Велошествие 21.09.2004

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Велошествие 21.09.2004

Мнениеот halcor » Чет Сеп 16, 2004 3:04 pm

Организация За Земята организира велошествие на 21.09.2004. Ето писмото, което получих от тях по въпроса:

здравейте, отново сме ние този път с информацията за велошетвие
след фалги дискъсии крайният вариант е такъв на 21 септември в дните без коли или иначе казано седмицата на мобилността, ще има велощевие

Сборният пункт за участниците в шествието ще бъде градинката пред Столична голяма община от 17:30 до 18:00 часа. Шествието ще започне в 18:00 часа с връчване на писмо до кмета на София – г-н Софиянски. След което ще продължим по маршрут: ул. Московска, храм паметник “Александър Невски”, ул. Георги Бенковски, Бул. Цар Освободител, площад Народно събрание, бул. Васил Левски, Бул. Патриарх Евтимий, НДК.

Шествието ще завърши пред НДК с прожекция на филми и музикален хепънинг под надслов “За чист и безопасен транспорт” до 21:30 часа.

идеята тази година е малко по различна и по точно: няма да сме нма две групи а заедно(велосипедисти и пешеходци), ще завршим с филми и самба. мотото този път е \"За чист и безопасен транспорт\".
ново този път е че велосипедистите нямат да карат колелата си а ще ги байтат идеята на това нещо е че велосипедистите нямат реални условия да карат безопасно и спокойно. ще има трансперанти и мужика. който иска да я4ства в самба бенд с тарамбъки да пише за да се орагнизира среща за репетиция. разпростарнеието на информацията този път е предимно по инетернет тоест по мейли и icq листи и ако можете да го пуснеете по форуми и други такива местенца в нета, така че разпратете инфото колкото можете на повече хора. днес ще има готови флаери около 200 и който иска да помогне със разпротарнеието им да дойде в офиса.
хубавото този път е че на 21 завасрхва велосипедната обоколка на балграя и участниците в нея са поканени да участват, надиваме се на тиханата силна подкрепа. искаме този път да се псотараем да направим нещо сериозно на което всички да обаранат внимание защото проблема сотава а бсе още нищо не се прави за да се осигъри спокойно движение по улиците.

ето го и писмото което ще се прададем на секертаря на общината в деня на велсохетвието

На 21ри септемви, Европейския \"Ден без автомобили”, се обръщаме се към Вас с голямо безпокойство, породено от неконтролируемо увеличаващия л9 ?е автомобилен трафик в София.

Увеличава се шума и замърсяването на въздуха в града, а заедно с тях и здравословните проблеми сред гражданите. Увеличава се броя на пътно-tr_1072 ?нспортните произшествия. Намаляват зелените площи, а автомобилите завземат все по-голяма площ от тротоарите и улиците.

Пространството за свободно придвижване на гражданите, особено в централната част на София намалява. Въпреки увеличаващия се брой велосит едисти, условия за безопасен велосипеден транспорт и пешеходни зони в София липсват.

Липсва толерантност от страна на водачите на автомобили, което допълнително застрашава безопасното придвижване на велосипедистите.
Изграждането на велосипедни алеи е от спешна необходимост както за безопасността и живота на придвижващите се с велосипеди граждани, така? и за намаляване на трафика в София. Настояваме за спешното планиране и изграждане на вело-алеи, придружени от консултации със заинтересовани граждански организации. Важно е изградените вело-алеи да не започват и свършват внезапно и да се разграничават от тротоа рите и пътното платно.
Поради изброените по-горе проблеми настояваме да бъдат взети спешни мерки, сред които:

- Затваряне на ул/ бул. Граф Инатиев и бул.Витоша за автомобили, които, както Ви е добре известно, винаги са били ограничени за моторни превозни средства.

- Адекватно таксуване на автомобилите, които влизат и паркират в централната част на София.

- Изграждане на мнoгoетажни и подземни паркинги в периферията на централната част на София. Въвеждане на задължително изграждане на поджем ?ни паркинги при новостроящи се сгради.

- Популяризиране и подобряване на граския транспорт и постяване на разписания.

Благодарим за ангажираността и ще се радваме на получим отговор във връзка с Вашите бъдещи дейности по изброените проблеми. Надяваме се, че pредложенията ни ще Ви бъдат полезни и взети предвид. Ще се радваме да предоставим повече информация по изброените проблеми, ако е необходимо.

Смятаме, че заедно можем да направим София един Европейски град и по-добро място за живот.

Edit: първоначалната дата беше 21.09, но явно просто е сбъркана в писмото

Edit2: дата е 21.09, както стана ясно
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот тучо чучо » Чет Сеп 16, 2004 3:45 pm

[quote="halcor"]

[color=green]
На 21ри септемви, Европейския "Ден без автомобили”, се обръщаме се към Вас с голямо безпокойство, породено от неконтролируемо увеличаващия л9 ?е автомобилен трафик в София.
[/color]
[/quote]

Чудесно, но не 21-ви, а 22-ри септември е Международният ден без автомобили!
Интересно, защо "За Земята" не са съгласували планираното си велошествие с останалите организации, които имат подобни или същите намарения? Министерството на околната среда и водите организира велошествие на 22-ри септември по СЪЩИЯ маршрут, по който е организираното от "За Земята"... Нищо не пречи да има не само едно такова шествие, напротив, колкото по-често заявяваме присъствието си така масово, толкова по-добре, но пак се получава разминаване и "нестиковане"....
Аватар
тучо чучо

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 16, 2004 4:31 pm

[quote="тучо чучо"]

[quote="halcor"]

[color=green]
На 21ри септемви, Европейския "Ден без автомобили”, се обръщаме се към Вас с голямо безпокойство, породено от неконтролируемо увеличаващия л9 ?е автомобилен трафик в София.
[/color]
[/quote]

Чудесно, но не 21-ви, а 22-ри септември е Международният ден без автомобили!
Интересно, защо "За Земята" не са съгласували планираното си велошествие с останалите организации, които имат подобни или същите намарения? Министерството на околната среда и водите организира велошествие на 22-ри септември по СЪЩИЯ маршрут, по който е организираното от "За Земята"... Нищо не пречи да има не само едно такова шествие, напротив, колкото по-често заявяваме присъствието си така масово, толкова по-добре, но пак се получава разминаване и "нестиковане"....
[/quote]

"За Земята" вече организираха подобно шествие тази година [url]http://www.zazemiata.org/veloaction_bg.php[/url], но не беше достатъчно обявено та се събрахме малко хора....:I
По-добре да се съчетаят двете мероприятия в едно здраво шествие на 22-ри за да не се размият пак нещата и да ходим 30 - 50 човека с колела и още толкова пешеходци - даже предния път на Хр.Ботев и Стамболийски КАТ не си свърши работата да блокира движението, съответно БЛОКИРАХМЕ го с колела и живи хора, за да минат останалите!!! Щяха да ни газят "колегите" шофьори...:dark:
Аватар
jivkonik

Мнениеот halcor » Чет Сеп 16, 2004 4:34 pm

Мда, прав си. В лов на повече инфо, ето какво открих: преди да бъде организирано самото шествие имаше едно такова писмо (стандартния мейлинг лист на "За Земята"):

[color=green]
здравейте,
както знаете вече трета година министерството на околната среда и водите организира седмица посветена на дните без автомобили.
Програмата на проявите можете да видите тук:
http://www.moew.government.bg/recent_do ... tembre.doc
За Земята няма да да участва в официалната програма на министерството, [i][color=red]но на 22 септември ще има традиционото велошествие което организираме[/color][/i].
Ако имате време и интерес може да помогнете за организирането на велошествието, всякаква помощ ще е полезна!
Очакваме ви!
Поздрави

Ваня [/color]

Та това е в леко противоречие, а на сайта няма повече инфо. Може би все пак датата е 22.09, ако някой знае със сигурност нека каже.

А защо, goddammit, другото шествие е в работно време :(
Аватар
halcor

Мнениеот jivkonik » Чет Сеп 16, 2004 4:42 pm

[quote][i]Originally posted by halcor

А защо, goddammit, другото шествие е в работно време :(
[/quote]

Стига бе човече тоя ден е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!!:thumb:
Аватар
jivkonik

Мнениеот halcor » Чет Сеп 16, 2004 4:42 pm

@jivkonik

Точно затова го обявявам и тук, да има шансове да получи гласност.
Точно пък от 11:30 в работен ден не мога да се появя... освен ако не измисля някакво прелитане с байка от работа при изместена обедна почивка? Хм...
Аватар
halcor

Мнениеот halcor » Чет Сеп 16, 2004 4:43 pm

Да, бе знаех си, че съм зле по история, всъщност :-)
Ок, значи всичко е точно :-)
Айде стига съм спамил, че се олях да поствам :-)

Edit: значи все пак вероятността да е на 22.09 става толкова голяма, че направо редактирам заглавието :-)
Аватар
halcor

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Сеп 16, 2004 10:50 pm

[quote="GOA"]

То всичкото много хубаво, ама....
много късо трасето бе!
поне за колелата да се удължи малко, пък и като е само в центъра половината и повече софиянци дори няма да разберат че се е случило нещо подобно (аз например минавам през центъра около 1.5 пъти на 2 месеца)
[/quote]

незнам за теб, но аз минавам мноо често през центъра(да му се невиди.....) и мноо често или ме газят, или се блъскам в накой педал, минал на червено, или ме псуват кат минавам на ЗЕЛЕНО
:)....
ма ко да се прави...
това е софия.......
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот halcor » Пет Сеп 17, 2004 9:03 am

[quote="HepBeH_XaMcTep"]

мноо често или ме газят, или се блъскам в накой педал, минал на червено[/quote]

:crazy::crazy::crazy:
Съветвам те да преосмислиш подписа си...
Аватар
halcor

Мнениеот Za Zemiata » Пет Сеп 17, 2004 9:10 am

Здравейте всички,

Благодаря на дамата, която се обади в офиса на Зе Земята, за да казже, че във форума цари известен смут относно организираното от нас велошествие по случай Денят на неазави....мобилността.

Датата е 21 Септември! Един ден преди официалната PR кампания на Министерството на околната среда и водите. За Земята организира от няколко години велошествията и не желае да бъде използвана за популистки цели. Поради тази причина се дистанцираме от МОСВ, които просто отчитат че са отбелязали Денят на мобилността пред Европа. Ние смятаме да внесем писмо до кмета Софиянски с искания за реални промени и да завършим шествието с прожекция на филми на стената пред НДК. Надявам се искрено да ни подкрепите.

Днес ще публикуваме повече информация на уеб сайта ни.

Поздрави
Ивайло
За Земята
Za Zemiata

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Пет Сеп 17, 2004 9:31 am

По принцип като прочете човек, че някаква фондация се перчи с независимост и се "дистанцира" от МОСВ, веднага би си помислил, че става дума просто за PR-кампания, различна от тази на МОСВ.

Обаче в случая съм убеден, че не е така. И съм убеден, защото поназнайвам нещичко дейността на "За Земята" от много време и съм напълно убеден, че това, което правят, е от искрено желание да се свърши нещо полезно. Съдя най-вече по ежегодните им акции за почистване на планините, които са според мен [b]единственото[/b] реално свършено нещо за българската природа, състояло се на практика, а не само на документи и фактури. Участвал съм лично само в една от тези акции (на Пирин), но тогава видях хора, които просто ИСКАТ НИСТИНА да почистят планината, а не да отчетат дейност и да усвоят средства. Дано не съм се заблудил, но си мисля, че тези неща се усещат.

Сигурен съм също, че и "Веломания" излизат с инициативата си с най-добри намерения. Това едва ли някой би оспорил.

Лично аз съжалявам, че няма да мога да дойда до София и да се включа В ДВЕТЕ шествия. Все пак идеята е една и не трябва някакви организационни спънки и липса на комуникация и съгласуваност да попречат на такива прояви.

Искрено [b]желая успех[/b] и на "Веломания", и на "За земята". Бройте ме за виртуален колоездач-призрак и на двете шествия.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот тучо чучо » Пет Сеп 17, 2004 10:30 am

[quote="did"]

По принцип като прочете човек, че някаква фондация се перчи с независимост и се "дистанцира" от МОСВ, веднага би си помислил, че става дума просто за PR-кампания, различна от тази на МОСВ.

Обаче в случая съм убеден, че не е така. И съм убеден, защото поназнайвам нещичко дейността на "За Земята" от много време и съм напълно убеден, че това, което правят, е от искрено желание да се свърши нещо полезно. Съдя най-вече по ежегодните им акции за почистване на планините, които са според мен [b]единственото[/b] реално свършено нещо за българската природа, състояло се на практика, а не само на документи и фактури. Участвал съм лично само в една от тези акции (на Пирин), но тогава видях хора, които просто ИСКАТ НИСТИНА да почистят планината, а не да отчетат дейност и да усвоят средства. Дано не съм се заблудил, но си мисля, че тези неща се усещат.

Сигурен съм също, че и "Веломания" излизат с инициативата си с най-добри намерения. Това едва ли някой би оспорил.

Лично аз съжалявам, че няма да мога да дойда до София и да се включа В ДВЕТЕ шествия. Все пак идеята е една и не трябва някакви организационни спънки и липса на комуникация и съгласуваност да попречат на такива прояви.

Искрено [b]желая успех[/b] и на "Веломания", и на "За земята". Бройте ме за виртуален колоездач-призрак и на двете шествия.
[/quote]

Митко, мисля че и в Пловдив трябва да има някакво събитие по случая, защото МОСВ са изпратили персонални покани и [b]Европейската харта на градовете[/b] за Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили. Не вярвам Пловдив като голям град да не поеме някаква инициатива!:xx(: А ако е така, толкова по-зле за жителите на втория по големина град в България.
За това, действайте!
Успех и н вас!
Аватар
тучо чучо

Мнениеот did » Пет Сеп 17, 2004 10:51 am

[quote="тучо чучо"]
Митко, мисля че и в Пловдив трябва да има някакво събитие по случая, защото МОСВ са изпратили персонални покани и [b]Европейската харта на градовете[/b] за Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили. Не вярвам Пловдив като голям град да не поеме някаква инициатива!:xx(: А ако е така, толкова по-зле за жителите на втория по големина град в България.
За това, действайте!
Успех и н вас!
[/quote]

Сигурно ще правят и в Пловдив нещо, но засега са го оповестили в стил Дъглас Адамс - обявата е в едно мазе в подземието на общината и на вратата пише "Внимание, тигър!".

А аз не бих могъл да се включа дори в шествие в Пловдив, защото отдавна съм обещал на дъщеря ми, която прекара цяло лято при баба си и отдавна не сме се виждали, да я разходя в планината. Това го смятам за по-важно от шесвия, дори и да са за най-благородни каузи. Просто ще си поръся главата с пепел и ще пропусна мероприятието.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот tailor » Пет Сеп 17, 2004 11:05 am

[quote="did"]
Сигурно ще правят и в Пловдив нещо, но заса го оповестили в стил Дъглас Адамс - обявата е в едно мазе в подземието на общината и на вратата пише "Внимание, тигър!".

А аз не бих могъл да се включа дори в шествие в Пловдив, защото отдавна съм обещал на дъщеря ми, която прекара цяло лято при баба си и отдавна не сме се виждали, да я разходя в планината. Това го смятам за по-важно от шесвия, дори и да са за най-благородни каузи. Просто ще си поръся главата с пепел и ще пропусна мероприятието.
[/quote]

did, мисля че Агоп/Чачо , ще организират състезания за деца на 22септември

Пловдив
ЕТ "ТЕМПО"
Агоп Дадикозян
бул. "Руски" 45
тел. 088 870 1599
[[email protected] ][email protected] [/url]
Аватар
tailor

Мнениеот did » Пет Сеп 17, 2004 11:29 am

[quote="tailor"]
did, мисля че Агоп/Чачо , ще организират състезания за деца на 22септември
...
[/quote]

Tailor, мнооого благодаря!
Това е нещо, което би могло да накара планината да почака;).

Още днес ще проверя и в понеделник ще съобщя тук каквото изскочи като информация за това мероприятие!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kagami » Пет Сеп 17, 2004 11:50 am

[quote="Za Zemiata"]

Здравейте всички,

Благодаря на дамата, която се обади в офиса на Зе Земята, за да казже, че във форума цари известен смут относно организираното от нас велошествие по случай Денят на неазави....мобилността.

Датата е 21 Септември! Един ден преди официалната PR кампания на Министерството на околната среда и водите. За Земята организира от няколко години велошествията и не желае да бъде използвана за популистки цели. Поради тази причина се дистанцираме от МОСВ, които просто отчитат че са отбелязали Денят на мобилността пред Европа. Ние смятаме да внесем писмо до кмета Софиянски с искания за реални промени и да завършим шествието с прожекция на филми на стената пред НДК. Надявам се искрено да ни подкрепите.

Днес ще публикуваме повече информация на уеб сайта ни.

Поздрави
Ивайло
За Земята
[/quote]

Здравей Ивайло :)
Аз ти се обадих по телефона, но забравих да се представя, за което моля да ме извиниш. Аз лично ще дойда и на двете велошествия. Всъщност, дори е по-добре че ще бъдат две - така общото време, през което колони от колоездачи ще се движат организирано по улиците на София, ще е по-дълго :D
Само за уточнение питам - коя е градинката пред Столична Голяма Община? Тази пред църквата Св.София ли?
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот Za Zemiata » Пет Сеп 17, 2004 1:35 pm

Велошествието ще бъде на 21 септември - вторник. И затова моля променете топика на форума от Велошествие 22.09.2004 на Велошествие 21.09.2004 за да няма объркване. Мерси предварително. :)

Пълна информация за самото велошествие, сборен пункт, маршрут както и текста на писмото което ше бъде връчено на кмета може да видите на уеб сайта на За Земята - http://www.zazemiata.org

Надяваме се на подкрепата на повече хора за да успеем да си извоюваме велосипедни алеи не само в парка ами истински реални, тъй че придвижването с велосипед от рисково преживяване да се превърне в нормален начин на транспорт.

Поздрави и велосипедирайте яко!
Тони
За Земята
Za Zemiata

Мнениеот MOD » Пет Сеп 17, 2004 3:10 pm

[quote="bikerider"]

[quote="Moni"]

ок bikerider разбрах
въпроса е коя дата и кой час остават валидни

[/quote]

попитах организаторите: [u][b]датата е 21-ви, в 17:30, пред Столична Община на ул. "Московска"[/b][/u].
Датата нарочно е различна от тази на Министерство на околната среда и водите, защото организаторите съвсем съзнателно се дистанцират от МОСВ и аз лично напълно ги подкрепям.

повече информация [url=http://www.zazemiata.org/veloaction_21092004_bg.php][b]тук[/b][/url]

@модераторите: бихте ли преместили въпроса на Moni и моя отговор в съответната тема в Мероприятия? Мисля, че там ще ги видят повече хора, а и не искам да ме обвинят тук, че извличам политически дивиденти от скръбта на хората... Мерси предварително.
[/quote]
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот Moni » Съб Сеп 18, 2004 6:01 pm

Добре - на 21-ви ок
за съжаление незнам дали ще успея
започва по рано да се стъмва и ... дали не е късно 17:30...
а на 22 остава ли пак от 11:30 или отпада...?
Take it easy my friend
Moni

Мнениеот MOD » Съб Сеп 18, 2004 8:47 pm

На 21.09 ще се видим :agree::D:D:D
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот did » Пон Сеп 20, 2004 1:02 pm

В Пловдив тази година по повод европейския ден без автомобили [b]няма да се провежда НИЩО, свързано с колоезденето[/b]. Мераклиите-организатори нещо не са успели да се вместят в сроковете за съгласуване с общината, имало някакви административни трудности, късно са започнали подготовката или нещо подобно, но даже детското състезание няма да го има.

Без коментар.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zero knowledge » Пон Сеп 20, 2004 1:19 pm

[quote="did"]

В Пловдив тази година по повод европейския ден без автомобили [b]няма да се провежда НИЩО, свързано с колоезденето[/b]. Мераклиите-организатори нещо не са успели да се вместят в сроковете за съгласуване с общината, имало някакви административни трудности, късно са започнали подготовката или нещо подобно, но даже детското състезание няма да го има.

Без коментар.
[/quote]

Е защо да се провежда нещо след като може и да не се провежда! [img]http://67.19.50.55/forums/images/smilies/rolleyes.gif[/img]
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот tailor » Пон Сеп 20, 2004 2:49 pm

[quote="Moni"]

Добре - на 21-ви ок
за съжаление незнам дали ще успея
започва по рано да се стъмва и ... дали не е късно 17:30...
а на 22 остава ли пак от 11:30 или отпада...?
[/quote]

Остава и на 22.9 от 11,30 пред Св.Александър Невски.
Аватар
tailor

Назад към Архив