Какво ни дава и отнема, този спорт?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот axelmax » Нед Юни 08, 2008 3:08 pm

след време какво ще остане от нас ,след тези падания
нормално е да дадат някакво отражение вурху здравето ни

около месец ми се върти в главата, че не си струва да се упражнява този спорт поне в агресивните дисциплини

вие какво мислите,по въпроса?

п.с.май пораствам=остарявам :dunno:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bobiracing059 » Нед Юни 08, 2008 3:12 pm

мммм На мен със сигурност ще ми остане: счупения зъб,болката в лошо време от счупената ми ръка,едвам зарастналото ми ахилесово сухожилие,белезите по краката и куп други малки и не чак толкова малки увреждания причинени от колелото.

Ноооооо ще го превъзмогна,а и веднъж се живее ;) :D :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот walkman » Нед Юни 08, 2008 3:17 pm

Но заради адренали си струва :bowdown:
walkman

Рейтинг: 1203

Re: Какво ни дава и отнема, този спорт?

Мнениеот airborneone » Нед Юни 08, 2008 3:37 pm

axelmax написа: ....

Понеже не се сещам български еквивалент:
If you can't bear the heat,
stay out of the kitchen.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот sersem.inc » Нед Юни 08, 2008 3:47 pm

На мен ми дава едновременно адреналин и успокоение.
Ядосан ли съм, нервен ли съм, хващам колелото и се спускам. Така забравям за всичките си проблеми.

Отнема ми.. единствено пари и понякога нерви и време за лечение :)
Ride... Just ride...
Аватар
sersem.inc

Рейтинг: 1130

Мнениеот Stancho » Нед Юни 08, 2008 3:52 pm

Зависи как започнеш, колко ще се пазиш и т.н. Всеки, който си е причинил нещо по-лошо (травми и дълбоки рани) ще усеща болки в последствие. Аз лично досега съм имал само няколко рани от този спорт и не мисля че те ще ми навредят на здравето като остарея. То не случайно е казано, че единствения 100% пазещ протектор е мозъка. Оттам нататък няма какво да те спаси. Аз лично мисля да си го изпоузвам за напред, дори и да си прее** удоволствието, за сметка на запазването целостта на тялото ми. Все пак всяка по - сериозна травма дава отражение във времето - било то болки при студено време или инвалидност.

Така че пазете се преди да се е случило - след това няма как да го промените! ;)

Относно това какво ти дава спорта - здраве, спокойствие сред природата и всички други хубави изживявания в планината и най - важното - АДРЕНАЛИН.
Последна промяна Stancho на Нед Юни 08, 2008 4:00 pm, променена общо 1 път
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юни 08, 2008 3:56 pm

Спорта ми дава:
Здраве от най общ характер, разтоварване от ежедневните битови и градски проблеми. Намаляване на стреса предизвикан от бавното и мъчително предвижване в градски условия със столичния авто транспорт, предвид по бързото предвижване и независимоста за тръгване от точка А до точка Б. Спасяването от смратта в обществения транспорт и блъсканицата Адреналин разбира се, укрепване на сърдечната дейност, разширяване обема на белите дробове (за съжаление в градски условия до голяма степен пълнени с всевъзможни вредни газове и емисии). Дава ми забавление, чуство за живот. Дава ми възможноста свободно без никой да ме спре да покажа среден пръст на контрольорите по спирките и истинска радост когато стигам до училище за 20 мин вместо за 50 когато съм в автобуса. Дава ми наслада когато гледам как хората се тъпчат в автобуса рано сутрин и чакат 40 мин за да преминат отсечката - Окръжна Болница --> Орлов Мост

Другата страна на медала са:
Предимно многото травми породени от собствената или нечия друга непредпазливост - счупвания (травми за цял живот), охлузвания, белези. Нервите които хабиш сред многото хора и автомобили в централната част на града. Безпокойството когато трябва да си заключиш велосипеда макар и под погледа на платена охрана която има за цел наблюдение на някаква прилежаща площ която охранява.
Допълнение:
Мразя София!

В по голямата си част този спорта ми дава повече отколкото взима.
Иначе при мен доживотните травми са от Баскетбола. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот axelmax » Нед Юни 08, 2008 4:18 pm

airborneone написа:

stay out of the kitchen.

тука не става дума кой колко може да издържи

един ден излизаш и е достатачно да няма следващо каране

и мен ме разтоварва адски,много адреналина ме кара да се чуствам жив(другаде не съм изпитвал подобна тръпка),но все пак има живот и извън/след спорта

спорта е доста съсипващ,притесняваме ,че това поколение дето сме ние,които практикуваме така популярните екстремни спортове трябва малко да се замисли за последиците
Аватар
axelmax

Мнениеот Teodor40 » Нед Юни 08, 2008 4:27 pm

Е бате, нищо лично, но ти па колко си карал ? :crap: Имаш ли 5-10 пускания общо в живота?
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот RAM-FR » Нед Юни 08, 2008 4:29 pm

Мисля че с подходяща екипировка и не надценяване последиците могат да се сведат до минимум :)
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот Demo 9 » Нед Юни 08, 2008 4:31 pm

едва ли си гледал напоследък футболните новини... напоследък доста счупени (на по 2-3 места с огъване на 90 градуса) крака имаше... давам пример с футбола щото е най-масов..
всеки спорт носи риск.. освен шаха де :D
тва което не ме кефи е, че много пари гълта колоезденето.. и също че веднъж полудееш ли няма отърване :popcorn:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот Stancho » Нед Юни 08, 2008 4:38 pm

Не знам за вас, но аз предпочитам на 60-63 години да ме наболява леко зиме кръста, отколкото на 40 черния ми дроб да е за боклука от алкохол, а белия да е черен заради цигарите. Повечето ми приятели пуват по кутия цигари на ден и се напиват всяка вечер (по начин, че на сутринта да не помниш - стил бъчва). Бих предпочелда се пребия 2 пъти на Витоша и да си ходя една седмица с рани отколкото да пуша като комин цял ден и вечерта да се напия като свиня (белият дроб не се самовъзтановява от цигарите, докато кожата зараства след рана).
Аватар
Stancho

Мнениеот outfaced » Нед Юни 08, 2008 4:51 pm

@Stancho, въпроса е, че все пак има спортове без адреналин и рискове ... пак си си здрав и свеж кат репичка и при това и кокалите са ти на мястото :D
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Нед Юни 08, 2008 4:59 pm

Teodor40 написа:Е бате, нищо лично, но ти па колко си карал ? :crap: Имаш ли 5-10 пускания общо в живота?

това ,че не съм спускач не означава,че не съм поемал рискове

не свеждайте темата до мен,а до вас самите
Аватар
axelmax

Мнениеот boi4ka » Нед Юни 08, 2008 5:03 pm

"Какво ни дава и отнема този спорт......?"

Ще започна с това, че поне за мен планинското колоездене не е спорт :)

Отнема ми.......почти нищо....е, отнасям понякога лек скандал от жената :dunno: ама и подарих старото ми колело и ще компенсираме :) въпрос на време е :D :D :D

Какво ми дава? Хм, ставане в 5 сутринта в събота и неделя, яко въртене по баири и потене цял ден, незабравими гледки, хубави хора готови да бъхтят с теб, почивки на най-невероятни места, кал до ушите...и в тях :) , крос кръчми, мъкнене, носене, гърч, дъжд, сняг, редовно губене в балкана и замръкване, падания, уникални спускания.....безценно ;)

Падания и травми естествено не липсват. Когато обаче имаш подходяща екипировка и малко акъл, нещата в 95% от случаите са БЕЗАВАРИЙНИ.
Със здраве на всички :beer: :beer:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот Stancho » Нед Юни 08, 2008 5:22 pm

outfaced написа:@Stancho, въпроса е, че все пак има спортове без адреналин и рискове ... пак си си здрав и свеж кат репичка и при това и кокалите са ти на мястото :D

Не е въпроса в това да си възможно най-здрав. В случая става въпрос, че повечето ми такива приятели ми викат: "Ти луд ли си да се спускаш така в планината?" и "Ще се убиеш - няма смисъл!", а те си се убиват бавно, но сигурно всеки ден. Просто ако не бях байкър можеше да съм един от тях. В сравнение с техния "спорт", нашия е по готин :^: .
Аватар
Stancho

Мнениеот RAM-FR » Нед Юни 08, 2008 5:26 pm

@Stancho Едното не пречи на другото... Не знам дали се мотаеш около драгалевския лифт, но голяма част от спускачите пушат и пият ... Така че както може да караш и пушиш/пиеш така може и да не караш и да не пушиш/пиеш. Въпрос на личен избор

@outfaced Това за мен не спорт ;)
Аватар
RAM-FR

Мнениеот spirit » Нед Юни 08, 2008 5:32 pm

axelmax написа:Какво ни дава и отнема, този спорт?

[...]

около месец ми се върти в главата, че не си струва да се упражнява този спорт поне в агресивните дисциплини

E то по тази логика не трябва нищо да се прави .
Това звучи и като: Какво ни дава и отнема асансьора ?Едно качване и може да ти е последното, ако кабинката падне в шахтата.

Щом си започнал да се занимаваш ,значи си преценил че ти "дава" повече от колкото ти "отнема".

пп
Темата е безмислена за мене.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот Stancho » Нед Юни 08, 2008 5:34 pm

RAM-FR написа:@Stancho Едното не пречи на другото... Не знам дали се мотаеш около драгалевския лифт, но голяма част от спускачите пушат и пият ... Така че както може да караш и пушиш/пиеш така може и да не караш и да не пушиш/пиеш. Въпрос на личен избор

@outfaced Това за мен не спорт ;)

И тука си прав, но аз някак си не мога да си представя истински спортист с цигара, така че тези, които са истински спортисти няма да се занимават с цигари. А за пиенето - една биричка или една чашка ракия даже е полезно да се пият, но битовия алкохолизъм не е хубаво нещо. Пък и поне аз си имам правило (може и от скоро, но стриктно се спазва), а то е никакъв алкохол докато карам, защото последствията не са приятни. В града след няколко бири прибирането до нас беше доста тежко и от тогава не пия когато съм с колело, а за спускания в пияно състояние..... :shake:
Аватар
Stancho

Мнениеот RAM-FR » Нед Юни 08, 2008 5:39 pm

Когато си пил и спускаш знаеш че реакциите ти са забавени (поне малко ) и караш доста по-кротко ;) (поне аз де)

Едит: много :offtopic: стана май

Едит2: зависи то количеството ;)
Последна промяна RAM-FR на Нед Юни 08, 2008 5:46 pm, променена общо 1 път
Аватар
RAM-FR

Мнениеот Stancho » Нед Юни 08, 2008 5:41 pm

RAM-FR написа:Когато си пил и спускаш знаеш че реакциите ти са забавени (поне малко ) и караш доста по-кротко ;) (поне аз де)

При някои не се забавят реакцийте, а се губи връзката с мозъка... а тя е важна (поне ако ти е мил животеца).
Аватар
Stancho

Мнениеот kikon » Нед Юни 08, 2008 5:50 pm

airborneone написа:

stay out of the kitchen.

Който го е страх от мечки, не ходи в гората :agree:
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Methuselah » Нед Юни 08, 2008 5:56 pm

Don't drink and drop! :D

А сега по темата - като се замислиш малко са нещата, които не водят до дългосрочни последици. Факт е че съществуват, но са малко. Много професии искат работа с компютър по цял ден - отидоха очите. Да береш по нивите пак не е оферта, нищо че си насред природата - кръста. Повечето спортове пък е*ават сухожилия и стави ако се занимаваш дори една идея по-сериозно. Опитвам се да кажа, че каквото и да правиш няма да се опазиш цял и на 60 се нещо ще те наболява. (един пример да вметна - един приятел дето се качва на колело веднъж в годината решил оня ден, че като е хубаво времето може вместо с автобуса да отиде с двуколесното. Резултата - нещо май спирачката му отказала, направил човка и сега е със счупена ръка. Познавам го достатъчно добре, за да знам че не е правил глупости и наистина е било инцидент. Сега, както се каза вече - до живот.) Въпроса е, че за разлика от другите, които пият и пушат редовно и в големи количества, ти ще имаш по-малко болежки. Доброто в спорта е това, че те поддържа в добра форма и по-лесно се понасят после "трудностите на възрастта" да ги наречем. Пък и винаги остават спомените :)
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the human race.
-- H.G. Wells
Dirt, meet insanity.
Insanity, meet dirt.
Аватар
Methuselah

Рейтинг: 1243

Мнениеот TheUndertaker » Нед Юни 08, 2008 6:50 pm

Като се замисля аз от този спорт си имам хубава травма/хронична на гърба , проблеми с колената и едното рамо ...

какво ми е дал ли със сигурност ме е запознал с Ужасно много приятели и ужасно много свестни хора които си струва да познаваш.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот naso » Нед Юни 08, 2008 7:12 pm

axelmax написа:Какво ни дава и отнема, този спорт?

след време какво ще остане от нас ,след тези падания
нормално е да дадат някакво отражение вурху здравето ни

мисля че е доста опасно и нежни и недоразбрани души като твоята нетрабва да се занимават с катъв опасен спорт който съкръщава безкраиния ни живот с години.Определено трябва да си продадеш колелото и да почнеш да спортуваш нещо по безопасно като за начало може да пробаш с шах,дама,табла и евентуално карти.
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот Shady™ » Нед Юни 08, 2008 7:17 pm

Взе ми здравето...Осакати ме...Но надявам се ще се оправя... поне до някъде... :V:
Какво ми даде ли ? Кеф... :confused:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот Capoeira » Нед Юни 08, 2008 7:17 pm

Който приема карането на колело като спорт сериозно трябва да се замисли наистина ли го прави само заради спорта?
За мене карането на колело е като игра, да както като дете си играеш с какви ли не малоумни играчки така и сега. Излизаш с колелото и отиваш да си поиграеш или в гората или къде в момента поискаш, накой казват че колите са играчките на мъжете, но за мене колата е просто средство за придвижване ако върви другото не ме интересува особено.
Аватар
Capoeira

Мнениеот bikerider » Нед Юни 08, 2008 7:31 pm

Shady™ написа:Взе ми здравето...Осакати ме...

Кой това? Злото колело? :dunno:

Capoeira написа:Който приема карането на колело като спорт

Мисля, че само състезателите го приемат като спорт. За останалите хора е или фитнес, или игра, или и двете.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Shady™ » Нед Юни 08, 2008 7:46 pm

Тъпия акъл по-точно...
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот rivanov » Нед Юни 08, 2008 7:54 pm

Ето това е човек, който може да отговори на въпроса...

http://www.freecaster.tv/live/1000006_1004839
Jules, if you give that fuckin' nimrod fifteen hundred dollars, I'm gonna shoot him on general principles.
Аватар
rivanov

Рейтинг: 1467

Следваща

Назад към Общ форум