Тесен диск <?> широки накладки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Тесен диск <?> широки накладки

Мнениеот Sp0nG » Вто Фев 12, 2008 7:18 pm

Преди няколко дни смених ротора на едната спирачка с по-голям, вече спира по-добре, но има един тънък момент. Спирачната повърхност на новия диск е по-тясна от колкото на стария, оригинален. Съответно накладките стържат и 2-3мм върху 'лъчите' на диска. При спиране със средна сила се усеща немалка вибрация от спирачката. При съвсем леко спиране или силно, също и при по-висока скорост го няма този момент. Явно се получава резонанс някякъв при ~20тина км/ч и по-плавно натискане на лостчето. Та - дали ще изчезне с времето това нещо, има ли смисъл да се режат накладките (до някаква степен е опасно) или да изместя машинката по-нагоре от диска :dunno: при последния вариант накладките ще се износват 3/4 от повърхността си :crap: Има ли въобще смисъл да се занимавам с тая простотия или да си карам така :D
Хладничко е сега и се разписах, че си нямам работа. Иначе спирачката е механично тектро, диска - авид roundragon къдравкия :)
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот Black cat » Вто Фев 12, 2008 7:59 pm

Преди време и аз бях в позобна ситуация , само че тови излишна широчина беше разпределена от двете страни на диска. Съвсем малко опираше в "спиците" на диска , а другата част от феродото не се използваше пре спиране ( около 1-2 мм)
Според мен няма проблем , ако греша ме поправете.
Отдалечеването от апарата става много лесно като подложеш няколко шайби преди да го сложиш към преходника.
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Re: Тесен диск <?> широки накладки

Мнениеот Editor » Вто Фев 12, 2008 10:19 pm

Sp0nG написа:...Има ли въобще смисъл да се занимавам

Мисля ,че не.
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот chiMol » Вто Фев 12, 2008 10:28 pm

По принцип не е страшно нито за диска нито за накладките ако те дразни вибрирането много изпли излишното от накладките на 1 мм под нивото на активната площ отва ще ти даде поне 10тина карания и полека ще свикнеш с спирането и вибраците :popcorn: :popcorn: :popcorn:
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sp0nG » Вто Фев 12, 2008 10:32 pm

Мдам, ще видим след няколко карания дали ще има подобрение, иначе споделям вашите мнения, мерси :agree:
Аватар
Sp0nG

Мнениеот bikerider » Сря Фев 13, 2008 4:00 pm

Black cat написа:Отдалечеването от апарата става много лесно като подложеш няколко шайби преди да го сложиш към преходника.

Ти си направо гениален. Дано някой не се пребие заради теб.

Заслужаваш да ти вдигнат паметник.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp0nG » Сря Фев 13, 2008 5:08 pm

Хм, би ли споделил съмненията си около 'поставянето на шайби'. Задната ми спирачка доста време вече е с такива от в-брейк (тези с които може да се настройва и под ъгъл апарата) и не е мърдала, мисля че е достатъчно здрава. Авид фабрично предлага спирачки с подобен тип шайби, даже до изтъкват като +, че може да се настройва страничният ъгъл и т.н.
Виждам проблем ако са сложени различен брой шайби от 'обикновените' на някой от 2та болта - тогава при стягане системата би се разкривила :)

Едит: предполагам те притеснява здравината на болтовете, но ако са с подходяща дължина и по възможност по-голяма якост от обикновената, не би трябвало да е проблем :dunno:

:popcorn:
Аватар
Sp0nG

Мнениеот Reactor » Сря Фев 13, 2008 5:55 pm

Няма проблем да се поставят такива шайби.В момента карам с фабрично поставени шайби между апарата и преходника както на предната,така и на задната спирачки.
Аватар
Reactor

Назад към Веломеханик