Хора.... Ужасно е....
Чета и не мога да проумея... това БИ ТРЯБВАЛО да е начин за развлечение, контакт с природата, възможност да събереш приятни емоции, възможност да изграждаш контакти с хора, обичащи планината и чак на последно място идва състезателната жилка и то за тези , които наистина са се убедили, че го могат!
От поста на Спойлер - а разбрах, че само в рамките на неговия опит ПОНЕ 15 човека ще имат здравословни проблеми от 35 си година до края на живота си, а, за съжаление,някои най-вероятно и по-рано

. Отзивите само тук са като от медицинска сводка .....
@did, bikerider, PtD, Admin, MAN6 и пр. уважавани от тази общност хора
Не е ли редно разяснителната кампания за това колко опасен е този спорт да стане по-активна? Знам, че това е до манталитет, опит, нагласа, реална преценка и пр., която всеки прави сам и според опита си, знам и че има теми/снимки и пр. разяснителни "материали" И във форума (които са пасивно предупреждение) но, кажете ми, дали Спойлер - а е човек с манталитет на "велопосерко" ( did евалла за тия слова)? Трябва ли да има случай с фатален край, за да се заговори за категоризирането на трасетата по трудност, опасност и техничност? Баси, дори и на педалите ми пише, че спорта е опасен и може да доведе до сериозни травми или нещо по-лошо.... Ако трябва дори (макар че аз не съм привърженик на действия извън т.нар. common sense и закона) да се прилага "на терен" списък с неписани "Do-s" и "Do NOT-s". Спойлера написал, че някой е карал само с каска (flex). Е няма ли кой/какво да ги спре тези хора, при положение, че е ясно какво е трасето? А Калин се пребил заради някакъв стърчиопашко, дето не знае как трябва да се държи на такова трасе. Стюарди там няма ли? Някакви хора, които да са нонстоп около трасето конкретно в дните около състезанието, когато концентрацията на "състезатели" е толкова висока. Ако няма - ЗАЩО? а ако има Къде са били? за да допускат такава анархия? Щото на мен, освен всичко друго, ситуацията , поне от това което чета, ми прилича на "ЗеАм си БАЙка и ХУубаво ш'си се сурна тъЙ за кеф пък ДРУГОТО/ДРУГИТЕ/ВСИЧКО ОСТАНАЛО у лево.." Четох тук във Форум, че РАМ организират транспорт ДО СОПОТ. Знам, че не е тяхна вината за падналите, обаче натам с автобус а на обратно? ЛИНЕЙКИ могат ли да осигурят за всички, които имат нужда от това? Или осигуряването на стюарди е моя работа?
Накрая да кажа, че от известно време ми прави впечатление, че има една нагласа сред каращите, че "еми може и да стане нещо, ама то ако нЕма яко адреналин нема з'що да караме". Еми, да ме извиняват тези, които мислят така, но т'ва е посерковелосипедщина вЕрно.... И това, макар да среща тук-там отпор и то главно от хора с акъл в главата и с доста опит, се е настанило трайно като дух сред определен кръг каращи (under .....age ). Според мен това говори за липса на байккултура - т.е. факторите, които оформят такава са слаби.... явно не е само до купуването на скъпи колела......
Лично аз от днес ще си сложа в подписа нещо, което да напомня на велосипедистите, че практикуват много опасен спорт...
Пожелавам да няма повече инциденти и всички да се приберат живи и здрави от Сопот. За останалото.... ми няма значение какво ще е класирането след дотук прочетеното.
КОЛОЕЗДЕНЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПАСЕН СПОРТ
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!