FR 07 неприятно тропане

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

FR 07 неприятно тропане

Мнениеот n3k01 » Пет Май 30, 2008 8:09 pm

Имам гореспоменатото колело и тропането при преминаването на неравности ме побърква.Чувам го примерно по пукнатините на асвалта.Не е от веригата,защото шума е различен от тропането на веригата :dunno: ,а луфтове няма никъде по окачването.Някои да е имал същия проблем и да знае от какво е :dunno: .Моля ви се кажете от какво може да е за да си почина най-накрая напрао ме побърква тоя шум.мерси предварително :bowdown:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот XTR » Пет Май 30, 2008 8:24 pm

Огледа ли всички заварки, да не си я пръснал някъде?!
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Мнениеот n3k01 » Пет Май 30, 2008 8:30 pm

Че сега до колкото можах да я огледам в коридора нямаше,ще я прегледам утре пак по-обстойно,ама на истина ли само това може да е причината за това тропане :bawling:
n3k01

Мнениеот blizzard » Пет Май 30, 2008 8:38 pm

Тропане по колелото ти може да бъде причинено от наистина много неща. Най-добре се довери на някой по-вещ от теб да установи причината, щом не се справяш сам. И не бързай да се панираш от рано, гледай от добрата страна на нещата, може да е нещо дребно. Един обстоен оглед на рамката все пак никога не е излишен.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Slay » Пет Май 30, 2008 9:05 pm

С какъв шок си , защото ако си с Metel е от него , тропа му платформата и при мен тропаше но вече съм с друг и го няма това тропане
Аватар
Slay

Рейтинг: 1206

Мнениеот Ozzie » Пет Май 30, 2008 9:59 pm

Slay написа:...ако си с Metel е от него , тропа му платформата и при мен тропаше...

Бра'о бе! Гении! :lol2:
И как го установи, че му "тропа" платформата? Кое по- точно?
Че от две години юркам един такъв и не съм чул нещо да "тропа" по (в) този амортисьор.

n3k01 провери дали нямаш някъде разхлабен болт или гайка. Огледай всички болтове. Пипни ги ако трябва. Ама не да стягаш зверски, че да не скъсаш някой.
Ако ще търсиш пукнатини, прави го на дневна светлина.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Slay » Пет Май 30, 2008 10:21 pm

Като начало щом 2 години караш метел начи е от старите и те са по добре няма го гадното тропане от платформата , на по новите платформата никога неможе да се изключи на мах и тропа при малки неравности .
Аватар
Slay

Рейтинг: 1206

Мнениеот GECKO » Пет Май 30, 2008 10:27 pm

Опитай да вдигнеш леко велосипеда от земята държейки го за рамката. Ако хлопне на вдигане и си сигурен, че няма луфт в главините или елементите на окачването провери дали има игра във втулките на амортисьора (те са там за да се износват и е нормално да се сменят) Ако няма хлопане на вдигане следва да опиташ да го сгънеш (отново чрез натиск на рамката). Ако сега се появи пукането и все още не намираш луфт е възможно някой лагер от окачването да е умрял (и това е нормално след известно време и те се сменят - тук пукането е по-скоро цъкане но... както и да е) Ако все още не се чува пукането и си напълно убеден, че никъде няма луфтове (лагерите не се натягат при тях само се обира луфта - да не решиш да стягаш яко всичко на окачването) повтори горните манипулации с натиск на седалката а не на рамката (ако имаш пукане в този момент може просто да е разбита седалката и/или скобата на колчето) Ако отново не се появи пукане провери за луфтове и шум откъм предницата. Ако и там няма шум.. винаги можеш да си пръснеш малко тефлонов спрей във педалите и да прегледаш средното да не се е разпукало то :D

Edit:

Slay написа:Като начало щом 2 години караш метел начи е от старите и те са по добре няма го гадното тропане от платформата , на по новите платформата никога неможе да се изключи на мах и тропа при малки неравности .

Абе човеко спри се бе, в този амортисьор няма платформа, има няколко шайби и много високо налягане във въздушната/азотната камер (което намаля активността на амортисьора към заклащания и други движения в началото на хода) Ако ти тропа метела може да имаш въздух - занеси го на ремонт. Ако ти кажат, че не ти тропа шок-а но ти все още го усещаш занеси се ти на ремонт.

Изображение

Ето ти метел и отдолу бутало на 5-ти елемент с платформа (ако все още мислиш, че първият има можеш наистина да се насочиш към ремонт... не на амортисьора) Ако си нямаш идея какво се вижда на снимката... не трябваше да пишеш по начало.
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот n3k01 » Съб Май 31, 2008 9:21 am

@GECKO мерси за обстойното обяснение,ама сичкото това сам го правил пък и то не е пукане а чисто и просто тропане(ма не като от верига) пък за болтове при наличието на толкова много при тази рамка ги проверявам редовно :^: .
@slay това което казваш ме успокоява ;).
И в краина сметка както каза blizzard правя един обстоен преглед и после ще се допитам до някои по вещ :bowdown: .
n3k01

Мнениеот flex » Съб Май 31, 2008 11:21 am

Бих те посъветвал да провериш дали не са ти разхлабени задните венци. Имал съм подобно тропане със същите симтоми и беше оттам. Лок ринга при новите колела доста често се налага да се донатегне след 1-2 карания.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот MAN6 » Съб Май 31, 2008 8:24 pm

преди да храните така смело slay няма да е лошо да разберем с какъв точно амортисьор е тази рамка...

защото и аз съм имал опит с manitou metel rp и определено тропа :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот Ozzie » Съб Май 31, 2008 10:18 pm

MAN6 написа:защото и аз съм имал опит с manitou metel rp и определено тропа :)

'ми щом казваш...
:dunno:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Newone » Съб Май 31, 2008 10:33 pm

След като шокът е със стоманена пружина/coil-over/, тропането може и да е от пружината в тялото на амортисьора. Лекът е четвърт оборот на pre-load-a :dunno: :agree:

П.П. За Метел не знам, но шоковете на Маниту със SPV система, изискват поне 50 пси в SPV камерата....Дано съм помогнал....
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот n3k01 » Пон Юни 02, 2008 8:14 am

Ами шока ми е точно такъв man6 metel rp :bowdown: И значи казваш че си имал сущия случай :propell: Камък ми падна от сърцето :beer:
n3k01

Мнениеот {sharky} » Пон Юни 02, 2008 10:14 pm

Мдааа... и един мой приятел има същия проблем, и проблема е от платформата. :)

Дай да ти го МОДнат (да махнат платформата).
Ако нямаш човек пиши ЛС познавам един който им слага винтили, и шоковете заспиват.

Другия вариант е да смениш шока.
Аватар
{sharky}

Рейтинг: 1980

Мнениеот Editor » Пет Юни 13, 2008 8:09 am

И в крайна сметка от какво се оказа "тропането"?
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот n3k01 » Пет Юни 13, 2008 1:51 pm

Ми след като проверих за пукнатини(не видях такива слава на бога :bowdown: )и не открих никакви луфтове по окачването,а на същите рамки с други шокове не се чува този шум се доверих на мнението на man6a. ;) (вече се уморих да го мисля постоянно това колело :(!: карам докато не се строши :V: )
n3k01

Назад към Веломеханик