За резбата и съдбата ...

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

За резбата и съдбата ...

Мнениеот КапитанПланета » Пет Сеп 24, 2004 12:26 pm

Не, в този топик не иде реч за сексуална ориентация. Става въпрос за вродената ми склонност към пренатягане на болтове. След като успях да прецакам няколко резби, взех че си купих динамометричен ключ и почнах за всяко нещо да сверявам с документацията на производителя. Дотук добре - вече около една година няма регистрирани щети. Преди време си взех обувки, и за тях ме домързя да се разправям - натегнах парчетата на ръка, и - о чудо, оказа се че този път е лабаво - разхлопа се. Реших да проверя в книжката на обувките - там пише "виж инструкциите към педалите". В инструкциите на педалите пише 40-50 inch pound. Хубаво, поставих си цел 45 inch pound и започнах да натягам постепенно ту единия болт, ту другия. Към 40 inch pound усетих че вече няма съпротивление и едната резба е заминала. Не е болка за умиране - те са с по два чифта дупки, та преместих парчетата и натегнах по 30 inch pound-а. Всичко си е ОК, само се чудя как да си го обясня - това някаква орисия ли е, що ли ? Явно съм си натегач и не мога да се избавя от тази съдба, независимо колко се старая...
:crazy::bawling::B)::I:o):beer:
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот Newone » Пет Сеп 24, 2004 12:58 pm

Това с новите обувки ли се случи?:xx(::xx(:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Рейтинг: 2000

Мнениеот КапитанПланета » Пет Сеп 24, 2004 1:05 pm

[quote="Newone"]

Това с новите обувки ли се случи?:xx(::xx(:
[/quote]

Да бе :bawling:... Днес ги прецаках... добре че са с по два чифта дупки :beer:.
КапитанПланета

Мнениеот Newone » Пет Сеп 24, 2004 1:35 pm

Остава да ти е удобно за каране на задния чифт дупки...Обаче пък, ако не затегнеш парчетата добре, нали знаеш какво се случва.Слизаш от педалите по чорапи, ако успееш...
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот КапитанПланета » Пет Сеп 24, 2004 1:45 pm

[quote="Newone"]

Остава да ти е удобно за каране на задния чифт дупки...
[/quote]

Пластинките имат доста дълги релси за местене напред-назад, така че фактически парчетата пак си идват на същото място. :D

[quote]
Обаче пък, ако не затегнеш парчетата добре, нали знаеш какво се случва.Слизаш от педалите по чорапи, ако успееш...
[/quote]

аха:B):, добре че сега го усетих навреме :^:.
КапитанПланета

Мнениеот Dani » Пет Сеп 24, 2004 2:05 pm

[quote="КапитанПланета"]

..... Явно съм си натегач и не мога да се избавя от тази съдба, независимо колко се старая...

[/quote]

Сигур' си заякнал много от много натягане.....
I'd like mornings better if they started later!
Dani

Рейтинг: 1700

Мнениеот did » Пет Сеп 24, 2004 2:21 pm

[quote="КапитанПланета"]

... Преди време си взех обувки, и за тях ме домързя да се разправям - натегнах парчетата на ръка, и - о чудо, оказа се че този път е лабаво - разхлопа се. Реших да проверя в книжката на обувките - там пише "виж инструкциите към педалите". В инструкциите на педалите пише 40-50 inch pound. Хубаво, поставих си цел 45 inch pound и започнах да натягам постепенно ту единия болт, ту другия. Към 40 inch pound усетих че вече няма съпротивление и едната резба е заминала. ...[/quote]

Само като си помисля, че това се случва точно на един от малцината, които въобще ИМАТ динамометричен ключ... Явно методът с усета за напрежение в китката при натягане, макар и леко субективен, не е съвсем за изхвърляне.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот КапитанПланета » Пет Сеп 24, 2004 2:53 pm

[quote="did"]
Само като си помисля, че това се случва точно на един от малцината, които въобще ИМАТ динамометричен ключ... Явно методът с усета за напрежение в китката при натягане, макар и леко субективен, не е съвсем за изхвърляне.
[/quote]

В случая мисля че и със субективния метод щеше да се скапе резбата - предполагам че самата пластинка нещо не е читава. При другите три болта нямаше проблем. Класически случай за гаранция, ама си ги купих от Париж, та малко сложно става. Както и да е - и сега са си екстра. Продължавам да твърдя че трябва да се спазват предписанията на производителя ако искаме да изтискаме максималното на което са способни компонентите. Периодично си проверявам всички болтове по една табличка, и откакто го правя съм забравил за тракане, пукане и разни други неприятни изненади.
КапитанПланета

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 24, 2004 4:22 pm

[quote="КапитанПланета"]

Не, в този топик не иде реч за сексуална ориентация. Става въпрос за вродената ми склонност към пренатягане на болтове. След като успях да прецакам няколко резби, взех че си купих динамометричен ключ и почнах за всяко нещо да сверявам с документацията на производителя. Дотук добре - вече около една година няма регистрирани щети. Преди време си взех обувки, и за тях ме домързя да се разправям - натегнах парчетата на ръка, и - о чудо, оказа се че този път е лабаво - разхлопа се. Реших да проверя в книжката на обувките - там пише "виж инструкциите към педалите". В инструкциите на педалите пише 40-50 inch pound. Хубаво, поставих си цел 45 inch pound и започнах да натягам постепенно ту единия болт, ту другия. Към 40 inch pound усетих че вече няма съпротивление и едната резба е заминала. Не е болка за умиране - те са с по два чифта дупки, та преместих парчетата и натегнах по 30 inch pound-а. Всичко си е ОК, само се чудя как да си го обясня - това някаква орисия ли е, що ли ? Явно съм си натегач и не мога да се избавя от тази съдба, независимо колко се старая...

[/quote]

да нямаш скала с Нютон-метри и да си гледал нея? :laugh::laugh:
пардон... не е смешно :crap:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот КапитанПланета » Пет Сеп 24, 2004 5:09 pm

[quote="bikerider"]
[/quote]

Що бе, много си е смешно даже :D:beer:
КапитанПланета

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 24, 2004 5:52 pm

[quote="КапитанПланета"]

[quote="bikerider"]
[/quote]

Що бе, много си е смешно даже :D:beer:

[/quote]

дано да не е вярно :laugh::beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот КапитанПланета » Пет Сеп 24, 2004 7:17 pm

[quote="bikerider"]
дано да не е вярно :laugh::beer:
[/quote]

Стииига бе :crazy:... може да съм поизкуфял, ама чак пък толкова... :D:beer:
КапитанПланета

Мнениеот C_Mo » Съб Сеп 25, 2004 7:02 am

[quote="КапитанПланета"]

[quote="did"]
[/quote]

В случая мисля че и със субективния метод щеше да се скапе резбата - предполагам че самата пластинка нещо не е читава. При другите три болта нямаше проблем. Класически случай за гаранция, ама си ги купих от Париж, та малко сложно става. Както и да е - и сега са си екстра. Продължавам да твърдя че трябва да се спазват предписанията на производителя ако искаме да изтискаме максималното на което са способни компонентите. Периодично си проверявам всички болтове по една табличка, и откакто го правя съм забравил за тракане, пукане и разни други неприятни изненади.

[/quote]

"Капитан, капитан, Улыбнитесь,
Ведь улыбка - Это флаг корабля.";)

Имам съмнения, че ми се намират едни такива парчета. На следващата среща ще ти ги донеса да пробваш дали размера е същия.
Аватар
C_Mo

Мнениеот КапитанПланета » Съб Сеп 25, 2004 11:25 am

[quote="xtr"]
"Капитан, капитан, Улыбнитесь,
Ведь улыбка - Это флаг корабля.";)

Имам съмнения, че ми се намират едни такива парчета. На следващата среща ще ти ги донеса да пробваш дали размера е същия.
[/quote]

Жил отважный капитан,
Он объездил много стран,
И не раз он
Бороздил океан.
Раз пятнадцать он тонул,
Погибал среди акул,
Но ни разу
Даже глазом не моргнул!
И в беде,
И в бою
Напевал он всюду
Песенку свою:
Капитан, капитан,
Улыбнитесь,
Ведь улыбка -
Это флаг корабля.
Капитан, капитан,
Подтянитесь -
Только смелым
Покоряются моря!
[color=red]Но однажды капитан
Был в одной из дальних стран
И влюбился
Как простой мальчуган.
Раз пятнадцать он краснел,
Заикался и бледнел,
И в любви своей
покупил он Кэнондель.
В родном доме он пришел,
и пластинку пропилел...
Он мрачнел,
Он худел,
но пришел здесь Икс Те Ер
и по-дружески попел:[/color]
Капитан, капитан,
Улыбнитесь,
Ведь улыбка -
Это флаг корабля.
Капитан, капитан,
Подтянитесь -
Только смелым
Покоряются моря!
<hr noshade size="1">

Большое спасибо !!!

Я думаю що мне нужна пластинка вот такая :
[img]http://aebike.com/site/images/library/catalogs/soc/p350x350/PD9051.jpg[/img]

:beer::beer::beer:
КапитанПланета

Назад към Архив