питанка за палатки ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

питанка за палатки ...

Мнениеот outfaced » Сря Мар 26, 2008 12:17 pm

ще замоля хората имали опит с палатки да споделят кой от двата типа палатки е по хубав ... в смисъл по удобен за ползване, по лесен за сглабяне, по стабилен и въобще ако има някакви други забележки (че аз за последно съм бил на палатка преди 15 години с един брезентов кютук и идея си нямам какво да им гледам на тия новите чудеса)

та тип номер 1:
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... 25797715ef

и тип номер 2:
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1667

иначе като "технически параметри" са еднакви и като цена са почти =
:dunno:
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот SpoileR » Сря Мар 26, 2008 12:26 pm

Ами първата е по- стабилна, но не за друго, ами защото е що годе еднаква от всички страни.

Втората от друга страна пък е малко по-ниска, но пък при вятър е податлива... да не говорим ако не е затворена отпред хубаво и духа към нея или пък се наложи да излезеш за малко и става като парашут. Макар че това за надуването важи и за първата.

Аз до сега винаги съм бил на палатка от втория тип и само ведниж в такава като първата... може и за това да ми допада тя повече, но определено по ми е готино в първата :)

Разпъването не мисля, че е най- големия проблем в случая... иначе ниската палатка тип "Тублерон" си е класика...

Как да е....

Аз бих взел Първата :agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот ShadowConspiracy » Сря Мар 26, 2008 2:00 pm

За палатките на Ferrino не съм чувал много добри неща. Защо не погледнеш в www.stenata.com ? Ако ще избираш палатка най-добре отиди лично в магазина за да опишеш за какво ти трябва и да те насочат в правилната посока.
[htp]
Аватар
ShadowConspiracy

Рейтинг: 1364

Мнениеот mulltex » Сря Мар 26, 2008 2:28 pm

- Колко човека мислиш да ползват нормално палатката - 1 или 2?
- смяташ ли да слагаш нормална туристическа раница вътре? Защото 2 човека с 2 нормални 60л раници няма да се поберат конфортно в посочените модели..
- до каква надморска височина ще е ползваш?
- през коя част на годината?
- палатката с колелото мислиш да е носиш или при туристически преход или само с колата ще е разнасяш?

Отговори по-подробно на въпросите и ще гледам да ти дам полезен съвет ;)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот napster » Сря Мар 26, 2008 3:19 pm

Тази става ли
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1029
ще се ползва предимно в хубаво време пролет лято и есен. Зимата ще съм си на топло :) . Ще се кара с колата. Искам да събира поне 2ма души спокойно без да се тъпчем и 1/2 колелета. За надморска височина незнам ама едва ли на повече от 1500м.
Аватар
napster

Рейтинг: 1594

Мнениеот outfaced » Сря Мар 26, 2008 3:49 pm

mulltex написа:- Колко човека мислиш да ползват нормално палатката - 1 или 2?
- смяташ ли да слагаш нормална туристическа раница вътре? Защото 2 човека с 2 нормални 60л раници няма да се поберат конфортно в посочените модели..
- до каква надморска височина ще е ползваш?
- през коя част на годината?
- палатката с колелото мислиш да е носиш или при туристически преход или само с колата ще е разнасяш?

Отговори по-подробно на въпросите и ще гледам да ти дам полезен съвет ;)

викам на първо време само за мен ... па ако се появи някое гадже миньонче да мога и нея да си е прибера :) ...

шегата настрана ... предимно за 1 човек, но все пак и двама да се събират. Тия и двете са дадени за 2ма човека. Вече ако се сложат и две големи раници сигурно ще стане доста тесничко, но да кажем че това ще е по скоро изключение.

всъшност основното е, че ще се ползва за каране на байк за по няколко дена и ми трябва за да не съм вързан с хижи и конкретни маршрути ... т.е. трябва да е лека ... абсурд да мъкна 5 кила палатка

Ще се ползва преобладаващо в хубаво време и едва ли на особено високо.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот lacho_m » Сря Мар 26, 2008 6:21 pm

@outfaced, ако ще си сам бих ти препоръчал да се огледаш за бивак сак - ще те пази от дъжд и не тежи много, така чe ще можеш да го носиш докато караш колело. Естествено, няма да ти даде удобството да се шириш в него както в палатка :) Имаи в предвид обаче, че повечето едноместни двуслойни "палатки", които са с леко тегло (говорим за под или равно на 1.5 кг) - са просто малко по-големи от въпросният бивак сак (поне имаше едни такива модели на Ферино).

Другия вариант е да си вземеш нещо около 2.5 до 3 кг за двама и като ходиш някъде да си търсиш компания, с която да разделиш носенето на палатката. Предпочитан от мене вариант ;) Иначе бих ти препоръчал това (миналата година беше с отстъпка, но за жалост вече я няма, може да поровиш по щатските сайтове, може да се намери и по-евтино сигурно). Леко е, компактно, добре направено... и достатъчно проветриво за да не образува конденз. Демек трисезонна, като изключиш по студената част от трите сезона :)

Успех!
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот outfaced » Сря Мар 26, 2008 7:17 pm

@lacho_m благодарско за насоките ... ама все пак сака си е сак
или поне аз тия които видях няма да ме опазат ни от дъжд ни от вятър

Marmot Limelight 2P изглежда добре ... ама така на гледане пак не е като да схващам защо е по-хубаво и по скъпо от другите. Освен че е 15см. по широко вътре. Иначе пак си се води компактна, двуслойна и двуместна палатка и е 2,2кг ...
Аватар
outfaced

Мнениеот mulltex » Сря Мар 26, 2008 7:19 pm

@outfaced - имам приятел, който прекарва доста дни върху седалката на велосипеда и проблема със спането го реши с един по-добър спален чувал без палатка. Аз не бих постъпил така....
В момента съм с това - 4000мм/10000мм и съм доволен - на лятна проливна буря с продължителност над 7 часа нямах никакви проблеми (че не можа да се спи от гръмотевиците то е ясно, но поне бяхме сухи)- тя е по-голяма от това което търсиш но аз никога не излизам на по-сериозен преход в планината сам - затова преразпределяме багажа.
В твоя случай задължително търси минимум 2 местна палатка, за да имаш място за поне една по-голяма раница или за някое гадже ;) (друг е въпроса, че поради зор сме спали 3-ма човека в едноместна палатка....)
Това с дизайна, което е коментирано по отношение на издръжливост на вятърна буря не мисля че указва кой знае какво критично влияние АКО можеш да си опънеш палатката както трябва.
Гледай задължително да има предверие да има къде да ги сложиш обувките или раницата ако сте 2-ма.
Гледай палатката да не е твърде къса за твоята височина... че първата ми палатка имаше такъв проблем :)

И ако решиш да взимаш нещо от Стената - внимавай че вече ми пробутаха веднъж залежала и дефектна стока... и имах проблеми с една гаранция.

Едит: Мармота и ханата са куполовидни и вътре са малко по-просторни от тези които беше дал на линк-а ;)
Аватар
mulltex

Re: питанка за палатки ...

Мнениеот pascoff » Чет Мар 27, 2008 12:01 pm

outfaced написа:ще замоля хората имали опит с палатки да споделят кой от двата типа палатки е по хубав ... в смисъл по удобен за ползване, по лесен за сглабяне, по стабилен и въобще ако има някакви други забележки (че аз за последно съм бил на палатка преди 15 години с един брезентов кютук и идея си нямам какво да им гледам на тия новите чудеса)

и тип номер 2:
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1667
:dunno:

Ползвам втората палатка Lightent 2 от 2, 3 години и имам същите критерии като теб -> да е основно за 1 човек + багаж но да става и за 2-ма и да е лека за да може да се носи на гръб при преходи ... ходил съм с нея на много места, байкарии и подобни, включително и на 5-6 дневен преход без придружаващ транспорт с палатката+спален чУвал в раницата ан гърба ... за мен теглото е приемливо, много лесно се разпъва и сгъва, проветрива е, има място за 2-ма + багаж (2 раници 60л и 20л), който стои в предверието .. но това заради, което взех точно този модел е, че е тип мумия и е достатъчно дълга за да си сместя 185-те сантима без да се сгъвам на 5 ката ... като недостатък мога да отбележа, че не е подходяща за студено време и проветрението и понякога ми идва в повече :) което е всъщност е ясно, защото предназначението на самата палатка е такова ... имай предвид, че палатката е на 2 слоя, долния представлява непромокаемо дъно с мрежа (за комари) отгоре а втория слой си е просто едно наметало, което се опъва над първия слой, като ти остава малко разстояние между двата, което служи за проветрение ... при по силен вятър направо си става течение :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот outfaced » Чет Мар 27, 2008 3:28 pm

брех, това при Lightent 2 не бях разбрал че е само мрежа :confused:
това трябва ли да значи, че CAMP-a ще е по издръжлива на студено, защото не е такава мрежеста отвътре :dunno:

но пък там как става проветряването не е много ясно или поне не се вижда

иначе CAMP-a с тия 165см. на дългата страна, май верно ще дойде леко късичка и като че ли везните се накланят към Lightent 2
Аватар
outfaced

Мнениеот БайКария » Пет Мар 28, 2008 12:49 pm

Можеш също да погледнеш и в Макалу Спорт:
http://makalusport.com/index.php?code=1&pid=11 или http://makalusport.com/index.php?code=1&pid=71 . И двата варианта отговарят на твоите изисквания, а и като цена са доста приемливи.

Ако ти се дават повечко средства:

http://www.sport-conrad.com/index.asp?d ... r=54202104
Аватар
БайКария

Рейтинг: 1955

Мнениеот Nightbringer » Пон Май 05, 2008 8:08 pm

В момента и аз се чудя каква палатка да си взема, като си търся нещо, което да е ~2kg, да могат да се съберат 2ма човека вътре и да издържа на слаб дъжд(примерно това, което валя днес в София около 3 часа). Ще се ползва за 2-3 дневни карания или пешеходни преходи като най-лошите климатични условия, при които мисля да се ползва ще са нещо подобно на сегашните(температури около 15 градуса и лек дъжд). След като поразгледах какво може да се види в интернет си харесах това. Някой има ли впечатления от тази палатка или подобна на нея? Също така 2000мм воден стълб ще издържат ли споменатите атмосферни условия и структурата с некръстосани рейки как е като стабилност при вятър?
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот mulltex » Пон Май 05, 2008 8:17 pm

Eureka са доста добра марка -доволен съм от техни продукти.

15 градуса - това означава посред лято на не повече то 1000-1200метра.

2000мм воден стълб на палатка от типа на CAMP мога да кажа че се не са достатъчни за планинска буря - силен дъжд за кратко време. Предполагам , че при посочената платка, ще е по-различно.

За вятър както казах по-горе - ако е некадърно разпъната и е на открито било - която и да е палатка би довела до скъсване.
Аватар
mulltex

Мнениеот Nightbringer » Пон Май 05, 2008 9:08 pm

Когато тръгвам на няколкодневни преходи обикновено правя подробно проучване на прогнозата за времето и яко има риск от силни бури с проливен дъжд просто ще го отложа :) Също така и палатките с по-голяма водоустойчивост отиват към 3кг, а аз си търся максимум 2.5. За температурата - смятам за нея да се погрижи чувала, ще си търся нещо с по-голям температурен диапазон за да може да ми е топло и при спане на по-големи височини, например някъде в Рила.

От мнението ти разбирам, че Camp не са особено добри палатки??
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот mulltex » Пон Май 05, 2008 9:19 pm

поне тази CAMP, която ползвах с параметрите на Eureka-та бях мокър при проливен дъжд в Пирин. Модел не мога да ти посоча тъй като беше преди ~ 5 години.
Моделите от 2008 може да имат прогрес... знам ли... :agree:
Аватар
mulltex

Мнениеот EmZo » Вто Май 06, 2008 1:30 am

Аз също планувам, закупуването на прилична палатка в съвсем близко бъдеще и за сега съм се спрял, а сматям че и вие можете да обърнете внимание на това.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот shepo » Вто Май 06, 2008 11:55 am

а защо не това http://tashev.bg/bul/banshee_200.htm ;)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот mulltex » Вто Май 06, 2008 1:20 pm

shepo написа:а защо не това http://tashev.bg/bul/banshee_200.htm ;)

Някак си не ми се вижда функционално главата да ми е при краката на този до мен.

Изображение
Последна промяна mulltex на Вто Май 06, 2008 1:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
mulltex

Мнениеот shepo » Вто Май 06, 2008 1:28 pm

не е задължително да е така
зависи от твоита височина и от тази на човека до теб ;)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот outfaced » Чет Май 15, 2008 8:56 pm

нещо дилемата ми остана май между Flameи Bizam

въпроса в случая е, струва ли си 130лв. повече за първата :dunno:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Чет Май 15, 2008 9:02 pm

outfaced написа:нещо дилемата ми остана май между Flameи Bizam

въпроса в случая е, струва ли си 130лв. повече за първата :dunno:

ако вземеш първата, обещавам да спа при тебе, а не при наката :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот outfaced » Чет Май 15, 2008 9:21 pm

ааа ... ако взема първата за тез пари, трябва да пусна 2рото място под наем :dunno:

абе как са като сложност на сглобяване
дали има няква съществена разлика м/у двете
Аватар
outfaced

Мнениеот spinsession » Пет Май 16, 2008 7:01 am

Flame-много добра екстремна палатка. Адски стабилна на вятър. Не бих казал че е трудна за опъване,опъват се горния и долния слой едновременно. Прекарах много тежка буря на Ботев в такава палатка безпроблемно(за разлика от една друга палатка от типа на бизам-а...), мой познат я ползва за експедиции до 6000м... комфорта обаче го няма никакъв,много е ниско и малко това нещо...
Bizam-много прилична палатка,разкошна е ако няма да се ползва в екстремни ситуации.
Аз на твое място може би бих избрал Бизам-а,тъй като няма да се ползва за висока планина. Флейм-а е малко безмислено изхвърляне.
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Мнениеот outfaced » Пет Май 16, 2008 7:10 am

10х spinsession

Митак, оставаш при Наката :) ...
Аватар
outfaced

Мнениеот Вилката » Пет Май 16, 2008 10:42 am

Не са ли много 2.9 кила за колоездене :dunno: Аз имам трекинг палатка Quechua която тежи 3.4, но е 2.10/2.10/1.40 и струваше 50 eur. Т.е. вариантите, които гледате ми се виждат и тежки и скъпи.
Защо не помислиш за еднослойка? Има качествени. Основният им проблем е кондензът, но бих го предпочел пред 1.5 кила материал отгоре.
Аватар
Вилката

Мнениеот spinsession » Пет Май 16, 2008 12:36 pm

Конденз-да ти пуска палатката като във порой,дори когато не вали ;) тия палатки никога не са ми били ясни за какво са....
Иначе теглото не е впечатляващо малко,но щом го устройва,значи всичко е наред :)
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Мнениеот Вилката » Пет Май 16, 2008 1:26 pm

Е, айде сега, като в порой :) Конденз има като са повече дишащите глави в палатката и като е студено навън. Например сега да идете в планината 3-ма с палатка двойка, през нощтта температурата да падне до 2-3 градуса и невентилираните пари да кондензират. И дори тогава вътре няма да пуска, а ще се навлажнят стените. Ама голямата работа! Да не сме принцеси я?!?
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пет Май 16, 2008 1:48 pm

Е, глупости сега, принцеси. Отдавна има двуслойни проветриви палатки точно за хора, които не обичат да се мокрят от палатката докато спят.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Май 16, 2008 3:26 pm

Спомням си, като ученици през май ни заведоха на сървайвъл уик дълбоко в планината. Спането беше на открито, шефът на училището ни издейства използвани спални чували от швейцарската армия (цена от около 20 - 30 франка). Бяха маслинено-зелени на цвят, идваха с външна торба от непромокаема материя, в която се постилаше самия спален чувал - за защита от влага и и допълнителна термозолация. Командо версията на тези чували е доста лека, малко над 1 кг.

След първите няколко дни започна силен непрестанен дъжд. Когато си добре заципен и загърнеш прилежно отвора на външата торба вода вътре практически не влизаше. Аз лично бях много доволен от това устройство :)

Една нощ обаче близката река излезе от коритото и огромна кална маса заля целия ни лагер. После няколко дни се крихме в една пещера, някои от нас тотално подгизнали. Понеже нямахме никакви радио или телефони (за да е истински сървайвъл) не разбрахме, че в страната има масови наводнения и е обявено бедствено положение :D
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Следваща

Назад към Общ форум