Настройка на спирачки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Настройка на спирачки

Мнениеот ganjak » Вто Май 20, 2008 12:11 am

Здравите. Въпроса ми е следния: реших да си стегна колелото и разбира се започнах от спирачките. То е супер старо и дори не знам как се казва типа спирачки, май кантарки или нещо от сорта. Бегач е, марка УЛТРА от 9-8 години.
Та куппих си нови накладки, щото ми казаха че старите ми били много твърди, обаче новите не мисля че са по меки. Както и да е като ги сложиш нещата черсно казано се влошиха, освен че спира още пооооо плааааавно от преди сега скърца ама да си ее маата. Напрао оглушително е. Мисля че са достатъчно стегнати щото като ги натегна още малко напрао почват да спират въртежа на гумата...
Всеки с идея какво да правя и какво може да не е наред е добре дошъл.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
ganjak

Рейтинг: 1240

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Май 20, 2008 8:21 am

Трябва малко да се разработят ;)
Също така изчисти си хубаво шината ако имаш визможност със шкурка и накладките леко за да се премахне "гланцирания" слой ;)
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот ganjak » Съб Май 24, 2008 11:09 am

TeDo_BaPHa написа:Трябва малко да се разработят ;)
Също така изчисти си хубаво шината ако имаш визможност със шкурка и накладките леко за да се премахне "гланцирания" слой ;)

Каплата я изтърках ама до блясък, и гумичките доволно изшкурих, сложих ги така че да са ми ЯКО стегнати спирачките, гледах в момента на захапването да слягат точно двете равнини една върху друга (на каплата и на площта на накладките) и в крайна сметка ПАК МИ Е КАТО НА ВЛАК СПИРАЧНИЯ ПЪТ!!!!
Вчера някво копеле с Голф2 така ме засече, че за малко да ме пребие с 40км/ч...
Още някакви свежи идеи?

Благодаря Ви за вниманието отново!
ganjak

Мнениеот Admin » Съб Май 24, 2008 11:21 am

Знам, че не искаш да чуеш точно това, обаче най-добре е да смениш спирачките.
Тези кантарчета на тази 8-9 годишна Ultra сигурно са от много нисък клас и просто не спират. Имал съм навремето кратки срещи с подобни велосипеди и спирачки и за всеки, който е опитвал нещо по-добро, те са отчайващи. Сложи си едни V-образни спирачки - не са скъпи, а ще спират много по-добре от тези кантарчета.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Ozzie » Съб Май 24, 2008 11:36 am

V-образни спирачки който да си заслужават, струват поне 25-30 лв. комплекта. За да работят добре им трябват и някакви метални лостчета. Най- евтините са между 10 и 15 лв. за чифт.
Струва ли си да се дават тези пари за колело което едва ли струва и 60 лв.?

P.S. По принцип е по- добре от варианта с ново колело, но все пак?
:D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Admin » Съб Май 24, 2008 12:13 pm

Ако смята да го кара това колело, дори и само из града, си струва да даде 25лв., защото става дума пряко за безопасността му, което е илюстрирано и с пример от самия него ;)
Не виждам причина да се сменят оригиналните накладки, ако велосипедът ще се ползва по предназначение. В конкретния случай - за каране из града/парка.
Дори и най-евтините V-образни спирачки спират по-добре от евтини кантарчета. Друг е въпросът, че не бих препоръчал най-евтините, тъй като не винаги може да се разчита достатъчно на тях.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот ganjak » Пон Май 26, 2008 3:52 pm

Е благодаря ви за мненията и времето.
И аз подозирах че в крайна сметка може да се окаже нерешим тоя проблем...(варианта с купуванията на неща е неприложим, по-скоро ново колело направо шси закупя).
Както и да е де, ще карам по-внимателно и ще се съобразявам и с тоя проблем...пък в крайна сметка ако се сплескам някъде, шсе сплескам ся, тва е положението. На всеки се случва.
Ае със здраве.
Темата е изчерпана.
ganjak

Назад към Веломеханик