Смазка за Freehub

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смазка за Freehub

Мнениеот blizzard » Чет Фев 21, 2008 7:02 pm

Здравейте!

Заглавието ясно говори за какво ще питам, но все пак - можете ли да препоръчате конкретен вариант за смазване на този компонент. Главината е Shimano FH-M495. Почетох в ЧЗВ, както и в някои чужди форуми и достигнах до вариантите: трансмисионно масло, моторно масло, гъсто машинно масло (всички, които съм виждал са редки). Според вас кой е най-удачният вариант? Пробвах с машинно масло, което имах в наличност, обаче ми се струва, че ефектът е изчистване на каквато друга смазка имаше вътре. Благодаря предварително за отговорите. :)
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bobeca » Чет Фев 21, 2008 9:57 pm

Аз в момента съм с Valvoline-ското за верига и е много добре, но на по-студено време се сгъстява и се случва да замръзне!
bobeca

Рейтинг: 1850

Re: Смазка за Freehub

Мнениеот XeDoX » Чет Фев 21, 2008 10:06 pm

Почисти го с WD-40 , и го напръскай с нещо по-гъсто със графитни или тефлонови частици например...това е моето предложение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 12:54 am

Рядка грес, за предпочитане да издържа на солена вода. В никакъв случай не смазвай с гъста грес.
Под -10 може би е по-добре с масло - лично аз когато нямам рядка грес ползвам трансмисионно 80-90w масло. Във всички случаи според мен е по-добре пестеливо и с по-рядка смазка, т.е. по-честа профилактика, отколкото гъста или прекалено много смазка.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот blizzard » Пет Фев 22, 2008 2:15 pm

Благодаря за мненията. :agree:

bikerider написа:Рядка грес, за предпочитане да издържа на солена вода. В никакъв случай не смазвай с гъста грес.
Под -10 може би е по-добре с масло - лично аз когато нямам рядка грес ползвам трансмисионно 80-90w масло. Във всички случаи според мен е по-добре пестеливо и с по-рядка смазка, т.е. по-честа профилактика, отколкото гъста или прекалено много смазка.

Можеш ли да препоръчаш някой конкретен продукт?
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 2:31 pm

Бях намерил преди време една зимна грес на Nigrin по магазините и ми върши чудесна работа (ако не се лъжа беше в Практикер). Иначе съм смазвал с PhilWood и също беше много добра, но тук не съм я виждал. На практика всяка рядка не-лепкава грес би трябвало да работи добре в стандартния механизъм с кученца. Ако freehub-a има гумени или силиконови уплътнения, може би е добра идея да се избягват смазки на/с литиева основа/добавка.

Проблема с гъстата/многото грес е, че кученцата не успяват да зацепят добре, получават се понякога прескачания напред и при екстремен такъв инцидент може да доведе до нащърбване на някое кученце, оттам и на зъбите в тялото на freehub-a, и.т.н.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик