Проблем с вилка DART 3. При връщане изпуска въздух

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с вилка DART 3. При връщане изпуска въздух

Мнениеот bakkapo » Пет Юни 06, 2008 4:22 pm

Здравейте,
порових се из форума, но не успях да намеря нещо подобно на проблема, който имам. Вилката е на около 3 месеца и на 200км. Не е карана при екстремни условия и дори през по-голяма част от времето е заключена. Смазвана е веднъж.
Скоро се появи проблема при връщане на амортисъора в първоначално състояние да се чува звук от изпускане на въздух.

Някой ако има идея какво може да е станало нека пише. Мисля да карам колелото на сервиз, но все пак ще съм благодарен на всякакви съвети.
bakkapo

Рейтинг: 1220

Re: Проблем с вилка DART 3. При връщане изпуска въздух

Мнениеот bikerider » Пет Юни 06, 2008 4:36 pm

Най-вероятно това, което чуваш е минаването на маслото през рибаунд клапата на хидравликата. Напълно нормално е и се очаква.

Според мен няма нужда да се притесняваш :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sp0nG » Пет Юни 06, 2008 5:46 pm

Може и да е от въздуха, влизащ/излизащ през капачката на крака с пружината. Тя не е херметически затворена. При всички положения няма място за притеснение :)
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот bakkapo » Пет Юни 06, 2008 7:58 pm

Странното е, че приятел има същото колело и няма подобен "проблем". В началото преди да се разработи вилката също не се чуваше подоно излизане на въздух.
Дори и да не е нещо сериозно е доста дразнещо, поне за мен.

Благодаря все пак за отговорите. Сега съм малко по-спокоен :)
bakkapo

Рейтинг: 1220

Мнениеот Вилката » Пет Юни 06, 2008 11:25 pm

J3 е предшественикът на Dart3. Карам я 3 години и при мен се появи тоя "проблем" точно след първата профилактика, няколко месеца след като я купих. Това е звук от нормалната работа на вилката. А защо не се слуша като нова... мисля, че звукът го има по начало, но просто като нова не се слуша добре, притъпен е от фабричните смазки по пътя му навън от вилката (предположение :dunno: ).
Карай и не се коси :beer:

П.П. Ако толкова те дразни, настрой рибаунда някъде м-у средата и най-бавното (близо до костенурката ;) ) Изчезва звука, но губиш малко пъргавост... но пък кой знае, може да ти хареса тая настройка. Но така пък натоварваш клапата за връщането и може би и съкращаваш живота малко...
Аватар
Вилката

Мнениеот Teodor40 » Пет Юни 06, 2008 11:52 pm

Вилката написа:Но така пък натоварваш клапата за връщането и може би и съкращаваш живота малко...

Подозирам, че не си отварял вилка. И да си променя някой настройките на вилката, защото издава някакъв звук иначе, малко карайно ми се вижда.
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот XeDoX » Съб Юни 07, 2008 8:21 am

Спокойно и мойта Tora при бавно връщане идава странен звук...все едно Дарт Вейдър прегракнал
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот bikerider » Съб Юни 07, 2008 8:55 am

Вилката написа:Но така пък натоварваш клапата за връщането и може би и съкращаваш живота малко...

Що за глупости приказваш, прощавай????? :dunno:
Аватар
bikerider

Мнениеот blizzard » Съб Юни 07, 2008 12:59 pm

Преди време на един приятел му казаха в един сервиз, че си е прецакал вилката (Judy J3), защото я е карал на твърде затворена клапа на rebound-а и като следствие му отказаха гаранционен сервиз.
bikerider, казваш, че това са били глупости ли?
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Teodor40 » Съб Юни 07, 2008 1:14 pm

blizzard написа:Преди време на един приятел му казаха в един сервиз, че си е прецакал вилката (Judy J3), защото я е карал на твърде затворена клапа на rebound-а и като следствие му отказаха гаранционен сервиз.
bikerider, казваш, че това са били глупости ли?

bikerider когато е започнал да се занимава с вилки, ония сигурно още не са чували за бегачи със скорости.
А дори и да приемем, че това е вярно, как ти се струва тази причина, да откажат гаранционен сервиз? Смешно е и цялата тази случка е доста фантастична.
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот XeDoX » Съб Юни 07, 2008 4:30 pm

Преди 1 час карах един HT2 с Dart3 ...хем на ~3 месеца кротко каране и пак беше разлуфтен....и по темата - съскаше да.
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот jivkonik » Съб Юни 07, 2008 5:13 pm

XeDoX написа:Преди 1 час карах един HT2 с Dart3 ...хем на ~3 месеца кротко каране и пак беше разлуфтен....и по темата - съскаше да.

Ами всички вилки с маслено счекчаване издават различен "съскащоподобен" звук по време на бърза работа при определени положения на настройките на компресията и (или) връщането. Не е фатален този звук за работата на вилката, даже го намирам за приятен при преминава не бързи неравности примерно....

"ИИИИ бацеее, глей колко яко бачка хидравликата на тия бабунки - пушка е, нищо не усетих през ръцете да ме бие, а тя изсъска 10 пъти малиииии, резачка напроооо ти казваммммм големм кеффффф"
:rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Съб Юни 07, 2008 8:19 pm

blizzard написа:Преди време на един приятел му казаха в един сервиз, че си е прецакал вилката (Judy J3), защото я е карал на твърде затворена клапа на rebound-а и като следствие му отказаха гаранционен сервиз.

Не мога да коментирам без да зная подробности за този случай, но при всички положения шиша на рибаунда не се къса просто така от нормална употреба, щото реглажа на рибаунда е за това - за да се ползва.

Edit: ако твоя приятел е насилвал реглажа в крайно положение, нищо чудно да се е счупил шиша. Не можеш просто ей така да отсечеш, че шишовете се чупят в "твърде затворено" положение само защото някъде някой шиш се е счупил по някаква причина. По-горе ти изложих една възможна. Но твърдението "с бавен рибаунд се скъсява живота на хидравликата" е пълна глупост и то категорично.

Teodor40 написа:Смешно е и цялата тази случка е доста фантастична.

:agree:
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик