Мъки с един болт

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мъки с един болт

Мнениеот Alpina » Нед Мар 09, 2008 6:15 pm

Та днеска тръгнах да се правя на монтьор и да си сменям сам калниците на колата... доста неща се свалят, за да се стигне до този момент но както и да е... дойде ред на пследния болт. Радвах се, защотот пречувствах как ще се справя със задачата, а вече 3 преди това ми бяха правили проблеми с развиването и този смятах, че ще излезне по един или друг начин...
Гледам че е боядисан отгоре, но беше покрит под боята с нещо, като силикон. Разкарах го и пробвах да го отвия - земи тоя, превъртя ми инструмента и отнесох малко от главата. Трябва да се развива с "еврейска звезда" и се сещате метала от какво свалих :)
Пръснах малко с WD40 и новите опити не дадоха резултат та сега изобщо вече не може да се свали по стандартния начин та имам 3 решения за проблема

1. да заваря "Г" образно парче метал и да го развия - струва ми се най-удачния вариянт
2. да го продупча с бормашина, но тогава не знам колко трудно ще е да направя нова резба
3. с флекс да резна планката около болта, да ерзна тази и бронята, която ще слагам и после да я заваря...

Кажете ми, че 1 е най-разумното или дайте някаква идея да се оттърва от мъките, без да се самоубивам :D

P.S Баща ми даде идея с чирашки клеши да пробвам да го развия.

Снимки нямам, защото пръстите ми са 2 пъти по-големи от обичайно и не можах да го щтракна. Мислех, като го сменя да снимам обратния ред, за да стане като упътване защото последователноста е обратна...
Но е на гадно място - между спирачката и предната врата...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот SpoileR » Нед Мар 09, 2008 6:32 pm

ми 1 е най-добре да :D

обаче щом инструмента е превъртял, не е сигурно че и заварката ще е достатъчно здрава и няма да се спраска...

можеш да разпробиеш с една идея по тънка от резбата бургия, така че да остане само резбата в каналите и после с отверка и малко чукче да я....ъъ....изкълчиш навътре...

ако влизаше ножовка можеше след разпробиването да се резне на 1-2 места (няма да е фатално за резбата) и да се изкриви по същия начин ама... предполагам болта е доста по малък :)

Пробвай ако резбата на болта е примерно 1см диамерър пробвай да разпробиеш с 0.8 и после да я спескаш навътре с отверка и чукче...

Но пробвай с заваряването като начало :)

3. не е добра идея ( не за друго, но просто може с диска на флекса да закачиш нещо неволно...и...така.. :) )
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Alpina » Нед Мар 09, 2008 7:09 pm

Ако тръгна да пробивам с бургия - има едни инструменти с обратна резба именно за такъв случай. Прави се по-малък отвор с бургия и се навиват, по едно време няма на къде да ходят и почват да развиват болта.

Казаха ми, че с заварка вероятно по-лесно за излезне, защото трябва да се свие с една идея по-малко заради топлината...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Нед Мар 09, 2008 7:50 pm

Заварката по мое мнение е най добрия и сигурен вариант.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот SpoileR » Нед Мар 09, 2008 8:26 pm

Alpina написа:Ако тръгна да пробивам с бургия - има едни инструменти с обратна резба именно за такъв случай. Прави се по-малък отвор с бургия и се навиват, по едно време няма на къде да ходят и почват да развиват болта.

:agree:

Alpina написа:Казаха ми, че с заварка вероятно по-лесно за излезне, защото трябва да се свие с една идея по-малко заради топлината...

Като се нагрее се разширява...

после като истине пак се свива... :dunno: :idea:
Аватар
SpoileR

Мнениеот Alpina » Нед Мар 09, 2008 9:47 pm

Аз съм глупав и не разбирам. Просто така ми казаха ;)

Спомням си, че гледах как правят някакви джанти, но не помня, окръжноста ли нагряха, за да се разшири и я сложиха около кръга, за да се свие и да стане здраво, или загряха кръка, за да се свие и го сложиха в окръжноста, за да се разшири и да пасне :dunno:

:D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот markata » Нед Мар 09, 2008 10:12 pm

Може да набиеш права отверка отгоре и да се пробваш да го развиеш.А иначе може да пробиеш с малко по-малко свредло и да навиеш резба с метчик.
Аватар
markata

Рейтинг: 1072

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Мар 09, 2008 10:19 pm

Alpina написа:Аз съм глупав и не разбирам. Просто така ми казаха ;)

Спомням си, че гледах как правят някакви джанти, но не помня, окръжноста ли нагряха, за да се разшири и я сложиха около кръга, за да се свие и да стане здраво, или загряха кръка, за да се свие и го сложиха в окръжноста, за да се разшири и да пасне :dunno:

:D

Има материали които при температура се разширяват, други при по-висока температура се смаляват ;), стоманата се разширява мисля ;), и все пак средното за да го развие един майстор го нагря доста силничко ;)(май :idea: )
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот Alpina » Нед Мар 09, 2008 11:00 pm

markata написа:Може да набиеш права отверка отгоре и да се пробваш да го развиеш.А иначе може да пробиеш с малко по-малко свредло и да навиеш резба с метчик.

То начини много но когато съм под колата, а тя е на крик - не смея много много да млатя ;)

Още повече, че около мястото има не малко жизнено важни елементи и не искам много много да се развихрям около тях :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот winhater » Пон Мар 10, 2008 3:19 pm

незнам какъв точно ти е болта.. всмисъл колко голям и колко се подава главата... но ако позволява може да пробваш да го изпилиш малко отстрани и после с обикновен ключ да го хванеш... :confused:
Аватар
winhater

Рейтинг: 1225

Мнениеот SpoileR » Пон Мар 10, 2008 11:48 pm

winhater написа:незнам какъв точно ти е болта..

Alpina написа:Трябва да се развива с "еврейска звезда""

едва ли се подава много главата... ;)

пп (иначе си е идея... :agree: )
Аватар
SpoileR

Назад към Други