Вече от няколко месеца карам вилката, виновна за пускането на темата.
+ Покупката си остава оправдана, въпреки че и Рекона не изглежда лоша алтернатива в целовия клас, но смятам че въздуха е огромно предимство, особено когато караш през цялата година и на всякакъв терен.
= Теглото от 2,5кг е приемливо и не разваля баланса на велосипеда, колкото до геометрията, логично е, че стана по-удобно за надолу и малко по-зле за нагоре.
+ Заключването наистина помага при катерене, особено ако искаш да качиш нещо на скорост, прав или пък ако ти се налага да катериш бавно с километри (то други варианти не останаха:))
- Заключването е само в най-горна позиция, като остава съвсем малко ход за саг. Ако караш с по-голям саг - 5см например, заключвайки вилката, при първото дръпване на кормилото сага изчезва, което прави геометрията още по неудобна за катерене.
+ Работата на вилката е много нежна, като дори при по-ниско налягане, след свършване на хода не се дъни. Нямам голям опит с вилки, по-горе съм споменал какво съм карал, тук мога отново да изтъкна предимството на въздуха и възможността за прецизна настройка на твърдостта.
+ Рибаунда е много добър като позволява настройка от невъзможно бавна до убийствено бърза работа на вилката.
= Още не съм уцелил оптималното налягане на въздушната пружина, предписаните от производителя 3 бара за теглото ми (70кг) са недостатъчни и вилката много лесно си прави хода, а сага става около 7-8 см. При налягане от 4,5 бара пък вилката става твърдичка, почти без саг. Истината е някъде по-средата явно, но още не съм си закупил специална помла, за да мога да експериментирам на воля върху конкретен терен.
= Карам с Avid bb5 185mm, за сучене не може да се говори изобщо, но пък при рязко спиране вилката си прави лесно целия ход, но това отново е свързано с настройка на налягането.
+ Вилката е чувствителна - обира малките неравности добре, гази с лекота ако се наложи.
+ За външния вид няма какво да говорим
Като цяло това е оптимална вилка за мен и нивото ми на каране. Мисля, че ще ми служи поне 2 сезона, преди да ми потекат лигите за нещо друго. Сега на дневен ред излиза покупката на рамка от рода на RAM AM, за да стане удоволствието пълно.
@ddevil