ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Мнениеот batsandro » Пет Юни 27, 2008 2:10 am

здравейте,интересно ми е дали някой от вас при покупка на вилки,спирачки,главини и тн. и тн. ...е получавал с покупката си УПЪТВАНЕ за ползването на закупената стока на Български, при положение ,че повечето велокомпоненти са внос ,а всеки от тях иска поддръжка,понякога разглобяване и други дейности свързани с нормалната им работа.аз лично не съм и това много ме дразни,не съм длъжен да знам английски ,френски,немски или друг език.ако някой в този форум е вносител или работи за вносители и продавачи на тези стоки моля да прочете това :

ИНФОРМАЦИЯ, ПРЕДОСТАВЯНА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Раздел I.

Общо задължение за предоставяне на информация

Чл. 4. Търговецът е длъжен да предостави на потребителя, преди придобиването на стоката или ползването на услугата, подходяща информация, позволяваща му да направи своя избор, която включва:

1. всички характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и поддържане;
Чл. 5. (1) Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането й от потребителя. Когато се предоставя в писмена форма, информацията задължително трябва да е на български език и да е изразена в единиците на величините от Международната система единици SI.
Етикетиране на стоките

Чл. 9. (1) Търговецът е длъжен да предлага на потребителите стоки с етикети на български език или и на български език, с изключение на случаите, когато информацията по ал. 2 може да бъде предоставена чрез използването на широко разпространени символи, като пиктограми и други знаци, които са лесно разбираеми за потребителите, или чрез използването на наименования за произход на стоките, които са общоизвестни.

ВАЖНО
Указания за употреба на стоките

Чл. 13. (1) Стоките, чиято употреба изисква наличието на технически познания, стоките, съдържащи опасни вещества, или стоките, чиято употреба предполага наличието на специални умения или спазването на специални изисквания за безопасност, трябва да бъдат придружени от указания за тяхната употреба, изготвени от производителя.
2) Указанията за употреба на стоките съдържат информация, необходима на потребителите за правилното и безопасното използване и инсталиране, свързване, поддръжка или съхраняване на стоките. При необходимост указанията за употреба съдържат списък със съставните части и детайли на стоката.

[b]А някой да си е купил вилка с упъттване на БЪЛГАРСКИ [/b]:nono: :nono: :nono: :nono:

(3) Производителят, търговецът и всяко друго лице, което пуска на пазара стока по ал. 1 от внос, е длъжно да осигури указания за употребата й на български език.

Айде със здраве да си ползвате всичко което си купите Български ПОТРЕБИТЕЛИ.
И да си четете упътванията ей.не само да питаме по форумите - тва как ,онова как :dunno: :dunno: :dunno:

за справка http://www.bcnl.org/doc.php?DID=61
"Да запомните туй от мен - жена и дъжд да не ви отказват от планината!”
Аватар
batsandro

Рейтинг: 1275

Мнениеот Stancho » Пет Юни 27, 2008 7:37 am

То затова уважаваме Админ и стотиците статий, които е пуснал, за поддръжка на колелото.... :bowdown:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот GECKO » Пет Юни 27, 2008 8:56 am

Не четеш внимателно. Ако се загледаш пише две тотално различни неща.

например в Чл. 5. (1) пише, че търговеца трябва да осигури това:

http://www.ridespot.net/product_info.ph ... cts_id=141

(като цъкнете на българският флаг разбира се)

Това е информацията, която трябва да е на български.

А ви Чл. 13. (1) пише, че щом са сложни трябва да имат упътване от осигурено от производителя, но никъде не пише че трябва да е на български.

Аз лично ползувам два продукта на RockShox взети от дистрибутора за България и двата дойдоха със упътване на очевадно и буквално пречещо място, така, че да не можеш да не го видиш, и двете вилки (защото става въпрос за вилки) си дойдоха с информация на български от търговеца.
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Пет Юни 27, 2008 4:43 pm

Между другото може и да има упътвания на български. Като си взимах фотоапарата, майка ми искаше упътване на БГ и те го дадоха допълнително след запитване. За да се запази целостта на пакета понякога не слагат вътре упътване на БГ.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот lanzz » Нед Юни 29, 2008 4:03 pm

от доста време не съм попадал на електроника (фотоапарати, камери, телефони, домакински уреди) в които да няма упътване на български. без да питам допълнително. случвало се е да ми дадат българския превод допълнително (т.е. да не е било в кутията), но никога не се е налагало изрично да питам за него. дори ми се е случвало да купувам електроника в която да няма упътване на английски, но да има на български, гръцки и румънски.
Аватар
lanzz

Мнениеот dilana » Нед Юни 29, 2008 4:38 pm

lanzz написа:дори ми се е случвало да купувам електроника в която да няма упътване на английски, но да има на български, гръцки и румънски.

А това е защото някой заводи правят едни стоки за западна Европа, а други за Източна Европа :beer:
Аватар
dilana

Рейтинг: 1017

Мнениеот TheUndertaker » Пон Юни 30, 2008 4:58 pm

GECKO написа:Не четеш внимателно. Ако се загледаш пише две тотално различни неща.

например в Чл. 5. (1) пише, че търговеца трябва да осигури това:

http://www.ridespot.net/product_info.ph ... cts_id=141

(като цъкнете на българският флаг разбира се)

Това е информацията, която трябва да е на български.

А ви Чл. 13. (1) пише, че щом са сложни трябва да имат упътване от осигурено от производителя, но никъде не пише че трябва да е на български.

Аз лично ползувам два продукта на RockShox взети от дистрибутора за България и двата дойдоха със упътване на очевадно и буквално пречещо място, така, че да не можеш да не го видиш, и двете вилки (защото става въпрос за вилки) си дойдоха с информация на български от търговеца.

Да те поправя всяка стока на европейския пазар трябва да има упътване на езика на който се продава стоката :) . Не се сещам точно члена и закона , но определено го пише. Макар да се акцентира върху търговците, дистрибуторите са солидарно отговорни.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот bikerider » Пон Юни 30, 2008 5:04 pm

мда, GECKO елегантно заобиколи чл.13, ал.3 :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TheUndertaker » Пон Юни 30, 2008 5:07 pm

:offtopic: Стига си писал зад мене само , ся като диша Родопски въздух няколко дена и налиташ :beer:
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот bikerider » Пон Юни 30, 2008 5:10 pm

миии симпатичничък си ми :rofl:

:beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Общ форум