Откриване на луфт в главина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Откриване на луфт в главина

Мнениеот triple G » Пет Апр 04, 2008 7:53 pm

Знам, че въпросът ми е изключително тъп :crap: но все пак реших да питам.
Как мога да открия луфт в главините,какво се променя в поведението на велосипеда, какво предизвиква луфта?

Прелистих целия раздел"Веломеханик", търсих в ЧЗВ, но не намерих такава тема.
triple G

Рейтинг: 1235

Мнениеот Sp0nG » Пет Апр 04, 2008 8:19 pm

Хващаш гумата/шината и разклащаш наляво-надясно (напречно на посоката на въртене) Ако има луфт ще го усетиш така. При каране се усеща все едно са много хлабави спиците или нещо от тоя сорт (колелото се осуква) На ръка се усеща най-добре ;)
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пет Апр 04, 2008 8:22 pm

ХваЩаш каплата докато е монтирана на колелото и леко наляво-надясно почваш да буташ.Ако има луфт Ще усетиш, неЩо като леко почукване ;)
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Пет Апр 04, 2008 10:13 pm

Ще добавя и един хитър трик. Ползва се при настройка на луфта в чашките, но и тук става.
Правиш тва, дето те посъветваха - клатиш шината наляво надясно, но го направи с една ръка. С пръстите на другата доокосваш фугата м-у въртящата и невъртящата част на главината, ако има луфт двете се движат една спрамо друга. Тоя тест става лесно на предна, но на задна по-трудно намираш място за опипване ;) Но пак се намира начин.
И още нещо. Аз като пробвам оставям велосипеда прав, в-у гумите, за да ползвам контакта съз земята, а с ръката хващам горната част на джантата и клатя... и те така :)
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот triple G » Пет Апр 04, 2008 10:19 pm

Мерси много :)
triple G

Рейтинг: 1235

Назад към Веломеханик