Съвет за избор на дигитален фотоапрат

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 28, 2008 6:54 pm

По-добре пЪнчо му викайте... Яки дървета...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот halcor » Пон Яну 28, 2008 7:19 pm

TOYAGA, имаш ли идея за нещо по-добро в ценовия клас до и около 600 лв. (в България) и покриващо по-горе поставените изисквания?
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nymphetamine » Пон Яну 28, 2008 7:28 pm

Прехласването по сапунерките за мен си е чиста заблуда...
След като на човека не му трябва снимачка на клипчета... и след като има хубави оферти за SLR-и на по 5хил. кадъра с обектив, който ще му свърши работа, защо са тия препоръки за разни бълвочи?! Аз от както си заебах сапунерката, при тва уж прилична, и проснимах с SLR, се чувствах, все едно не съм снимал до сега с устройство, наречено цифров фотоапарат...
Сапунерките са за снимане на разни купончета (евтини сапунерки) и по-качествени снимки за домашния албум (по-скъпи сапунерки). Разбира се има и изтънчени (и префърцунени) хора, които си снимат за домашния албум и с Mark-1D, сигурно.
EmZo, лично моето мнение е, че ако искаш да изпиташ удоволствието от истинското снимане, си вземи SLR. Ако ще снимаш ей така, за да има снимки, вземи си и по-евтина сапунерка дори, нещо до 600лв. Може би е крайно мнението ми, но го казвам от гледната точка на снимал и с двата вида апарати - по-скъпи сапунерки и SLR (не намесвам макри тук).
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 28, 2008 8:48 pm

halcor написа:TOYAGA, имаш ли идея за нещо по-добро в ценовия клас до и около 600 лв. (в България) и покриващо по-горе поставените изисквания?

Посоченият по-горе таван е 800 лева. Или ти задаваш нов въпрос?

@ Nymphetamine

Купи ли си апарат най-накрая?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Nymphetamine » Пон Яну 28, 2008 9:25 pm

Купих си, че даже го и ползвах бая време... Но не останах така доволен, както бих бил от комбинацията между тези двете: Изображение
и това:
Изображение
в редките случаи, когато снимам пейзажи, стайни и снимки в закрити помещения.
А ако парите не стигнат, може би това:
Изображение
да замени L-обектива.
За тия пари, толкоз...
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 28, 2008 9:44 pm

На кво викаш "бая време"? И как можеш да разбереш колко доволен би бил от нещо, което не си ползвал?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Nymphetamine » Пон Яну 28, 2008 10:05 pm

Бая време викам на една година с тялото и щирокоъгълния китак и девет месеца с дългия.
А опит с Canon, макар и не толкова дълъг имам - конкретния L обектив и 350D тяло. Макар и за седмица, останах очарован от тях.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 28, 2008 10:15 pm

:D :D :D Мдаа... страшно снимане е паднало! Все пак имаш отлично попадение със 70-200 f/4 IS. Обективът е чудесен.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Nymphetamine » Пон Яну 28, 2008 10:52 pm

Не твърдя, че опита, който съм придобил във времето с първия апарат и кратката ми употреба на втория е кой знае какъв и съизмерим с този на професионалните фотографи, но бе достатъчен за да изпъкнат силните страни на Canon и "моторизираните" им обективи от среден и висок клас. :)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 28, 2008 11:50 pm

Хм... "моторизирани"... добре...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот EmZo » Вто Яну 29, 2008 12:04 am

Ъъъ извинявам СЪ, че Съ намесвам в разговора на ората с големите БурканЬЕ Изображение, с мойто бурканченце.

Като цяло оставям DSLR за от догодина натам, защто ако ще си взимам такъв, искам да е нещо по-прилично и да му отделя повече бюджет. Нека първо се зарибя, да поцъкам и ако почувствам, че искам да изпитвам истинско удоволствие от снимането да мина на DSLR.

Та имам оферта за

това, на около 6000 кадъра. На приятната цена от 475. Прочитайки статията съм по-скоро позитивно настроен. Но голямото ми чудене, е струва ли си по-големия обем и тегло, в сравнения с ново такова за 580.
И ако г-н TOYAGA има предложение, което да е по-добро от паналейките, вписващо се в бюджета ми, ще се радвам да го сподели.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Nymphetamine » Вто Яну 29, 2008 1:25 am

Зарибявката идва от SLR-ите, където владееш всичко...
Не съм чувал DoF на която и да е сапунерка, да може да се мери с този на SLR-ите... Просто се опитвам да ти покажа правилния път. :D
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот rarekin » Вто Яну 29, 2008 3:05 am

Ето още едно предложение, което, според мен, е подходящо за междинен вариант преди преминаване към DSLR.

http://forum.bergon.net/viewtopic.php?p=1155689

При сравнение с Panasonic Lumix DMC FZ8 се вижда следното:

Силните страни на Panasonic - a:

1.По-подходящ е за нощни снимки заради по-дългата експозиция, по-високата светлочувствителност и стабилизацията на образа.
2.По-подходящ е за снимане на клипове: max 840*480 при 30 fps. ( срещу 640*480 при 15 fps. за Олимпуса) неограничени от големината на картата
3.Снимането в съотношение 16/9
4.По-голям и с повече пиксели екран
5.По-малко фокусно разстояние в нормален режим
6. По-лек с около 140 гр.
7. Оптичното приближение е по-голямо

Силните страни на Olympus - а:

1. По-голяма матрица
2. Повече ръчни настойки
3. Shutter speed 1/4000sec.
4. RAW, TIFF и JPEG ( P-a няма TIFF)
5. Оптичен визьор
6. Гнездо за външна светкавица
7. Подвижен екран
8. Wide Zoom
9. Втори екран за настройките при ръчна работа с тях

Panasonic - а има байонет, а за Olympus- а той е опция. Ефективните пиксели са еднакви. Според мен цени няма смисъл да се коментират.
rarekin

Мнениеот EmZo » Вто Яну 29, 2008 6:23 am

Nymphetamine написа:Зарибявката идва от SLR-ите, където владееш всичко...
Не съм чувал DoF на която и да е сапунерка, да може да се мери с този на SLR-ите... Просто се опитвам да ти покажа правилния път. :D

Да, знам. Снимал съм именно със SLR. Повярвай ми, знам какво е да владееш всичко. Целия този процес - от зареждането на филма, до подреждането на снимките върху гланцпресата е повече от прекрасен. Именно тук владееш всичко. От меренето със светломера, настройката на блендата, и времето на експонация, през температурата на негативния проявител, връткането на дозата, експонацията върху хартията, потапянето на хартията в позитивен проявител и фиксаж, до измиването и съхненето. Ето тук владееш всичко. Фотоапрата е само началото на една снимка Мисля, че това е значително по-прекрасен начин от снимането с който и да е DSLR и редакцията във фотошоп. Поне според мен. Но нека не изпадаме в прекалени лирически отклонения.

Просто за момента искам нещо по-универсално, дигитално събиращо повече функции в едно, с цел спестяване на място. Да пределно ясно ми е, че това ще е за сметка на компромиси с качеството. И просто искам такъв клас, че да ми предлага малко повече възможности от съвсем любителския. И точно в тези критерии и характеристики се вписват двете Паналейки. Идеята ми беше, в този клас и с тези характеристики да избера най-доброто. Пределно ясно ми е, че с три различни обектива с различен, но по-малък обхват, ще постигна по голямо качество и ще имам повече възможности, от един обектив покриващ обхвата на три. Ясна ми е ролята на тялото и обектива в системата. Но не това се търси за момента. Просто искам като отида, на тридневно каране в планината, да разполагам с оптималното съчетание - качество/възможности/компактност, като съм съгласен да нося малко повече от стандартната цъкалка сапунерка. Ако започна да влагам само в DLSR, дори и с минимален набор от обективи, то пак оставам без фотоапарат дoкъто карам. Нищо не ми пречи за вбъдеще да се снабдя и с DLSR.

ЕДИТ:
Понеже видях, е горния линк не работи:
Та за сега се чудя между тези два варианта:
1
http://photo-forum.net/ebook/page8-1a.htm
Втора употреба, на 6000 кадъра, с цена 475.

И това:
2
http://www.photopavilion.com/?page=cata ... des-pane-0
Ново, на цена от 580.

Отново въпроса: Струват ли си тези 400 грама отгоре, за 1, прямо 2? И има ли по добър вариант с тези характеристики и подобна цена?

@rarekin
Благодаря, погледнах го Олимпуса и за сега се придържам към някоя от "Паналейките".
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот rarekin » Вто Яну 29, 2008 8:19 am

За мен най-важното е улавянето на момента. Пък било то и с най-обикновена сапунерка* :D :
http://img01.imgshare.eu/i/rarekin/p3050335_3c849.jpg
http://img01.imgshare.eu/i/rarekin/p3060363_317bc.jpg

*извинявам се за големината на снимките
rarekin

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 29, 2008 8:44 am

S5 е добър и се вписва в бюджета. Но на твое място бих взел G9. С него няма да спреш да снимаш и СЛЕД като си купиш DSLR. :)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот outfaced » Вто Яну 29, 2008 8:55 am

EmZo написа:ЕДИТ:
Понеже видях, е горния линк не работи:
Та за сега се чудя между тези два варианта:
1
http://photo-forum.net/ebook/page8-1a.htm
Втора употреба, на 6000 кадъра, с цена 475.

И това:
2
http://www.photopavilion.com/?page=cata ... des-pane-0
Ново, на цена от 580.

Отново въпроса: Струват ли си тези 400 грама отгоре, за 1, прямо 2? И има ли по добър вариант с тези характеристики и подобна цена?

@rarekin
Благодаря, погледнах го Олимпуса и за сега се придържам към някоя от "Паналейките".

от към усещане 30ката е по истинска ... обаче крайния резултат с нея е по лош. Пък си е кютук ;)
Ако ще взимаш нещо старо, по добре да е фуджи S6000 ... поне знаеш защо жертваш липсата на някой по-модерни екстри
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 29, 2008 10:02 am

Ако непременно трябва да е паналейка, балалайка и прочие аранжименти на "Шуми Марица", то тогава е по-добре да се иде на FZ18. Вписва се в бюджета и не е безсмислен топуз като 30/50
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Nymphetamine » Вто Яну 29, 2008 10:14 am

EmZo написа:Просто за момента искам нещо по-универсално, дигитално събиращо повече функции в едно, с цел спестяване на място. Да пределно ясно ми е, че това ще е за сметка на компромиси с качеството. И просто искам такъв клас, че да ми предлага малко повече възможности от съвсем любителския. Просто искам като отида, на тридневно каране в планината, да разполагам с оптималното съчетание - качество/възможности/компактност, като съм съгласен да нося малко повече от стандартната цъкалка сапунерка.

В такъв случай по-добре се вслушай в съвета на TOYAGA за двата Powershot-а. S5 в момента е на цената, която можеш да отделиш с подарък 1GB карта памет. G9 е със 100лв. по-скъп.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот outfaced » Вто Яну 29, 2008 11:17 am

S5 и въобще всички от тая серия си имат сериозен проеблем с Fringing и СА ... за мен поне това са тежки критерии понеже омазват изображението неспасяемо (докато за шума все пак има лекарства)

на панасоника обектива е по добър, вюфайндъра върши работа и все пак шума е на приемливо ниво за класа ... фокусира и по бързо от канон-а.
Аватар
outfaced

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 29, 2008 11:27 am

Я сподели какъв опит имаш с S-серията, преди да да говориш за аберации и да обобщаваш?

Глупостите за омазването, лекарствата, "по-добър", "върши работа" и "по-бърз" въобще няма да ги коментирам...
Аватар
TOYAGA

Re: Съвет за избор на дигитален фотоапрат

Мнениеот kibikoff » Вто Яну 29, 2008 11:32 am

EmZo написа:И последно, да е що годе компактен, все пак ще го разнасям в раницата из планините.

В момента щракам с S3(апарат, чанта, резервен компкет батерии 4бр.) е над половин кило, което си е неудобство от където и да го погледнеш.
Моето предложение е IXUS серията на Canon. Покрива всичките ти изисквания.
kibikoff

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 29, 2008 11:42 am

IXUS-ите са качествени, компактни и правят хубави снимки, но ги правят така, както могат и им харесва на тях. ;) Творческият елемент в този клас определено минава на заден план.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Вто Яну 29, 2008 12:33 pm

outfaced написа:...... вюфайндъра върши работа .........

Тези EVF са бххх ташака!!! :puke: само си късаш нервите, особено в по-лоши светлинни условия.... (2 -3 години снимах с апарат с EVF.... бххх дървото беше!!!)
По-добре Canon G9 -поне там визьора е оптичен елемент, което за мен е плюс!! НО пък широкия край ич го нема....

• 35-210mm (35mm equiv)
• 6x optical zoom
• F2.8-4.8
Но пък поема външни светкавички от големите "тупалки" на Канон
Accessories
Speedlite 220EX/ 430EX/ 580EX/580EX Mark III
Speedlite Wireless Transmitter ST-E2
Off-Camera Shoe Cord OC-E3

което за мен би било ГОЛЯМ ПЛЮС
Последна промяна jivkonik на Вто Яну 29, 2008 12:37 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот outfaced » Вто Яну 29, 2008 12:34 pm

TOYAGA написа:Я сподели какъв опит имаш с S-серията, преди да да говориш за аберации и да обобщаваш?

Глупостите за омазването, лекарствата, "по-добър", "върши работа" и "по-бърз" въобще няма да ги коментирам...

То на теб каквото и да каже човек все си контра, така че какво пък аз да коментирам :nono:

снимал съм с цялата Г серия, с S3 и S5, с FZ 8, 18, 50 ... S6000, S9100 + някви IXUSи и Аххх
Не съм ги притежавал всичките, но не ми е нужно, за да разбера има ло го един апарат, това което искам или не ... други въпроси?

Така или иначе всеки може да си вземе една SD и една CF карта, да иде в техномаркета/технополиса и да щтрака наред - различни Исота, разлини бленди, различни фокусни растояние, различна осветеност, RAW/JPG ... после да си гледа резултата на спокойствие.
Canon все още не могат да направят читав супeр-зуум обектив от рнага на лейките в панасоник или на S6000. Не го докарват нито от към светлосила, нито от към реолюция, нито от към широкоъгълност, нито от към аберации ... Виж при по късите им обективи е друго.

Тези EVF са бххх ташака!!!

конкретно на 18ката е един от първите вършещи работа :agree:
затова го казвам ... преди това верно не стават

А на канон-а оптичния визьор никога не съм го ползвал
Не покривия целия фрейм и на широкоъгълната част хваща в кадър обектива или адаптора, ако си с такъв
Последна промяна outfaced на Вто Яну 29, 2008 12:42 pm, променена общо 4 пъти
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Harka » Вто Яну 29, 2008 12:37 pm

@TOYAGA, kibikoff:
Точно така. Имам и IXUS 900 Ti. Апаратчето си е супер да си го носиш в раничката, но си е "насочи-щракни".

@EmZo:
Гледам, че се намират добри оферти и за Pro 1 за около 800лв. втора ръка. Това също е вариант... Нов все още държи цена за съжаление.
Аватар
Harka

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 29, 2008 1:03 pm

outfaced написа:... снимал съм с цялата Г серия, с S3 и S5, с FZ 8, 18, 50 ... S6000, S9100 + някви IXUSи и Аххх... Не съм ги притежавал ... не ми е нужно, за да разбера ... в техномаркета/технополиса ... щтрака наред...

Специалист, та дрънка!

Canon все още не могат...

:rofl:

...други въпроси?

Да не си от Пловдив?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 29, 2008 1:05 pm

Harka написа: Pro 1 ... Нов все още държи цена за съжаление.

Нов вече го няма. За съжаление... Страшен обектив, но останалото вече е леко... ретро.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Harka » Вто Яну 29, 2008 1:16 pm

Мдаа, не се произвежда вече. Иначе тук там може да се намери някоя залежала бройка.
Така си е, така си е, старичък е вече, пък и няма консерванти и стабилизатори. Едно време си спомням, че и чип тунинг му правеха пичовете във фото-форума, за да е по-енергичен.
Аватар
Harka

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 29, 2008 1:26 pm

Harka написа:...чип тунинг...

CHDK e класика при S-серията. S5 още не може да се изпържи, но е въпрос на време...
Аватар
TOYAGA

ПредишнаСледваща

Назад към Други