Съвет за избор на дигитален фотоапрат

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Съвет за избор на дигитален фотоапрат

Мнениеот EmZo » Пон Яну 28, 2008 5:45 am

След като сглобих напълно машината, следва сдобиването със споменоуловител.
Пускам темата тук, защото знам, че има разбиращи хора, които при добро желание биха ме посъветвали.

Последния ми личен фотоапарт с който съм разполагал е следния:
Изображение
В комплект с широкоъгълен, нормален и телеобектив.

Работил съм известно време с Nikon F801/Nikkor 18-135mm и ще си купя същия сладур, когато имам време и възможност да си купувам, чернобял позитивен, негативен проявител и хартия, различни от "Фохар". (Krokus-а все още е като нов и чака включване :D )

С дигиталните фототехнологии съм доста бос. За сега имам нужда, от прилична дигитална "цъкалка" с която да чеша крастата с цъкане наред и най-вече да увековечавам планинските си излети.

Имам следните скромни изисквания към машината и се надявам, да ми помогнете за въпросите: "Какво?" и "От къде".

Матрица:
6-8MP; CCD (Няма да правя снимки за билбордове)

Обектив:
Комбинация от качествени лещи с възможно по-голяма светлосила. Не държа на много голямо, но все пак, поне 6 кратно увеличение

Затвор:
Падам си по нощните пейзажи така, че ми е важно да има Bulb режим, ско не да има възможност за по-дълго време за експонация

Режим на работа:
Изцяло ръчен (Задължително) (Включващ настройка на бленда, скорост, светлочувствителност на матрицата и ръчен фокус в едно)
Приоритет на бленда
Приоритет на скорост
Самоснимачка (удобна и за дългите експонации, предполагам няма дигитални фотоапарати от този клас със съвместимост за жило. :D)
Гнездо за външна светкавица е предимство.
И последно, да е що годе компактен, все пак ще го разнасям в раницата из планините.

Искрено се надявам, че ще намеря нещо задоволително за скрония ми бюджет, който бих отделил в момента: 800 лв. Не бързам.

Харесъл си си
това, от тук. Обаче е хич не ми харесват възможностете на за затвора - 15сек - 1/3200сек, ако някой ми каже, че просто са пропуснали да впишат Bulb в спецификациите, или аз не чета правилно има една бира от мен. :D

Това ми изглежда, съвсем прилично.

Това ,е на много приятна цена. Но пак е с 30 секунди експонация макс. (605, от Фотопавилиона)

Това, се вписва в изискванията ми напълно, от същия магазин на цена от 709лв (без карта). Но пък Olympus, не съм убеден в качествата на тази марка, един приятел има по-нисък клас и е доста зле, пък и обектива (4 Aspherical glass elements) ми изглежда по-зле от този на Канона (11 elements in 9 groups (1 aspherical element, 1 UD element).

Това също се класира, но за бога наистина трудно ми е да повярвам, че който и да е фотоапарат за 800 лева предлага 18 кратно увеличение, пък скромните възможности за експонация от: 4sec. to 1/2000 sec. Бахти, наиситна не са особено голяма сума за фотоапарат, ама пък... искам да имам някакви нормални възможности за нощни пейзажи.

Идеи?
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Пон Яну 28, 2008 9:45 am

ти сериозно ли мислиш да снимаш ... щот нито едно от тия по горе не са апаратаи за снимане ;)

това полу на шега. А сега малко по подробно, понеже преди около полвин година бях пред подобна дилема.

Първо трябва да решиш верно сериозно ли искаш да се занимаваш с това ... т.е. фундаменталния въпрос JPG или RAW. За мен това е критерия, различаващ аматьора от любитела фотограф.
Ако се спреш на RAW, възможностите автоматично се стесняват до 3-4 модела.

Следващото ... външна светкавица. Сериозно ли я искаш?
Външна светкавица вършеща работа струва над 400лв. и е голяма колкото апарата. Т.е. предполга носенето на голяма чантичка.

Това с размера също поне според мен е важен критерии. Искаш да се оборудваш и да носиш 1 кило техника с теб в съответната чанта или искаш да можеш да си нсиш апаратчето в джоба?

Друг важен въпрос - чупещ се дисплей или твърд (предимста и недостатъци имат и двата)

След това - цифров визьор или няма да ползваш визьор ...

Трябва ли ти голям зуум или не?

Искаш ли да можеш да слагаш филтри или няма да се занимаваш с такива неща?

По темата светлосила - оптична стабилизация - шум може да се напише роман. Нещата обаче са свързани. Нисък шум без оптична стабилизация (фуджи) е почти същото като малко повечко шум но с качествена оптична стабилизация (канон).

И за съжаление идеалния апарат още не е създаден, не и в тази ниша (донякъде съвсем умишлено). Каквото и да вземеш трябва да се примириш с някакви недостатъци.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bluskanie » Пон Яну 28, 2008 11:09 am

Аз когато си купувах фотоапарат изчетох всички фотофоруми на български и много на английски. Разбрах, че е доста трудно да се определи по-добрият апарат, особено ако говорим за един клас апарати. Всеки случай, тогавашното SONY не спечели пред тогавашния CANON, който си взех.

С подобен LUMIX снимат доста съфорумници, нека кажат, но аз марката не харесвам.

Аз съм за CANON-а. От скромния ми опит знам едно. Лесно стават хубави снимки :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот SpoileR » Пон Яну 28, 2008 11:15 am

Мога да ти дам съвет на лс, ако дадеш повече инфо за намеренията си, но от това което видях, най- добър съвет ще ти даде Нервният Хамстер ;) :)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот lanzz » Пон Яну 28, 2008 11:20 am

мисля че за 800лв може да помислиш и за dSLR втора ръка. изглежда имаш мерак, така че няма да е напразна инвестиция.
Аватар
lanzz

Мнениеот did » Пон Яну 28, 2008 11:22 am

bluskanie написа:С подобен LUMIX снимат доста съфорумници, нека кажат, но аз марката не харесвам.

мда. и са общо взето доволни.

само дето с външната светкавица, допълнителната батерия, резервна карта, калъфче и т.н. сериозно минава границата от едно кило и, в този смисъл, не е най-ергономичния апарат за мъкнене на дълги преходи с колелото :crap:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Quiz » Пон Яну 28, 2008 11:38 am

did написа:
bluskanie написа:С подобен LUMIX снимат доста съфорумници, нека кажат, но аз марката не харесвам.

само дето с външната светкавица, допълнителната батерия, резервна карта, калъфче и т.н. сериозно минава границата от едно кило и, в този смисъл, не е най-ергономичния апарат за мъкнене на дълги преходи с колелото :crap:

:agree:
Определено!
Аватар
Quiz

Мнениеот outfaced » Пон Яну 28, 2008 11:44 am

ДСЛР втора ръка въобще не минава в категория до 800лв. Тялото може да е 800лв, обаче ако не дадеш мин. поне още 1000-1200 за обективи, язък за барута ;)
И после някой трябва и да носи :)

иначе още един ключов въпрос ... държиш ли на 28мм стартов wide angle ?
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Яну 28, 2008 11:56 am

did написа:

Доста доволни при това ;)
Бях изключително доволен от моя FZ4(за парите си)независимо от това, че е понякога е доста пипкав е за работа...
Онзиден се разделих с него.... и в най-скоро време ще се фукам в друг раздел с новата пушка.(първоначалният бюджет се покачи драстично и новата "пушка" няма да е описана в следващите редове)

Към апаратите за "размисъл" бих предложил FZ50 :)
Много приятна машинка. Баш за нуждите ти...
Хубав обектив(+ пръстени за фокус и зуум)... пълни ръчни настройки... гнездо за външна светнавица...
Като цяло доста компактна машина за възможностите си....
По-спецялно тези на обектива(35-420мм);
Има си и недостатъците:

- Значително повече шум.(в сравниене с EOS350D например)

- На тъмно фокусира трудно. Малкото светодиодче, сложено му, за да помага за фокусирането на тъмно е твърде слабо и понякога не ще да фокусира - налага се ръчно фокусиране, а дисплея е тъмничък и става трудничко(може да се компенсира с игра на "настройки" но пак е тегаво)

В този ценови клас това бих избрал него.

outfaced написа:ДСЛР втора ръка въобще не минава в категория до 800лв. Тялото може да е 800лв, обаче ако не дадеш мин. поне още 1000-1200 за обективи, язък за барута ;)

един EOS350D ти е 850 лв(тяло) и от там нагоре.. цифрата става жестока

outfaced написа:И после някой трябва и да носи :)

Това е много ключов момент.
много се колебаех между сапунерка от калибъра на FZ50 или entry-level DSLR с поне 3 обектива.....
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот outfaced » Пон Яну 28, 2008 12:14 pm

Това е много ключов момент.
много се колебаех между сапунерка от калибъра на FZ50 или entry-level DSLR с поне 3 обектива.....

и аз така ...

нещо интересно на хоризонта
http://www.dpreview.com/news/0801/08012 ... S100FS.asp

силно се надявам фуджи да си върнат славата на най безшумните апарати ... че нещо напоследък и те взеха да се подвеждат по мегапиксел-манията

а ако трябва да обобщя с няколко думи за панасоник ... най юзър френдли, най много екстри, най много зум, най хубав дисплей, наи добре работеща оптична стабилизация и обаче най лошо качество на крайното изображение като структура, шум и цветопредаване. Много ми се щеше да си взема такъв, но качеството поне за мен е неприемливо... поне на новите FZ-и (старите по ги бива в това отношение, ама им липсват екстрите и бързината)
Препоръчвам го обаче на всеки не особенно взискателен фотограф, обичащ да снима много и да има универсалното средство за това.
Служебния ми е панасоник (макар и от малките).
FZ 18 е само 350 грама.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот jivkonik » Пон Яну 28, 2008 12:55 pm

Хъмм...хубави критериии, като за нелош DSLR с торба L стъкла ;) ... напълно неизпълними с оглед на бюджета за съжаление! :crap:

Дългозуместите сапунери са много трудно използваеми в леко мрачни (горски) светлинни условия, особено в дългия край на зума си (светлосила къмто 5.6 :bawling: ). Широкия край също ич го нема откъм ширина (не рядко почват от 35 мм еквивалент, има някои от 28 мм). ИСО -то също не може да ги качваш много и да компеснираш донякъде "светлотъмната" оптика заради шумящата матричка, а и супер идиотската мания на производители да я тъпчат с все повече мегапиксели!!! EVF визьорите масово разпространени при тях (нещо като визьора на видеокамерите) е почти неизползваем за "улавяне на момента" и дори трудно става проследяване на обекта във визьора при заснемане на бързодвижещи се неща, снимането "в серия" (да наблъскаш 20 кадъра, пък после да си търсиш най-добрия) не решава този проблем....
Е при тях опцията 1 обектив равен като обхват мм на поне 3 сменяеми зуум обектива, както и спестеното място и тегло в багажа разбира се е "оферта". При повече старания и натрупан опит и умения може да докараш много прилични снимки (справка - репортажните снимки на DID от едно състезание по спускане в Германия). С този тип апарати стават и много прилични пейзажни снимки при използване на естесвено осветление. Репортажните снимки тип "улична фотография" също се отдават на тази категория апарати, ненатрапчиво големите им размери определено са в плюс в подобни ситуации. Ако искаш обаче нещо "по арт" с контролиран DOF, приятно "боке" и други "творчески похвати", снимане при "трудни светлинни условия" с естествено осветление трудно, ако не невъзможно, е да успеш да ги постинеш с апарат тип "Супер Зуум сапунерка".
Съвета ми е - прочети повече, изчакай, удвои бюджета и старитирай с entry level DSLR с подходящ сет от поне 2 обектива (може и втора употреба). Ако си наистина запален (и ти е финансово възможно) може и среден клас DSLR (питай АДМИН да ти каже защо носи "тупалката" в раницата по състезания...).
Ако пък можеш (покрай работата с видеокамерата) и да изкарваш некой лев от това - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО DSLR, хем ще ти "чеше крастата", хем ще връща инвестицията!!! :)
И последно - ако ти се гледа сеир - отиди във форума на www.photo-forum.net и виж теми по въпроса.... там профитата като се заизказват ще останеш с впечатление, че ако не налееш по-малко от 20 000 ЕВРО или долара в техника, снимки не мое с правят! :rofl: :popcorn:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Teodor40 » Пон Яну 28, 2008 1:09 pm

lanzz написа:мисля че за 800лв може да помислиш и за dSLR втора ръка. изглежда имаш мерак, така че няма да е напразна инвестиция.

:agree: Напълно съм съгласен. Щом искаш снимките ти да са снимки - това е решението.

http://photo-forum.net/forum/list.php?f=2 Потърси и сам ще намериш нещо качествено. Хората в този форум са доста коректни като цяло. Успех ;)
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Redhat » Пон Яну 28, 2008 1:15 pm

ето едно предложение:

Canon Rebel XT /350D/, вярно втора ръка, но пък сравнително добре оборудван, мисля че си заслужава парите. Познавам пича, който го продава и знам, че апарата е пазен.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Nymphetamine » Пон Яну 28, 2008 1:41 pm

SLR e истината. В момента цените на EOS350D в комплект с 18-55 китак (който е сравнение с истинските канонски обективи не струва, но пък съм виждал прекрасни пейзажни снимки с него) е горе-долу на цената, която ти можеш да си позволиш. Има доста прилични комплекти, които са на по 6-10хил. кадъра, което е нищо. Аз лично, след като пощраках бая време с Pentax K100D и малко по-малко с 350D, преоткрих какво е тва DSLR и определено бих препоръчал Canon при конкретното сравнение, въпреки, че и от Pentax-a бях доволен, що се отнася до снимане на статични обекти при повече светлина... Но това, което не ми допадаше беше сравнително бавния автофокус и малкия визьор. По отношение на останалите фотопарати - не съм се интересувал кой знае колко от тялото на Sigma, по-скъпите тела на Canon и Nikon, бла-бла... В този ценови клас мисля, че 350D и D40x (Nikon) си заслужават сумата. И двете тела могат да се намерят с китовите им (широкоъгълни вариота) обективи на цена около 800лв. и така конфигурирани мисля, че ще ти служат добре за чесане на крастата. Това е личното ми мнение, произхождащо от скромния ми опит.
П.П. Предполагам, че разните стабилизиращи системи и дрън-дрън хай-тек иновации не са приоритет в избора ти. :) Но ако държиш на тях, Pentax K100d Super може да ти предложи много добра (изпитана е от мен, хаха) стабилизираща система на матрицата. Не знам дали има подобрение в автофокуса, в сравнение с предхождащия го K100D, но при положение, че снимките ще са пейзажни, можеш да се насочиш икъм този модел. В сравниение Canon-ския 350D, нивото на шум е малко по-високо при по-големите стойности на ISO (1600, 3200... но пък при 3200 си прави нормална нощна снимка на недобре осветена улица без светкавица и размазване на кадъра, в комбинация със матричния стабилизатор). Добрата страна е, че евтините обективи на Pentax са доста по-добри, здрави и качествени, от евтините китаци на Canon, които след мизерно съприкосновение със земята се разпадат на дъставните си части, изглежда и са по кекави... според личното ми мнение. Не съм се интересувал скоро от цената на двойния комплект на Pentax (18-55 и 50-200), но моя го продадох за 900лв преди 3 месеца (с година остатък от гаранциата), а дългото варио - 300лв. преди полвин година. Предполагам, че сега цените са по-ниски.
В заключение: ако държиш на ниски нива на шума при високо ISO и нямаш големи претенции към здравината на обективите, както и оптичните качества (не казвам, че са лоши, просто не са като Pentax-овите) можеш да се спреш на Canon. Ако, обаче държиш на здравина и качество на обкетивите, стабилизатор на матрицата и не те притеснява малко по-високото ниво на шума при високи стойности на ISO, можеш да се насочиш към Pentax (които, предпоалгам, са и доста по-евтини втора ръка). В твоята ситуация, моят избор би бил на базата на гореизложените факти, разсъждения, наблюдения и ревюта из нета.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот halcor » Пон Яну 28, 2008 3:02 pm

Употребявам Panasonic FZ8 и съм доста доволен.
- оптиката е leica
- има си пълни ръчни настройки и RAW формат (много важно за мен)
- не знам какво е Bulb режим, но апарата поддържа до 60 секунди експозиция, което за мен е напълно достатъчно (ама имам навика да мъкна и статив). супер си стават нощните снимки
- zoom-a e 12
- цената му е под 600 кинта
- за възможностите си е доста компактен (другите из FZ серията не са)
- дисплея е със страхотно качество на цветовете и можеш да добиеш реална представа за качеството на снимката. досега не съм виждал лаптоп с такъв дисплей (за производителите на лаптопи: абе що не направите свестен дисплей с pva матрица, конските сили са хубаво нещо, но далеч не са всичко. за нормално редактиране на снимки (или каква да е работа, изискваща точно пресъздадени цветове) без външен дисплей не става. вива eizo!)
- стабилизатора на картината си работи много добре при високи скорости (>= 1/15)

Държа да отбележа, че опитът ми с подобна техника е доста скромен.
Освен това имам навика сериозно да пипам после снимките за да добия желания ефект, т.е. разчитам повечко на софтуера. Например да нацъкам едно нещо няколко пъти с различна експозиция и да се забавлявам със сглобяване после.
А иначе предложението на Redhat ми се струва примамливо.
Аватар
halcor

Мнениеот EmZo » Пон Яну 28, 2008 3:14 pm

Лошото е, че в момента незнам дали искам да се занимавам по-сериозно. Въпреки, че определението "сериозно" е доста субективно. Бих се определил, като любител фотограф, но не и като аматьор, който чисто и просто цъка. Имам влечение към фотографията, но просто то е заспало в началния момент на системата Praktica MTL 50 - черно бели филми - фотолаборатория, впоследствие - малко снимане с Nikon F801 с китов обектив и малко ръчкане на одъртели и супер амортизирани филм процесор и принтер процесор, респективно омазване до ушите в химия. :D

Както и да е, да не задълбавам. Идеята ми е, че много одавна не съм снимал. И трябва да започна, за да видя дали ще се увлеча.

Искам да започна с някакъв приличен, универсален фотоапарат, тип сапунерка, който обаче да ми позволява малко повече, от аматьорското цъкане с единствена цел, някакъв спомен там да има. Държа да е компактен, защото ще го нося с мен главно по карания.
Мога да си позволя и по-големи размери, с оглед позволяването на повече от аматьорското цъкане, но в допустимите граници. Пък ако се увлека по-сериозно, живот и здраве пари се изкарват, ще мисля за DLSR, + обективи, оферти винаги ще има.

@outfaced Каква е разликата между jpeg и RAW?
Предпочитам да започва от 28, но бих направил компромис за 35, за сметка на други неща. Чупещия дисплей ми е последна грижа, аз дори снимайки с камерата, рядко изполвам дисплей. Предимно на визьор. Също така не държа на голямото увеличение, предпочитам лещите да имат по-голяма светлосила и качеството на полученото изображение, пред голямото увеличение. Шума при по-голямото ISO, не ми е проблем, предпочитам при любимите ми нощни пейзажи да го преодолявам с по-дълга експонация.

@Halcor
Предложението на RedHat е супер, и се замислям съвсем сериозно, ако още не е продадено.

Едит получих и оферта за Pentax K100D, с китов обектив за около 750 лв. на 5500 кадъра, с батери и тн.
Последна промяна EmZo на Пон Яну 28, 2008 3:28 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот M1010X » Пон Яну 28, 2008 3:20 pm

И по мои наблюдения в момента може да се намери нов canon 350D с китов обектив за към 1000лв (без ДДС) - или пък внос от Европа за подобни пари...

Ето справка - Stemo

Дали не можеш да го прекараш през фирма, която да се съгласи да ти спести ДДС-то, ако й го приемат като разход?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Яну 28, 2008 3:38 pm

M1010X написа:И по мои наблюдения в момента може да се намери нов canon 350D с китов обектив за към 1000лв (без ДДС) - или пък внос от Европа за подобни пари...

999 лв с ДДС + 1gb Compact Flash ;)
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот 4getcredo » Пон Яну 28, 2008 4:18 pm

Абе хора... човекът иска да си носи фотоапарата, докато кара... малко се увлякохте :idea:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот halcor » Пон Яну 28, 2008 4:28 pm

Някои думи за файловете формати и ползата от RAW:
1. JPG е формат със загуби заради дебелата компресия, т.е. има разлика между матрицата от пиксели при формат без загуби (например TIFF) и матрицата от пиксели, която се получава като декодираш JPG
2. JPG, PNG, TIFF и т.н. пазят информацията в 8 бита на цвят на пиксел, т.е. за зелено, червено и синьо имаш 3 байта информация, т.е. 256 * 256 *256 = 16 777 216 теоретично възможни цвята за 1 пиксел
3. RAW е директната информация, която се запечатва на матрицата при снимка, без загуби. Освен това, CCD матриците всъщност са черно-бели. Просто над всеки пиксел има филтър, пропускащ червено, зелено или синьо и накрая изображението се получава по някакъв алгоритъм, който за всеки пиксел измисля цвета на основа интензивността на текущия и съседните пиксели. Т.е. при RAW формата имаш избор какъв точно алгоритъм да се използва.
4. В RAW информацията се представя в 16 бита на цвят на пиксел, т.е. 2 цвята с една милимунда разлика в PNG, JPG... могат да бъдат представени по един и същ начин, докато в RAW ще са си различни и с една милимунда разлика. Демек, форматът RAW e с по-голяма "разделителна способност" от другите.

Тие неща правят RAW подходящ, когато имаш намерение да обработваш сериозно снимката и дават повече свобода, щото работиш с баш оригинала, а не с напудреното му фотокопие :)

А съвсем друга бира са HDR изображенията и файловите формати, които могат да ги представят, но те са си отделна, обширна тема. Все пак, малко eye-candy :)
http://www.hdrsoft.com/
http://www.hdrsoft.com/examples.html
Аватар
halcor

Мнениеот halcor » Пон Яну 28, 2008 4:33 pm

EmZo написа:Искам да започна с някакъв приличен, универсален фотоапарат, тип сапунерка, който обаче да ми позволява малко повече, от аматьорското цъкане с единствена цел, някакъв спомен там да има. Държа да е компактен, защото ще го нося с мен главно по карания.
Мога да си позволя и по-големи размери, с оглед позволяването на повече от аматьорското цъкане, но в допустимите граници. Пък ако се увлека по-сериозно, живот и здраве пари се изкарват, ще мисля за DLSR, + обективи, оферти винаги ще има.

С риск да се повторя (:D), Panasonic FZ8 е само с една идея по-голям от сапунерка и тежи 357 гр.

Примерни, необработвани, нощни снимки с гореспоменатия:
Изображение
Изображение
Изображение
Една панорама, ама много разпъваше екрана и я направих на линк
Последна промяна halcor на Пон Яну 28, 2008 5:11 pm, променена общо 1 път
Аватар
halcor

Мнениеот outfaced » Пон Яну 28, 2008 5:02 pm

хмм ... какви застъпнци на ДСЛР само :)

за мен въпроса ДСЛР или компактен е като лаптоп или десктоп :) ... когато снимаш основно за лично удовлоствие и основно когато си на път и то с колело ДСЛР-а идва малко в повече. Поне за мен. Повече и като кг., повече и като риск да потрошиш скъпа техника.
Също така аз не бих се разделил толкова лесно с live view ... а като стана дума за чупещия се дисплей, още ми липсва.
ДСЛР дава качество и бързина, обаче не е като да не взима доста голяма доза удобство. Всичко опира до компромис ... колко качество ти е нужно и какво си готов да платиш за него.
Аз за мен баланса съм си го намерил с Г9. Канонския RAW все още е най качествения в компактния клас (и най добре потдържания от към софтуер). Жертвал съм да почва от 35мм, да няма чупещ диспелй или цифров визьор и да има относително ниска светлосила. За сметка на това размера му е на две цигарени кутии, тежи 400грама и имам 3" дисплей + разни други завабни екстри. Не на последно място и възможност за филмчета (ДСЛРите нямат!). Всеки да си претегли за него +/- и да решава. То иначе за 1000лв и телефон може да се вземе вече, който прави снимки филмчета и тн. ... и нкяой си и и взимат и са доволни и не могат да разберт защо хората взимат такива големи апарати. ;)

а за RAW с две думи - това е информацията от сензора 1:1 без никаква обработка. Обикновенно файла е значително по голям (10-30мб според резолюцията) и позволява контролирана обработка на компютъра (вместо фиксирана обработка от значително по скромния като възможности чип в апарата)

айде и аз още един плюс да забия за FZ серията :)
най ниските хроматични аберации сред супер зуумовете :bowdown:
Не бих казал обаче, че наличието на RAW им е особенно предмиство ...
RAW им е слаб, софтуера който го потдържа е кофти и малко, а обработката на изображенията във самата камера е на толкова високо ниво, че на практика не остава много още за изцеждане от суровия файл.
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz8/page9.asp
Последна промяна outfaced на Пон Яну 28, 2008 5:17 pm, променена общо 1 път
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Пон Яну 28, 2008 5:16 pm

outfaced написа:Не на последно място и възможност за филмчета (ДСЛРите нямат!).

хубавите сапунерки вече правят почти истинско видео, което даже превишава като качество възможностите на сайтове от рода на youtube и другите подобни.

Малко лични наблюдения за големите сапунерки на FUJI:

Преди седмица си играх малко с едно FUJI, което е в същия ценови клас като панасоника ми, с подобни характеристики (не помня точния модел). Снимахме едни и същи неща, при една и съща светлина. Останах тотално разочарован от фуджито! Има уж разни големи ISO-та из менютата, но те не стават за нищо, а и при ISO 1600 снима на същите скорости, на които моя снима при ISO 200 при еднаква бленда. Според мен тая марка за момента трябва да се изключи от сметките или да се търси нещо тяхно от преди 1-2 години, когато все още имаха добро име, покрай доста качествените матрици с по-малко пиксели.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EmZo » Пон Яну 28, 2008 5:29 pm

Огромни благодарности на всички! :beer:

Принципно, почти се бях навил на Това (Въпреки, че е CMOS) Но се замислих, как ще ми се отразят тези 724 грама в раницата при каране, да не говорим с калъф колко място ще заема. И как ще го мсиля на някое спускане.

И все повече отивам на към идеята да, си взема на първо време въпросния FZ8, Който, да мога спокойно да си нося на каране. Пък впоследствие, догодина примерно, да си взема вече подобен на горепосочения DSLR комплект и FZ-цата да остане за по време на каране.

ЕДИТ:
Относно опцията за филмче, имам си вече:
Изображение
Бая издръжливо копеле. Ама не влиза в раницата! :rofl:
Последна промяна EmZo на Пон Яну 28, 2008 5:36 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Яну 28, 2008 5:34 pm

did написа:
outfaced написа:Не на последно място и възможност за филмчета (ДСЛРите нямат!).

хубавите сапунерки вече правят почти истинско видео, което даже превишава като качество възможностите на сайтове от рода на youtube и другите подобни.

Даже МНОГО по-добро :)
по-спецялно "баткото" на твоето фото - 848 x 480 във формат 16х9 и 30 кадъра в секунда :)
и съответно по-ниските - 640х480/320х240 пиксела във формат 4:3....

ноо...., до като знам с каква камера снима EmZo.... видеото няма да е фактор...

EmZo написа:Огромни благодарности на всички! :beer:

Принципно, почти се бях навил на Това (Въпреки, че е CMOS) Но се замислих, как ще ми се отразят тези 724 грама в раницата при каране, да не говорим с калъф колко място ще заема. И как ще го мсиля на някое спускане.

Не е болка за умиране... :)
Често ми се е случвало да отида на каране(сериозно каране)без помпа/резервна гума.... дори без вода, но фотото е задължително в раницата...
При един хубав калъф - няма да се притесняваш и за падания....(спецялно ако има още дрешки в раницата).
EmZo написа:
И все повече отивам на към идеята да, си взема на първо време въпросния FZ8, Който, да мога спокойно да си нося на каране. Пък впоследствие, догодина примерно, да си взема вече подобен на горепосочения DSLR комплект и FZ-цата да остане за по време на каране.

Ако си се спрял на FZ серията - огледай се за оферти за 30 или 50;
Скоро гледах много приятна цена за фз30(към 400-450 лв ми се върти в главата) във форума на photo-forum.net
Последна промяна HepBeH_XaMcTep на Пон Яну 28, 2008 5:40 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот 4getcredo » Пон Яну 28, 2008 5:35 pm

EmZo написа:... на първо време въпросния FZ8, ...

В работата снимам от време на време с такъв и мисля, че ще ти свърши чудесна работа. :beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Яну 28, 2008 5:42 pm

EmZo написа:ЕДИТ:
Относно опцията за филмче, имам си вече:
http://www.expandore.com/product/DV%20P ... 9000EN.jpg
Бая издръжливо копеле. Ама не влиза в раницата! :rofl:

:rofl:
Винаги остава опцията за по-голяма раница... :D :D :D

:beer: :beer: :beer:
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот did » Пон Яну 28, 2008 6:11 pm

HepBeH_XaMcTep написа:
EmZo написа:http://www.expandore.com/product/DV%20Product/NVMD9000EN.jpg

Винаги остава опцията за по-голяма раница...

позьори :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 28, 2008 6:32 pm

Малииий, яко специалисти... :rofl:

EmZo написа:И все повече отивам на към идеята да, си взема на първо време въпросния FZ8,

Паналейка? :crazy:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот outfaced » Пон Яну 28, 2008 6:48 pm

TOYAGA написа:Малииий, яко специалисти... :rofl:

EmZo написа:И все повече отивам на към идеята да, си взема на първо време въпросния FZ8,

Паналейка? :crazy:

ние му викаме Панчо :^:
Аватар
outfaced

Следваща

Назад към Други