Да им изсъхнат ма*а*а

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Мнениеот bikerider » Нед Мар 09, 2008 9:54 am

PtD написа:
Teodor40 написа:само понякога не дават и така си ги взимат 7 кинта чисто

Ами поискай си го де! А да видим дали ще откажат ;)

Да бе да. Нали като го поиска и му го дадат, после ще се окаже, че има правила, които се спазват. Къде-къде по-лесно е да се мрънка, че се крадяло на високо ниво и да се намират оправдания за собствената (за 70ст) корумпираност... да не казвам по-тежки думи.

А тъпите смотльовци, които редовно дупчат билети са просто овце... истинските мъже не дупчат билети:spin:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Мъро » Нед Мар 09, 2008 6:24 pm

Абе, системата в София е и леко несъвършена. Има линии, по които рядко се качват контроли и това стимулира хората да се циганят за въпросните 70 стотинки.

Където глупаците са масово явление, глупако устойчивите механизми трябва да са стандарт :)
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Мар 09, 2008 7:00 pm

Ами във Варна във всеки автобус си има кондуктор, а ако някой се направи на тарикат тук-там се качва и проверка ;)
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот Alpina » Нед Мар 09, 2008 7:19 pm

Мъро. Определено е така, защото мога 2 месеца да пътувам по дадена линия и да не мине контрола или ако мине е само един път. От там каква е логиката - едун път 7 лв на 2 месежа, излизат много по-евтино от всеки ден 1.2 :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Нед Мар 09, 2008 9:57 pm

Alpina написа:Мъро. Определено е така, защото мога 2 месеца да пътувам по дадена линия и да не мине контрола или ако мине е само един път. От там каква е логиката - едун път 7 лв на 2 месежа, излизат много по-евтино от всеки ден 1.2 :D

Навремето мене ме оплюха в този форум, когато казвах същото. Обявиха ме за недобросъвестен гражданин :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Нед Мар 09, 2008 10:42 pm

Ха, напълно рационален подход! :agree:

СКГТ да се оправя - минаха времената на социалистическия морал. Ако искат да си събират парите, да си въвеждат мерки за събираемост. :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Нед Мар 09, 2008 10:50 pm

bluskanie написа:Навремето мене ме оплюха в този форум, когато казвах същото. Обявиха ме за недобросъвестен гражданин :D

И аз бих те оплюл, понеже въпреки, че знам, че няма да мине контрола - си дупча билета :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Нед Мар 09, 2008 11:01 pm

Мъро написа:циганят за въпросните 70 стотинки.
Че 70ст да не са малко?Особено в случайте когато съм чакал почти час са ужасно много.

@PtD :agree: :agree:

От 5 месеца съм с карта, но по принцип съм редовен гратисчия.Защо?Защото мога.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Alpina » Нед Мар 09, 2008 11:07 pm

Добре де - никой не те е принудил да го ползваш, има алтернативи, колкото искаш ;)

Дет има един лаф "На който не му понася да се изнася"
Ама да се качиш на рейс и да казваш "няма да си платя, защото не дойде на време", или "не ми е комфортно вътре" - е абсолютно уникално абсурдно глупаво.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Нед Мар 09, 2008 11:33 pm

Alpina написа:Добре де - никой не те е принудил да го ползваш, има алтернативи, колкото искаш ;)
Не винаги.Като съм 22:30 на Хладилника и чакам последния рейс, а нямам и 50ст в джоба кво праим?

Ама да се качиш на рейс и да казваш "няма да си платя, защото не дойде на време", или "не ми е комфортно вътре" - е абсолютно...
логично!;)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот danislav_qmghp » Пон Мар 10, 2008 1:21 am

много са зле тези които са с манталитета балкански! то от такива които все искат да минават метър няма да има оправия още 150години.Обществото боледува(както се вижда и от темата) , но лошото е че и ние(уж млади амбициозни намахани отворени знаещи можещи умни.......) стваме мизерници за 70ст. .....

п.с Да живее байганьовщината!!!..........мноу зле
имам нужда от плюсоже !!

скайп danislav_qmghp
danislav_qmghp

Рейтинг: 991

Мнениеот PtD » Пон Мар 10, 2008 12:28 pm

Интересен пример за соц-морал :)

Минаването метър е основен икономически принцип. Така се роди глобализацията - заради цепенето на доларчето на 16 части. Не виждам защо не може да се приложи принципът и спрямо градския транспорт. :dunno:
Аватар
PtD

Мнениеот SpoileR » Пон Мар 10, 2008 1:03 pm

TeDo_BaPHa написа:Ами във Варна във всеки автобус си има кондуктор, а ако някой се направи на тарикат тук-там се качва и проверка ;)

Взе ми думите от устата :D

И аз щах да дам Варна за пример. :)

Ако във АБСОЛЮТНО всеки рейс/тролей/трамвай (много станаха...) има котрола, поне няма да те е яд щото знаш, че си дупчил и са те проверили. А като дупчиш и не те проверят те хваща яд, че си дупчил, щото от тоя билет реална файда не е имало (освен че печели транспорта) и евентуално можеше да се ползва при следващото ти качване. И там не се знае ще те проветят ли или не...

Така е...

За т'ва като нямам възможност да карам колата, карам колело ;)
Отказах се от градския много много одавна... Писнало ми е да си в неизвестност, да се чувсташ преебан кат не те проверат и тн...пък и не само това...да беше транспорт като транспорт ЕБАЛ СЪМ ГИ ТИЯ 70СТ...

То не бяха 50-60-70 пък даже от водача ако се вземе 80ст.

А разлика в качеството има ли ? Сложиха телевизори някви вътре... а гучканицата и задръстванията си седат...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот airborneone » Пон Мар 10, 2008 1:47 pm

SpoileR написа:А разлика в качеството има ли ? ... задръстванията си седат...

Задръстването не е причинено от градския транспорт. :popcorn:
За гъчканицата си прав, само че:
SpoileR написа:А като дупчиш и не те проверят те хваща яд, че си дупчил, щото от тоя билет реална файда не е имало (освен че печели транспорта) и евентуално можеше да се ползва при следващото ти качване. И там не се знае ще те проветят ли или не...
...

като не дупчиш, няма как да изчезнат гъчканата. Икарусите също ще ни преследват...
+ реално погледнато, в момента в който си дупчиш билет,
човек ИМА ПРАВО, да протестира, да псува, да иска обяснение къде отиват тези 70ст.
Въпроса дали ще ти отговори някой е съвсем друг. ЕК си има и тя функционира ;)
В Полша, да видиш хората как почти през глава си "дупчат" билетите, там отдавна са на ел. таксометър,
въпроса е че за 10 дена не видях нито един контрольор, нито един.
Простото обяснение на там живеещите приятели беше, че санкциите са толкова големи,
че по-добре да ходиш пеша , отколкото да на дупчиш билет.
Ако не се лъжа можеше да стигне до 3 дена затвор.
След известно време такива санкции, самите хора се превръщат в конторал, защото когато ти не дупчиш билет крадеш от тях.
И въпреки, че дълго ги мерихме с поляците, мисля , че можеме да се съгласиме , че са напред с матрияла и поради тази причина.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот bikerider » Пон Мар 10, 2008 4:30 pm

@bluskanie: Общо взето поддържам онази си гледна точка, че събираемостта няма да се повиши с неплащане.
Но в момента поддържам и гледната точка на PtD - не е работа на потребителите да следят за събираемостта. Тяхна работа е да плащат, когато им се поиска. Само в София я има тая лудост с хайките нещатни контрольори. Вместо като се качиш да дойде при теб човека и ТОЙ да ти продаде билет. Казва се кондуктор и го има от както има транспорт.
За съжаление обаче, в малък град може и да работи, но в голям град явно няма как да се поддържат кондуктори във всяко превозно средство. А защо - едни твърдят, че е защото се краде. Аз твърдя, че е предимно защото не се плаща. Класически парадокс по български - не се плаща, щото няма контрол, а няма контрол щото не се плаща.

@PtD: Въпроса за морала е отделен и не би следвало да го кичиш с етикети като "соц" и да го демонизираш. Наистина е най-лесно да се люшне човек в обратната (либералната) крайност и да отрече всякакъв обществен морал, но това нищо не означава освен, че въпросния човек го влече да се пуска по течения...

Не отричам, че с високотехнологична тояга ред се постига лесно (както е видно от Западна Европа и примерa даден от airborneone), но тя струва пари. Пари за обществения сектор обаче не навсякъде има в такова количество, както в ЗЕ. Затова е по-лесно и по-изгодно (за всички) да има взаимен контрол между пътниците (искам да кажа хората да осъзнаят защо трябва да се плаща - за да може да се търсят права). Което в Полша може и да работи, но тук не работи. Защо - виж автора на темата - абсолютно представителна извадка от един лумпен.
Казвам това за да дам пример за пряката материална полза от обществения морал. При налични необходими условия разбира се.

A на Jekov като на един виден поддръжник на реда, законността и справедливостта ще кажа - като нямаш 50ст би трябвало да духаш супата, но за съжаление няма кой да ти я поднесе, щото не искаш да плащаш ни за супа, ни за келнер...
Последна промяна bikerider на Пон Мар 10, 2008 4:52 pm, променена общо 6 пъти
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Пон Мар 10, 2008 4:37 pm

:agree:
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот PtD » Пон Мар 10, 2008 6:09 pm

bikerider написа:За съжаление обаче, в малък град може и да работи, но в голям град явно няма как да се поддържат кондуктори във всяко превозно средство.

Не е и необходимо. Просто трябва да се направи рискът "7 лева" да е достатъчно висок, за да не е изгодно "0 стотинки". Това може да стане или като се увеличи амплитудата ("70 лева") или като се увеличи честотата ("на всеки 3 курса - минимум една проверка").

@PtD: Въпроса за морала е отделен и не би следвало да го кичиш с етикети като "соц" и да го демонизираш. Наистина е най-лесно да се люшне човек в обратната (либералната) крайност и да отрече всякакъв обществен морал, но това нищо не означава освен, че въпросния човек го влече да се пуска по течения...

Никой нормален бизнес не разчита на морал, за да си осигури взиманията. И с право!
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Пон Мар 10, 2008 6:59 pm

Alpina написа:Ама да се качиш на рейс и да казваш "няма да си платя, защото не дойде на време", или "не ми е комфортно вътре" - е абсолютно уникално абсурдно глупаво.
вЕрно ли?! Без тестис?!
Тогава в какво ги инвестирам тези пари? В привилегията да споделям телесните аромати и флуиди на купища хора в изключително задушевната обстановка на 204 рано сутрин? Да чакам половин и да пътувам над един час разстояние, което взимам с колело за половин? Ползвам услугите на СКГТ при краен случай (тоест повреда при колелото) и дупча билет само ако се движа по линия към/от гарата, когато винаги има контрола.
По време на голямата депресия (продължителни проблеми с колелото) си ходех редовно със 72 на старата работа и за трите месеца съм инвестирал общо 7 лева. Защо? Защото мога. Защото в описания от PtD парадокс, аз предпочитам да гледам собствените си интереси. Не е мой проблем състоянието на СКГТ, нито считам себе си за виновник. По тази причина отказвам да плащам за чужди проблеми.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 10, 2008 7:06 pm

bikerider написа:Само в София я има тая лудост с хайките нещатни контрольори. Вместо като се качиш да дойде при теб човека и ТОЙ да ти продаде билет.
Казва се кондуктор и го има от както има транспорт.
За съжаление обаче, в малък град може и да работи, но в голям град явно няма как да се поддържат кондуктори във всяко превозно средство.

Варна не е малък град (все пак не може да се мери със София де), градския транспорт се обслужва от две или три фирми и във всеки автобус има кондуктор. Очевидно фирмите са решили, че е по- изгодно да плащат заплата на кондукторите и да постигат 100% събираемост от продажба на билетчета, отколкото да чакат на гражданското самосъзнание.
Така че явно системата работи. Въпрос на желание е да се приложи и на други места. Така мисля.
Ползвам градски транспорт рядко- 3-4 пъти на месец може би. Но нямам спомен скоро да съм се возил в автобус който е мръсен, с изтърбушени седалки или да вее от всякакви пробойни. Дори прослувутите Икаруси са на изчезване.

Antares написа:вЕрно ли?! Без тестис?!
Тогава в какво ги инвестирам тези пари? В привилегията да споделям телесните аромати и флуиди на купища хора в изключително задушевната обстановка на 204 рано сутрин? Да чакам половин и да пътувам над един час разстояние, което взимам с колело за половин? Ползвам услугите на СКГТ при краен случай (тоест повреда при колелото) и дупча билет само ако се движа по линия към/от гарата, когато винаги има контрола.
По време на голямата депресия (продължителни проблеми с колелото) си ходех редовно със 72 на старата работа и за трите месеца съм инвестирал общо 7 лева. Защо? Защото мога. Защото в описания от PtD парадокс, аз предпочитам да гледам собствените си интереси. Не е мой проблем състоянието на СКГТ, нито считам себе си за виновник. По тази причина отказвам да плащам за чужди проблеми.

След като сам признаваш, че си гратисчия, мисля че нямаш правото да се оплакваш от състоянието на СКГТ, а то е такова, точно заради гратисчиите.

TeDo_BaPHa написа:ИМа 2 останали мисля и то по линия 7 и 1 по линия 48 ;)(оевен ако не е един и същ де :D )

Няма как да е един и същ, тъй като двете линии се обслужват от различни фирми. Мисли малко преди да пишеш. ;)
Последна промяна Ozzie на Пон Мар 10, 2008 7:18 pm, променена общо 1 път
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Мар 10, 2008 7:08 pm

ИМа 2 останали мисля и то по линия 7 и 1 по линия 48 ;)(оевен ако не е един и същ де :D )
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот PtD » Пон Мар 10, 2008 9:18 pm

E, ако се возите без пари, нямате право да мрънкате, наистина!
Аватар
PtD

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Мар 10, 2008 9:37 pm

Във Варна МНОГО трудно можеш да се возиш без пари в автобус който почти не се пълни понякога, а ина4е ако не си разбрал във всеки автобус си има кондуктор/ка ;)
Последна промяна TeDo_BaPHa на Пон Мар 10, 2008 10:20 pm, променена общо 1 път
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот BikeArea » Пон Мар 10, 2008 9:48 pm

Аз пък искам да изкажа малко по различно мнение за СКГТ, макар да не е много по темата.

Лично за мен системата е добра, доволен съм от нея.
На повечето спирки си има разписание и повечето линии си го спазват (когато е възможно), има си достатъчно подробности за маршрута. Вярно автобусите са претъпкани, но поне сред многото хора не се блъска и кондуктор, който винаги ми е изглеждал излишен в гъчканицата на пловдивските рейсове.
Според мен качеството на градския транспорт е задоволително и за това всеки ден го използвам.

А относно 70-те стотинки:
Не ми е кеф да търся репове насам-натам, не ми е кеф да се тъпча с хората, за да се добера до перфоратора, не ми е кеф да се озъртам само кой ще извади синята жилетка и ще каже "Дай 7 лева, де*а твойта мама!"

Извадих 51 кинта, позаболя ме сърцето, но 3 месца съм айляк, никой не ме закача, пътувам си спокойно и се радвам на живота. Не ме яд на системата, не ме е яд на СКГТ, не ме е яд на гратисчиите, не ме е яд и на строшените Икаруси - те ме закарват много по бързо от т. А до т. Б, отколкото бих отишъл пеша, затова аз не роптая срещо тях.

Искам да се возя, купувам си карта - моят проблем е решен!

:beer:
Последна промяна BikeArea на Пон Мар 10, 2008 9:51 pm, променена общо 2 пъти
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот rEsPeCT » Пон Мар 10, 2008 9:50 pm

Добре че по Търновско нема такива проблеми. :bowdown:
Аватар
rEsPeCT

Рейтинг: 1058

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 10, 2008 10:15 pm

TeDo_BaPHa написа:Във Варна МНОГО трудно можеш да се возиш без пари в автобус който почти не се пълни понякога, а ина4е ако не си разбрал във всеки автобус си има контрольор(ка) ;)

Кондуктор бе лапе, кондуктор...
Кога ще ти влезе в русата главица?
:evil:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Мар 10, 2008 10:21 pm

Ozzie написа:
TeDo_BaPHa написа:Във Варна МНОГО трудно можеш да се возиш без пари в автобус който почти не се пълни понякога, а ина4е ако не си разбрал във всеки автобус си има контрольор(ка) ;)

Кондуктор бе лапе, кондуктор...
Кога ще ти влезе в русата главица?
:evil:

руса е само след края на лятото :D :rofl:
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот Alpina » Пон Мар 10, 2008 10:33 pm

SpoileR написа:А разлика в качеството има ли ? Сложиха телевизори някви вътре... а гучканицата и задръстванията си седат...

Гъчканицата е в следствие на задръстванията, а те са в следствие на малоумни идоити, които не могат да разберат какво е бус лента и оня ден щях да пребия един, за това, че аз чакам 15 мин в задръстването на Данаил Николаев и чинно си седя в лентата до тази за автобуси и кипя от гняв, че от дясно колите минават за по 2 мин цялата отсечка, когато свърши засякох нарочно един и след като почна да ме освирква отидох да го питам дали кара автобус, при което ми се развика че съм луд :D и бил негов проблема какво кава, тогава му казах, че заради това, че аз чакам толкова време в правилната лента и се съобразявам с градския транспорт, я тоя ми се прави на тарикат, наистина ще му направя проблем даже шофьорите около мен се развикаха и те, че им писнало от такива нахалници.

Така че, си отвори очичките и не знам дали имаш книжка и дали спазваш правилата за движение, но когато обвиняваш ниякого/нещо, погледни го от повече страни и виж каква е истинската причниа за положението.
:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот pibsi » Пон Мар 10, 2008 10:41 pm

те и ароматизатори сложиха :Д:Д ама сменят пълнителите веднъж вековно :dunno: :rofl: УРА ЗА СКГТ :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот agent_Jekov » Пон Мар 10, 2008 11:50 pm

PtD написа:E, ако се возите без пари, нямате право да мрънкате, наистина!
Да, ма номера е, че и с пари като мрънкаш пак няма полза.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Antares » Пон Мар 10, 2008 11:56 pm

Не ми слагайте в устата думи, които не съм казал!
Разликата между оплакване и излагане на гледна точка/мнение е от земята до небето - уви за тези, които не могат да я направят.
Alpina, друг проблем, който аз бих изложил за софийското движение е "комплекса на големия град" - независимо от разстоянието до работата си - всеки столичанин и "столичанин" се чувства длъжен да демонстрира стандарт, карайки колата си. От 30 коли - 25 са с по един човек. Все пак - не е гъзарско, нискостандартно и селяндурско е да се возиш в градския транспорт. Къде къде по-гъзарско и престижно е да караш добре излъскания си голф цвай...

Но това е отклонение от темата. За пореден път ще го кажа - кучетата си лаят, кервана си върви. Дано проблема с движението понамалее при отварянето на новата отсечка на метрото и дано го доживея :)
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла