Проблеми с Formula Oro K18

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот outfaced » Вто Яну 22, 2008 12:38 pm

мдааа ... пише си в упътването 9N/m ... сега и аз зачетах
това не е ли доста якичко стягане.

Пише там и медиум локтайд да се сложи (aко не сте с болтчета от комплекта, те си имат)
Последна промяна outfaced на Вто Яну 22, 2008 1:24 pm, променена общо 1 път
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Вто Яну 22, 2008 1:21 pm

chrome написа:...по немско не знам как е, може и да ги е страх да се доверят само на ръцете си и усещанията си защото ако случайно прецакат нещо някой наистина ще им потърси отговорност...

вие, като прецакате нещо, не ви ли търсят отговорност?
или вие може би никога нищо не прецаквате?

outfaced написа:мдааа ... пише си в упътването 9N/m ... сега и аз зачетах
това не е ли доста якичко стягане.

9 Nm ????

На моето упътване пише 6 Nm, но в някои сервизи предпочитат 6.5 или 7 Nm, нямам идея защо.

ЦЪК
"Note: Torque tolerance +- 5%"
Последна промяна did на Вто Яну 22, 2008 1:50 pm, променена общо 2 пъти
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Sp3c7r3 » Вто Яну 22, 2008 1:27 pm

Магазинчето на Beta => веднъж 250лв + още веднъж 450лв => никакво "прецакване" на нищо. Никога. И не гаранций, 'ми не знам какво ще важи. Струва си, жалко, че някои предпочитат да пестят от качеството.
Имаше едно предаване с Т.Колев едно време... :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот TheUndertaker » Вто Яну 22, 2008 1:56 pm

Орото постоянно се променя с болтове,материали,, видове болтове и тнт ... от там различни толеранси за стягане.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот bikerider » Вто Яну 22, 2008 2:03 pm

chrome написа:така че този ключ при нас влиза в употреба при монтаж на нещо наистина "високотехнологично" или там където наистина има смисъл...

Правилно, току виж се изхабил от разните евтини чаркалаци...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp3c7r3 » Вто Яну 22, 2008 2:24 pm

bikerider, не само, че ще се изхаби, а за какво ти е в крайна сметка? "Усета", в сравнение с някакви си там ключове, е доста по-ценно качество...
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот chrome » Вто Яну 22, 2008 2:54 pm

bikerider написа:
chrome написа:така че този ключ при нас влиза в употреба при монтаж на нещо наистина "високотехнологично" или там където наистина има смисъл...

Правилно, току виж се изхабил от разните евтини чаркалаци...

просто има по ергономични инструменти когато става въпрос за работа по нещо рутинно, смисъл такъв "по-лесно" е за човек, не че ще ми се износи.

всеки има трески за дялане това е положението, добре е фирмите дистрибутори да почнат да работят по малко по-ясни критерии относно гаранционната си полотика за продуктите и, от известно време казвам на клиентите си че магазина носи отговорност до толкова до колкото да извърши правилния монтаж на компонента.

да всъщност ръцете са много важно нещо, ако са ти в гъза (ще ме извините но израза е такъв), каквито и да е инструменти да имаш файда никаква...гаранцията е от индезит...
Just Be!
chrome

Мнениеот Sp3c7r3 » Вто Яну 22, 2008 3:02 pm

Ако ръцете ви са, да ме извинявате, "В гъза", по-добре започвайте да се занимавате с аграрство. А не с велосипеди. "По-лесно е за човек" - за кой човек? За "човека от сервиза" или за потребителя? А кое е по-добре? Да е по-лесно или да е по-качествено? :confused: Май въпрос на гледна точка... а нашата си остава "балканска"... или да кажа "ориенталска"? А треските за дялане - 'айде да не е точно така. Който иска го прави, който не - ами то само ще си покаже след време :D
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот bikerider » Вто Яну 22, 2008 4:03 pm

chrome написа:всеки има трески за дялане това е положението

:agree::agree::agree::agree:

chrome написа:добре е фирмите дистрибутори да почнат да работят по малко по-ясни критерии относно гаранционната си полотика за продуктите и, от известно време казвам на клиентите си че магазина носи отговорност до толкова до колкото да извърши правилния монтаж на компонента.

Kато потребител мога единствено да те поздравя за такъв подход :):agree:

@Sp3c7r3: малко си краен и предполагам защо :) За мен лично използването на динамометричен ключ носи и други освен непосредствените технически ползи. А именно - реноме. Оттам нататък сервизите си решават сами и викам да ги оставим да си решават проблемите както знаят. Няма нужда да ги хокаме - има си пазар за целта.
Аватар
bikerider

Мнениеот chrome » Вто Яну 22, 2008 8:54 pm

did

Можеш ли малко информация за цените на някой от основните процедури в сервизите по немско да дадеш ако не те затруднявам? това малко няма връзка много, но ми е интересно
Just Be!
chrome

Мнениеот did » Вто Яну 22, 2008 9:31 pm

chrome написа:did

Можеш ли малко информация за цените на някой от основните процедури в сервизите по немско да дадеш ако не те затруднявам? това малко няма връзка много, но ми е интересно

Не знам цени. Аз при необходимост ходя в сервиза към магазина, от който преди почти 2 години си купих колелото. Сега от оригиналното колело е останала само рамката, но при необходимост от някакви услуги досега пари не са ми вземали, щото има гаранция 2 години и това значи много. Даже като си купих курбелите XT от интернет и отидох да ми ги монтират, безплатно ми челосаха с фрезата средното движение и ми монтираха новите курбели. Това е част от гаранционното поддържане и пари не съм давал, само си купувам частите, като и за тях ми правят обикновено 10-20 процента отстъпка, защото вече съм купил от тях колело, на което ще ги монтирам.

Впрочем, аз почти не съм ходил, защото сам си правя всичко. Единствено ходих за монтажа на курбелите (нямам фреза за челосване) и за разни дреболии, като повод да си полафя там и да тествам някое от оборотните им колела :) За почти всички ремонти си имам инструменти, включително динамометричен ключ. Обаче понеже нямам такава звезда към ключа, с която се стягат болтовете на диска на формулата, наложи се да отида и за това. Естествено, едно притягане с качествен инструмент и настройка, когато се извършват по колело в гаранция, не струват нищо.

Ако, обаче, ги бях видял да ми затягат болтовете "на усет", това щеше да ми е последното посещение при тях.

По мои наблюдения, като цяло обслужването в България е още много далече от това ниво. Може и тук-таме вече да има приятни изключения, не знам. Може пък вие да сте едно такова приятно изключение. Дано е така.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот chrome » Вто Яну 22, 2008 9:58 pm

хехе, ок ок, приключваме темата с динамометричните ключове, на някой ако му се разглеждат инструментите на протата може да си зяпа тук

http://www.promechanics.com/tools/toolboxes.htm
Just Be!
chrome

Мнениеот shepo » Вто Яну 22, 2008 10:12 pm

хората работят не се шегуват :)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот did » Вто Яну 22, 2008 10:21 pm

chrome написа:инструментите на протата

надявам се правиш разлика между куфарче с инструменти за работа в полеви условия и оборудване на стационарен сервиз?

край на тоя офтопик вече, че стана повече от основната тема. :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот chrome » Вто Яну 22, 2008 10:50 pm

did написа:
chrome написа:инструментите на протата

надявам се правиш разлика между куфарче с инструменти за работа в полеви условия и оборудване на стационарен сервиз?

край на тоя офтопик вече, че стана повече от основната тема. :beer:

хехе предполагам виждаш че на тези хора полевите условия саа хммм по-добри от някой от нашите сервизи. между другото ако се върнем отново на динамометричните ключове аз докато съм тренирал преди време шосе, не съм виждал някой от механиците да го ползват и то не в полеви условия а и в клубните работилници, сега след около 7/8 години мисля че продължават да си пипат както те си знаят, не че шосейното колоездене в бг е фактор, но и чуждите отбори които съм виждал не се доверяват на някакви такива "модерни" играчки.
Just Be!
chrome

Мнениеот MAN6 » Вто Яну 22, 2008 11:27 pm

chrome написа:did

ако не те мързи попитай google.. :)
цените тук са меко казано "смешни" на фона на техните...

@all: ии малко относно разположението на ръцете... от едно другарче съм чувал, че "фирмените механици" на една от доста големите фирми на MTB-пазара, работейки по метода "книжката-динамометричния ключ-ръцете в ***" им отнемало около двойно повече време за извършване на дадена работа... отделно че общо взето не били особено наясно за кво иде реч, та после дори го разпитвали разни неща... защото той си бил свършил работата доста по-бързо и по-кадърно от тях... без да си помага с четива и т.н. .. и честно казано, не бих казал че е от най-внимателните работници...

та, не отричам ползата от динамометричния ключ, но и в думите на chrome има не малко истина :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Сря Яну 23, 2008 9:46 am

MAN6 написа:цените тук са меко казано "смешни" на фона на техните...

То баш тука е заровено кучето. Като има клиенти, които искат да платят за реномирана услуга, ще има и реномирана услуга. Нали за това говориш и ти?
Аватар
bikerider

Мнениеот M1010X » Сря Яну 23, 2008 12:45 pm

Имам чувството, че у нас и да си готов да заплатиш реномирана услуга, най-много да те таксуват за такава... А ще си останеш със standard версията. И това с търсенето на правата не е вариант, защото при система, от която не разбираш, не можеш да докажеш еднозначно (пред когото и да било), че работата не е свършена толкова качествено, за колкото си платил. В крайна сметка, всичко опира до въпроса за морала :D Или поне за етиката на този, който получава парите и извършва услугата. За неговото мислене в дългосрочен план (че ако не го направи читаво, няма да те види повече) и т.н. Тъпото е, че трябва да се появи поне един такъв, който отговаря на горните изисквания, за да може другите да усетят как клиентите им се изплъзват. Иначе се прелива от пусто в празно...

Не визирам конкретно велопазара.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Сря Яну 23, 2008 2:52 pm

M1010X написа:Имам чувството, че у нас и да си готов да заплатиш реномирана услуга, най-много да те таксуват за такава...

Определено е така. Кучето скача според тоягата.

M1010X написа:И това с търсенето на правата не е вариант, защото при система, от която не разбираш, не можеш да докажеш еднозначно (пред когото и да било), че работата не е свършена толкова качествено, за колкото си платил. В крайна сметка, всичко опира до въпроса за морала :D Или поне за етиката на този, който получава парите и извършва услугата.

Това Е големия въпрос. Като не разбираш от сирене, в магазина ще ти пробутат вмирисано такова. Докато не се усетиш. Според мен е утопия е да се счита, че апелирайки към морала като ценност това ще се промени. Интереса клати феса. Няма място за морал в бизнес-джунглата. Морален бизнес може да се прави на морална почва - там където потребителите ИМ ПУКА за това какво им продават като стока/услуга.
А това в подписа ми е по-скоро констатация на проблема. Решението не е да се "пазят" потребителите, а да се образоват. А те не желаят. Щото са потребители, т.е. по дефиниция само потребяват. А като им кажеш, че са зле, се обиждат и почват да бутат минуси. И предпочитат някой да ги "пази" от лошите батковци. Смях.

M1010X написа:За неговото мислене в дългосрочен план (че ако не го направи читаво, няма да те види повече) и т.н. Тъпото е, че трябва да се появи поне един такъв, който отговаря на горните изисквания, за да може другите да усетят как клиентите им се изплъзват. Иначе се прелива от пусто в празно...

Не съм съгласен с теб (за съжаление) - не е толкова просто. Когато масата потребители се интересува единствено как да си задоволи консуматорските щения на минимална цена и срещу максимално много, това на пръв поглед би решило проблема, ако се появи някой като описания от теб. Обаче каква е реалната картинка? Какви са приоритетите на средния потребител у нас. На първо място неотменно е цената. Няма нещо на света, което да ни убеди да дадем 100лв вместо 10лв и да се радваме дълги години на покупката. Нали така?
Та като се появи някой, който по собствен замисъл работи качествено по-добре, той ще бъде принуден да работи на по-високи цени. Иначе няма да го има, освен ако не е милионер-филантроп. Такъв човек обаче, не може да издържи в дългосрочен план на подбиването на цените чрез подбиване на качеството. Не и в страна, където когато потребителите като чуят "евтино" и моментално забравят за "по-некачествено". Омагьосан кръг - колкото е по-зле услугата, толкова е по-недоволен клиента, толкова по-малко е склонен да плати, толкова по-лоша е услугата...

В Германия и по света потребителите знаят разликата между "квалитетно" и "евтино", готови са да плащат по два ,три, че и повече пъти за стоки и услуги, съответно тези услуги се правят със скъпи инструменти и прочие. И това е омагьосан кръг, ама в обратната посока - колкото са по-доволни клиентите, толкова повече плащат, толкова по-добри услуги се предлагат, толкова са по-доволни клиентите.

Та как първия омагьосан кръг да се обърне към втория? Общоприетото мнение в България е, че това е работа на предлагащия стока/услуга, т.е. на производителя/търговеца в двойката предлагащ-потребяващ.
Общоприетото мнение по света е обратно - това е работа на потребителя - каквото той иска, това да прави. И действително е така. Потребителя е в основата на пазара, така че пазара е такъв, какъвто е потребителя.

Та моята теория е, че кръга може да се обърне само ако се променят потребителите в България. На индивидуално ниво. Което с две думи значи еволюция в главата. На индивидуално ниво. Което в "бате"-територията, наречена България е малко утопично - просто матриала не е качествен. И дотам.

Какво беше:
- Недейте да се оставяте да ви казват какво да мислите - всички вие сте индивиди!!!!
- ДА, ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ИНДИВИДИ...

Няма по-резлив скеч от тоя на Монти Пайтън :rofl:

И понеже подчертаваш, че не говориш само за велопазара - ето ти критичния проблем на пазарната демокрация - образованието на потребителите. Образованието не е консумация, то е обратното, т.е. противоречи на принципа за доволния консуматор (с някои редки индивидуални изключения). Ефекта се наблюдава в заведенията около училищата и университетите. И когато потребителите са необразовани, конкуренцията спира да работи. Щото няма кой да прецени коя услуга РЕАЛНО е добра и коя не. Всичко на пазара имитира нагласата на потребителя. А икономическите светила у нас учат, че е достатъчно само да има свободен пазар, за да работи конкуренцията. Е икономическите светила да ме цункат отзад, защото текущото състояние е в голяма степен тяхно деяние. Свободния пазар сам по себе си изобщо не е гаранция за конкуренция, тоест за свободата - слабото звено са потребителите, а системата у нас отдавна е хакната (щото за много малко време имаше реално работеща пазарна икономика, докато не повервахме на някои лица и не се озовахме пак в прегръдките на мечока).

Стига офтопик за днес - надявам се все пак да се вредя в класацията :D
Аватар
bikerider

Мнениеот RunningWild » Сря Яну 23, 2008 5:48 pm

О, колко зверски си прав! Много малко хора останаха, които да се замислят и да намират проблем в това колко прост и изкуфял народ сме! Това е жалката картинка в България! :crap: Трудно е да се оправи каквото и да било, точно защото българския потребител не знае какво иска - да, простолюдието мисли само как да мине по-тънко без да се замисля за това, което ще получи. Повърня! Бедствия и аварии, дами и господа! :grumpy:
We are prisoners of our time... But we are still alive... Fight for the freedom, Fight for the right... We are RUNNING WILD!
Аватар
RunningWild

Рейтинг: 1278

Мнениеот MAN6 » Сря Яну 23, 2008 9:30 pm

@bikerider: еми не те разбрах какво имаш предвид... :)
иначе казах за цените, че на фона на това, което взимаме ние например... :) тройна разлика... на някои неща и повече.
а работилницата си е на доста добро ниво, без никакви притеснения мога да го заявя... и си работим съвестно. това от гледна точка и на качеството, че някаква идея тук се прокрадва, че някъде се плаща повече от това, което получаваш...
относно което на мен честно казано понякога ми става супер тъпо, като някой си реши че му взимам повече, отколкото трябва. имайки предвид вниманието, времето и накрая качеството на услугата.
ама това е.. винаги има някой недоволен, някой много доволен и така.. :) всеки си има право на избор :)
:beer:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Чет Яну 24, 2008 12:03 am

MAN6 написа:@bikerider: еми не те разбрах какво имаш предвид... :)
относно което на мен честно казано понякога ми става супер тъпо, като някой си реши че му взимам повече, отколкото трябва. имайки предвид вниманието, времето и накрая качеството на услугата.

Аз баш за това говоря - колко малко ги интересува хората у нас какво получават срещу парите си. И как винаги са "прецакани".

MAN6 написа:ама това е.. винаги има някой недоволен, някой много доволен и така.. :) всеки си има право на избор :)

Ами така де, ама нали целия зор и говорилня, разбиране и неразбиране, спорове и караници в крайна сметка са за това - да стават повече много доволните. Иначе какъв е смисъла?...

@RunningWild: Уви, така ги виждам аз нещата. Много бих искал да е няква моя измишльотина.
Аватар
bikerider

Мнениеот M1010X » Пет Яну 25, 2008 12:22 pm

че някаква идея тук се прокрадва, че някъде се плаща повече от това, което получаваш...

Аха, ама се прокрадва и друга подчертана идея, че не визирам конкретно велопазара :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

formula

Мнениеот racer4eto_ivo » Нед Яну 27, 2008 8:03 pm

awe hora v momenta mi slagat s6tata spira4ka.....ama sam mn razo4arovan i upla6en ot komentarite vi naistina li ima takiva problemi mn se oplakvate kajete da znam kakvo da o4akvam

Пиши на кирилица!
racer4eto_ivo

Рейтинг: 1160

Мнениеот Admin » Нед Яну 27, 2008 10:16 pm

@racer4eto_ivo
Вместо да се паникьосваш, можеше да направиш едно търсене из форума и да разбереш, че никой друг не е имал такива оплаквания от тази спирачка, а и май още не е ясно на какво точно се дължи проблемът в конкретния случай. Сега по-спокойно ли ти стана?

Обърни внимание и на правописа си, както и на използването на кирилица.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот RunningWild » Пон Яну 28, 2008 1:56 pm

Така... проблемът е решен! Установих от къде идваше той :)
Значи... понеже ротора е къдрав (Formula 180), когато минава през накладките той надира накладката и се получава едно каналче. Когато стане по-дълбоко, почва да вибрира, което е доста тъпо. Изшкурих накладките до толкова, че да изчезне канала и сега проблема го няма. И така ще е до другия път... Явно ще трябва да си купя кръгъл (некъдрав) ротор ;)
@Admin: Има и друг оплакал се от подобен проблем, не ми се търси темата сега... ;)
@racer4eto_ivo: Не се притеснявай, спирачката си спира добре. Това, че аз съм имал някакви проблеми не означава, че и ти ще ги имаш. ;) Има мощ и спира идеално ;)
We are prisoners of our time... But we are still alive... Fight for the freedom, Fight for the right... We are RUNNING WILD!
Аватар
RunningWild

Рейтинг: 1278

Мнениеот M1010X » Пон Яну 28, 2008 2:41 pm

Странно... На джуситата ми роторите също не са кръгли (шестоъгълни, ако не се лъжа), но такъв проблем никога не се е проявявал?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот did » Пон Яну 28, 2008 2:49 pm

M1010X написа:Странно... На джуситата ми роторите също не са кръгли (шестоъгълни, ако не се лъжа), но такъв проблем никога не се е проявявал?

Щото RunningWild така си е настроил спирачката.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот M1010X » Пон Яну 28, 2008 2:51 pm

@did - да разбирам, че има някаква площ от накладката, която в нито един момент от въртенето на диска не го покрива, тъй ли?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот did » Пон Яну 28, 2008 2:53 pm

M1010X написа:@did - да разбирам, че има някаква площ от накладката, която в нито един момент от въртенето на диска не го покрива, тъй ли?

При него явно има. При мене - няма.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик