Компютър, измерващ процент на наклон?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Компютър, измерващ процент на наклон?

Мнениеот DstupidBastarD » Нед Дек 23, 2007 10:22 am

Приятели, понеже съм неук и ме мързи да търса насам-натам, както и в други посоки, а пък и днес изпитвам некво желание да споделям съкровенните си желания с некого (гаджето ми забрани на споменавам думата "колело" и свързаните с нея до трета съребрена линия други думи) .... о, забравих си мисълта и ше почна отначало. Приятели, бихте ли ми казали дали съществува малко по размер устройство, което да може да се носи некъде по екипировката на средностатистически шосеен карач, което да измерва неща като:
1. Надморска височина
2. Процент на наклона на пътя в момента
3. Среден процент наклон за определена от мен отсечка
Щех да питам и друго, ама забравих кво беше. Много ви благодаръ предварително, знам че ше ми съдействате секи според възможнотите си и ви желая както весела Коледа, така и разумно безсмъртие. Амин, братя! :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот did » Нед Дек 23, 2007 10:27 am

Всички велокомпютърчета с алтиметър мерят и наклони (текущ, среден, мексимален и т.н.). GPS-ите също.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот DstupidBastarD » Нед Дек 23, 2007 10:29 am

did написа:Всички велокомпютърчета с алтиметър мерят и наклони (текущ, среден, мексимален и т.н.). GPS-ите също.

Мерси, баце, а сега ми дай линк към подобно чудо, дето мери алтметър! Веднага!!! :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот Admin » Нед Дек 23, 2007 11:13 am

did написа:Всички велокомпютърчета с алтиметър мерят и наклони (текущ, среден, мексимален и т.н.). GPS-ите също.

Съвсем не, за съжаление :bawling: Сещам се за поне два такива уреда, които не са от случайни производители, но нямат мерене на наклона.

@DstupidBastarD
Като тръгнеш да си купуваш такова, прегледай му внимателно функциите и виж дали е упоменато измерването на наклона.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Дек 23, 2007 11:17 am

DstupidBastarD написа:
Мерси, баце, а сега ми дай линк към подобно чудо, дето мери алтметър! Веднага!!! :bigeyes:

1. VDO MC 1.0
например.....
2. www.google.com
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Re: Компютър, измерващ процент на наклон?

Мнениеот Grash » Нед Дек 23, 2007 8:53 pm

DstupidBastarD написа:...
1. Надморска височина
...

Батка, аз се сдобих с GPS, който измерва доста неща, включително и надморска височина, но не видях да има % на наклона, в каквато и да е форма... Има неща от сорта на средна и моментна вертикална скорост на изкачване/спускане. Много ме кефи иначе и ще си го ползвам през предстоящият сезон.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот did » Пон Дек 24, 2007 10:24 am

DstupidBastarD написа:

Знам, че ciclomaster-а на Naka76 има алтиметър и мери наклони. Точният модел не помня със сигурност, но май беше CM434. За VDO-тата също съм сигурен, че мерят (поне тия, които аз съм гледал). Със сигурност такива модели имат и Polar, Cateye...

Аз също съм с CicloMaster (CM628), ама без аллиметър и, естествено, не мери наклони. За това пък Garmin GPSMAP 60CsX върши тая работа повече от добре.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Grash » Пон Дек 24, 2007 11:18 am

did написа:...За това пък Garmin GPSMAP 60CsX върши тая работа повече от добре...

Може ли да ми кажеш как точно се казва този параметър, така както го дава в меню-то. Аз съм с Vista HcX и видях, че на твоя модел параметрите, които дава алтиметъра са същите. Аз не мога да намеря никъде % на наклона. Ще съм благодарен, ако ме насочиш ;) :beer:
Последна промяна Grash на Пон Дек 24, 2007 11:49 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот did » Пон Дек 24, 2007 11:24 am

Grash написа:
did написа:...За това пък Garmin GPSMAP 60CsX върши тая работа повече от добре...

Може ли да ми кажеш как точно се казва този параметър, така както го дава в меню-то. Аз съм с Vista 60CsX и видях, че на твоя модел параметрите, които дава алтиметъра са същите. Аз не мога да намеря никъде % на наклона. Ще съм благодарен, ако ме насочиш ;) :beer:

В момента апарата не е при мене и не искам да говоря наизуст. Дал съм го на тъста да му помага при морския риболов.

Ако не можеш да изкараш да ти показва текущ наклон по време на каране, със сигурност можеш да извлечеш всяка информация за наклони от трака след карането. Софтуерните извращения над един трак могат да бъдат безкрайни и може да се извлече наистина всякаква информация :)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BikeArea » Пон Дек 24, 2007 10:37 pm

Grash написа:...но не видях да има % на наклона, в каквато и да е форма...

Кратка "формула":
Превишението (денивелацията) разделено на разстоянието, цялото това умножено по 100 дава наклона в проценти между две точки.
Накратко:
i (%) = (h/S) * 100

Малко по спомени говоря...
Изниква ми из съзнанието и тангенс на ъгъла на наклона, ама май това беше друга формула.

Жив зян!
Тези неща съм ги учил преди няма и 2 години, а сега всичко е забравено. :V:

Бележка:
Ако бъркам някъде - убийте ме с камъни.
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот BG-Rider » Вто Дек 25, 2007 12:44 pm

BikeArea: - Жив зян! Тези неща съм ги учил преди няма и 2 години, а сега всичко е забравено. :V:
Бележка:
Ако бъркам някъде - убийте ме с камъни.

Нищо не бъркаш – напълно вярна е формулата! В случая, при правоъгълния триъгълник отношението на срещулежащия катет - h = C.sin@, към прилежащия - S = C.cos@, където С е хипотенузата дава tg@. Умножавайки този тангенс по 100 получаваш наклона в %.
Проблема е има ли велокомпютри, които да измерват такъв параметър?
Май тази година покрай жегите, студовете и дъждовете вече ще са актуални велокомтютрите, измерващи температура, атмосферно налягане и влага. :popcorn:
BG-Rider

Рейтинг: 995

Мнениеот did » Вто Дек 25, 2007 3:14 pm

BG-Rider написа:Проблема е има ли велокомпютри, които да измерват такъв параметър?

Проблем е, да. Голям проблем!

И тоя пазар тебе чака да го разработиш.

Ако изобретиш устройство, което позволява и да се правят такива графики

Изображение

ще е още по-добре.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BG-Rider » Вто Дек 25, 2007 3:46 pm

did: - Ако изобретиш устройство, което позволява и да се правят такива графики

Аз не се притеснявам от наклоните, но виж каква е температурата, налягането и влагата, ето това е велокомпютър специално за мен, само че да е създаден по возможност от Cateye! :)
BG-Rider

Рейтинг: 995

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Яну 03, 2008 2:42 pm

Grash написа:
DstupidBastarD написа:...
1. Надморска височина
...

Батка, аз се сдобих с GPS, който измерва доста неща, включително и надморска височина, но не видях да има % на наклона, в каквато и да е форма... Има неща от сорта на средна и моментна вертикална скорост на изкачване/спускане. Много ме кефи иначе и ще си го ползвам през предстоящият сезон.

Вече само с тебе ше карам, баце!!! Мозер не можах да го прецакам да си земе нещо, дето мери процентите. Кви кинти даде за тва чудо и как му е името? :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот Grash » Пет Яну 04, 2008 12:06 am

По принцип струва 579лв, но на мен ми е подарък, иначе то колелото ми е по-евтино даже... Garmin Etrex Vista HCx
Айде да се стопля времето, да покараме малко, че ми се кара нема толкова ;)
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Яну 04, 2008 10:05 am

Grash написа:По принцип струва 579лв, но на мен ми е подарък, иначе то колелото ми е по-евтино даже... Garmin Etrex Vista HCx
Айде да се стопля времето, да покараме малко, че ми се кара нема толкова ;)

Баце, ми както аз разбирам нещата, таа "моментна и средна вертикална скорост" си е баш процента на наклон, само че требва да се направи още една сметка - делиш скоростта, измерена в (вертикални км)/ч на таа, измерена в км/ч и умножаваш по 100, за да получиш резултат в проценти. Поне така виждам аз нещата, от позицията си на загорело за каране тъпо копеле. Що се отнася до цената, тва чудо струва колкото две мои колела и не виждам как бих си го купил, при положения, че ти вече си го направил. Иначе, качил съм байка на една стойка и гледам да правим половин час дневно, поне 4-5 пъти седмично, та да не съм съвсем умрел като стане време за каране (като батманбойко ни спаси от снегъ и забрани зимата). :bowdown:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот rosty_sz » Чет Мар 13, 2008 7:58 pm

Това е велокомпютъра който ви интерисува http://screambikes.eu/product_info.php? ... db8bc52fc0
rosty_sz

Рейтинг: 1380

Polar

Мнениеот Митко Ruse » Чет Мар 13, 2008 9:23 pm

Аз имам Polar S725X не разгледах подробно VDO но моя има още памет и софтуер за анализ.Пренасяш си данните от 15 тина параметъра и си правиш анализ какво си карал по време на тренировката и утре какво можеш да караш.Можеш да пратиш даните на вертуален треньор за да ти коригира плана.Много е полезен за такива като нас непрофесионалисти без треньор и време за подготовка.Мисля,че това е най-доброто за момента.
Митко Ruse

Re: Polar

Мнениеот jivkonik » Пет Мар 14, 2008 12:44 pm

Митко Ruse написа:Аз имам Polar S725X не разгледах подробно VDO но моя има още памет и софтуер за анализ.Пренасяш си данните от 15 тина параметъра и си правиш анализ какво си карал по време на тренировката и утре какво можеш да караш.Можеш да пратиш даните на вертуален треньор за да ти коригира плана.Много е полезен за такива като нас непрофесионалисти без треньор и време за подготовка.Мисля,че това е най-доброто за момента.

Ъхъ и ние го имаме ;) POLAR-а, но не показва В МОМЕНТА какъв е процента на наклона на баира, средния процент на наклон за каранеето и т.н. Това може да се види само на РС-то в софтуера за анализ.
Човека питаше "за в момента на каране"..... НЕ, че и да го видиш и да го не видиш къв е процента - баира си те чака да го извъртиш!
Но от чисто псхологическа гледна точка (Бахти якия баир качвам сега!!!!) може би има значение за моментната мотивация..... знам ли... :dunno:
Аватар
jivkonik

До jivkonik

Мнениеот Митко Ruse » Вто Мар 18, 2008 8:15 pm

Кои модел имаш от Polara,че изкам да те питам няколко неща.Нещо не се справям със софтуера.Или за моя модел можеш ли да помогнеш.
Митко Ruse

Мнениеот Harka » Вто Мар 18, 2008 11:50 pm

Точно S725x има. Както и аз...
Аватар
Harka

Re: До jivkonik

Мнениеот jivkonik » Сря Мар 19, 2008 12:16 pm

Митко Ruse написа:Кои модел имаш от Polara,че изкам да те питам няколко неща.Нещо не се справям със софтуера.Или за моя модел можеш ли да помогнеш.

Ако си го купил преди повече от година може би имаш Polar Precision Performance Software с диска към него?!
Актуалния им софт, с който го продават сега е Polar PROTrainer 5 - моя беше окомпелктован с него, на Нарка - също. Спряха официално поддръжката и обновяването на Polar Precision Performance Software от няколко месеца, вече работят и обновяват само Polar PROTrainer 5.
Ако имаш въпроси за Polar PROTrainer 5 - питай тук или на ЛС. За стария им софт нищо не мога да кажа - не съм го имал и ползвал. ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 19, 2008 10:57 pm

:)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Назад към Други видове колоездене