от bikerider » Нед Сеп 26, 2004 4:43 pm
[quote="AgentOrange"]
Не бих казал, че за XC/FR шосейните обтегачи и касети са най-добрия избор. Обтегачите не са пригодени за работа с големите зъбчатки на МТБ касетите, а шосейните въобще нямат такива, което лишава карача от ценни предавки за катерене. Обтегачите трудно поемат големи разлики в обтягането на веригата (MTB касети, окачвания със силно нарастваща дължина на chainstay-а при сгъване) заради късото си рамо. Използват се главно за DH race, 4x, street/DJ и trials (но не чак масово). Предимството им при DH и street е късото рамо (по-малка вероятност да се закачи някъде), при 4x - по-малките разлики между зъбчатките в касетата (по-плавно нарастване на предавките при спринтиране), а при trials - леките касети. Според мен обаче при DH е въпрос на късмет къде ще се удари обтегача и дали ще се счупи (отделен е въпроса, че има и MTB обтегачи с късо рамо...),
[/quote]
Не съм твърдял, че шосейните обтегачи имат предимства в планината за XC - казвах, че ги слагат на FR/DH колела като CanfieldF1. Пак тренираш любимото си занимание да смесваш думите ми! Говорех за шосейните касети и то, че са предпочитани заради издръжливостта си. Хора които карат от много време и са много яки в краката (говоря за реални хора, които познавам), се оправят чудесно с шосейни касети и нагоре, и надолу. Има доста яки хора на света...
[quote="AgentOrange"]
[b]липсата на големи зъбчатки в касетата е голям проблем за всеки[/b], който се придвижва на собствен ход до мястото на каране с една плоча отпред - трябва да се лиши или от лесните предавки за въртене нагоре, или от бързите предавки за въртене надолу.
[/quote]
Е... ако някой иска да кара XC с една плоча отпред... то си е за него...
Do or do not. There is no try...