Периодична смяна на 10 скоростна верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот evilzet » Сря Дек 12, 2007 1:01 pm

Лелее, темата ми е на път да заприлича на ФТ тема.
Имайте милост. :bowdown:
Конкретно, при 1% удължена верига, ще има ли прескачане ако сменя само веригата ??
И пишете за смяна на верига, касета и предна плоча. Предната плоча не издържа ли поне 2-3 смени на задните?
Вikerider , toyaga как процедирате вие - каране до дупка и смяна на всичко?? Колко издържа една 10 скоростна система, под издържа имам предвид да остава прецизна при превключване и да няма прескачане- 10к км,15к км ?
мерси за мненията дотук
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Сря Дек 12, 2007 1:04 pm

evilzet написа:Конкретно, при 1% удължена верига, ще има ли прескачане ако сменя само веригата ??

Пробвай. Може и да стане, но това ще се види като сложиш новата. Колкото по-рано го направиш, толкова по-добре.

Според мен няма да има проблем.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Сря Дек 12, 2007 1:09 pm

bikerider написа:
jivkonik написа:Ако някой ползващ "вълшебния-тенис-чорап" успее за времето от 30 мин (което аз отделям за цялата операция, включваща освен почистването на веригата с машинка, почистване на плочите, задните венци и водещите ролки на обтегача с парцалче и специализирана за целта четка) да постигне по-дъбър ефект върху верижния тракт ще го черпя! :beer: :drunk:

Кандидатирам се. Норматива е 5 мин :)

Говорим да си ИЗЧИСТИМ системата качествено (разбирай - махане на стара смазка в комбинация с фин пясък между звената, не само отвън, махане на същото между задните зъбчатки и по предните плочи), "позабрисването" и замазването на старата мазня за 5 минути го правя и аз с парцал преди (след) каране! Ако според вас това е достатъчно за поддръжка на доброто здраве на верижни тракт - ОК, нямам повече въпроси! :D
Имаш черпенето! :beer:
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Сря Дек 12, 2007 1:27 pm

did написа:
evilzet написа:Конкретно, при 1% удължена верига, ще има ли прескачане ако сменя само веригата ??

Пробвай. Може и да стане, но това ще се види като сложиш новата. Колкото по-рано го направиш, толкова по-добре.

Според мен няма да има проблем.

Прескачане надали ще има. Ще има обаче:
1. Повече шум при въртене.
2. Поради спецификата на износването на веригата тя не само се удължава, а и лека полека се исносват звената така, че те реално се разширяват леко. Предната плоча постепено се "оформя" по тези "разширени" звена - това може да го видиш, на всеки от зъбите на предна плоча отпред (където той напъва веригата по време на въртене) се образува леко разширение от наслоен изпилен от съприкосновението на плочата с веригата метал ("мустачки"). При слагане на новата верига (със съответно новите си "нормално тесни" звена като почнеш да въртиш може да забележиш едно "заклинване" на звената на веригата към плочата. То се изразява в това, че в когато плочата се извърти в такова положение, че веригата вече трябва да се отдели от нея и да продължи пътя си към задния обтегач тя не се отделя! Ефекта е блокирани на верижния тракт, буквално! :crap:
АКО това се случи при теб лечение има - фина пиличка, пилиш "мустачките" зъб по зъб от предната плоча - играчка, но помага да "напасанеш" новата верига.
И последно - като въртиш педалите и веригата на място (колелото е на стенд, или го повдигаш с ръка) може да нямаш заклинване, като се качиш обаче силата, която указваш въху педалите може да е достатъчна за да заклини. Разбира се образуването на тези "мустачки" по предна плоча зависят от много фактори, включително от материала и, в твоя случай може и да нямаш!
Аз тази цялата сценка я играх с една 9 скоростна система ДЕОРЕ курбели плочи и зъбчатки, преди години.... но веригата по груб спомен беше над 6000 км, така, че при теб може и да не се появи проблема въобще!
А 3 вериги могат да изкарат с един комплект плоча - зъбчатки, само че трябва да се въртят циклично, през малък проблег, а не след като им е взет докрая живота! :popcorn:
Все пак не очаквай живота на тази система да бъде като да си купуваш 3 пълни комплекта един след друг и да ги изпилваш докрай с каране!!! :nono:
Очаквано е да изкарат по-малко като километри от километрите, които биха изкарали 3 последователни нови комплекта, но още не съм стигнал границите им на износване за да кажа колко точно е лимита на тази система! Целта и целия "смисъл" е доколко може по-ефективно и докрай да се вземе здравето на предна плоча и задни зъбчатки.
Аватар
jivkonik

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Сря Дек 12, 2007 2:22 pm

Аз лично от тази пролет следвам ротационната система, която ми препоръча jivkovnik.

След като си купих колелото през май 2006г. смених 2 пъти верига, когато тя вече беше започнала да се разтяга. Идеята ми беше по този начин да забава износването на венците. Уви, на 5200км при слагането на третата верига се появи силно прескачане при определени предавки. Т.е. някои венци от задната касета бяха вече прекалено износени за новата верига.

Тогава реших да изпробвам системата с ротация на веригите, купувайки нова задна касета, четири вериги, и четири power link-а за бързо разкачване.

Записвам си километрите на смяна, като се старая на всеки 400км да слагам следващата верига. Това са записките ми досега:

верига 1: 5200км
верига 2: 5500км
верига 3: 5900км
верига 4: 6300км

верига 1: 6700км
верига 2: 7100км
верига 3: 7500км
верига 4: 7920км

Днес направих поредната смяна. Трите вериги, които не са на колелото ги държа накиснати в пластмасови бутилки пълни с газ за почистване. Периодично през седмицата минавам да ги разхлопвам. След няколко седмици киснене се получава гъста черна утайка, която след изваждането на веригата филтрирам с плат. Мисля, че това е плюс на ротацията, защото веригите могат да бъдат по-обстойно накиснати и почистени без човек да губи възможност да си кара колелото. Наистина, от забърсване само с парцал няма толкова голям ефект, колкото от едно солидно киснене в газ :D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот jivkonik » Сря Дек 12, 2007 2:27 pm

vladimir.dzhuvinov - интересен подход си избрал - 4 през 400 км :agree: . Ще ми е интересно след време да споделиш до колко е ефективен този модел, аз разбира се ще пиша за развитието на моите 3 през 550-600 км. За сега съм на 10 000 км - без проблеми в работата.
Предполагам ще я докарам до 12 000 без проблем. Ако това стане (живот и здраве) системата в цифрово изражение изглежда така:

Предполагам, че 6000 км ми е що годе нормалния интервал за смяна на касета, плоча и верига (ако са били нови и са карани едновременно, както беше преди първата ми смяна). Значи за 12 000 км би трябвало да съм изхабил 2 такива комплекта. Цени:
Венци ХТ - 112.90 лв
Верига ХТ- 35 лв (по спомен)
Плоча ХТ - 39.50 лв
187.40 лв. - за комплект
374.80 лв. - за 2 комплекта

Ако трите вериги с 1 касета и 1 плоча ме изкарат и те 12 000 км сметката за тях става:

3 вериги плюс венци и плоча - 257.40 лв

374.80 лв срещу 257.40 лв - оправдана ценова ефективност, поне според мен! :popcorn:
Последна промяна jivkonik на Сря Дек 12, 2007 2:45 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Сря Дек 12, 2007 2:36 pm

@evilzet: мога да говоря само за 9-скоростна. Процедирам по следния начин - карам до дупка, докато се изхабят задните венци, сменям ги заед но с веригата (това при мен означава минимум 2 години). Обикновено предните венци започват да ми прескачат чак преди втората смяна, тогава ги сменям и тях.

Един единствен път съм сменял само верига на половината живот на задните венци и това беше когато направих грешката да използвам low-end верига.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Дек 12, 2007 2:43 pm

jivkonik написа:Говорим да си ИЗЧИСТИМ системата качествено (разбирай - махане на стара смазка в комбинация с фин пясък между звената, не само отвън, махане на същото между задните зъбчатки и по предните плочи),

Това не е качествено чистене, това е основно чистене, което правя веднъж в годината. Включва използваната от теб машинка пълно махане на гадоста от прешленчетата, махане на десния курбел и почистване със спрей и вълшебния "чорап", след което махам клечките между задните венци с нож. Колелцата на обтегача никога не се налага да ги чистя по тоя начин, защото с обикновеното чистене си ги държа чисти.
Процедурата отнема 15 мин пряко сили, вкл. демонтажа/монтажа на курбела и смазването на веригата. Лагерите/втулките на колелцата ги смазвам доста рядко, но хайде да сложим максимум 20мин ако положението е трагично.

Относно нормалната профилактика след всяко каране - гряста в прешленчетата излиза точно за 3 мин. Следва избърсване на колелцата с "чорапа", избърсване на веригата няколко пъти докато светне, след което я смазвам, раздвижвам хубаво и почиствам остатъчната смазка от веригата и колелцата. Никога не смазвам венци, никога не ми остава смазка по венците и много рядко се натрупва сгъстен мазен боклук между задните венци. Тази процедура ми отнема 5 минути.

Edit: ся отивам да се заям с някой в бла-бла, белким тоя път закова рейтинга на 1984 :evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Дек 12, 2007 2:50 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Наистина, от забърсване само с парцал няма толкова голям ефект, колкото от едно солидно киснене в газ :D

Дори когато веригата е избърсана, после смазана с проникващ спрей, раздвижена за около 2-3 мин (и избърсана няколко пъти през това време) и накрая смазана обстойно? :)

Да не говорим за спрей за почистване, щото с него става за минути това, което става за денонощия киснене в газ.
Последна промяна bikerider на Сря Дек 12, 2007 2:52 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Сря Дек 12, 2007 2:52 pm

bikerider
Още ли използваш за смазка на веригата Valvoline s PTFE?
Ако да - не знам как постигаш ефекта да не полепне поне малко от него по ролките на обтегача заедно със събрана мърсотия? :dunno:
И аз пръскам само веригата с него, бърша после излишното, но все успява да събере.... нещичко по трасето.....
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Сря Дек 12, 2007 2:53 pm

Очаквах тоя въпрос :)
Отговора е за лятото е "не", за зимата - "да" :)
Последна промяна bikerider на Сря Дек 12, 2007 2:53 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Сря Дек 12, 2007 2:53 pm

Тук цари пълно щастие! Нямам какво да добавя на фона на демонстрираното изобилие от опит, мъдрост и технически познания! Весела Коледа! :santa2:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот jivkonik » Сря Дек 12, 2007 2:53 pm

bikerider написа:Очаквах тоя въпрос :)
Отговора е не :)

НЕ го ползваш?! Или НЕ ТИ СЕ ЛЕПИ НИЩО?! ;)
Опа разбрах, аа лятото тогава какво ползваш вече?!
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Сря Дек 12, 2007 2:55 pm

имаш три опита :):beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Сря Дек 12, 2007 2:58 pm

bikerider написа:имаш три опита :):beer:

1. "Тънко" машинно масло.
2. Спрей някакав (по бързо махащ се от веригата, но и не толкова лепнещ).
3. Някаква специализирана велосмазка за сухо време (не задължително спрей).
Познах ли, познах ли, познаххх лиии?! :D
Последна промяна jivkonik на Сря Дек 12, 2007 3:43 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
jivkonik

Мнениеот PtD » Сря Дек 12, 2007 3:20 pm

Тц, тц. Колко грижи полагате за тия вериги... :dunno: Обърнете повече внимание на жената, има повече ефект. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот screamBoy » Сря Дек 12, 2007 3:29 pm

коя/чия жена предлагаш ^___^

от колко време им повтарям да разкарат скоростите - спират тия глупости, спират проблемите с колената, спират грешните пари и грамове в команди и дерейльори, ма не та не, трябва да се пишат епопеи за веригата
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Сря Дек 12, 2007 3:45 pm

PtD написа:Тц, тц. Колко грижи полагате за тия вериги... :dunno: Обърнете повече внимание на жената, има повече ефект. :popcorn:

:agree::agree::agree:

@jivkonik: offroad спрей за верига

@screamBoy: :usclap::santa2:
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Сря Дек 12, 2007 3:48 pm

bikerider написа:@jivkonik: offroad спрей за верига

Марка - моделче нещо?! :beer:
Аватар
jivkonik

Мнениеот 4getcredo » Сря Дек 12, 2007 3:53 pm

PtD написа:Тц, тц. Колко грижи полагате за тия вериги... :dunno: Обърнете повече внимание на жената, има повече ефект. :popcorn:

Подкряпам :agree: ... и за ефекта съм съгласен ;) ... той е в няколко посоки :D
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Kitolino » Сря Дек 12, 2007 7:40 pm

4getcredo написа:

Подкряпам :agree: ... и за ефекта съм съгласен ;) ... той е в няколко посоки :D

При мен е само в една посока и описва дъга, от долу отива нагоре... като в горно положение радиусът е по-голям :lol:
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот EmZo » Сря Дек 12, 2007 7:58 pm

did написа:
EmZo написа:Мдам. А инструмента за почистване, се намира много по-лесно и е по-евтин от ваничката.

Ама че си глупав! Това са обикновени спортни чорапи, а както на всички е известно, верига се чисти само със специални чорапи за ТЕНИС!

Чети!

:D :rofl: :beer:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bikerider » Чет Дек 13, 2007 7:38 am

jivkonik написа:Марка - моделче нещо?! :beer:

Водеща марка за смазки и масла :)
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Дек 13, 2007 1:58 pm

Малей... колко сме потайни :rofl:

Понеже темата се отплесна към смазки, които не лепнат, чистят се лесно, задържат се във веригата и въобще, стават за тая работа... напоследък фаворитът ми е това:

http://www.finishlineusa.com/products/pro-road.htm

Пише, че е за шосе, но става и за извън шосе :D

ЕДИТ: и вместо тенис-чорап, използвам парчета от памучна хавлия. дано това своеволно отклонение от стандарта не ми изиграе лош номер някой ден...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Дек 14, 2007 2:18 am

Да бе потайни, все едно не съм казвал с какво си смазвам веригата (Motul Chain Lube Offroad).

Който чел, чел :D
Аватар
bikerider

Re: Периодична смяна на 10 скоростна верига

Мнениеот TTT15 » Пет Фев 03, 2012 1:01 am

Друг компонент ,който подлежи на износване са ролките на дерайльора ,пък и са пластмасови , за тях някой наблюдения има ли ?

Разбирайки ,че предни блок изтрайва повече, мисля да карам до дупка заден блок и верига ( карам най-простия клас на срам верига и касета0,карани зимно и кално време за сега няма проблем на 1 година са,нямам идея колко метра съм изминал.

хубава темичка :idea:
hardcore biker on steroids
kona stinky primo+fox vanilla R+RS lyric 2step air 160mm
ipod nano 8gb + hardcore,gabba,trash metal,goa trance
Аватар
TTT15

Рейтинг: 1168

Мнениеот Келеша » Пет Фев 03, 2012 12:14 pm

Здравейте дами и господа.Основен проблем при всички машини е износването.За това и карам с 8ца от зад по тънко идва пък и карам с верига за 7скорости КМС.В момента съм с шиманска нямаха КМС :D разлика в износването не виждам кой знае каква и в превключването.За период от 1 година най малко 10 вериги съм сменил, карам ги от 200 до 500км и удължаването им е с около 10мм за тоя период .Кара се основно в песъчливи кални прашни в момента и заснежени места асвалт се избягва,за срамските вериги не искам да коментирам много бързо се удължават по добре КМС 7ца :Dми тя веригата е към20лв :rofl:за тия пари ще си купя 2 КМС и ще мина двойно да не кажа тройно повече.Още съм си с оригиналните зъби.С една верига може да се мине около 3000км но ако се кара асвалтово,в песъчливи прашни и кални пътища периода 200 500км може да е фатален :D.Всичко е индустрия основно се мисли как да се съкрати тоя период а не удължи,това е реалноста за съжаление.Благодаря за вниманието :beer:
Келеша

Рейтинг: 1282

Мнениеот acidrain » Пет Фев 03, 2012 8:22 pm

Келеша написа:...карам ги от 200 до 500км и удължаването им е с около 10мм за тоя период .

Сигурен ли си? 10мм разтягане на верига, това да не е ластиг :dontknow:
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот Келеша » Пет Фев 03, 2012 9:24 pm

Толкова е :D нито мм по малко.За сега новите не прескачат в момента в който почнат почвам старите вериги.Явно много пъна не знам,обаче ги сравнявам с нова верига същата дължина почти 1 звено се е удължила независимо каква верига съм турнал шиманска или нещо по тънкана както КМС :D За срам е пълен позор :rofl:Миналата година из Родопите карахме и Рила ми по малко от 300км връткане и се беше скапала :popcorn: не винаги удължаването е критерии колко е износена веригата.Разглоби една верига нова и стара и се загледай в лагерчетата как са от вътрешната страна :Dи ще разбереш за какво ти говоря. Самите пулчета фабрично са оставени с луфт но като се износят стават все едно са на конус от вътрешната страна която не е видима, стига да го извадиш и ще блесне истината.При мотоциклетите е направено със семеринги да не влизат боклуци, при байка тоя проблем все още не е решен, поради факта че веригата е гъвкава.Лично мое мнение е че профила на зъбчадките и умишлено направен по плавен :D оставете по лесното превключване но и веригата се стреми да износва върховете на зъбите.
Келеша

Рейтинг: 1282

Мнениеот blizzard » Сря Фев 08, 2012 7:31 pm

хммммм, нещо не е наред. Нямам идея как можеш нормална верига да скапеш за 200км, в квито и условия да караш. Това при нови венци и верига ли се случва? Да не караш нонстоп на усукана верига?
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик