Нова Жертва

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нова Жертва

Мнениеот mulltex » Сря Май 14, 2008 2:15 pm

http://news.plovdiv24.com/43857.html

NO Comment!

Бъдете бдителни!
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот outfaced » Сря Май 14, 2008 3:29 pm

абе те и тия 60+ годишните велосипедисти и те не са много адекватни (сутрин какви откачалки подминавам всеки ден за работа ... мани мани) ... не че оправдавам шофьора, ама вънка си е пълна лудница и от двете страни - като се кача в колата, само се дивя на безсмъртни пешеходци и велосипедисти, като съм на колелото само отчитам как от ден на ден все повече малоумници с книжка има по пътищата :crap: :bawling:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот mulltex » Сря Май 14, 2008 3:53 pm

Както казах "Бъдете бдителни!" - имах предвид и като шофьори и като колоездачи.

Може би е добре да си припомним сттатията: Как да караме безопасно в града - http://mtb-bg.com/articles/ar065.htm за да избегнем инциденти.
Аватар
mulltex

Мнениеот sando g » Сря Май 14, 2008 4:23 pm

Статията за безобасното каране в града е изключително полезна , въпреки че повечето от описаните неща се спават без да са прочетени , а просто от развит мозък и инстинкт за самосъхранение . Надявам се повече хора да я прочетат и не само нея , а и горната статия - поне мен ме накара да се замисля . :^:
[img]http://userbars-bg.com/uploads/Спорт/truvativ%20user%20bar.png[/img]
Аватар
sando g

Рейтинг: 1562

Мнениеот Teodor40 » Сря Май 14, 2008 4:24 pm

Или по-скоро да престанем да се мислим за безсмъртни и да започнеме да караме по-внимателно. Особено в София е станаля някакъв кошмар и няма изгледи да се оправи. Нито на тротоара да караш, нито на пътя сред нередовните водачи на МПС-та.
Мен единственият път, когато ме е блъскала кола, беше на тротоара, с две думи- очите на четири непрекъснато!
Иначе темата на админа си спомням е добра, заслужава си да се прочете с едно на ум :agree:
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот {sharky} » Сря Май 14, 2008 4:24 pm

Големи идиоти има по пътищата ей....
Аватар
{sharky}

Рейтинг: 1980

Мнениеот M1010X » Сря Май 14, 2008 4:40 pm

То пък да бяха само по пътищата...
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alpina » Сря Май 14, 2008 10:28 pm

За малко щеше да има още една и днес след обяд в Перник.

Самият аз щях да блъсна колоездач.

Причината - предстоящо сливане на движението в двете посоки. Виждам как в същата посока, в която се движа има колоездач наближаващ мястото, където двете ленти ще станат една и намалявам, така че да мине спокойно и да не се налага да го изпреварвам в тясното място, ограничено с табели в ляво. Все пак по средата на тази, така да я нарека "фуния" съм на около 20 метра от него и се движа със почти същата скорост, така че когато задмина знаците да го изпреваря съвсем нормално, когато той, без да погледне на зад намали рязко и направи обратен завой между тях. :crazy: :crazy:

Казвам ви честно, макар че се движих супер бавно и бях на да кажем прилично разстояние от него - ми се обърнаха вътрешностите, защото той един вид все едно спря на място и му влизах странично...

Ако не бях аз колата зад него - щеше да бъде блъснат, защото място да го задмина имаше при положение, че си седеше плътно в дясно и попринцип по мои наблюдения почти всички шофьори си мислят, че велосипедиста кара по релси и не се отклонява и със сантиметър в страни.

До днес, когато ми се налага да изпреварвам колоездач и няма коли в насрещното, съм минавал там, ако не то съм бил винаги възможно най-далече от него, но сега наистина почва да ме е страх да изпреварвам човек на колело, ако няма каска (почти сигурен белег, че не го е грижа за безопасноста му)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Teodor40 » Сря Май 14, 2008 11:20 pm

Няма много връзка с това, освен мисълта за непрекъснато внимание и очакване, аз обаче да си кажа :) Днес по България, точно преди моста на влюбените, светофара светеше зелено. Пред мен имаше някакъв неориентиран с провинциялна регистрация. Бяхо готов да намяля, но си го настигах с 30-тина км/ч разлика, когато той наби спирачки на зелено, тъкмо когато беше подминал светофара. Аз скочих веднага и спях де.
Та мисълта ми е-винаги не едно дори, ами две на ум.
...а за колоездачите просто не ми се коментира, по-неадекватни са и от автомобилистите с купени книжки.
Аватар
Teodor40

Мнениеот Alpina » Чет Май 15, 2008 7:11 am

O, за истории кола/кола няма какво да се говори. Вчера в планински път в над 200 градусов завой някакъв изпреварваше TIR и познай кога се видяхме, и как се разминахме, но тези неща вече не ми правят впечатление, докато някой не ме удари.

А в твоя случай ще кажа само, че вината си е само твоя. Да, той може да е неориентиран, да е искал да завие някъде другаде, но като човек по-напред и в кръстовище, може да вижда неща, за които не си се и замислял (човек на улицата, линейка, неправилно вдижеща се и връхлитаща го кола, животно)... Стига с това "от провинцията" да не би "столичани" да сме само перфвктни шофьори? Аз лино познавам поне 3-ма човека, които живеят тук от минимум 20 години и почти не излизат от града, но карат с PB, E, другия не се сещам каква регистрация и са много по-ориентирани от "С" и "СА"

В понеделник сутринта съм първа кола, тръгвам на зелено и спирам - естествено всички ме отсвириха, тези от дясната ми страна смело напред и никой не дава път на линейката, която искаше да пресече кръстовището, глухи - слепи всеки със свойте цел на пътя...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MIRO A » Чет Май 15, 2008 7:32 am

Аз затова си обичам подлезите за пешеходците и не карам колкото се може по-бързо. НО всичко е до хора....
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Чет Май 15, 2008 8:03 am

Често минавам по надлеза, с кола или с колелото. Там редовно се кара с доста над 50км/ч, ставал съм и свидетел на много рискови престроявания.

Според коментар велосипедистът е бил блъснат в/у защрихованата маркировка.
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Teodor40 » Чет Май 15, 2008 9:45 am

Alpina и това е така.
Почвам да се замислям, има ли място, в България конкретно, колоездача м/у движещите се автомобили. Това е една индивидуална оценка за всеки, къде да кара, но не ми се вижда редно толкова проишествия да се разминават на късмет всеки ден (както твоя случей в Перник). На натоварените пътни артерии велосипедистите за мен нямат място.
Аватар
Teodor40

Мнениеот Alpina » Чет Май 15, 2008 2:02 pm

Според мен има място за всички и навсякъде. Единственото място, където велосипедистите нямат място м/у колите е магистралата.

Просто трябва малко повечко толерантност и съобразителност.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот L-E-G-O » Чет Май 15, 2008 2:19 pm

понеделник в Севливо беше блъснат 30 годишен колоездач от Пежо 305. Спирачен път на колата 22 метра ... сами преценете с каква скорост се е движил. Не знам в какво състояние е колоездача, но предното стъкло беше смачкано от него. :V:
Вода и RAM тръгнат ли ... нямат спиране
Аватар
L-E-G-O

Рейтинг: 1367

Мнениеот Alpina » Чет Май 15, 2008 2:50 pm

50-60 :dunno:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот L-E-G-O » Чет Май 15, 2008 3:06 pm

Alpina написа:50-60 :dunno:

не знам ... има си формули, но всичко е относитело. 22 метра ми звучи като стотина км/ч :crap:
Вода и RAM тръгнат ли ... нямат спиране
Аватар
L-E-G-O

Рейтинг: 1367

Мнениеот bdz43r » Чет Май 15, 2008 3:23 pm

L-E-G-O написа:22 метра ми звучи като стотина км/ч :crap:
Със 100км/ч в най-добрия случай 60-70м.
Аватар
bdz43r

Мнениеот mulltex » Чет Май 15, 2008 3:26 pm

bdz43r написа:
L-E-G-O написа:22 метра ми звучи като стотина км/ч
:crap:

По къс е - от порядъка на 35-40 метра/в зависимост от автомобила/:
http://www.repubblica.it/popup/servizi/ ... enata.html

Едит: @Alpina - погледна ли линк-а преди да пуснеш поста?
Последна промяна mulltex на Чет Май 15, 2008 4:25 pm, променена общо 1 път
Аватар
mulltex

Мнениеот Alpina » Чет Май 15, 2008 4:17 pm

Спирачния път зависи от много фактори. При еднакви останали условия, дори само един човек повече в колата, може да повлиае с .5м
Но в момента малко коли биха спрели за повече от 45м, камо ли за 60-70метра.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот sando g » Чет Май 15, 2008 5:41 pm

Alpina написа:Спирачния път зависи от много фактори. При еднакви останали условия, дори само един човек повече в колата, може да повлиае с .5м
Но в момента малко коли биха спрели за повече от 45м, камо ли за 60-70метра.

:agree:
[img]http://userbars-bg.com/uploads/Спорт/truvativ%20user%20bar.png[/img]
Аватар
sando g

Рейтинг: 1562

мн гадно

Мнениеот stuff_rider » Чет Май 15, 2008 7:31 pm

Тва тоя мост е точно до нас и аз чух линеики и отидох да видя кво е станало.И там беше пълно с коли и тои явно го беше блъснал отзад щото задната капла беше смляна а другаде колелото беше ок и на пасата стъклото беше щупено и най гадното че човека го бяха оставили на земята покрит с некви светлоотразителни жилетки.И там роднините стояха мн гадна картинка беше.Може би 1 час го оставиха на асвалта тоя човек.Пичовее внимаваите мн.За едно нищо си умря човека.И той не е бил виновен колата не го е видяла и го е отнесла.
Аватар
stuff_rider

Рейтинг: 942

Мнениеот Antares » Чет Май 15, 2008 7:49 pm

При карания съм бил свитедел на колеги, оперирани от инстикнт за самосъхранение. Тоест хора, каращи на по два метра навътре в натоварено шосе...

Иначе... абе Alpinа, чудя ти се как винаги си най-компетентния по (почти) всяка тема и винаги имаш да изкажеш професионално мнение. Споменат ли се коли и вече си първия...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Чет Май 15, 2008 8:31 pm

Ми сигурно защото работата ми в не малка част е свързана с много пътуване и макар крадния си стаж като водач, вече имам повече опит и ситуации от хора с по 5 години и повече зад волана. Това са ми ие нещо и като голям интерес и като някой каже 20 метра спирачен път, а след него има при 100 до 0 е 60-70 ми се струва, че е нужно малко яснота кога какво и как в това отношение, за да няма разни изцепки.

Кажи ми кой от коментарите ми в тази тема не ти хареса?

Също така ако имаше повече теми с хардуерно/софтуерна насоченост бих си позволявал повечко коментари.

А може би те дразни факта, че не съм толкова активен в други раздели като тези за веломеханик, консултации - ами не се имам да капацитет в тази област за да давам съвети. Но пък този форум ми е достатъчно приятен за четене и не се лишавам и от удоволствието да пусна някое мнениице. В сбирките на автомобилния форум който посещавам пък е обратното - как все за колела говоря :D
Просто се опитвам да дам гледната точка на човек, които седи зад волана на кола, а в следващия момент е на улицата, каращ колело. И съм загрижен да няма неприятни съприкосновения между тези две групи.

Така че посочи ми тема във веломеханик където да съм компетентен :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Чет Май 15, 2008 9:26 pm

@stuff_rider: можеш ли да кажеш къде точно е станала катастрофата, в посока Куклен или посока Лаута; аз там много често минавам с колелото
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Antares » Чет Май 15, 2008 11:28 pm

Не конкретиризирам даден пост. Визирам факта, че се чувстваш длъжен винаги да изкажеш мнение, понякога зверски разводнявайки темата. Да развиваш философии, да ни запознаваш с моралните си ценности, да споделяш с нас простосмъртните, дето, рази'йши не сме виждали волан, безценните си мъдрости и съвети какво да правим по пътя... въобще, понякога е добре човек просто да си замълчи.
Ама съдейки по случката ти със сбиването с n борци, ръгбисти или каквито там бяха - май предпочиташ първо да действаш (пишеш), после да мислиш...
Извинявам се, че разводнявам темата.

В един друг форум подписа на един форумист гласи следното, доста пасва за визираното от мен:
"Мненията са като задниците - всеки ги има, но не винаги е уместно да ги показваме."

П.П. Не мисля да отговарям повече. Казах каквото имах. Напиши си дежурния отговор, понеже не можеш да минеш без да си отгоре и да спрем с разводняването...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот stuff_rider » Пет Май 16, 2008 6:21 pm

vladimir.dzhuvinov написа:@stuff_rider: можеш ли да кажеш къде точно е станала катастрофата, в посока Куклен или посока Лаута; аз там много често минавам с колелото
ами беше в посока куклен малко след отбивката в дясно която е най на високото малко след нея
Аватар
stuff_rider

Рейтинг: 942

Мнениеот bikerider » Пет Май 16, 2008 6:29 pm

Antares написа:Да развиваш философии, да ни запознаваш с моралните си ценности, да споделяш с нас простосмъртните, дето, рази'йши не сме виждали волан, безценните си мъдрости и съвети какво да правим по пътя... въобще, понякога е добре човек просто да си замълчи.

Никой не те кара тебе простосмъртния да четеш неща, с които не си съгласен. Точно на такива неща като реакцията ти се вика мерене на пишка. И май излиза, че тоя дето реве, че постингите били мерене на пишки, явно не само го вярва, ами и нещо агресивничък го дава. Сигурно се чувстваш уязвен откъм мерене на пишки? Добре де, ама рази'йши ся, тряя ли да ни досаждаш с проблемите си?

На ти моя дежурен отговор - сигурен съм, че се дразниш от намесата и точно затова се намесвам - за да ти напомня за некои неща дето удобно ги забравяш, щото е по-лесно.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Benicio » Съб Май 17, 2008 9:01 am

Мен вчера щеше да ме блъсне един в София.Карам си колелото по път с предимство и тоя тръгва да се включва бавно спира за момент и както си мислех че ме гледа изведнъж тръгна и точно към мен чак в последния момент спря.Шофьорите кога ще се научат да гледат и за колела не само за коли :dunno:
Benicio

Рейтинг: 1220

Мнениеот CSI » Съб Май 17, 2008 2:33 pm

mulltex написа:
bdz43r написа:
L-E-G-O написа:22 метра ми звучи като стотина км/ч
:crap:

По къс е - от порядъка на 35-40 метра/в зависимост от автомобила/:
http://www.repubblica.it/popup/servizi/ ... enata.html

Едит: @Alpina - погледна ли линк-а преди да пуснеш поста?

Тва е така на сухо...а на мокро...или заледено????

Никога няма идеално спиране! + това 80% от колите са стари и дори ABS нямат.
Success is ALWAYS bringing enemies!!!!
Аватар
CSI

Рейтинг: 1312

Следваща

Назад към Общ форум