пак GPS-и малко ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

пак GPS-и малко ...

Мнениеот outfaced » Пон Мар 03, 2008 7:43 pm

щях да ъпна старата тема, но е заключена вече ...

та замислям се за една такава играчка и седя и ровя в моделите на GARMIN и за сега сравнявам eTrex Vista® HCxс GPSMAP® 60CSx
въпроса ми е, защо eTrex Vista® HCx е по-евтин след като на пръв поглед всичко му е по хубаво ... по лек е, по дълго му държат батериите, има същата антена и тн.
Следващия въпрос е, ако се вземе от САЩ (от познати) и ми го пратят по пощата, как е най добре да процедирам и какви изненади могат да се очакват ?
И най накрая, какво е състоянието в момента с картите за BG ... има ли читави (платени - неплатени) :dunno: ... от къде се намират/свалят/купуват ?
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот mulltex » Пон Мар 03, 2008 8:38 pm

Answer:
http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=168470

did има една от играчките ако не греша :)

За карти - погледни тук: http://www.topomaps.info
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 05, 2008 9:56 am

garmin 60 CSx е гпс-а за мен...имай предвид че точно този ползват цялото офроуд ендуро братство в бг. А най-кофти е да си купиш нещо дето почти ти върши работа. Е, може скоро да излезе нов модел де.
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Сря Мар 05, 2008 10:18 am

офроуд-братството не са притенциозни от към тегло и размер обаче ;)
а и Vista® HCx излезна мисля наскоро ... т.е. когато са купували 60CSx е нямало Vista HCx.
Ясно е че 60CSx е по хубав ... въпроса е по скоро, с какво Vista-тата е по лош. Аз не търся нещо ултимативно и безкомпромисно ... искам обаче като правя компримис, да знам с какво.

10х на mulltex ... полезно линкче
Аватар
outfaced

Мнениеот taurus13 » Съб Мар 08, 2008 1:11 pm

Доколокото знам основното предимство на 60цсх е чувствителния приемник, който позволява безпроблемна навигация из пресечен и горист терен. Сравнително големия и цветен дисплей, както и външната памет са другото заради което аз лично ще го купя...ако междувременно не излезе някой заместник, на подобна цена. няколкото грама отгоре не ме притесняват..аз съм си якичък.
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Съб Мар 08, 2008 2:28 pm

слот за сопълнителна памет имат и двата
според линка на mulltex единия лови по добре в гора, другия по добре в скалисти местности и в градски условия ...
и за двата обаче отзивите са, че ловят яко

поръчвам малкия ... ще видим
стискайте палци да не се омота нещо с доставката
Аватар
outfaced

Мнениеот taurus13 » Съб Мар 08, 2008 8:53 pm

Айде после ще кажеш как е, че и аз съм пред покупка.
Аватар
taurus13

Мнениеот Grash » Съб Мар 08, 2008 9:37 pm

Аз имам Visa HCx и съм много доволен. Доколкото знам, разликата е в това, че GPSMAP 60CSx има антена > лови по-добре. Проблеми със сигнала съм имал само като влезна в някоя сграда, предполагам, че и в пещера няма да хваща :D. Другото като разлика което знам е окомплектовката. GPSMAP-a има щипка за колан и 64 MB microSD карта в комплекта, които отсъстват при Vista-та. Ползвал съм безплатната карта на topomaps, но не съм доволен от нея. Първо е много стара и има непроменени неща от преди повече от 10 години и второ е някакси неточна - движиш се по някой булевард, а на GPS-а те показва, че се движиш ДО него... Откакто си сложих платената пътна карта на България не съм имал никакви проблеми, показва си всичко както трябва и е актуална. Можеш да си я купиш от вносителите на Garmin, мисля че е 140-160лв... От там си взех и стойката за колелото - 40лв. Еми това е, дано да съм ти бил полезен, успех с покупката :agree: :beer:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот mulltex » Съб Мар 08, 2008 10:40 pm

@Grash има ли възможност на тази играчка да се сложи калибрирано JPEG изображение на географска област и да ти показва текущото състояние като точка на него?! Това ми е интересно :)
Аватар
mulltex

Мнениеот Grash » Съб Мар 08, 2008 10:48 pm

mulltex написа:@Grash има ли възможност на тази играчка да се сложи калибрирано JPEG изображение на географска област и да ти показва текущото състояние като точка на него?! Това ми е интересно :)

За съжаление - не. Щеше да е хубаво, но изобщо не работи със файлове, различни от неговите си, които са някакви специални.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот outfaced » Съб Мар 08, 2008 11:27 pm

a тая платената карта само за пътища и градове ли е ... че ние нали тука горите и планините по ни интересуват ...

тая безплатната как е при офроуд употреба ... релефа поне точен ли е (ако пътищата не са)
Аватар
outfaced

Мнениеот mulltex » Съб Мар 08, 2008 11:41 pm

@outfaced - с риск да прозвуча глупаво, защо не помислиш за навигация с операционна система на която може да се качи нещо различно от стандартните карти....

За момента използвам PDA(WM6) с вграден GPS, което се справя отлично /в градски условия/ и бях намерил програмка с която е възможно да кача карта в калибриан формат JPEG., което така и не ми остана време да си поиграя....

Естесвено устройството, което имам притежава 2 оснвни недостатъка - не е ударо, водо устойчиво и батерията кара около 6-8 часа активен GPS.

погледни какво предлагат Mio - мисля че имат модели с Windows Mobile, на които би трябвало да можеш да подкараш различни карти и програми....
Последна промяна mulltex на Нед Мар 09, 2008 12:06 am, променена общо 1 път
Аватар
mulltex

Мнениеот Grash » Съб Мар 08, 2008 11:46 pm

Предимно пътна карта и градове. Има ги и най затънтените планински пътища, както и много туристически пътеки. Дали ще е напълно приложима за офроуд не мога да преценя. Иначе едната от безплатните BG Topopmaps има и топография, която предполагам ще бъде полезна.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот PtD » Нед Мар 09, 2008 12:01 am

60-ката лови МНОГО по-добре, включително и в сгради (на 1-2 метра от прозореца), по-бърза е (а това не е маловажно!) и "захапва" по-лесно. Единствената причина, поради която не се сдобих с 60-ка е, че е твърде голяма за моя вкус (и място в раницата).

Напоследък употребявам WM6 устройство с външен GPS, комбинация от която съм извънредно доволен. Като недостатък може да се посочи по-малкото време за работа, защото (както по-горе бе отбелязано) батерията свършва доста бързо.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот mulltex » Нед Мар 09, 2008 12:17 am

Голяма част от външните GPS ползват нормални батерии - ААА, което е добре в случай че ако ти свършат батериите - винаги можеш да носиш едни допълнителни.
Разлика с обхвата на 60-ката мисля че се явява само в размера на антената - тъй като SiRF III вече се използват достатъчно масово.
Аватар
mulltex

Мнениеот outfaced » Нед Мар 09, 2008 12:50 am

ехеее ... вие къде отидохте ... WM6 устройство с външен GPS ... хора, не знам за вас, ама мен това ми се вижда прекаленно за ползване при каране :)
реално плюса на едно такова устройсвто май е само в това, че може (по непроверени данни) да се качи JPG карта, така ли :dunno:
Пък и както отбелязахте тия джаджи са с малко по друга насоченост и са доста по-крехки.
Пък и май като да са по скъпички и то значително ... или се бъркам.
Аватар
outfaced

Мнениеот taurus13 » Нед Мар 09, 2008 10:58 am

За офроуд карта, знам че има една по която карат всички и тя се разработва от един член на форума offroad-bulgaria.com, с ник Sabin. Тя си е платена карта, но доколкото знам човека дава някви отстъпки на хората които проверяват картата и му дават информация за неточности и пр. Това разбира се си е предмет на договорка със самия него, но така знам от този форум. Доколкото знам досега я е разработвал с някакъв полски софтуер, но сега вече има договорка с Гармин, да ползва техния, което ще подобри значително карата, но и малко ще я оскъпи, поради факта че трябвало да плаща на гармин повечко... Аз мисля че геотрейд също предлагат неговата карта, но който иска повече информация, да намине към форума на офроудБГ и да пита там - то там си има цял раздел за ГПС-и.
Аватар
taurus13

Мнениеот Grash » Нед Мар 09, 2008 12:38 pm

taurus13 написа:За офроуд карта, знам че има една по която карат всички и тя се разработва от един член на форума offroad-bulgaria.com, с ник Sabin. Тя си е платена карта, но доколкото знам човека дава някви отстъпки на хората които проверяват картата и му дават информация за неточности и пр. Това разбира се си е предмет на договорка със самия него, но така знам от този форум. Доколкото знам досега я е разработвал с някакъв полски софтуер, но сега вече има договорка с Гармин, да ползва техния, което ще подобри значително карата, но и малко ще я оскъпи, поради факта че трябвало да плаща на гармин повечко... Аз мисля че геотрейд също предлагат неговата карта, но който иска повече информация, да намине към форума на офроудБГ и да пита там - то там си има цял раздел за ГПС-и.

Е да де, именно тази карта имам аз. Офроуд маршрути със сигурност има много, но със сигурност ги няма всички вело пътеки, това ми беше мисълта.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот mulltex » Нед Мар 09, 2008 1:44 pm

Не са по-скъпи ;) [/quote]
Аватар
mulltex

Мнениеот boromir » Нед Мар 09, 2008 2:32 pm

за получаването, най-добре да не застраховаш пратката, а за обявена стойност да пишеш нещо докъм 50 долара, иначе е 20+ % такси и 2+ часа разправии в митница.
аз имам някакво телефонче с gps, дет се чака да се натута към минута, и ако в крайна сметка си намери сателитите, изплюва някви координати. има някакъв кабел, а разните програмки, така популярни в наши дни най- често имат екстра да разпознават това, дето им се праща по usb... т.е. "само" с компютърче и телефонче може да разбереш къде аджеба си.
Пък май кат е въпрос на "оцеляване" най-много да провериш дваж-триж "къде сме ние", ако разбира се има сила в батерията на телефона и лаптопа, който пък си запазил що-годе здрав в раничката...
друго си е гармина, ама все пак си ги има и другите варианти ;)
boromir

Рейтинг: 1210

Мнениеот PtD » Нед Мар 09, 2008 5:56 pm

outfaced написа:ехеее ... вие къде отидохте ... WM6 устройство с външен GPS ... хора, не знам за вас, ама мен това ми се вижда прекаленно за ползване при каране :)

Ми... така или иначе си го нося за телефон, защо да не го използвам, като има възможност?

реално плюса на едно такова устройсвто май е само в това, че може (по непроверени данни) да се качи JPG карта, така ли :dunno:

Има няколко предимства:
1. Можеш да използваш какъвто софтуер искаш, за Гармински карти, растерни карти, ....
2. Можеш да използваш какъвто Bluetooth GPS искаш.
3. Значително по-удобно е за работа от Garmin устройствата, които съм използвал (Legend, Vista, GPS60), най-малкото има touch-screen.
4. Понеже има и GSM модул, не носиш 150 устройства.

Пък и както отбелязахте тия джаджи са с малко по друга насоченост и са доста по-крехки.

Крехки са, ама пък за това си има лексанови кутийки.

За скъпички... в България 60CSx и едно такова устройство струват приблизително еднакво, а като функционалност получаваш повече. Естествено, липсват сензор за налягане и компас.
Аватар
PtD

Мнениеот mulltex » Нед Мар 09, 2008 6:33 pm

какви тези "лексанови кутийки"? би ли дал линк?
Аватар
mulltex

Мнениеот PtD » Нед Мар 09, 2008 10:33 pm

Ами кутийка, направена от лексан. :idea: Продават ги в ebay за доста модели телефони. Ако си съвсем притеснен за здравината, може да си намериш и от анодизиран халюмин. :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот nicky bike » Чет Мар 20, 2008 12:03 am

Е да де, именно тази карта имам аз. Офроуд маршрути със сигурност има много, но със сигурност ги няма всички вело пътеки, това ми беше мисълта.

Радвам се ,че все още не са научили и нашите пътечки иначе и тях ще разорат. Плаче ми се като гледам яката СЕЧ и сега с тия мотори ... не знам... няма спокойствие вече никъде. :V:

:offtopic:
Аз се намесвам в темата но чакам Garmin colorado 300 и за това чета за тези играчки. нали може да се консултирам по подобни въпроси понеже не съм имал подобно нещо. :)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот nicky bike » Вто Май 27, 2008 11:54 pm

Grash написа:
taurus13 написа:За офроуд карта, знам че има една по която карат всички и тя се разработва от един член на форума offroad-bulgaria.com, с ник Sabin. Тя си е платена карта, но доколкото знам човека дава някви отстъпки на хората които проверяват картата и му дават информация за неточности и пр. Това разбира се си е предмет на договорка със самия него, но така знам от този форум. Доколкото знам досега я е разработвал с някакъв полски софтуер, но сега вече има договорка с Гармин, да ползва техния, което ще подобри значително карата, но и малко ще я оскъпи, поради факта че трябвало да плаща на гармин повечко... Аз мисля че геотрейд също предлагат неговата карта, но който иска повече информация, да намине към форума на офроудБГ и да пита там - то там си има цял раздел за ГПС-и.

Картата бива но първото което не ми харесва на нея няма денивелация (аз съм с колело а не с мотор)
И на тази карта разбирам с голямо съжаление ,че пътеки които до скоро се смятаха за непреодолими за тия с моторите бече са маркирани от тях. Дори и да си платя ъпгрейта догодина няма да им изпратя и един трак.

И един въпрос Тази карта на Сабин защо не мога да я отворя по никакъв начин от компа при мен ли е грешката?
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот rarekin » Сря Май 28, 2008 2:05 am

Мдам. Я малко да разширим обхвата на темата с GARMIN GPSMAP 76 CSx. В момента е по-евтин от GARMIN GPSMAP 60 CSx a изглежда е с предимство по-отношение на удароустойчивост, водоустойчивост, прецизност на компаса и плаваемост. Недостатъците му са в малко по-големите размери (което на фона на само 3 те грама в повече се преживява някак си) и в разположението на бутоните над екрана, а не под него. Това от функционална гледна точка.
Въпроса ми е - някой използва/л ли (е) такова устройство и ако "Да" как преценява функционалността на подредбата на интерфейса?
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот outfaced » Сря Май 28, 2008 7:11 am

Картата бива но първото което не ми харесва на нея няма денивелация

някой GPSи потдържат по няколко карти едновременно ... на моя мога да пусна и топографската и тая на Сабин една върхо друга и така имам и топо-линиите. Не е иделяния варинат, ама пак е решение :dunno:
Аватар
outfaced

Мнениеот TOYAGA » Сря Май 28, 2008 8:35 am

Препоръчвам 60 CSx :agree: . Моментът е много подходящ за покупка на употребяван такъв. Моя вече го продадох за без пари... :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот PtD » Сря Май 28, 2008 9:24 am

A с какво мислиш да го замениш?
Аватар
PtD

Мнениеот bojidar » Сря Май 28, 2008 11:26 am

Горещо ти препоръчвам GARMIN CS60, има достатъчно памет за доста кари, противо воден и противо удърен, добра антена и лесен за употреба, по- скъпи са, но си струва.
bojidar

Рейтинг: 988

Следваща

Назад към Общ форум