[quote="EmZo"][/quote]
Хм, не познавам хора, които да стават посреднощ, за да пушат.

А колкото и да си въобразява даден човек, че има нужда да запали, в изключително голяма част от случаите това е просто навик. Майка ми и баща ми са пушачи от както ги познавам. Майка ми не до толкова сериозен, колкото баща ми - пуши по кутия на ден, а понякога и повече. Това, разбира се, не му попречи, когато наскоро настина веднага да прекрати досега си до каквито и да е цигари, дори леки, докато не се оправи напълно. Една седмица не запали, не беше нервен, не избухваше, не си го изкарваше на другите защото не можеше да запали цигара. А, пак казвам, сериозен пушач е. Здравето не го намесвам.
Познавам и имам наблюдения върху хора, които пушат и когато не запалят повече от час започват да се тресат от нерви... Ама всичките тези хора обикновено имат проблеми с психиката и освен до цигари прибягват и до разни други химии, лекарствени средства, упойващи вещества и т.н. като валидол, лексотан, деанксид в комбинация с алкохол "за успокояване на нервите" и разни други подобни успокоителни. А са на моята възраст.

Ще ти разкажа една прясна-прясна случка: Едната колежка от групата пуши страшно много и чак на мен ми е неприятно да седя около нея. Имало е дни, в които само по време на заниманията (около 4-5 часа на ден, включително и почивките) в университета 2 кутии и повече са си заминавали... Момичето всяка сутрин преди лекции минава през лавката и си взима по няколко и си ги завира в чантичката - "за резерва". Днес едно от упражненията се проточи повече от плануваното (2 часа принципно)... момичето не знаеше къде се намира - тресеше краката, клатеше се нервно на стола, подмяташе си химикалката, въртеше се наляво надясно, гледаше непрекъснато за часа... След края на упражнението, още в коридора си натика цигарата в устата и едва излязла от катедрата запали и издърпа така, сякаш живота и зависеше от това. От катедрата до изхода на ВМИ (200м) изпуши две цигари.
Същата тази девойка сутринта преди всеки изпит, в кафето, където се събирахме, изпиваше по една таблетка лексотан с малка водка. Личат й и следите от прерязването на вените на лявата китка... Доста големи белези са.
Другите ми наблюдения са върху хора от психиатрията - горе-долу в същото положение.
Не твърдя, че няма хора, при които да е физическа и психическа зависимост, както го описваш ти, а, че тези хора са единици и в повечето случаи имат сериозни проблеми с нервите. Не мисля, че заради Кольо и Пена е необходима забрана на тютюнопушенето, след като голяма част от хората в България (и не само) го правят. Просто това е до известна степен е спортен форум и се предполага, че хората, занимаващи се със спорт не прибягват (често и прекалено) до употребата на тютюн, затова и пушачите тук са малко.
Та... такива са моите виждания, ти имаш право да мислиш другояче, разбира се.