Внимание! Искат да застроят боровата гора на Витоша!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Внимание! Искат да застроят боровата гора на Витоша!

Мнениеот novice » Сря Юни 11, 2008 5:34 pm

Така - ето какъв е случая:
Грешки на градския растеж

"Княжевска борова гора е поредната, заплашена да мине под триона на строителните предприемачи. Гората всъщност е голям парк, който се намира точно между кварталите Княжево и Бояна. Туристите често избират да минат оттам, за да се качат на Витоша и Копитото. От гората има страхотни гледки към града и поляни със зеленина. За хората от квартала Княжевска борова гора е като Борисова градина за живеещите в центъра.

Точно това място се оказва поредното апетитно парче за застрояване. Княжевци си обясняват интереса към парка с разположението му - точно до модерния и свръхзастроен квартал Бояна. Пренаселването му отваря глад за нови територии. В Княжевска борова гора вече има няколко тузарски къщи с паркирани пред тях автомобили 4х4. Откъм Витоша е построена дори една спретната 5-6 етажна кооперация. Пътят дотам е горска пътека.

Повече на:
http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=473925"

Ето още:
"Княжевската гора е разменена. Искат от зелена
площ да се превърне в градска зона за застрояване. Освен това според общ устройствен план има възможност княжевските гробища да станат на паркинг (или и те ще се застроят с кооперации).
Събира се подписка.
Източник: Група за Рила и forthenature.org"

За гробищата уточнявам, че искат не да са паркинг, а да ги премахнат и да построят парк заради "инвеститорите", които си посроиха огромните блочища от другата страна на улицата, но без канализация. ...и с гробища насреща няма как да си продават апартаментченцата... Цялото това си е меко казано светотатство! ...или кощунство, както искате му викайте!

Ето и от мен, инфо от първа ръка, понеже живея в тоя квартал, все пак! :D
Като хора, които почти всеки ден сме на Витоша, смятам, че можем да отдадем поне минимален принос в борбата срещу унищожаването на вековната борова гора над Княжево. Става въпрос за местността около бар "Шишарка", под долната лифтена станция, заедно с прилежащите и' алеи. Някакъв грък е закупил местността, след като някой тихомълком е сменил статута на земята от природен парк, и уж са се намерили реститути за нея, които са продали парцелите си на въпросния грък. Той от своя страна под прикритието на проект за СПА-център смята да си построи 5-звезден хотел на мястото на сегашната вековна гора и може би цял квартал за онези с 4х4 джиповете... Та на мястото на гората, през която сега можете да карате колело, ски или просто да се поразходите в почивните дни, някой смята да печели за ваша сметка.
Ако се чувствате поне малко засегнати от цялата история, може да се отбиете в магазин "Ади" след следващото си каране на Витоша, където да участвате в подписката против застрояването на гората! Магазинът се намира точно до изхода на последната спирка на трамвая - до него има аптека и банка. Няма как да го сбъркате, т.к. навсякъде са разлепени статии от вестници, водещи към него. Това е засега от мен! Ще съм ви благодарен да участвате поне със своя или на близките си подпис, защото гората е не само ваша, но и на всички софиянци и на децата ви, 1 ден, ако сега я съхраним! Помислете дали искате някой да печели на ваш гръб и за сметка на вашата гора или заедно можем да се противопоставим на това безумие!
Колкото повече хора направите съпричастни на инициативата, толкова по-добре!
Доведете близки, роднини, приятели, гости и сложете вашия подпис, в знак на несъгласие със застрояването на Витоша!
...защото днес може да застрояват над Княжево, но утре може да поискат да правят СПА на мястото на драгалевския лифт...

Иначе изводът е, че в България под инвестиране се разбира презастрояване! Няма производство, няма технологии, има "строителство"!
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот kagami » Сря Юни 11, 2008 6:13 pm

Много жалко. И аз бях чула за това преди време, и доколкото разбрах тази размяна на земя за друга или смяна на статута и въобще идеята за изсичане на Княжевската гора и застрояването на мястото е на областния управител на София, който бил "над" кмета на столицата.

:puke:
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот novice » Сря Юни 11, 2008 6:22 pm

В края на краищата кметът на София е станал кмет, защото избирателите са му дали власт. Ако прави нещо, което не се харесва на избирателите му е длъжен или да се съборази с избора им, или да започне да живее с мисълта, че има и други кандидати за поста му. :agree:
Така че, в момента все още нищо не е загубено и бъдещето на гората зависи от отпора на обществото. Ако докажем че в БГ го има, гората може и да оцелее.
Аватар
novice

Мнениеот tweety » Сря Юни 11, 2008 9:31 pm

емиии....като сме тръгнали за застрояване,аз да взема да съобщя за къмпинг Градина http://daspasimirakli.org/index.php?opt ... 3&Itemid=1

МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ ЗА :offtopic: АМА ДА НЕ ПУСКАМ ДРУГА ТЕМА :bawling: :popcorn:
Мy Fear is My only Courage
Аватар
tweety

Рейтинг: 934

Мнениеот shepo » Сря Юни 11, 2008 9:44 pm

:V: :(!: :(!: :(!:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот bikerider » Сря Юни 11, 2008 10:41 pm

novice написа:В края на краищата кметът на София е станал кмет, защото избирателите са му дали власт. Ако прави нещо, което не се харесва на избирателите му е длъжен или да се съборази с избора им, или да започне да живее с мисълта, че има и други кандидати за поста му. :agree:

Не че съм фен на ББ, но на кмета са му вързани ръцете от общинския съвет. Ама тва са подробности, на кой му пука - важното да се пише наизуст :idea:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 11, 2008 10:44 pm

Честно казано не си обяснявам как е възможно тихомълком някой да замени статута на земята на планина Витоша. При положение, че тя е природен парк, а изведнъж започне да се строи там... и ОК, дори и да имат някакви разрешителни за строеж, как е възможно да не се спре строежа веднага? Кво значи да имаш разрешително за строеж, като е на територията на природен парк? Явно юридически става... пълно безумие!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот ZyclonB » Сря Юни 11, 2008 10:54 pm

bikerider написа:Не че съм фен на ББ, но на кмета са му вързани ръцете от общинския съвет. Ама тва са подробности, на кой му пука - важното да се пише наизуст :idea:

Съгласе>>>>За съжаление нещата наистина не са толкоз прости-дай да обесиме кмета и сичко ще е ОК...В крайна сметка София е голям Град може да подкупиш какви ли не лица които така да ти опекът баничката ,че дори ББ и другите приказни герои да не могат да ти я отнемат...
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот sersem.inc » Чет Юни 12, 2008 3:31 am

Комичното в случая е че в природен парк строителството е разрешено. В национален парк - забранено. :dunno:
Ride... Just ride...
Аватар
sersem.inc

Рейтинг: 1130

Мнениеот novice » Чет Юни 12, 2008 3:47 am

bikerider написа:
novice написа:В края на краищата кметът на София е станал кмет, защото избирателите са му дали власт. Ако прави нещо, което не се харесва на избирателите му е длъжен или да се съборази с избора им, или да започне да живее с мисълта, че има и други кандидати за поста му. :agree:

Не че съм фен на ББ, но на кмета са му вързани ръцете от общинския съвет. Ама тва са подробности, на кой му пука - важното да се пише наизуст :idea:

Приятелю, в момента ТИ говориш наизуст! ББ се оплакваше, при предишния мандат, че СОС не бил от неговата партия и нямал мнозинство за да прокарва решенията си. След последните избори се хвалеше, че вече имал такова мнозинство и каквото и да гласуват другите партии е без значение, защото са малцинство. Е тогава, след като ББ не може да контролира решенията на собствените си съпартийци в СОС, къде е тръгнал да управлява държавата?! Или може би като стане премиер, ще се оправдава по същия начин, като сега, че няма сласт над министрите си.
Ще ви кажа и друго - на 08.06. в неделя имаше протест, на който ББ, главния архитект и още много управленци бяха поканени, за да се изясни ситуацията. Те обаче не дойдоха. Правете си сметката! А може би някой е заинтересован но това застрояване...

Аз отново призовавам, който смята това, което се планува за гората над Княжево за безумие, да остави поне 1 автограф в подписката!
Аватар
novice

Мнениеот PtD » Чет Юни 12, 2008 5:56 am

@novice :agree:

Изобщо, бат Гойко винаги си измива ръцете с другите. Все някой му е виновен, че не може да свърши работата. Преди беше съдът ("ние ги хващаме, те ги пускат"), после беше СОС, сега пак някой крив има...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Юни 12, 2008 6:49 am

novice написа:След последните избори се хвалеше, че вече имал такова мнозинство и каквото и да гласуват другите партии е без значение, защото са малцинство.

Приятелю, бъркаш приказки с реалност. Не ми пука дали може или не може да си контролира "съпартийците", виждам какво става.

А ББ, че е типично лайно-фасада, това е ясно и на малките деца...

Не знам защо приемаш това, което казвам като критика към теб. Може би трябва да спреш да гледаш в черно и бяло.
Аватар
bikerider

Мнениеот novice » Чет Юни 12, 2008 11:26 am

Не гледам в черно и бяло - всъщност имам много развито чувство за нюансите на сивото! ;) На както и да е - по темата - мисля че нищо не би ви коствало, на теб, bikerider, и на всички останали четящи темата, да минете през магазинчето и да подкрепите подписката при следващото си каране през Златните и Княжево. :agree:
Аватар
novice

Мнениеот bikerider » Чет Юни 12, 2008 12:04 pm

novice написа:мисля че нищо не би ви коствало, на теб, bikerider, и на всички останали четящи темата, да минете през магазинчето и да подкрепите подписката при следващото си каране през Златните и Княжево. :agree:

Не виждам какво ще промени подписката, но ще мина. И без това отдавна ми се кара през Платото и Бялата вода :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот novice » Чет Юни 12, 2008 12:10 pm

Няма да е само подписката. ;) Организира се цял инициативен комитет, който ще се регистрира и ще се противопостави на това безобразие по правен път. Подписката ще помогне с това, че ако се стигне до съдебен спор, е важно да се знае мнението на възможно повече софиянци и да е ясно и категорично изразено нежеланието им за застрояване на планината. ;) Досега за почти месец вече има около 1700 подписа. Но колкото повече, толкова по-добре!
Така че автографът ви няма да отиде зян! :D Това просто е най-малкото, което всеки от нас, като заинтересован от това гората да си остане гора, може да направи в нейна защита. Ако смятате обаче, че имате и други възможности да сте от помощ, можете да получите повече инфо за инициативния комитет в магазинчето с подписката. ;)
Аватар
novice

Мнениеот bikerider » Чет Юни 12, 2008 12:15 pm

Хкхм, да отбележа за протокола - казах, че ще мина ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот novice » Чет Юни 12, 2008 12:26 pm

Хах, ОК! Благодаря ти, че ще я уважиш, както и на всички останали, които го сторят! И пак повтарям - добре дошли сте с приятели, близки, роднини или просто с някои гости на града!
Предишния ми пост само разяснява за какво е подписката и с какво ще помогне. ;) За да няма неясноти.
Аватар
novice

Мнениеот naso » Чет Юни 12, 2008 1:09 pm

имам чувствството че ще спрат да строят като стигнат до камъните на камен дел ебати .... предпоследната лаиняна новина беше че искали (даже било продадено вече) да строят в южния парк между алеите в зелените площи... незнам :(
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот PtD » Чет Юни 12, 2008 2:33 pm

Трябва бързо да се изперат МНОГО пари... че се свърши после авантата!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот kagami » Чет Юни 12, 2008 5:30 pm

bluskanie написа:Честно казано не си обяснявам как е възможно тихомълком някой да замени статута на земята на планина Витоша. При положение, че тя е природен парк, а изведнъж започне да се строи там... и ОК, дори и да имат някакви разрешителни за строеж, как е възможно да не се спре строежа веднага?

Възможно е и още как. Много е гадно как като излезеш от българия и нещата ти се струват абсурдни и си мислиш, че ще се оправят, че просто няма начин да не се оправят, защото са толкова абсурдни. Но като влезеш пак в блатото някак си губиш перспективата и виждаш, че и абсурдите са възможни. Повръща ми се от тая държава.
Не знам защо си мисля, че специално княжевската гора ще се спаси от застрояване. Поне за сега.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Чет Юни 12, 2008 6:30 pm

За жалост има прекалено много мръсно бельо за пране...
Аватар
bikerider

Мнениеот novice » Сря Юни 25, 2008 1:26 pm

Само да добавя - на 27.06. от 19:30 мисля, че беше часът, в читалището на Княжево ще се проведе събрание по учреждаване на инициативен комитет, който ще се занимава със защитата на гората от апетитите на т.нар. "инвеститори". Който смята, че може да помогне с по някакъв начин на това събрание, да се чувства поканен и добре дошъл!
Аватар
novice

Назад към Други