shimano за Германия. Изглежда са доста гъсти с японската фирма, защото не само че целият монтаж беше шимански, но и на самата рамка до гравирания в метала релефен надпис на производителя стои този на Shimano.

Сега предполагам трябва да търся вилка с дължина ~76см?

:eek3:
Опс! Я пак премери! За моята рамка (предвидена за вилка с ход до 140 мм) това разстояние (показаното на картинката, която постнах) е до 540 мм (сега ми е 530 мм, но вилката ми е със ход 130 мм). Ти до къде я премери 760 мм тази вилка?! :bigeyes:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Ozzie » Вто Ное 27, 2007 5:10 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Премерих сегашната, тя е 76см от оста до дъното на стерженния отвор.
Премери пак. 760 мм axle-to-crown... Това да не е "Марзо Супер Монстер"?!?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Ное 27, 2007 5:20 pm

Ooops, сори, разстоянието е 46см :D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Ное 27, 2007 5:27 pm

Извинявай, за късното включване, но дали можеш да постнеш актуални снимки на колелото ти? Явно ще е трудно да се намери информация за твоята рамка. Поне да я видим и тогава отново да се помисли. Наистина този метод е изключитено груб и неточен (а и принципно неправилен) , но след като няма друга възможност и като се вземе предвид, че караш ХС...би могъл да свърши работа.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 5:32 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Ooops, сори, разстоянието е 46см :D

По-бива така!
Сегашната ти с колко ход се води?! 80-100 мм?
Може да се вгледаш в някоя вилчица с пружина или въздух с регулируем ход от порядъка на 85-115 мм. Това ще ти позволи да експериментираш и да намериш точната за теб конфигурация на челния ъгъл. А за точната конфигурация няма твърди правила - за ХС челния го дават 69-70 градуса. Е ако стане 68 пак ще се кара, вече ако намалее повече (от по-висока вилка) почва да се усеща при завиването. Нанадолните дисциплини се карат с по-остри челни ъгли, по принцип.... Но всеки принцип си има изключение, нали така! ;)
Не се увличай с вилка към 130 мм ход нерегулируем - некомфортно става за каране (поне моя бе такъв с вилката ми пусната на 130мм ход на старата ми рамка, предвидена за твърда вилка). Ако планираш миграция към рамка (твърда или мека) предвидена за по-дългоходова вилка може да инвестираш сега във вилка с ход 100 - 130 - 140 мм регулируем. Аз така я карах моята на 100 мм докато смених рамката. Общо взето в този диапазон височини на вилки не е като да няма избор. :agree: ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Ное 27, 2007 5:39 pm

jivkonik написа:
vladimir.dzhuvinov написа:Ooops, сори, разстоянието е 46см :D

По-бива така!
Сегашната ти с колко ход се води?! 80-100 мм?
Може да се вгледаш в някоя вилчица с пружина или въздух с регулируем ход от порядъка на 85-115 мм. Това ще ти позволи да експериментираш и да намериш точната за теб конфигурация на челния ъгъл. А за точната конфигурация няма твърди правила - за ХС челния го дават 69-70 градуса. Е ако стане 68 пак ще се кара, вече ако намалее повече (от по-висока вилка) почва да се усеща при завиването. Нанадолните дисциплини се карат с по-остри челни ъгли, по принцип.... Но всеки принцип си има изключение, нали така! ;)
Не се увличай с вилка към 130 мм ход нерегулируем - некомфортно става за каране (поне моя бе такъв с вилката ми пусната на 130мм ход на старата ми рамка, предвидена за твърда вилка). Ако планираш миграция към рамка (твърда или мека) предвидена за по-дългоходова вилка може да инвестираш сега във вилка с ход 100 - 130 - 140 мм регулируем. Аз така я карах моята на 100 мм докато смених рамката. Общо взето в този диапазон височини на вилки не е като да няма избор. :agree: ;)
Зависи и от карача. На мен Дурото ми направи колелото по-удобно от ХС60 (рамка Драг ОТЕ 2004).
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 6:07 pm

NovemberCharlie написа:Зависи и от карача. На мен Дурото ми направи колелото по-удобно от ХС60 (рамка Драг ОТЕ 2004).

И от рамката и предвидената за нея МАКС като височина вилка, което за ОТЕ надали го има публикувано някъде по сайтове и ръководства :crap:( ех, кога ли ще доживеем тази "дребна екстра" и при тукашните велопроизводители)!
А новата и старата вилка с какъв ход са ти?!
Колко ти е в момента челния ъгъл? Ако е към 68-69-70 градуса значи новата вилка си пасва точно с идеята за приемлив челен ъгъл на ХС колело, а старата ти е била "нисичка".
Последна промяна jivkonik на Вто Ное 27, 2007 6:21 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот Droze » Вто Ное 27, 2007 6:14 pm

А дали 140мм ще дойде прекалено много, защото се заглеждам по Pike? И аз съм със Drag OTE. Съжалявам, че така се намесвам.
Аватар
Droze

Рейтинг: 1499

Мнениеот Admin » Вто Ное 27, 2007 6:16 pm

В случая наистина би било добре да видим снимка, защото от думите ти съдя, че рамката вероятно е по-стара и ако тогава нормалният ход за ХС е бил 60мм (примерно), сега вилка със 120мм би окепазила доста геометрията.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 6:20 pm

С 2-3 замеревания на сегашните размери и челен ъгъл, 1-2 сметки с ъгли и набързо ще си сметне гу-син Инженера какво и как ще му се промени във височината на предницата и челния ъгъл при прилагане на различни като височина вилки. ;) :agree:
Хинт - онова разстояние, съгласно постнатата от мен картинка по-горе в темата е към 530 мм за вилка с ход 130 мм. Може да се използва като база за сметките, не вярвам за различни модели вилки с еднакъв ход тази дължина да варира с повече от 5-10 мм.
Последна промяна jivkonik на Вто Ное 27, 2007 6:42 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Ное 27, 2007 6:35 pm

NovemberCharlie написа:Извинявай, за късното включване, но дали можеш да постнеш актуални снимки на колелото ти?

Тук имам една леко размазана в профил (но без моите любими калници :D )

Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот outfaced » Вто Ное 27, 2007 6:40 pm

да помогна малко на адаша, понеже имам под ръка снимка от хубав ъгъл :)

Изображение
е туй е въпросното колело
и мен поне ми мяса, като да му е множко, да се слага вилка по висока от сегашната
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Ozzie » Вто Ное 27, 2007 6:40 pm

С вилка с ход 100 мм. ще стане муцка.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Ное 27, 2007 6:40 pm

jivkonik написа:С 2-3 замеревания на сегашните размери и челен ъгъл, 1-2 сметки с ъгли и набързо ще си сметне гу-син Инженера какво и как ще му се промени във височината на предницата и челния ъгъл при прилагане на различни като височина вилки. ;) :agree:

По "документи" ходът на сегашната вилка трябва да е 76мм :)

Обаче да питам - всички вилки с еднакъв ход ли са еднакво дълги?

Гледах преди малко сайта на Marzhocchi - никъде не пишат колко е дълга дадена тяхна вилка?! :?: Само по хода на една вилка може ли да се каже колко е дълга?
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Ное 27, 2007 6:46 pm

Ozzie написа:С вилка с ход 100 мм. ще стане муцка.
:agree:

Окей, значи 100мм. Какви вилки с такъв ход, с чепчета за V-брейк, тегло макс 2кг, и цена до 500-600лв. предлагате? :D

ПС: Адаш, ще трябва пак да те черпя :beer:
ППС: Ozzie, ти да не би да си от Стара Загора?
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 6:47 pm

vladimir.dzhuvinov написа:
jivkonik написа:С 2-3 замеревания на сегашните размери и челен ъгъл, 1-2 сметки с ъгли и набързо ще си сметне гу-син Инженера какво и как ще му се промени във височината на предницата и челния ъгъл при прилагане на различни като височина вилки. ;) :agree:

По "документи" ходът на сегашната вилка трябва да е 76мм :)

Обаче да питам - всички вилки с еднакъв ход ли са еднакво дълги?

Гледах преди малко сайта на Marzhocchi - никъде не пишат колко е дълга дадена тяхна вилка?! :?: Само по хода на една вилка може ли да се каже колко е дълга?

Нещо не обичат да дават тези разстояния производителите. :dunno:
НЕ са еднакво дълги, поради леко различни форми и дебелини на короните, позицията и вида на арките и т.н.

Вилка с ход 100 до 110 мм за тази рамка не би трябвало да е голям проблем! Поне според мен... така малко "на око" като гледам рамката....дано не греша. ;)
Едно предложение - да наричаме местата за закрепване на V-Break "уши за V-Break" ако е възможно?! "Чепчетата" някак не звучат добре?! :D
Първо предложение:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=13461
Ако имаш "връзки" и "другарчета" в САЩ ценовия диапазон, който си си определил става много симпатичен! :agree:
Второ предложение:
ТОВА
Едит - абе сериозните фирми са си сериозни фирми, виж какви таблички дават:
http://www.marzocchi.com/Template/listS ... K&Sito=mtb
Аватар
jivkonik

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Ное 27, 2007 7:11 pm

jivkonik написа:Първо предложение:
Ако имаш "връзки" и "другарчета" в САЩ ценовия диапазон, който си си определил става много симпатичен! :agree:
Второ предложение:
ТОВА

:agree: Аз също се бях спрял на MX PRO.

На въпросния сайт дават цена от 180 лири = 495лв. От България няма ли да излезе по-евтино? Примерно от http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=28_130&products_id=1092
където рекламират цена от 480 лв?

От този "ETA" механизъм има ли практическа полза?

ПС: Незмам ти какво си мислиш, но нещата на които се закачват спирачките мязат точно на чепчета :D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот screamBoy » Вто Ное 27, 2007 7:13 pm

а ето и подходящите калници:
ако ще пазаруваш в Пловдив-
Polisport

ако ще пазаруваш другаде-
Zefal
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Ное 27, 2007 7:16 pm

jivkonik написа:Едит - абе сериозните фирми са си сериозни фирми, виж какви таблички дават:
http://www.marzocchi.com/Template/listS ... K&Sito=mtb

Брей, това как съм го пропуснал? :beer:
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 7:23 pm

vladimir.dzhuvinov написа:
jivkonik написа:Първо предложение:
Второ предложение:
ТОВА

:agree: Аз също се бях спрял на MX PRO.

На въпросния сайт дават цена от 180 лири = 495лв. От България няма ли да излезе по-евтино? Примерно от http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=28_130&products_id=1092
където рекламират цена от 480 лв?

От този "ETA" механизъм има ли практическа полза?

ПС: Незмам ти какво си мислиш, но нещата на които се закачват спирачките мязат точно на чепчета :D

Добра цена е тази тук, като за Европейския пазар! Похвално! :agree:
Стига още да ги имат, че нашите онлайн магазини с наличностите са малкооооо :bawling: :bawling: :bawling: Провери в някой клон на Веломания или звъни по телефони в централата им за по-сигурна справка относно наличността. :agree:
ЕТА-та си е скъсявка на хода в някакви граници - полезно, при наличие на издевателстващ асфалтов баирец пред теб и то в посока нагоре! Бързо и лесно скъсяване на хода и след това отпускане на целия ход, по-бързо от системите от типа U-Turn, RTWD които са за вилки с метални пружини и изискват да слезеш от колелото и да връткаш истерично една врътка няколко оборота.
А "чепчета" е интересен термин, достоен за новосформиращия се "речник на велотермините", Админ да го има в предвид! :rofl: ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот Admin » Вто Ное 27, 2007 7:31 pm

@vladimir.dzhuvinov
Ти нещо май си се заразил от форумен мързел ;)
За ETA е писано неведнъж, можеш да намериш доста отзиви.
А за цените на продуктите, както се вижда, не е било трудно да ги намериш и сравниш. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Вто Ное 27, 2007 7:33 pm

абе що така само цоки дъвчете тука ;) :nono:
ми какво му е на Recon Solo Air, че що не и пружинен
въздушния няма у-търн обаче

всъшност когато спорехме TORA срещу Recon май така или иначе повечето твърдяха,че Recon-а е по убав, ако и да не бяха много наясно защо :D ... ама едно е сигурно, по лек е :agree:

адаш, теб и така и така не моем те догоним по баира, аз викам да ти вземем нещо поне 160мм и 3 кила :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Ozzie » Вто Ное 27, 2007 7:35 pm

vladimir.dzhuvinov написа:ППС: Ozzie, ти да не би да си от Стара Загора?
Тц. Справка ред пети под аватара ми.

Баси темата дето стана от една дупчица в някаква арка... :D
Аватар
Ozzie

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 7:37 pm

outfaced написа:абе що така само цоки дъвчете тука ;) :nono:
ми какво му е на Recon Solo Air, че що не и пружинен
въздушния няма у-търн обаче

всъшност когато спорехме TORA срещу Recon май така или иначе повечето твърдяха,че Recon-а е по убав, ако и да не бяха много наясно защо :D ... ама едно е сигурно, по лек е :agree:

адаш, теб и така и така не моем те догоним по баира, аз викам да ти вземем нещо поне 160мм и 3 кила :D

Ами аз викам пък ти да прочетеш изискванията на човека за ЦЕНА и тогава да предлагаш RECON , става ли така?! :(!:
http://www.ridespot.net/product_info.ph ... c96d1c0d6b
http://www.ridespot.net/product_info.ph ... c96d1c0d6b
Аватар
jivkonik

Мнениеот did » Вто Ное 27, 2007 7:40 pm

outfaced написа:всъшност когато спорехме TORA срещу Recon...

... което ме подсеща, че в

http://bike-components.de/catalog/MTB/F ... =71&page=2

отдавна се продават моделите RS 2008 и цените не са никак лоши, пък и доставят до БГ на прилична цена ;)

и ... не, нямат дупки на арката :D

Там рекончето от 2007 влиза в ценовите изисквания :)
http://bike-components.de/catalog/MTB/F ... +Air+Gabel
Последна промяна did на Вто Ное 27, 2007 7:42 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот screamBoy » Вто Ное 27, 2007 7:41 pm

Recon 327, Solo Air, 100mm, w/ post е на цена 650лв, той е посочил 500-600, какъв е проблема

***аре стига сме едитвали ^_^
Аватар
screamBoy

Мнениеот jivkonik » Вто Ное 27, 2007 7:44 pm

screamBoy написа:Recon 327, Solo Air, 100mm, w/ post е на цена 650лв, той е посочил 500-600, какъв ти е проблема ?

Ефтината няма "чепчета", тази с "чепчета" (дето не се отваря) е 750 лв.
:D :D :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот did » Вто Ное 27, 2007 7:47 pm

jivkonik написа:
screamBoy написа:Recon 327, Solo Air, 100mm, w/ post е на цена 650лв, той е посочил 500-600, какъв ти е проблема ?

Ефтината няма "чепчета", тази с "чепчета" (дето не се отваря) е 750 лв.
:D :D :D

оная от моя линк е с "чепчета" и ще му излезе тамън около 500 лева.

обаче и тя няма дупка на "скобата" :V:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот screamBoy » Вто Ное 27, 2007 7:49 pm

вденах !
Аватар
screamBoy

ПредишнаСледваща