от Pirate » Нед Фев 15, 2009 12:08 am
От есента карам такава рамка /RAM HT3 16.5"/. За моя ръст /167см/ се оказа една идея по-удобна от предната ми рамка - Драг Гризли 17". Не мога да се изкажа категорично колко удобна е рамката, защото нямам голям опит, но поне на мен ми е много удобна. Гризли-то за една година каране ми беше омръзнало адски много заради късата горна тръба. С HT3-ката нямам такъв проблем, дори я карам с по-къса лапа - 75мм. Сравнена с HT2 при 3ката средното идва малко по-ниско. На горната тръба стойките за броните на жилата идват значително по-неудобни отколкото на HT2, заради горното си разположение. При използането на твърда броня от типа на Jagwire се налага доста прегъване на бронята. Даже много пъти съм се чудел дали да не разменя местата на минаване на броните за преден и заден дерайлъор. Относно изработката на самата рамка имам две забележки. Както и на другите рамки на Рам боята е много слабо място. Нанесена е без полагането на основа върху рамката. Слоя боя е изключително тънък. Тоест мината е 1-2 ръце примерно. Липсва лаково покритие. На мойта даже боята се олющи на места, без да е драна - при миене с вода, което ме води на мисълта, че рамката не е била добре почистена и обезмаслена преди пръскането. Ако някой си взима нова рамка не би било лошо да я даде някаде за пръскане на лак докато е гола! Другата забележка е към седалковата тръба. От вътре не е почистена добре от мустаци останали при райбероването и! Ако не се почисти особено внимателно колчете ще ви се надере от първото слагане! Другата особеност е, че на рамка като мойта 16.5" не може да влезне до долу колче със стандартна дължина 350мм и се налага по-късо или рязане! При муфата на средното поне при мен беше достатъчно само почистване на боята, за да се навият чашките на средно с външни лагери.
Карал съм колелото и на изкачвания и на спускания. Не съм усетил неудобство при спускане, даже напротив. Със смъкната седалка ми е било много удобно на спускания. Карам го с вилка RS Tora 130мм ход. По-висока вилка не би стояла добре на тази рамка. Даже ако колелото ще се ползва без много спускания може би ще изглежда по-добре със вилка с по-малък ход. Трябва да се има предвид, че рамката побира отзад не по-широка гума от 2.1. Може би някой Максис 2.3 би влезнал, бидейки по-тесни от други гуми със същия размер, но ще е твърде близко до чейнстея.