Дьоптрите и свързаните с тях проблеми......

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Reactor » Пон Дек 24, 2007 11:19 am

Аз нося лещи от 3 години и никога преди това не съм се чувствал толкова свободен не само в спорта,но и във всяка друга ситуация.Карам с лещи и слънчеви очила за колоездене и нямам никакви проблеми.Хубавото е,че цените на лещите станаха достъпни и доста разнообразни.Просто зависи от къде се поръчват.
Аватар
Reactor

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Сря Дек 26, 2007 1:14 am

абе да му се не види ...
едни доктори викат ... аа щом е за астигматизъм с меки лещи няма да стане хубво, все някога трябва да сложиш по твърди
другия вика, че нямало проблем, щом астигматизма е до -1 ...

ха сега де

и да ви питам, има ли някаква разлика и марки при лещите :confused:
нещо да препоръчате :dunno:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот imbecile » Сря Дек 26, 2007 10:08 am

Имам вроден сложен астигматизъм, постоянните главоболия и дискомфорт ме отведоха при очен лекар когато бях на 16 и от тогава - очила. Преди 2 години реших, че е време да пробвам лещи и отидох във въпросната клиника до Новотела. Докторът вика: при твоя проблем - само твърди лещи! В продължение на 2 месеца ги слагах за по няколко часа, започнах да свиквам със самото поставяне, но....очите ми не можаха да се адаптират. Твърдите лещи си се усещат и сякаш постоянно имаш прашинки в очите. С всяко примигване клепачите повдигат леко лещата нагоре по роговицата и след това тя леееко пада надолу. ОСЕЗАЕМО. Съответно това дразнене предизвиква ново примигване и ... няма спиране :) Мигах като пощурял постоянно и очите ми не спираха да сълзят. В един момент просто ми писна, хвърлих ги в кофата и си направих пак очила. Явно на този етап - това е положението. Както вече беше казано - някои хора просто не са за лещи. Имах идеи и за разни операции, но лекарите ме разубедиха - прекалено голям риск крие оперативната намеса и не си заслужава да се поема този риск в моя случай.
Относно карането с очила - никак не е удобно, особено надолу. Мисля да пробвам комбинацията маска+очилата, но имам подозрения, че не са съвместими - най-малкото и двете се борят за място на носа :D ...някой с опит да сподели?
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот screamBoy » Сря Дек 26, 2007 10:23 am

имам летни очила дет имат отвътре още едно специално за диоптри, изглежда като по-малки очилца точно и не се бърка на голямото (уж)
струва ми се прекалено малко - като поразпльокани 50ст са и едва ли ще е удобно

сега като отидох на преглед ми дадоха друга докторка и тя ми предписа толкова различни диоптри, че не съм съгласен с нея, и все пак трябва да сменя старите и има малка разлика и съм леко в шах, вероятно ще си направя по старата рецепта

в смисъл продължавай да търсиш, може да опиташ с меки по някакъв начин
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот outfaced » Сря Дек 26, 2007 11:49 am

аз първо ще пробвам с меки, пък ще споделя ...

иначе има маски, които са предназначени за очила
abs от форума има такава скиорска, оня ден я пробвах
не бих казал че е супер комфортно обаче - зависи си от формата на лицето и на очилата
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот XEK » Сря Дек 26, 2007 2:20 pm

screamBoy отде имаш такива очила, смисъл от къде си го поръчал и за колко пара, моля ;)
и става ли за каране
Аватар
XEK

Рейтинг: 1478

Мнениеот outfaced » Чет Яну 03, 2008 8:41 pm

тъй тъй ... най накрая и аз сложих лещи

и въпроса с астигматизма се изясни ... стандартните лещи не коригират астигматизъм Самите лещи са само чист диоптър. Има специални за астигматизъм, но те са верно много специални и работят само при голям астигматизъм. Правят се по поръчка и като се слагат имат орентация (горе-долу) ... въобще там е сложно. За генералния случай - сфера до макс. 0.75 се слагат обикновенните диоптърни лещи. Там има 101 вида според материал и съдържание на вода в тях. Моите са 55% вода ... има и повече има и по малко. Има годишни, има и за по 3 месеца има и за еднократна употреба ... въобще варинати бол. Факт е обаче, че тия обикновенните донакъде също коригират астигматизма. Не напълно но все пак не е и като с чист диоптър. За това си има обяснение но е страничен ефект, а не е заложено в самата леща.

Едно е сигурно обаче ... за каране са ОК и с тях ще се кара.
Дали ще ги ползвам ежедневно обаче все още имам леки съмнения - с очилата поне пред компютъра си виждам по добре. Иначе май съм от късметлиите с не много чувствителни роговици и макар и след малко зорно слагане сега не ми дразнят особенно (вече почти 4 часа след като ми ги сложиха)
Последна промяна outfaced на Чет Яну 03, 2008 8:42 pm, променена общо 1 път
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Shady™ » Чет Яну 03, 2008 10:25 pm

*screamBoy - Ако ти прочета поста - ще сложа ОЧИЛА !!! :crazy: :rofl: :bowdown:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот XEK » Нед Яну 06, 2008 4:26 pm

аз си намерих решение на проблема:
въпреки че карам с dirt каска си взех маска и под маската очилата, прилепна ми екстра, никъде не ме убива, направо кеф :agree: маската мога да я сложа и под каската и така става жестоко!
:^: много съм доволен :^:
Аватар
XEK

Мнениеот chill » Нед Яну 06, 2008 4:37 pm

XEK написа:аз си намерих решение на проблема:
въпреки че карам с dirt каска си взех маска и под маската очилата, прилепна ми екстра, никъде не ме убива, направо кеф :agree: маската мога да я сложа и под каската и така става жестоко!

Честито. И аз пробвах така, но много ми се запотяват очилата под маската. Така че - лещи.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот XEK » Нед Яну 06, 2008 5:09 pm

благодаря,
аз ги взех днес и не съм карал, на опаковката пише "No Fog TM Anti Fog Lens Treatment..", но докато не се тества "на живо" не се знае :D
предполагам, а и се надявам да нямам проблеми :agree: :)
Аватар
XEK

Мнениеот Reactor » Нед Яну 06, 2008 5:17 pm

chill написа:

Честито. И аз пробвах така, но много ми се запотяват очилата под маската. Така че - лещи.

Пробвай маска с качествено проветрение :)
Аватар
Reactor

Мнениеот chill » Пон Яну 07, 2008 11:20 am

Reactor написа:
chill написа:

Пробвай маска с качествено проветрение :)

Маската се проветрява достатъчно добре, самата тя (с или без очила отдолу) не се запотява.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот mih » Пет Яну 11, 2008 8:47 am

Shady™ написа:*screamBoy - Ако ти прочета поста - ще сложа ОЧИЛА !!! :crazy: :rofl: :bowdown:

е то ти чел ли си някога толкова дълъг текст :D
:beer:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот blizzard » Нед Фев 10, 2008 11:38 pm

Здравейте!
Аз също от няколко години вече съм член на обществото на колоездачите с намалено зрение и това, разбира се, ми създава някои неудобства. В момента нося очила, по цял ден съм с тях, просто иначе се чувствам като сляп. Обикновено дори карам с тях, но не е удобно - не прилягат плътно, постоянно подскачат нагоре-надолу, а и си е доста голям риск за окото. Така реших в крайна сметка да си взема лещи, но все още имам някои колебания, заради които възраждам темата. :)
За ежедневно ползване съм напълно доволен от очилата, виждам си перфектно, а и ми придават по-авторитетен вид, жестът със свалянето и небрежното забърсване на стъклата също е полезен. :) Затова искам да продължа да нося очила в градски условия, а да слагам лещи, само когато спортувам или ми се налага да сложа слънчеви очила. Въпросът ми към носещите лещи е дали мога да нося лещите само ден - два в седмицата или ми трябва период на свикване преди да ги сложа? Въобще проблем ли ще е да се слагат лещите само от време на време, а през останалото време да се ползват очилата и кой вид лещи би бил по-подходящ за целта?

Когато отида на преглед (да, в тази същата лаборатория на ул. Клокотнца ще ходя, трябва да започнат да правят отстъпки за недовиждащи байкъри, като гледам колко са им пациенти вече :)), ще се посъветвам и с офталмолога, но все пак си мисля, че и мненията на хора, които знаят в какви условия ще се ползват лещите, ще са полезни.

Приятна вечер, и дано скоро да се виждаме ясно и фокусирано по пътеките. :beer:
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот EmZo » Пон Фев 11, 2008 12:24 am

На този въпрос, не може да ти се даде еднозначен отговор. Не си посочил, от какво очно заболяване страдаш, ако обясниш нещата, които си написал тук, на очен лекар запознат с проблема ти, той определено ще ти даде, по-правилен съвет, от колкото който и да било тук.

Аз ще споделя личния си опит. Аз имам късогледство. Не много голямо, мисля, че беше 0,25. В ежедневието не нося очила, защото нямам нужда. Имам меки тримесечни лещи. Тях ги слагам, само когато карам и рядко в други ситуации. През останалото време си се съхраняват в разтвора и нямам никакви проблеми. Относно свикването, аз ги ползвам от около 2 години и още не мога да се науча да ги слагам от раз, малко съм нервен, сигурно за това не се получава лесно. Иначе, когато ми ги сложи лекаря за пръв път, нямах никакви проблеми, изобщо не ги усещах, все едно се бях родил с тях. Нямаше нужда от период на свикване. Много са удобни, случвало ми се е дори да ги нося над 45-6 часа постоянно, (без да спя) през което време съм бил и на доста запушено място, проблеми не съм имал.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот outfaced » Пон Фев 11, 2008 8:07 am

и аз така ... след вече няколко карания съм същата картинка :agree:
Някой им свикават седмици наред, мен още като ми ги сложиха и първия ден ги носих 12 часа. Въпрос на чувствителност на роговицата.
Иначе все още ги кандардисвам по 5-10мин. докат си ги сложа :D ... па има хора си ги слагат от раз без огледало :bigeyes:

За самото каране обаче не е като да ми решиха съвсем проблема ... Като ми се насълзят очите или като почна да премигам по често и те леко се разместват (неизбежно) и ми се размазва чат пат. Верно за малко, но достатъчно за да те "спъне" на някое по засукано спускане.
Сега си търся подходящи очила за каране (без диоптър).
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 11, 2008 8:54 am

outfaced написа: Иначе все още ги кандардисвам по 5-10мин. докат си ги сложа :D ... па има хора си ги слагат от раз без огледало :bigeyes:

хахаха
почакай да се навършат над 15 годинки носене на лещи като мен
и ще почнеш да си ги слагаш с подхвърляне нагоре и завъртане като монета ;)
никой не може да ме убеди, че има по-добро нещо от лещите, когато си с висок диоптър /а ако имаш добавен и астигматизъм...става мале мила/
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Мнениеот outfaced » Пон Фев 11, 2008 9:14 am

мдааа ... няма да забравя на едно технопарти как една прятелка в центъра на купона си слагаше лещи :rofl: :bigeyes:

Иначе по добро верно няма ...
А да та питам, твоите като са твърди и имат корекция на астигматизъм, колко ти е цилиндъра и имат ли посока на слагане самите лещи.
Щот мен един друг доктор ми каза, че тая работа с твърдите лещи хитч не е за препоръчване, освен ако наистина не ти се налага и че тия с астигматизъм имали посока, която трябвало да се съблюдава при слагане. А иначе доколкото схванах от това, което ми обясниха проблема при твърдите е не толкова в твърдостта а в ниското съдържанеи на вода и от там ниската пропускливост на кислород.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 11, 2008 9:53 am

значи доктора
дето те е съветвал да си опресни малко информацията
защото отдавна вече материалите за твърди лещи са съвсем различни
полимерите, които се полват понастоящем са с УВ защита
и доста висока газопропускливост
има един пиниз, че колкото по-газопропусклива е лещата
толкова по-лесно се драска
но и най-газопропускливите материали са си доста твърди /в смисъл недраскаеми/
доколкото са ми скромните познания по офталмология
астигматизмът се коригира чисто механично при твърда леща
и няма посока на слагане на лещата
ако сикаш мога да ти препоръчам лекар
в лабораторията на Клокотница
казва се д-р Даниела Бойчева
млада и доста симпатична мацка, която е много навътре с нещата
много внимателна и стриктна
на четни дати е от 08 до 14 часа
а на нечетни - 14 до 20 часа
телефона и няма да го пусна във форума
но ще ти го пратя на ПМ
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Мнениеот blizzard » Пон Фев 11, 2008 4:02 pm

Значи проблемът ми е късогледство - средна работа - на едното око 1.5, на другото - 2, а с лекаря задължително ще се посъветвам, но все пак исках да чуя мнения и на хора, носещи лещи, за което ви благодаря.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот outfaced » Нед Мар 02, 2008 8:04 pm

да добавя малко челен опит от едно каране днеска, на което едната ми леща изпадна ...

явно съм е сложил сутринта в бързането наопаки и докато катерехме ми дразнеше леко и в крайна сметка щом наклоних глава на първото спускане и тя взе че изпадна :bawling: ... а такова хубаво спускане да последва, а аз с едно очо :bawling: :bawling: :bawling: :crap:

иначе по принцип верно не падат хитч лесно ... поне меките
докторе, при твърдите как е ... те нали са по малки? Да ти е изпадала някога?
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Предишна

Назад към Други