ако някой все още чете книжки ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ако някой все още чете книжки ...

Мнениеот outfaced » Нед Апр 06, 2008 11:50 am

ПРЕДИ И СЛЕД ТОВА

Искам да умра на сто години, с американския флаг на гърба и звездата на Тексас на шлема, след като съм се спуснал по алпийски склон с колелото си със скорост сто и двайсет километра в час. Искам да прекося финиша под аплодисментите на моята прекрасна жена и десетте ми деца, а после да се просна сред някоя от прочутите френски слънчогледови ниви и да угасна блажено - пълната противоположност на предречената ми преди време мъчителна ранна кончина.
Бавната смърт не е за мен. Нищо не правя бавно, дори не дишам бавно. Върша всичко на бързи обороти: ям бързо, спя бързо. Полудявам, когато жена ми Кристин кара колата ни, защото спира на всеки жълт светофар, а аз място не мога да си намеря от нетърпение на съседната седалка.
- Хайде - казвам й, - не карай като фуста.
- Ланс - отвръща ми тя, - ожени се за мъж!
Прекарал съм живота си на велосипед - от черните пътища на Остин, Тексас, до „Шан-з-Елизе" - и винаги съм си представял, че ако умра преждевременно, то ще е, понеже някой фермер със своя „Додж" 4 х 4 ще ме блъсне челно и ще ме бутне в канавката. Повярвайте ми, това е напълно възможно. Колоездачите водят отколешна война с типове в големи камиони. Блъскан съм от толкова много превозни средства толкова много пъти в толкова много държави, че вече съм им изгубил броя. Научил съм се сам да си вадя конците от шевовете: нужна ви е само нокторезачка и да търпите на болка. Ако видите тялото ми под спортния екип, ще разберете за какво говоря. И двете ми ръце са в белези, плъзнали като мраморни жилки, краката ми - които поддържам гладко об-ръснати - са обсипани с обезцветени резки. Може би затова камионите вечно се опитват да ми налетят - виждат изнежените ми прасци и решават, че за такъв женчо няма смисъл да натискат спирачката. Но колоездачите са принудени да се бръснат, защото когато дребният пясък проникне в кожата ти, се чисти по-лесно, ако нямаш косми.
В един момент въртиш педали по шосето, а в следва-щия - бум! - си проснат по лице в прахта. Блъсва те струя горещ въздух, устата ти се пълни с парлив вкус на бензи-нови пари, но единственото, което можеш да направиш, е да размахаш юмрук към отдалечаващите се стопове.
И с рака беше така. Все едно огромен камион ме избута от пътя - имам достатъчно белези, за да го докажа: назъ-бена рана на гръдния кош точно над сърцето, където ми вкараха венозен катетър; белег от операция при слабините заради отстранения тестис; и най-ценната придобивка - двата полумесеца на скалпа, все едно два пъти ме е ритнал кон - това са спомените ми от неврохирургията.
Когато бях на двайсет и пет, ми откриха рак на тести-сите и за малко не умрях. Даваха ми по-малко от четирийсет процента шанс да оцелея и, честно казано, някои от лекарите ми просто се опитваха да бъдат любезни, като правеха такива прогнози. За смъртта не може да се говори просто ей така, знам, нито за рака, нито за неврохирургията или за нещата от кръста надолу. Но аз не съм тук, за да водим приятни разговори. Искам да кажа истината. Сигурен съм, че бихте искали да чуете как Ланс Армстронг е станал „велик американец" и „вдъхновение за всички нас, как е спечелил „Тур дьо Франс" - 3685-километрово състезание, най-изтощителното спортно събитие на планетата. Искате да чуете разказ за вярата и за тайнството, за чудодейното ми завръщане и за това как съм се присъеди-нил към пантеона на титаните като Грег Лемънд и Мигел Индураин, записвайки името си редом с техните в книгата на рекордите. Искате да чуете за романтичното ми изкачване на Алпите, за героичното завладяване на Пиренеите и за това какво е усещането. Но „Тур дьо Франс" е най-малкото, което бих могъл да ви разкажа.
Някои неща не е лесно да бъдат написани, нито чути. Затова сега, в самото начало, ви моля да оставите настрана тази работа с героите и чудесата, защото аз не съм материал за книга. Това не е „Дисниленд", не е Холивуд. Ще ви дам пример: прочетох някъде как съм прелетял френските хълмове и планини. Но човек не прелита хълм. Той се бори с наклона бавно и болезнено и може би ако се труди достатъчно упорито, го изкачва преди останалите.
Същото е и с рака. Хубави, здрави хора се разболяват от рак и правят всичко необходимо и възможно, за да го победят, и въпреки това умират. Това е основното, което научаваш: хората умират. И след като го проумееш, останалото ти изглежда несъществено. Просто нищожно.
Не зная защо съм все още жив. Мога само да предпола-гам. Имам здрав организъм и професията ме е научила да се боря с неблагоприятни условия и големи препятствия. Харесва ми да тренирам здраво и да се състезавам с хъс. Това помогна, беше едно добро начало, но със сигурност не и определящият фактор. Не мога да се отърва от усещането, че оцеляването ми по-скоро се дължи на някакъв сляп късмет.
Когато бях на шестнайсет, ме поканиха да направя някои тестове в „Купър Клиникс", Далас - престижна научна лаборатория и люлка на революцията на аеробните упражнения. Там един доктор ми измери показателя за максимален въздушен обем, така наречения V02-mах, регистриращ максималното количество кислород, което можеш да поемеш и използваш, и каза, че стойностите ми са най-високите, получавани някога при това изследване. Освен това аз произвеждам по-малко млечна киселина от пове-чето хора. Млечната киселина е вещество, което тялото ви отделя, когато е уморено или наранено - това, което кара дробовете и краката да те болят.
С други думи, мога да понеса повече физически дискомфорт от другите хора, като в същото време се изморявам по-малко. Та предполагам, че това ми е помогнало да оцелея. Просто съм щастливец - роден съм със способност за дишане по-висока от средната. Въпреки всичко почти през цялото време живеех в едно замаяно, отчаяно състояние.
Болестта ми се развиваше бързо и с ясни симптоми, което ме накара да погледна на живота си с безпощадно око. Открих няколко срамни епизода: прояви на недостойно поведение, недовършени дела, слабост и съжаления. Трябваше да се запитам: „Ако ще живея, кой възнамерявам да бъда?” И установих, че имам да постигна още много като човек.
Няма да ви лъжа. Има двама Ланс Армстронг - единият отпреди болестта, другият - след нея. Любимият въпрос на всички е: „Как ви промени ракът?" По-важният въпрос е има ли нещо, което не успя да промени. Излязох от дома си на 2 октомври 1996 г. един човек и се върнах друг. Бях световноизвестен спортист с голяма къща на брега, ключове от „Порше" и солидно състояние в банката, което бях натрупал сам. Бях сред топколоездачите в света и кариерата ми се движеше по непрекъсната възходяща линия. Върнах се различен човек - буквално. В известен смисъл старото ми „аз" умря, за да ми бъде даден втори шанс. Дори тялото ми е различно, защото по време на химиотерапията изгубих цялата мускулна маса, която бях натрупал, и дори когато се оправих, тя не се възстанови напълно.
Истината е, че ракът е най-хубавото нещо, което ми се е случвало. Не зная защо се разболях, но болестта направи чудеса за мен и аз не бих я изличил или заменил. Защо да искам да заменя дори за ден най-важното и оформящо събитие в моя живот?
Хората умират. Тази истина е толкова обезкуражаваща, че на моменти дори не мога да я произнеса. Защо да продължаваме, ще кажете? Защо просто не спрем и не се проснем където сме? Но има и друга истина. Хората живеят, и то по най-забележителния начин. Докато бях болен, открих повече красота, триумф и истина във всеки един ден, отколкото бях видял на кое да е колоездачно състезание. Това бяха човешки моменти, не мигове на чу-до. Запознах се с един тип с оръфан пуловер, който се ока-за брилянтен хирург. Сприятелих се с изтормозена и пре-товарена с работа медицинска сестра, Латрис, която ме об-гради с грижи, които биха могли да са израз само на най-дълбока привързаност и симпатия.
Видях деца без вежди и мигли, с изгорена от химиотерапията коса, които се бореха със сърцето и куража на Индураин.
Все още не разбирам напълно.
Всичко, което мога да направя, е да ви разкажа какво се случи...

Изображение

:agree: :bowdown:
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Нед Апр 06, 2008 11:58 am

Намират се такива индивиди ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот SpoileR » Нед Апр 06, 2008 12:22 pm

Ами да... веднъж като се сблъскаш със смъртта, това те кара да гледаш друго яче на живота, на себе си и хората около теб...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот i love bikes » Нед Апр 06, 2008 12:31 pm

Наистина се намират таквиз хорица.Определено смятам да я прочета......само да си довърша сегашната. ;)
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот Trip-tfk » Нед Апр 06, 2008 1:22 pm

Прочетох книгата и много ми хареса.От това произведение ми стана ясно,че болестта те променя завинаги и те кара да погледнеш на живота с други очи.В такива моменти човек трябва да бъде силен, но не всичко зависи само от него.Хората около него също трябва да бъдат силни.
:bowdown: :)
Trip-tfk

Рейтинг: 1718

Мнениеот Teodor40 » Нед Апр 06, 2008 2:11 pm

Вчера почнах една, но тази 100% ще е следващата! :bowdown:
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Reactor » Нед Апр 06, 2008 3:54 pm

Trip-tfk написа:Прочетох книгата и много ми хареса.От това произведение ми стана ясно,че болестта те променя завинаги и те кара да погледнеш на живота с други очи.В такива моменти човек трябва да бъде силен, но не всичко зависи само от него.Хората около него също трябва да бъдат силни.

spoileR написа:Ами да... веднъж като се сблъскаш със смъртта, това те кара да гледаш друго яче на живота, на себе си и хората около теб...

И двамата сте абсолютно прави.Гарантирам го от личния си опит..
:agree:
Аватар
Reactor

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Нед Апр 06, 2008 6:33 pm

Ланс- велик човек. Възхищавам му се.Ще си я взема тая книшка.Ето днес обиколката на Фландрия, велик спорт за големи хора. Някакви си футболистчета ми викат че ме е духал вятъра между ушите. Аз им отговарям: хванете един колоездач и го пуснете да импровизира като повечето футболстчета 90 минути, той все някак ще се оправи. Ама картинката ще стане съвсем друга когато футболистче го пуснеш да покара със тренировачно темпо 150 км, да не говорим за състезателно. Е, кой спорт е по велик? Ланс е велик., колоезденето е велик спорт.Да живее велосипеда, и всички които карат.Нещо се отклоних от темата, сори.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот PtD » Нед Апр 06, 2008 11:50 pm

Всеки спорт е толкова велик, колкото са велики участниците в него ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Нед Апр 06, 2008 11:51 pm

А как се разбира колко велик е даден участник?
Аватар
Harka

Мнениеот bikerider » Пон Апр 07, 2008 7:29 am

По тиража на книгите му :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Пон Апр 07, 2008 7:32 am

Harka написа:А как се разбира колко велик е даден участник?
Процентометъра на did ще свърши работа.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот outfaced » Пон Апр 07, 2008 8:27 am

bikerider написа:По тиража на книгите му :)

по тая точка мисля книжката на Бекъм сигурно се продава по добре ... не бих го определил обаче като особенно велик (може бо донякъде като спортист, но не и като човек) ;) ... но да не влизаме в лични пристрастия

Колко е велико шосейното колоездене не знам, но определено започнах повече да го уважавам и рабирам след тази книга.
Котео обаче по никъв начин не промени мнението ми, че шосейното каране е за вманиачени мазохисти :D ... даже и Ланс го потвърждава черно на бяло.
Аватар
outfaced

Мнениеот triple G » Пон Апр 07, 2008 8:55 am

Това 100% ще бъде следващото ми четиво
triple G

Рейтинг: 1235

Мнениеот winger » Пон Апр 07, 2008 9:40 am

И аз ще я прочета, само ако може да кажете къде мога да я намеря? На Славейков ?
Аватар
winger

Рейтинг: 1752

Мнениеот bikerider » Пон Апр 07, 2008 9:57 am

outfaced написа:по тая точка мисля книжката на Бекъм сигурно се продава по добре ... не бих го определил обаче като особенно велик

ти - не :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Пон Апр 07, 2008 10:00 am

outfaced написа:шосейното каране е за вманиачени мазохисти
Със сигурност. Което ме кара да жадувам такива преживявания :bowdown:

Определено тези дни ще потърся книгата.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Re: ако някой все още чете книжки ...

Мнениеот botroid » Пон Апр 07, 2008 8:47 pm

outfaced написа:колоездачите са принудени да се бръснат, защото когато дребният пясък проникне в кожата ти, се чисти по-лесно, ако нямаш косми.

Брех, това не го знаех! Досега съм карал с космати крака и не съм имал проблеми, може би щото не съм карал в Сахара или някоя друга пустиня :) Мислех, че колоездачите са с гладки крака, за да изглеждат секси и да им изпъкват повече мускулите, ама не било туй :))
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот hlebarka » Пон Апр 07, 2008 9:12 pm

outfaced написа:Котео обаче по никъв начин не промени мнението ми, че шосейното каране е за вманиачени мазохисти :D ... даже и Ланс го потвърждава черно на бяло.

Не е вярно.
Аватар
hlebarka

Мнениеот kikon » Пон Апр 07, 2008 9:33 pm

hlebarka написа:
outfaced написа:Котео обаче по никъв начин не промени мнението ми, че шосейното каране е за вманиачени мазохисти :D ... даже и Ланс го потвърждава черно на бяло.

Не е вярно.

Вярно е и според мен

Изображение

А книгата сигурно си заслужава, Ланс е уникален.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот hlebarka » Пон Апр 07, 2008 9:38 pm

Не, не е ! :gnasher:

Карали ли сте някога шосейно колело, вманиачени садисти?
Аватар
hlebarka

Мнениеот did » Пон Апр 07, 2008 9:47 pm

hlebarka написа:

Не е вярно.

Всъщност, омразата в тоя форум към шосейното колоездене ми е МНОГО смешна. Ама мързеливците винаги си намират оправдание :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hlebarka » Пон Апр 07, 2008 9:52 pm

did написа:
hlebarka написа:

Не е вярно.

Всъщност, омразата в тоя форум към шосейното колоездене ми е МНОГО смешна. Ама мързеливците винаги си намират оправдание :D

Did, не става въпрос за омраза към шосейното колоездене. Хора, които, най-вероятно, не са се качвали на такова колело, дават мнения, представящи всеки, който кара шосейка, като изрод.
Аватар
hlebarka

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 07, 2008 11:17 pm

:)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот outfaced » Вто Апр 08, 2008 6:47 am

защо пък останхте с впчеатление, че го казвам с лошо :) ... :peace:

всъшност всеки който опитва да надскочи собствените си физически възможности, трябва да си пада мазохист ...

иначе горното казах, защото на едно място Ланс пише нещо от сорта .. "питат ме, не се ли мъча като карам така ... да се мъча? Че аз именно за това карам". Човека с голяма любов разказва за това колко смазващо е едно или друго състеазание и как кара в дъжд и пек :)
Аватар
outfaced

Мнениеот hlebarka » Вто Апр 08, 2008 8:44 pm

outfaced написа:защо пък останхте с впчеатление, че го казвам с лошо :) ... :peace:

всъшност всеки който опитва да надскочи собствените си физически възможности, трябва да си пада мазохист ...

иначе горното казах, защото на едно място Ланс пише нещо от сорта .. "питат ме, не се ли мъча като карам така ... да се мъча? Че аз именно за това карам". Човека с голяма любов разказва за това колко смазващо е едно или друго състеазание и как кара в дъжд и пек :)

Защото в карането на шосейно колело има кеф, който не е свързан с подготовка, тренировки и надскачане на възможности.
Аватар
hlebarka

Мнениеот bluskanie » Вто Апр 08, 2008 9:40 pm

hlebarka написа:ващо е едно или друго състеазание и как кара в дъжд и пек :)

Защото в карането на шосейно колело има кеф, който не е свързан с подготовка, тренировки и надскачане на възможности.

Че то този кеф може да го има във всеки вид колоездене, във всеки спорт, във всяо начинание... в този смисъл, обобщения не звучат сериозно, за какъвто и да е тип колоездене.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот hlebarka » Вто Апр 08, 2008 10:10 pm

Не, написано е ясно и точно - "в карането на шосейно колело ". В смисъл, на карането на колела. Ебаси. :banghead:

А, и "обобщенията" не вървят, в момента е модерно да се говори за "приоритети". :rofl:
Последна промяна hlebarka на Вто Апр 08, 2008 10:22 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
hlebarka

Мнениеот hitar_potter » Вто Апр 08, 2008 10:11 pm

Мисля, че спорът е безсмислен... Дори и на мен ми се иска да си имам едно шосейно колело, въпреки, че планината ме зове. Никога не съм се качвал на шосейка, но вярвам, че чувството е съвсем различно - на каране по асфалт ще е супер - ще се върти по-лесно, ше върви по-гладко, ще се кара по-бързо и т.н. и т.н. За жалост, скоро няма да си имам шосейка, тъй като нямам пари да поддържам два велосипеда...
Аватар
hitar_potter

Мнениеот outfaced » Сря Апр 09, 2008 8:37 am

<off>
положението е просто отчайващо и никакви рейтингови системи няма да го спасят ... в тоя форум всеки се хваща за запетята и всеки си намира повод да се зажда :crazy:
толкова ли не може да го преживеете, че хората имат различни гледни точки :dunno:

за тези които явно не са прочели книгата - Ланс говори за спортното шосейно колоездене и при това отборното такова! Това няма нищо общо с разходката с байка за удоволствие ... Всъшност човека открива, че байка може да служи и за разходка едва след края на химеотерапията си, когато просто няма сили да го ползва за спорт.
Аватар
outfaced

Следваща

Назад към Общ форум