ухо на заден уптегач

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ухо на заден уптегач

Мнениеот KPuCTuAH » Нед Апр 06, 2008 3:12 pm

днес реших да си почистя колелото и почвам да чистя стигам до задния уптегач и гледам има някакав странен луфт на ляво и на дясно а аз не сам мачил чак толкова много колелото даже и оли не мога да правя пробвал сам само 2-3 пати. и така реших да го стегна а той взе че превартя а този луфт бил от резбата на самото ухо защото ухото е алуминиево( най-прост алуминий) и приказвах тук с едни пичове в един сервиз и казаха че такова ухо не може да се намери в България и въпроса ми е може ли по някакав начин да се оправи това или трабва ново ухо (между другото рамката ми е LTDCC CUBE (limited) и ако някой има ухо за тази рамка и ми го продаде ще сам безкраино благодарен )
GSM: 0886035580
e-mail: [email protected]
КоЙто Ме МрАзИ
ПоД МеНе Да ЛаЗи
Аватар
KPuCTuAH

Рейтинг: 1098

Re: ухо на заден уптегач

Мнениеот XeDoX » Нед Апр 06, 2008 3:22 pm

Един познат от Севлиево,му бяха изрязали такова ухо на машина.Ако им дадеш твойто ухо,да ти направят същото...за цени нямам представа
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот KPuCTuAH » Нед Апр 06, 2008 3:26 pm

може ли да ме сваржеш с твоя приятел
КоЙто Ме МрАзИ
ПоД МеНе Да ЛаЗи
Аватар
KPuCTuAH

Мнениеот KPuCTuAH » Нед Апр 06, 2008 5:17 pm

Изображение ето за такова ухо става вапрос резбата му е превартяна на моето може ли да се оправи по някакав начин плс даваите идей
КоЙто Ме МрАзИ
ПоД МеНе Да ЛаЗи
Аватар
KPuCTuAH

Мнениеот EmZo » Нед Апр 06, 2008 8:43 pm

Според мен, варианта е да свалиш ухото и да търсиш фрезист, който разполага с алуминий и има желание да ти направи ухо. Цената за единична бройка, едва ли ще много приятна.
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 07, 2008 10:21 am

Виж тук дали няма за твоя модел, аз съм си купувал ухо от този продавач за Cannondale рамка, изработката е много добра!!ЦЪК
Аватар
jivkonik

Мнениеот joo » Пон Апр 07, 2008 12:43 pm

До колкото разбирам, за твоята рамка, ухо в БГ няма.
Аз на моята рамка съм и чупил ухото за обтегача няколко пъти. Накрая реших да е от стомана, не като стандартното от алуминий. Отидох при един стругар дадох ми старото, счупено на две(оригинално от магазина) ухо, премери и резбата на болта, огледа кое как е. И до няколко дена имах ново, стоманено, по-здраво ухо на обтегач.
За цена незнам колко, защото тогава баща ми го плати.
Ако ти се занимава, отиди при някои тругар и поговори с него дали ще ти направи, дали ще може, колко пари...
When We Ride...We Are Free
Аватар
joo

Рейтинг: 1330

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 07, 2008 1:20 pm

joo написа:До колкото разбирам, за твоята рамка, ухо в БГ няма.
Аз на моята рамка съм и чупил ухото за обтегача няколко пъти. Накрая реших да е от стомана, не като стандартното от алуминий. Отидох при един стругар дадох ми старото, счупено на две(оригинално от магазина) ухо, премери и резбата на болта, огледа кое как е. И до няколко дена имах ново, стоманено, по-здраво ухо на обтегач.
За цена незнам колко, защото тогава баща ми го плати.
Ако ти се занимава, отиди при някои тругар и поговори с него дали ще ти направи, дали ще може, колко пари...

Ушите са алуминиеви за да се чупят те (играят ролята на "бушон") при големи натоварвания (удар), а не по-скъпи и сложни компоненти (обтегачи и рамки) да се чупят и кривят. При качествено падане със стоманеното ухо може да се окаже, че си огънал рамката на това място, което я БРАКУВА незабавно.... но ти си знаеш.... "важното е да е супер здраво"! :D
Аватар
jivkonik

Re: ухо на заден уптегач

Мнениеот XeDoX » Пон Апр 07, 2008 2:00 pm

XeDoX написа:Един познат от Севлиево,му бяха изрязали такова ухо на машина.Ако им дадеш твойто ухо,да ти направят същото...за цени нямам представа

За съжаление нямам контакти с него,запознахме се когато беше тук на гости при баба си...или непомня вече
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот KPuCTuAH » Пон Апр 07, 2008 2:14 pm

jivkonik написа:Виж тук дали няма за твоя модел, аз съм си купувал ухо от този продавач за Cannondale рамка, изработката е много добра!!ЦЪК

ем те златни направо е по 27$-30$ и доставката кат сложиш...
май ще е наистина по добре да отида на стругар и да ми направи ново
КоЙто Ме МрАзИ
ПоД МеНе Да ЛаЗи
Аватар
KPuCTuAH

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 07, 2008 3:03 pm

KPuCTuAH написа:
jivkonik написа:Виж тук дали няма за твоя модел, аз съм си купувал ухо от този продавач за Cannondale рамка, изработката е много добра!!ЦЪК

ем те златни направо е по 27$-30$ и доставката кат сложиш...
май ще е наистина по добре да отида на стругар и да ми направи ново

EUR 17.99 Buy It Now >
(approximately US $28.31)

Shipping costs: To Bulgaria -- EUR 3.80
Standard Int'l Flat Rate Shipping
Service to Bulgaria

Към 21.79 EUR излиза с доставката, ако намериш стругар да ти направи единична бройка (или 2-3 - колкото му поръчаш) на цена под 40 лв - пиши къде е тоя стругар да го знаем и ние! :popcorn:
Аватар
jivkonik

Мнениеот FallAngel » Пон Апр 07, 2008 3:36 pm

jivkonik написа:Ушите са алуминиеви за да се чупят те (играят ролята на "бушон") при големи натоварвания (удар), а не по-скъпи и сложни компоненти (обтегачи и рамки) да се чупят и кривят. При качествено падане със стоманеното ухо може да се окаже, че си огънал рамката на това място, което я БРАКУВА незабавно.... но ти си знаеш.... "важното е да е супер здраво"! :D

Извинявам се за офтопика, ама на тая глупост не можах да се сдържа.
Нито един компонент по колелата не е направен(проектиран) да се чупи по лесно за да предпазва други компоненти от счупване. Обяснението е че това е алуминева отливка и е лесна за обработка. Съответно излиза по евтино на производителя.

Вече по темата, както другите съветват.Отиваш на фрезист да ти прави ново ухо от стомана. В най лошия случай ще излезе колкото едно ново .
Аватар
FallAngel

Рейтинг: 1215

Мнениеот bikerider » Пон Апр 07, 2008 3:39 pm

Странно. Излиза, че ниските класове рамки, които идват с несменяеми уши излизат по-скъпо на производителя и затова са по-евтини от по-високите класове, които идват със сменямо ухо и уж излизат по-евтино на производителя.

Минуса е от мен, да не се чудиш.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Апр 07, 2008 3:53 pm

FallAngel написа:
jivkonik написа:Ушите са алуминиеви за да се чупят те (играят ролята на "бушон") при големи натоварвания (удар), а не по-скъпи и сложни компоненти (обтегачи и рамки) да се чупят и кривят. При качествено падане със стоманеното ухо може да се окаже, че си огънал рамката на това място, което я БРАКУВА незабавно.... но ти си знаеш.... "важното е да е супер здраво"! :D

Извинявам се за офтопика, ама на тая глупост не можах да се сдържа.
Нито един компонент по колелата не е направен(проектиран) да се чупи по лесно за да предпазва други компоненти от счупване. Обяснението е че това е алуминева отливка и е лесна за обработка. Съответно излиза по евтино на производителя.

Вече по темата, както другите съветват.Отиваш на фрезист да ти прави ново ухо от стомана. В най лошия случай ще излезе колкото едно ново .

Ти наистина ли си веломеханик???

баси смешника.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 07, 2008 3:54 pm

Еххх колко болка и мъка има и в тази тема.... то заглавието ли е грамотно написано, то съветите ли са правилни, то съветниците ли са технически грамотни.... Мъка Мъка.... :bawling: :bawling: :bawling: :crazy: :crap:

Марто, ДИД ;)
Към питащия - явно имаш интересна рамка, похарчил си някакви не малки пари за нея, но не държиш да я поддържаш добре, почваш с побългаряванията.... дано намериш добър стругар, този, към когото ти дадох линка си прави нещата на по-друга фрезичка от нашите гаражни разбирачи, но ти си знаеш де!

CNC Machined Bicycle Parts

Maintained by: hila_ko( 2210)
We manufacture bike products in our CNC workshop, while making accuracy, quality and customer service our goals. Offers for special and new products are welcome. Special prices for stores - contact us for details.
Последна промяна jivkonik на Пон Апр 07, 2008 3:59 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Пон Апр 07, 2008 3:58 pm

Аз се сдържах и си редактирах поста с епитетите. Не си струваше.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот FallAngel » Пон Апр 07, 2008 4:07 pm

Взимам си думите назад. Аз съм си такъв, първо казвам че не може и не става и после го правя :crazy:
Аватар
FallAngel

Рейтинг: 1215

Мнениеот KPuCTuAH » Пон Апр 07, 2008 8:53 pm

един приятел съфорумец, "merckx" му е ника във форума, ми предложи да отида на заварчик и да ми напласти резбата и после да си направя нова резба. Честно казано това смятам да направя и ще се надявам заварчика да си сварши добре работата
КоЙто Ме МрАзИ
ПоД МеНе Да ЛаЗи
Аватар
KPuCTuAH

Мнениеот did » Пон Апр 07, 2008 9:18 pm

KPuCTuAH написа:един приятел съфорумец, "merckx" му е ника във форума, ми предложи да отида на заварчик и да ми напласти резбата и после да си направя нова резба. Честно казано това смятам да направя и ще се надявам заварчика да си сварши добре работата

ако го направите както трябва, ще стане - алуминий се напластява лесно, резба после също се нарязва лесно... но... цялото мероприятие не е лесно. Ако новата резба не е ИДЕАЛНО съосна със старата, скоро пак ще си търсиш ухо.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Пон Апр 07, 2008 9:25 pm

Доколкото си спомням, на една форумна среща Бисер (nahi) спомена, че при Дани има доста видове уши, правени (ако не се лъжа) при фрезист. Ако искаш обади се и ги питай и за твоя проблем дали няма да измислят нещо, или ако не - да те свържат с човека, направил ушите за тях...
Линк към сайта на bikezone.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот firestarter » Съб Апр 12, 2008 10:24 pm

Понеже видях, че става въпрос за ухо тук и реших да питам нещо вместо да пускам нова тема. Та значи скоро се взех ново ухо но малко по различно от старото ми и сега не мога да свала задната гума от него безд да го свала първо ;) . Въпроса ми е дали ако го пилна малко (понеже става въпрос за някакви сигорно микрометри :D или 1мм) но дали няма да увелича много риска да даде някакъв дефект после :dunno: .
Хайде поздрави :beer:
firestarter

Рейтинг: 1214

Мнениеот Admin » Пон Апр 14, 2008 10:44 pm

Е това едва ли някой може да ти го гарантира чрез съвет във форума, без да види конкретното ухо и мястото, от което искаш да отнемеш материал.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот chiMol » Вто Апр 15, 2008 10:50 am

Виждам че си решил да го побългаряваш ...поне го направи така че да е с няква мисъл за подобрение ,а не просто закърпване на полажението
Аз предлагам да не заваряваш защото от личен опи знам ,че с наварка и дупчене не е добре ,защото алуминея умеква заради загряването и ефекта след време е ясен... ТА земи направи при някой стругар ВТУЛКА с резба отвътре като на обтегача о отвън с 1 размер по голяма после разшири отвара с скапаната резба и нарежи нова (като тази отвъншната страна на вгулката),после навии втулката с някъкъл лактайт или подобно анти саморазвеващо ..... и вече си имаш Хлуминиево ухо с метална резба ;) дерзай 8)

насявам се да разбираш идеята... сам трябва да прецениш дали имаш възможност да го направиш (1во провери дали имаш достатъчно материал около отворо на ухото.....)

УСПЕХ!

ps cube са мн хубава марка миналото лято в Германия карах такова конче ;)и мн радваше ;)
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Мнениеот KPuCTuAH » Вто Апр 15, 2008 6:39 pm

е да кажа само че със втулка няма да стане защото на втулката ще има резба и от вътре и от вън така че трябва да е баячко дебела а ако направя такава дупка на ухото от единия край на резбата ще остане около 0.5 мм а от другия некаде 1.5-2 мм така че и този вариант съм го обмислил и не става ще треа да мисля дуро нещо.

PS.. Днес в завода на татко ми направиха отливка на друго ухо по модел на това и сега ме чака бая търкане но не е кой знае какво нещо ново ух ще го ползвам временно докато не си направя друго което е с добър външен вид
КоЙто Ме МрАзИ
ПоД МеНе Да ЛаЗи
Аватар
KPuCTuAH

По-сериозен проблем

Мнениеот mishoka23 » Нед Апр 20, 2008 10:52 pm

Моето ухо се скъса сериозно.Но не само то!Пластината на която се закрепиа ухото също се скъса.Какъв е шанса ми да съм със същото колело?За повече информация колелото е гаранционно!
mishoka23

Рейтинг: 1166

Re: По-сериозен проблем

Мнениеот did » Пон Апр 21, 2008 5:50 am

mishoka23 написа:Какъв е шанса ми да съм със същото колело?

никакъв.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Re: По-сериозен проблем

Мнениеот mishoka23 » Пет Апр 25, 2008 9:13 pm

Казахами, че ще ми пратиат по куриер(Бля-бля) цялата задна част и нова капла и ще подменят частите от старата на новаа.И аз съм учуден, мислех че ще имам проблеми и нема да приемат гаранционната карта ама не.Всичко мина добре за което се радвам
mishoka23

Рейтинг: 1166

Назад към Веломеханик