DSLR

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

DSLR

Мнениеот Droze » Сря Юни 18, 2008 1:27 pm

Дойде време да си купя нов фотоапарат и тъй като досега съм снимала само със сапунерка, ще поискам съвет от вас. Изчетох доста ревюта, много мнения чух и все още не съм направила окончателен избор. Спряла съм се на два entry level DSLR

Canon EOS 450D (Digital Rebel XSi) Black kit с обектив EF-S 18-55mm IS
Nikon D80 kit с обектив AF-S DX 18-55mm VR

Като цяло повече клоня към Canon - повече ми допада избора на стъкла, не че Nikkor са лоши обективи...Live View не ми трябва особена така че не го сматам за предимство, разликите като цяла ми се виждат незначителни.... :dunno:
Приемам всякакви съвети и съм благодарна на всеки, направил си труда да изкаже мнение.
Аватар
Droze

Рейтинг: 1499

Мнениеот TOYAGA » Сря Юни 18, 2008 4:01 pm

А какво предимно мислиш да снимаш?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Droze » Сря Юни 18, 2008 5:48 pm

Предимно портрети и улична фотография (ако въобще така се казва) със социален оттенък.
Аватар
Droze

Мнениеот TOYAGA » Сря Юни 18, 2008 6:08 pm

Хм... Не е изключено за тази цел по-добра работа да ти свърши добър компактен апарат. Хората се плашат от едрогабаритната техника.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Droze » Сря Юни 18, 2008 6:34 pm

Не се бях замисляла за ефекта, който би създал един по-обемен апарат върху обекта и все пак твърдо съм се спряла на SLR. Известно ми е, че всичко зависи от задапаратното устройство, но предимствата на този вид апарати ме привличат силно. В този ред на мисли смятам да се обзаведа и с един допълнителен обектив - нещо от рода на 85mm f/1.8
Аватар
Droze

Мнениеот TOYAGA » Сря Юни 18, 2008 7:19 pm

Oбикновено след покупката на (D)SLR човек започва да се сдобива с "допълнителни" обективи :) Този процес може да бъде доста продължителен...

85 мм е доста екзотична дължина за 1.6х... За какво точно мислиш да го ползваш? Ако си мислиш за портретно стъкло, по-добре виж 50 1.4 например...

По темата. Имам доста бегла представа за актуалната продукция на Nikon, но 450D не е точно entry level - такъв е новият 1000D. Нямам представа доколко имаш желание и възможности да отделяш време за упражнения във фотография, но 450D e повече от достатъчен за начинаещ. :agree: На първо време със сигурност няма да те ограничава откъм функции и качество на картинката.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот imbecile » Сря Юни 18, 2008 7:40 pm

Още един глас в подкрепа на 450D и казаното от TOYAGA. Разполага с по-голямата част от възможностите на 40D - матрицата, процесорa, Live View, чудесен дисплей - и нещо много важно в случая - размерът :D Според мен ще пасне идеално в женска ръка :agree:
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот Soultaken » Сря Юни 18, 2008 7:57 pm

Наистина повечето хора малко се шашкат като те видят да насочваш някаква базука към тях :) Принципно за незабелязана улична фотография като че ли най-добре би било едно филмово телеметрично апаратче - хем малко, хем безшумно... Но става сложно вече :)

85 милиметра на кроп са идеални за портрети, стига да има място, накъдето да се дръпнеш :) При по-затворени пространства дори и 50 идват малко в повече. За улична фотография сигурно що-годе става, но мисля че обектив около 30 милиметра, или дори по-малко, би бил доста по-подходящ. Стига да искаш да се приближиш толкова де :)

Като за начало за да добиеш впечатления от твърдите по-светлосилни обективи, можеш да си вземеш един 50/1.8. Версиите и на двете марки са доволно евтини.

Началната серия на Никон са D40/D60. Обаче и двата не ги препоръчвам, дори и само заради липсата на вграден мотор за автофокуса. Което прави неизползваеми всички обективи, без моторче в тях.
D80 вече е идеален избор според мен, обаче за още 200 лева отгоре можеш да вземеш D200 втора ръка, което вече си е един клас нагоре. Но е и по-големшък де.. може да не ти е особено удобен :)

За канонския лагер някой по-компетентен да каже :)

Принципно бих предложил да си вземеш някое що-годе запазено тяло втора ръка. Nikon D70 и Canon 350D например се намират сравнително лесно вече за по малко над 600 лева. 18-55 обективите на канон и никон се въртят около 100-150 лева.

И имай в предвид, че щом се мяташ на дълбокото с DSLR накрая ще заминат доста пари, макар и постепенно. И време, изкарано в снимане де :)

дано съм бил полезен :Р
There is no such thing as too much snow!
Soultaken

Рейтинг: 1200

Мнениеот TOYAGA » Сря Юни 18, 2008 8:13 pm

При желание за покупка втора ръка 300, 350 и 400D са по-достъпни и подходящи за начинаещ, но ако човек мисли да снима и да се занимава сериозно, според мен 450D е по-добър избор. Ако обаче бюджетът е ограничен, първостепенен приоритет ВИНАГИ трябва да са обективите - по-добре 350D с 50 1.4, отколкото 400D с 50 1.8...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Soultaken » Сря Юни 18, 2008 8:23 pm

Така е. :)
There is no such thing as too much snow!
Soultaken

Рейтинг: 1200

Мнениеот URNEST » Сря Юни 18, 2008 8:32 pm

А някой да има мнение за този комплект. За тези пари ми се вижда доста добър избор предвид, и че в Европа може да се купи за по малко пари - (~1000лв)
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Сря Юни 18, 2008 8:50 pm

Евтин. Компактен с палачинката. И дотам...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Droze » Сря Юни 18, 2008 10:26 pm

Парите не ме притесняват затова се насочих към горните китове. По начало тялото е консуматив и се сменя на всеки 1-2 години, но обективите остават. Именно затова е талкова важен, стоящият пред мен въпрос. От това решение зависи в коя насока ще тръгна.

D200 ми се вижда вече по-сериозен полупрофесионален апарат. Смятам първо да понабера смелост и умения и чак после да мисля за нещо от този клас.

Предпочитам този тип фина техника да е нова т.е втора ръка отпада като възможност. Последно се ориентирам към 450D с китака. Към нега за начало смятам да взема някой и друг твърд обектив от рода на:

85mm f/1.8
50mm f/1.4
35mm f/2.0
24mm f/2.8

Как смятате кои фокусни разстояния влизат в употреба по-често?
В бъдеще, ако почувствам нужда, може и някой варио обектив да прибавя. То ще си покаже.
Аватар
Droze

Мнениеот TOYAGA » Сря Юни 18, 2008 10:50 pm

Хм... На начинаещ аз бих препоръчал по-скоро 1-2 вариообектива, отколкото 4-5 твърди. Причината за това е ясна... :D

Как смятате кои фокусни разстояния влизат в употреба по-често?

Вариообективите ще ти помогнат да си отговориш на въпроса, а когато отговорът изкристализира, вече ще знаеш какви твърди обективи да добавиш в арсенала.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Droze » Сря Юни 18, 2008 11:54 pm

Има доста резон в това твърдение :):agree:
В такъм случай се замислям за един
70-200mm f/4.0L IS USM
и един
17-85mm f/4-5.6 IS USM
Това смислено решение ли ви се вижда?
Аватар
Droze

Мнениеот outfaced » Чет Юни 19, 2008 8:43 am

Това смислено решение ли ви се вижда?

ако знаеш само в къв филм се вкарваш :D
говори за конкретни обективи и ще видим дали е смислено ... има много варинати. Пак зависи кой от двата обектива ще ползваш предимно, колко би приела да са големи/тежки и каква светлосила гониш.
А да ... и дали искаш макро и колко да е това макро :) ... пък и до колко държиш на широкоъгълната част (че има примерно варинати почващи не от 17 а от 24, но за сметка на това с твърда светлосила 2.8 )
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 19, 2008 8:49 am

По принцип комбинацията звучи смислено за това, което мислиш да снимаш предимно. Конкретно...

Ползвам много често 70-200 4.0 IS и за мен това стъкло в момента е извън всякаква конкуренция в този фокусен диапазон и бленда четири. Брилянтен обектив! В същото време не бива да забравяш, че независимо от компактността на този конкретен екземпляр, белият обектив е сериозно плашило на улицата.

На фона на горния 17-85 е гола вода - криви на широкото, аберира, маже по краищата и винетира напълно отворен. Накратко - зле... Не ползвам EF-S обективи и нямам опит с този конкретно, но бих ти препоръчал по-добре да видиш тоя новия китак EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS - "чудото на остротата" :)

Ако искаш трайно решение за широкия край обаче, бих ти препоръчал комбинацията 17-40 + 50 1.4 - не е безумно скъпа и ще ти върши чудесна работа и след години.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юни 19, 2008 9:47 am

Да се включа и аз...
Общо взетооо.... слушай TOYAGA.
Аз бих добавил и няколко странични неща. Като начинаеща, предполагам, не си особено ориентирана в желанията си и изискванията си от един фотоапарат. А при това положение съм на мнение, че не е добре да се дават маса пари, защото предполагам, знаеш, че Канонските лещи стават хубави от 700-800лв нагоре. Моя вариант в конкретната ситуация би бил следния - вземи си нещо по-евтино и непретенциозно, което ще те научи да снимаш и да разбереш какво искаш от една бъдеща система. За такова нещо, според мен няма смисъл да се хвърлят маса пари. Подобни варианти предлагат и Никон, и Пентакс, стига да погледнеш насам натам. Пентакс, особено, са фотоапарати, които не блестят с нищо особено в ниския ценови клас, но пък аз с моя разбрах кво търся от един фотоапарат и обектив. Ако държиш малко повече на качеството и можеш да допуснеш сума над 1500лв. погледни и двойните китове на D40x и D60 (за Nikon говорим).
Ако смяташ, че знаеш какво искаш от един SLR, тогава прочети тва-онова ето тук, например и слушайки съветите на TOYAGA си вземи нещо наистина качествено, но и скъпо. ;)
Последна промяна Nymphetamine на Чет Юни 19, 2008 9:47 am, променена общо 1 път
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Droze » Чет Юни 19, 2008 9:47 am

Благодаря на всички за изказаното мнение и особено на TOYAGA :bowdown: Нямаше да успея да се ориентирам без твоята помощ - благодаря!
Последно нещата изглеждат така:

Canon EOS 450D Black kit с обектив EF-S 18-55mm IS
Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM
Canon EF 17-40mm f/4.0L USM
Canon EF 50mm f/1.4 USM

Струва ми се, че се оформи една прилична системка.
Аватар
Droze

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юни 19, 2008 9:48 am

:bigeyes:
Струва ми се, че няма да приключи добре това...
Както и да е.
Имаш два обектива, които покриват диапазона 50мм, единият от които L-серия (самата буква говори)... Не виждам смисъл тогава от твърдия обектив, освен ако не си решила да се заиграваш с DoF-a.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Droze » Чет Юни 19, 2008 9:54 am

Изглежда сме пуснали едновременно постове с Nymphetamine. По начало съм съгласна с него - все още се уча, но имам желание (и възможност в случая) да го направя на по-висок клас компоненти. В такъв случай защо да избирам нещо по-малко добро?

Няма да мога да си купя всички обектива на веднъж, но постепенно ще се сдобия с тях. Това е просто предварително начертан план.

Nymphetamine написа::bigeyes:
Струва ми се, че няма да приключи добре това...
Както и да е.

Ако в някой момент реша, че не искам да се занимавам повече с това, най-лесното ще е да разпродам всичко. Важното е, че ще съм изпълнила една мая мечта. А и не вървам да се откажа :)
Аватар
Droze

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юни 19, 2008 10:26 am

Има го и дргия момент - ако започнеш с китовия обектив и ти се види късо фокусното разстояние, като нищо ще изгубиш желание да снимаш. По същия начин се случи и с мен, когато се наложи да продам дългото варио. Един месец след това продадох и тялото с късия обектив, щото не можех да си намеря какво да снимам. На няколко пъти ми се е случвало да мога да ползвам този или онзи фотоапарат за седмица-две и все с асортимент от широки и дълги обективи - в повечето време, широките си седяха в торбата. :)
Избери си внимателно нещо, което да покрива диапазона от 18 до 200, примерно, като гледаш да няма много дупки.
За мен философията в тоя момент е да се научиш да снимаш и да изградиш критерии и изисквания към фотоапарата и обективите.
И трето... нямаш си и представа колко бързо падат цените. ;)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 19, 2008 10:33 am

Droze написа:Последно нещата изглеждат така:

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Струва ми се, че се оформи една прилична системка.

Виж сега... "Прилична системка" е много относително понятие - можеш да си предоволен с едно тяло и един обектив, а можеш да имаш три тела и 15 обектива и нещо да не ти е точно. Всичко зависи от това какво снимаш и какво качество очакваш от крайния резултат.

На твое място аз бих взел Canon EOS 450D Black kit с обектив EF-S 18-55mm IS и бих започнал здраво да снимам. Обективът категорично не е лош и ще ти даде идея какво искаш да постигнеш и какво ти липсва, за да го постигнеш. Паралелно с това трябва да се информираш - да питаш, да четеш и да пипаш/пробваш.

В даден момент ще ти се изясни дали ти трябва 70-200, дали ти трябва стабилизиран, дали случайно не е по-добре да е на 2.8 и т. н. и т. н. Неминуемо ще разбереш и дали има смисъл да се оборудваш в широкото и с какво. 17-40 + 50 не е панацея - може по-добра работа да ти върши 16-35 + 24-70 примерно...

Като ти стане ясно под шапката, продаваш китака и почваш да сглобяваш "истинската" система - съветвам те с по-скъпи и качествени обективи. Гледай на това като на инвестиция. Човек рядко продава хубав обектив, който му върши работа, а и да го продадеш - качествените стъкла държат цена за разлика от еднодневките.

Успехи! :agree:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 19, 2008 10:41 am

Nymphetamine написа:И трето... нямаш си и представа колко бързо падат цените. ;)

:nono: Падат на consumer/prosumer телата и на капачките. При марковете и най-вече при L-стъклата овехтяването е нищожно. Особено поставено на фона на постъпленията/удоволствието от работата с тях.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Droze » Чет Юни 19, 2008 10:45 am

Така ще направя! Благодаря за съветите!
Ще взема 450D с китака, ще поснимам, ще поработя още, ще спестя още и когато разбера какво ми липсва ще си го набавя. Парите са си важно нещо, но са само средство. Сами по себе си не могат да ти доставят удоволствие затова не се плаша и съм решила да инвестирам в качествени стъкла.
Аватар
Droze

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 19, 2008 10:48 am

:agree:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот chill » Чет Юни 19, 2008 1:46 pm

Droze написа:Последно нещата изглеждат така:

:agree:

Или Canon EF 24-70 f2.8L USM (ама е малко цифромания)

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Или Canon EF 35 f/2.0, нормален на кропка.

За макро много хвалят Canon EF-S 60mm f/2.8 USM macro, бил безумна резачка, но пък си е багаж, ако по-късно решиш да минеш на fullframe.

PS. За малко да забравя :)

Фотоапаратът ти няма значение.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 19, 2008 2:45 pm

Хм... наистина има един страшно добър канонски 35, но той не е на 2.0... историята познава не един и два случая, в които 24-105 се справя по-добре от 24-70... и да - Кен Рокуел е наистина талантлив фейлетонист! :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот AgentOrange » Чет Юни 19, 2008 4:42 pm

Улична фотография и портрети на мен ми говорят следното - добра светлосила, по възможност стабилизация, и широк диапазон на вариото в един основен обектив, който да стои закачен за апарата през по-голямата част от времето...

17-40 на 1.6 тяло върши работа само ако планираш какво ще снимаш, а уличната фотография най-чество е спонтанна. Според мен този обектив не покрива достатъчно голям диапазон от фокусни разстояния за да се ползва като стандартен зум. Каквото и да избереш, с 1.6 тяло ще ти се наложи да правиш компромиси. Ако не покриеш диапазона на стандартните зумове с един обектив ще трябва често да сменяш стъкларията в най-неподходящия момент - ще изпускаш моменти. Ако си купиш стандартен зум за фулфрейм тяло (24-70 или 24-105) няма да имаш истински широкоъгълен обектив. Ако си купиш стандартен зум за 1.6 тела (EF-S) ще ти се наложи да направиш компромис с качеството на картината (е, 17-55 2.8 IS го хвалят като страхотен обектив, но аз не бих инвестирал толкова пари в EF-S оптика)

Ако можеш да отделиш пари бих ти препоръчал да инвестираш в 5D и един хубав стандартен зум, примерно 24-70 f2.8 L или 24-105 f4 L (аз бих избрал втория).
От там нататък в зависимост от това какви нужди се появят в процеса на снимане можеш да допълваш откъм широкия край (16-35 или 17-40 на фулфрейм са в стихията си) или телето (1 глас за 70-200 f4, страхотен е, и е перце). Но на първо време 5D-то и стандартния зум ще ти вършат работа за 90% от ситуациите, и ще ти дават страхотното качество на L обективите и fullframe сензора.

Ако държиш на entry level тяло според мен най-разумно е да се направи компромис с качеството на картината и да се купи някакъв стандартен EF-S зум (17-85 IS примерно)- вярно, няма да ти се пълни душата като гледаш снимките под лупа както с L оптиките, но пък няма да изпускаш кадри. Винаги е по-добре да имаш добре композирана и идейна снимка, улавяща перфектния момент, но с компромис в качеството, от колкото никаква снимка, щото си се мотала със смяна на обективи...
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот TOYAGA » Чет Юни 19, 2008 4:55 pm

Мда... сега остава само да разберем защо 27-64 е недостатъчен, а 24-70 - препоръчителен диапазон за стандартен зум :)
Аватар
TOYAGA

Следваща

Назад към Други