Заслужава ли си ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Заслужава ли си ?

Мнениеот ZyclonB » Сря Апр 30, 2008 11:21 am

Здравейте колеги :beer:
Имам едно въпросче-Има ли смисъл да си копувам тенсиометър за спици които струва 500 лева?От една страна в града ми няма кой да ми натегне спиците,а от друга да се научиш да познаваш напрежението на всяка спица по звука които издава си е бая сложна работа.А за това колко е важно спиците да са с еднакво напрежение няма какво да си говорим...Уреда би трябвало да е качествен и според вас в дългосрочен план добра инвестиция ли е?
Ето за какво говорим-http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=150&products_id=1100
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот Alpina » Сря Апр 30, 2008 11:25 am

Ако ще го ползваш само ти - определено НЕ (според мен)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот spirit » Сря Апр 30, 2008 11:27 am

Ако не можеш да си избиеш парите от него ,не не е добра инвестиция.Aко парите не са ти проблем е полезно да го имаш ,даже така може да започнеш сам да си напплиташ каплите .(за да има после какво да мериш :rofl: )
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот ZyclonB » Сря Апр 30, 2008 11:28 am

ДА ще го ползавам аз и познатите ми, когато имат нужда.....
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Мнениеот BulgariaNadVsi4ko! » Сря Апр 30, 2008 11:31 am

ZyclonB написа:ДА ще го ползавам аз и познатите ми, когато имат нужда.....

Ем вслучай ,че им зимаш пари и ще си избиеш парите -Да ,но те са ти познати и невярвам да им земеш пари. Според мен за един ключ 500 лв. са бая пари ... :nono:
Аватар
BulgariaNadVsi4ko!

Рейтинг: 965

Мнениеот naso » Сря Апр 30, 2008 1:19 pm

ами те някои то Българските фирми които тука си наплитат каплите в България съвсем нямат такива уреди пък ти за теб да си го взимаш искаш ... при положение че при фирмата се избива веднага почти ;)
naso

Рейтинг: 1993

Re: Заслужава ли си ?

Мнениеот MAN6 » Сря Апр 30, 2008 9:21 pm

ZyclonB написа:Здравейте колеги :beer:
Имам едно въпросче-Има ли смисъл да си копувам тенсиометър за спици

не... :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот van4o » Чет Май 01, 2008 1:51 pm

Ти май няма кво да си правиш парите . За тези пари може да си осъваршенстваш байка , или да ги инвистираш в много по-полезни неща. За каплата просто отиваш при някой утвърдил се майстор , даваш му 8 лева и си готов. ;)
Аватар
van4o

Рейтинг: 1955

Мнениеот ddevil » Чет Май 01, 2008 2:15 pm

Аз бих взел качествен стенд за центроване на капли вместо това. От едното наистина се усеща реалната полза, а от това надали ще ти потрябва толкова. Не знам дали въобще има някой любител, който търси чак такава прецизност. Не казвам, че е грешно, но едно е да я изискваш от сервиза, който обслужва колелото ти и там да не виждат за първи път капла за центроване, друго е ти сам да дадеш 500лв за нещо, от което нямаш чак такава полза.
За едното измерване 500лв далеч не са малко според мен, освен ако наистина наплиташ и центроваш капли перфектно и си стигнал до такова ниво, че вече без тенсиометър не ти харесва "возенето" им и търсиш оптималното от възможностите си ;)
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот niggadick » Чет Май 01, 2008 2:33 pm

ddevil написа:Аз бих взел качествен стенд за центроване на капли вместо това. От едното наистина се усеща реалната полза, а от това надали ще ти потрябва толкова. Не знам дали въобще има някой любител, който търси чак такава прецизност. Не казвам, че е грешно, но едно е да я изискваш от сервиза, който обслужва колелото ти и там да не виждат за първи път капла за центроване, друго е ти сам да дадеш 500лв за нещо, от което нямаш чак такава полза.
За едното измерване 500лв далеч не са малко според мен, освен ако наистина наплиташ и центроваш капли перфектно и си стигнал до такова ниво, че вече без тенсиометър не ти харесва "возенето" им и търсиш оптималното от възможностите си ;)
Остави го , секи луд с номера си щом има излишни пари да дава
скайп: emil_a626
Аватар
niggadick

Рейтинг: 945

Мнениеот van4o » Чет Май 01, 2008 3:50 pm

niggadick написа:
ddevil написа:Аз бих взел качествен стенд за центроване на капли вместо това. От едното наистина се усеща реалната полза, а от това надали ще ти потрябва толкова. Не знам дали въобще има някой любител, който търси чак такава прецизност. Не казвам, че е грешно, но едно е да я изискваш от сервиза, който обслужва колелото ти и там да не виждат за първи път капла за центроване, друго е ти сам да дадеш 500лв за нещо, от което нямаш чак такава полза.
Остави го , секи луд с номера си щом има излишни пари да дава

:rofl: +
Аватар
van4o

Рейтинг: 1955

Мнениеот bike4o » Чет Май 01, 2008 4:12 pm

ZyclonB написа:Има ли смисъл да си копувам тенсиометър за спици които струва 500 лева?[/url]

Нямa смисъл.Зa 500 лв можеш дa си земеш много по нужни нещa зa колелото (aко ги нямaш)
Аватар
bike4o

Рейтинг: 1175

Мнениеот ZyclonB » Чет Май 01, 2008 5:06 pm

niggadick написа: ....щом има излишни пари да дава....

Да не би да те дразни този факт?Тая тема съм я пуснал за съвети,не да спамят в нея некви трътки...:finger:
To all others:

Мерси за мненита пичове ,общата идея вече е ясна... :beer: ;) :agree:
@van4o:
8 лева + още 20 за транспорт до София и обратно :bawling:
Май ще разгледам стендовете...
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Мнениеот RAM-FR » Чет Май 01, 2008 5:11 pm

8 + 20 за път не е равно на 500 + нервите и мъките по центровката на каплата ;)
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот niggadick » Чет Май 01, 2008 6:01 pm

RAM-FR написа:8 + 20 за път не е равно на 500 + нервите и мъките по центровката на каплата ;)
трудно ще го преосмисли
скайп: emil_a626
Аватар
niggadick

Рейтинг: 945

Мнениеот bikerider » Чет Май 01, 2008 7:45 pm

niggadick написа:Остави го , секи луд с номера си щом има излишни пари да дава

Ох, котьооо, каква сиромашка злобичка те тресе, мамин златен...

@ZyclonB: извинявай за офтопика, но след поста на ddevil нямам какво друго да кажа по темата - той я е изчерпал.

@ddevil: :thumb:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот blizzard » Чет Май 01, 2008 9:26 pm

Тъй като мисля,че хората тук те убедиха, че има по-смислени начини да си похарчиш парите и че за домашен механик няма нужда от чак такъв инструмент, бих си позволил да ти предложа един далеч по-евтин вариант, който аз лично бих пробвал: продават се тунери за музикални инструменти, с които можеш да измериш честотата на даден звук (трептенето на спицата в твоя случай). Ако смяташ, че ти се занимава с такова измерване, можеш да си намериш такъв уред за около 20лв.

П.С. Предвид, че си готов да дадеш 500лв за специализирания уред на DT, ми се струва, че няма да намериш варианта ми за приемлив и затова ще те попитам защо си изключил инструмента на Park Tool, който е 4 пъти по-евтин и най-вероятно напълно достатъчен за домашен механик.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот did » Чет Май 01, 2008 9:30 pm

ZyclonB написа:Здравейте колеги :beer:
Имам едно въпросче-Има ли смисъл да си копувам тенсиометър за спици които струва 500 лева?От една страна в града ми няма кой да ми натегне спиците,а от друга да се научиш да познаваш напрежението на всяка спица по звука които издава си е бая сложна работа.А за това колко е важно спиците да са с еднакво напрежение няма какво да си говорим...Уреда би трябвало да е качествен и според вас в дългосрочен план добра инвестиция ли е?
Ето за какво говорим-http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=150&products_id=1100

Ако нямаш опит в наплитането на колела (не си наплел поне 50, и то качествено), такъв инструмент ще ти служи само да си го чукаш там, дето не те боли. Съответно, парите ще се окажат не инвестиция, а пречка, щото ще си мислиш, че може тензометър да замени умението. Тва въобще не е вярно! Тензометърът е уред, който помага при фината настройка, когато вече умееш да наплиташ и центроваш и без него, но търсиш съвършенството. Той не е средство за учене!

Инвестирай тия пари другаде, освен ако нямаш намерение да ставаш професионалист в наплитането на колела.

Всъщност, и да ставаш профи, пак в началото няма да ти трябва.

Един въпрос: какъв ключ за спици ползваш?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ZyclonB » Чет Май 01, 2008 10:15 pm

Ключа ми за спици е на Park Tool....
За да съм честен ще си призная---- - мислех си че наличието на тенсиометър е достатъчно условие да си наплетеш каплите сам и то от раз...Но щом не е така нямам нужда от нещо което ще ми помогне да рафинирам умение което не владея :idea:
Още веднъж мерси за мненията,смятам че темата е вече изчерпана изцяло.
П.С.
@Blizzard Не съм видял че се предлага
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Мнениеот dsmt » Пет Май 02, 2008 1:39 pm

За тези пари не може ли да се купи комплект сглобени капли на реномирана фирма....и примерно да се карат безпроблемно няколко години? :idea:
dsmt

Рейтинг: 1258

Мнениеот dsmt » Пет Май 02, 2008 1:40 pm

И да добавя,че е по-полезно човек да притежава качествен динамометричен ключ.
dsmt

Рейтинг: 1258

Назад към Общ форум