Внимание! Който има алергии към философски размисли да не чете това. Може да е вредно за вашето здраве!
Доколкото ми е известно Sustainable Development (като доктрина) възниква в следствие на нуждата да се обединят усилията около наднационални цели, постигането на които е приоритет на всички, заинтересовани от едно гарантирано срещу катаклизми развитие на човечеството/т.е. буквално на всеки човек на планетата осъзнал действителността/. Задача, която, според мен, не може да бъде формулирана от една институция, група от институции или дори цяла държава по простата причина, че въпросните структури възникват на базата на ЕСТЕСТВЕНОТО развитие на обществото и като такива изпълняват определени специфични цели. Именно - дефинирането на проблема като глобален - го прави невъзможен за решаване от една или група държави поради ограничения мащаб на гледната точка. Ако пренесем тази логика на национално/сити ниво, където отделните индивиди представляват своите интереси поотделно (като индивиди), биват представлявани по организиран начин чрез организирани невластови граждански структури (сдружения, НПО -та и др.), организирани властови граждански структури (политически партии, движения, съюзи и пр.) или посредством официализирани институции от най-различен тип аз лично стигам до извода, че са необходими общи интереси, които да обединяват ВСИЧКИ в една обща цел/няколко общи цели. Как се постига дефинирането на такива? Тук did изрази мнението си, че устойчивата среда се гарантира от стройна, логична, ясно дефинирана и работеща (включително и чрез санкции) система. Напълно съм съгласен с него, тъй като съм имал възможност да се убедя, че там където той живее такъв подход работи съвсем успешно (не че няма проблеми, но те са от друг тип). Според мен индивидуалния подход за отстояването/дефинирането на интереса не е приложим на равнище вземане на решения (в общия случай и касаещи по-големи съвкупности от хора ) тъй като обосновката му е ограничена от мащаба на носителя на интереса, но е важен за провеждане на импулса през една работеща с ясни критерии система. Това , според мен, е и основнто достойнство на една работеща система - да провежда информацията с възможно най-малко изкривявания. И стигаме до генераторите на импулса или усещащите конкретен проблем/имащи конкретни интереси живи клетки на обществото - хората.
Има ли в София предпоставки за формиране на общи цели, постигането на които ще удовлетвори в по-голяма или по-малка (но достатъчна за да генерира подкрепа от съответните носители на права/задължения) степен някакъв общ интерес?
Според мен все още не поради следните причини:
1.Липсата на консистентност в културно отношение сред гражданите на София.
2.Липсата на изградени правилно функциониращи обществени/институционални механизми.
3.Липсата на каквото и да е осъзнаване на ролята на индивида в обществото и самоосъзнаването му като основна движеща сила на същото това общество сред голяма част от въпросната маса от хора.
4 Средното ниво на културата е ниско. Ценностите са с неясна стойност или се възприемат погрешно.
Личното ми мнение е, че промяна (ако се случи) ще се осъществи бавно, постепенно, с компромис (най-вероятно в по-голяма степен от страна на гражданите) и ще е вследствие от действията на хора, при които липсват горните негативи, които си вършат добре работата, осъзнават се като граждани с всички произтичащи от това последици и в среда, която стимулира такива хора да стават все повече. Промяната, според мен, трябва да е на индивидуално ниво и в този смисъл съм твърд привърженик на теориите за критичните маси. Хората се променят само с постоянно образоване със активното съдействие на моркова и тоягата. Не мисля, че организации с идеална цел наистина съществуват в действителност. Независимо от това колко дългосрочни са перспективите пред осъществяване на реалните им цели. Ако искам да изразя гражданската си позиция има достатъчно официализирани начини, които, при нормално функционираща система, биха ми дали шанса да изразя активната си гражданска позиция по конкретен проблем. Някакъв проблем е, че тези начини са донякъде функция на държавните институции, а те НЕ функционират добре.
P.S. Абе в тая държава що няма референдуми?
@ did
Любопитен съм да чуя абстрактните разсъждения, за които спомена.