Преди 6-7 месеца смених маслото на вилка RS с MC (без "дистанционно"), dual air. Налях масла с вискозитети каквито са писали в упътването - 5W и 15W (на моторекс).
Сглобих я и се опитах да я депресирам... Не успях, беше заключена независимо от положението на врътката на клапана. До тук добре, бях си играл точно с този клапан и реших че е запецнал. Монтирах на рамката, друснах се и вече всичко беше на ред.
Или само така си мисля ?
Преди 2-3 дни карах колелото и нямаше нищо нередно, освен по-силното съскане при компресиране. Налягането на въздушните пружини беше по-малко от обичайното и карах без слушалки - може и за това да съска... знам ли.
Но забелязах и друга съществена разлика - врътката за заключване на хода се върти много по-лесно от преди, с по-малко усилие (не съм заяквал напоследък). МС-а нямаше замърсяване или дефект, няма и от къде да се променя съпротивлението на въртене на тази ос.
?
Нормално ли е след разглобяване+сглобяване запецването в заключено положение и улесненото въртене на оста на "ключалката" (клапана) ?
До сега не се беше случвало, но пък и не сменям масла на вилки всеки ден.