Широчина на шините

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Широчина на шините

Мнениеот Sky_Knight » Пет Ное 30, 2007 4:59 pm

Тъй като съквартирантът ми си взе наскоро гуми 2.3, се замислихме относно широчината на шината и влиянието върху самата гума. Когато сложихме гумата, тя изглеждаше видимо по-малко от моите, които са 2.35. След това започнахме да разглеждаме шините и се оказа, че някои шини са доста по-широки. Предполагам, че при по-широка шина, балонът на гумата ще може да се разтвори по-леко и ще увеличи като цяло обемът на гумата. Това така ли е и изобщо каква разлика ще даде една по-широка шина, ако се използва същата гума?

За да не е само "сухо теоритизиране", ето размерите на шината:

22 мм - обща ширина, 17 мм - вътрешна ширина.
Новата му ще бъде 36 мм обща и 30 вътрешна.
А да - Гумата е Континентал Ветикал 2.3.

Интересно е какъв ще бъде ефектът след слагането, тъй като отпред ще си остане с тясна шина, а отзад ще е с тази голямата? Няма ли това да влоши малко нещата при управлението на колелото...?
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот rarekin » Пет Ное 30, 2007 5:41 pm

Презюмирам, че става въпрос за крос кънтри. Ако е така:

-би трябвало с по-широка шина отзад да му е по-леко катеренето
-по-тясната шина отпред по-принцип не е проблем, стига да не аграрства колелото и да не се опитва да прави неща, които се правят главно в "нанадолните" дисциплини
- разликата между новата и старата капла (в мм.) директно влиза в обиколката на балона на външната гума

Ако нещо съм объркал моля да бъда поправен :agree:
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот screamBoy » Пет Ное 30, 2007 6:32 pm

следва само допълнението че размерите на гумите са в милиметри и са написани отстрани

тези стандартизационни размери които сте гледали (2.3 и 2.35) нямат практическо приложение
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Sky_Knight » Пет Ное 30, 2007 8:37 pm

Ами аз затова написах модела на гумите, понеже не съм наясно с другите размери. Кое точно ти трябва? Т.е. кой надпис да гледам?

@rarekin Не знам за какво става въпрос. Просто караме. Затова предполагам е по-скоро AM. Но това за катеренето е интересно. А той точно си аграри посока надолу, когато дойде надолу де :D В този ред на мисли, няма да е много добре май... ?!
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Назад към Веломеханик