DOТ Approved - струва ли си?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

DOТ Approved - струва ли си?

Мнениеот URNEST » Сря Юли 02, 2008 11:12 pm

Здравейте,
Скоро ми предстои покупка на шлем. Като цяло се бях спрял на 661 Strike 08. В последствие се задълбочих в търсенето, поразгледах и стандартите за безопастност, които покриват каските и стигнах до извода, че е по-добре да дам малко повече пари, но да знам че каската ми гарантира за сигурността ми. (което е малко пресилено казано, но все пак...)
Та харесах си 661 Launch и Charger, които са по 260лв у нас. Като първи питанки се явяват каква е разликата между тях освен в дизайна. И за двете пише, че покриват DOT, което ме кара да правя избора си главно по симпатия.
После: в сайта на 661 има Launch и Launch Youth. Предполагам единия е стандартен, а другия за младежи. Обаче номерацията им го опрвергава. И двата вида се предлагат в XS, S, M, L, XL. Ta каква е разликата между тях. Сега основната ми чуденка е между Launch и Charger. Понеже имам оферта за Launch Youth Medium, който според sizingchart-a отговаря на 57-58, а моята глава е ~57. Дали ще ми пасне? Нека се има предвид, че цената на коята мога да взема Launch се препокрива с тази на Strike у нас. Уф много се забатачих...абе в крайна сметка заслужава ли си цялата работа. Дали един Strike ще ми върши същата работа, въпреки че не преминава DOT (поне според написаното).
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот RAM-FR » Сря Юли 02, 2008 11:16 pm

DOT approved- супер малко проветрение, тежка каска, иии много здрава с много приятно поемане на ударите. Една година карах Лаунч иии сега ми е пъти по-яко с леката и проветрива каска, но все още не съм падал с нея и не мога да кажа кое е по-безболезнено :)
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юли 02, 2008 11:36 pm

A замислял ли си се за Джиро Ремеди? Мисля че Джирото е по добър изобр от 661 Страйк.
Можеш да погледнеш тук - http://www.mtbr.com/searchresultscrx.as ... emedy#1688 да видиш какво пишат хората за Джиро Ремеди. Разрови се из нашия форум има писано относно 661 Страйк . :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот URNEST » Сря Юли 02, 2008 11:49 pm

Първо да кажа че лекотата и проветливостта са ми приоритет.
Remedy-то поначало не ме кефило, предпочитам за тези пари да си взема 661 FULL BRAVO PRO. Друг е въпроса че пак за толкова пари ще мога да си вкарам oт USA 661 Evolution. И все пак не ми се искаше да надвишавам 200лв. Чакам отзиви и мнения. :)
Аватар
URNEST

Мнениеот GECKO » Чет Юли 03, 2008 8:59 am

В твоя ценови диапазон бих пробвал с нещо НОВО, или нещо ПО-СЪПО но което ти обслужва преоритетите най-добре. Понеже не можеш да ги пробваш и 2-те най-добре се разходи по магазините и направи най-добрият избор. Аз лично когато пазарувах каска бях в твоята ситуация и почти бях направил сделката за 661 Strike, но се оказа, че има намалене в друг магазин за Lazer Excalibur и за това взех него. Към момента както ги виждам нещата е или Strike или Remedy и... двете не са лоши каски та... освен да ти пожелая успех :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот tailor » Чет Юли 03, 2008 9:35 am

GECKO написа:В твоя ценови диапазон бих пробвал с нещо НОВО, или нещо ПО-СЪПО но което ти обслужва преоритетите най-добре. Понеже не можеш да ги пробваш и 2-те най-добре се разходи по магазините и направи най-добрият избор. Аз лично когато пазарувах каска бях в твоята ситуация и почти бях направил сделката за 661 Strike, но се оказа, че има намалене в друг магазин за Lazer Excalibur и за това взех него. Към момента както ги виждам нещата е или Strike или Remedy и... двете не са лоши каски та... освен да ти пожелая успех :beer:
Все още се намира Lazer Excalibur :)
Аватар
tailor

Мнениеот URNEST » Чет Юли 03, 2008 10:10 am

Започнах да се преориентирам към 661 Evolution Helmet. Някой да знае точното му тегло?

@Gecko - Evo-то ми излиза ~240лв, Remedy ми излиза ~200, за конкретния MET не намерих оферта, така че не го смятам като вариант за сега.
Последна промяна URNEST на Чет Юли 03, 2008 11:05 am, променена общо 1 път
Аватар
URNEST

Мнениеот GECKO » Чет Юли 03, 2008 11:01 am

tailor написа:
GECKO написа:... :beer:
Все още се намира Lazer Excalibur :)

Мда, амаа намалението не се намира и струва бая парички.

Ти кажи кога ще има новите Bell по-добре :idea:

Evo-то изглежда обещаващо, наистина, но малко излиза от бюджета. Ако наистина си готов да вложиш тези пари замисли се за MET Armadilo-то (по-лек читав шлем се съмнявам да намериш)
Аватар
GECKO

Мнениеот Admin » Чет Юли 03, 2008 3:43 pm

URNEST написа:Започнах да се преориентирам към 661 Evolution Helmet. Някой да знае точното му тегло?

Точното тегло на 661 Evolution, размер S, е 1024 грама. Засега не мога да споделя други впечатления, освен чисто визуални ;)

Имай предвид, че моята обиколка на главата уж също е 57см, обаче Evolution размер М ми стоеше малко хлабаво, затова взех S, който пък в първия момент се усеща малко по-плътно, но се отпуска. Същото беше и с Bell Bellistic, който при размер М (57-58см) в първия момент ми се стори леко стягащ, но след няколко слагания и сваляния вкъщи (дори не съм го карал още в планината) се отпусна и сега ми е таман. С други думи, напомням ти, че си е важно да мериш каската на главата си, иначе рискуваш да не ти е точен размера и да правиш втора поръчка.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Shady™ » Чет Юли 03, 2008 4:24 pm

За каска признавам само с ДОТ... другото е детска играчка :agree:
Аватар
Shady™

Мнениеот RAM-FR » Чет Юли 03, 2008 5:50 pm

За тва ли караше без каска ?! ;) :confused:
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот ZyclonB » Чет Юли 03, 2008 5:55 pm

Shady™ написа:За каска признавам само с ДОТ... другото е детска играчка :agree:

ааааабее детски играчки са ама след 5 минути с тая каска(DOT Approved) на главата и се предавам без бой на първия дроп.Дано поне зимата да пази топло че иначе мамата си джаса....
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот GECKO » Чет Юли 03, 2008 8:42 pm

ZyclonB написа:

ааааабее детски играчки са ама след 5 минути с тая каска(DOT Approved) на главата и се предавам без бой на първия дроп.Дано поне зимата да пази топло че иначе мамата си джаса....

НищУ не разбираш ти, с DOT каска се кара или много бързо (от крайна до начална на лифта за под 5 мин) или дропиш и сваляш за да тикаш пак до горе.

Така е карат ПРО-тата.

Аз лично бих се доближил до DOT каска само по случайност, защото както пише по книгите "90% от катастрофите се случват със скорост по-ниска или равна на тази от DOT стандарта" аз знам знам, че не мога да развия 120км/ч с велосипед и за това смятам, че нямам нужда от чак-толкова защита. Реално в случай, че бъде достигната сила на удара, при която да ме опази САМО и ЕДИНСТВЕНО DOT сертифицирана каса с нивото на телесна защита с което караме (в най-добрия случай) ще ми е много тъпо, че съм си опазил главата и трябва да живея остатъка от живота си като растение - само една глава а другото седи и само старее вързано към нея. Иначе казано за какво му е на човек, който кара без брония DOT каска.

Ако сте гледали световното, бързите батковци падаха със скорост от близо 70км/ч и каски като THE One, TLD D2, Bell Drop, MET Armadilo и какво ли още не, все несертифицирано по DOT и не ми се стори да са си счупили главата. Защо аз, дето карам значително по-бавно и с доста по-малък риск да си затварям главата в консерва и да рискувам увреждане на вратЪ от цялото това тегло. Ай сиктир

Ето ви четиво за стандартите (от дясно има и за DOT

Всеки си прави избора :crazy:
Аватар
GECKO

Мнениеот rivanov » Чет Юли 03, 2008 8:42 pm

Водят Snell за най-капризния стандарт. Що се отнася до моторите на много места съм срещал израза- "Ако искаш ДОТ сертифицирана каска, вземи такава със Snell сертификат." Snell покрива и надминава ДОТ. Ако се поразровиш из нета ще намериш много информация и за двата стандарта.

Въпросът в избора на каска е съвсем друг, а именно- Трябва ли ти каска, която да издрържа на много силен удар? Каската, която ще издържи на много силните удари, няма да абсорбира енергията при леките удари... няма да се счупи и всичко ще отиде в главата ти... Личното ми мнение е, че трябва сам да прецениш според карането, скоростта и рисковете, които поемаш, към каква каска да се насочиш...

И не ме разбирай погрешно- не ти казвам да си вземеш супер ултра мега готино боядисана каска за 30лв от битако, че и лепенка да и туриш... ;)

П.П. Даже до минутата се уцелихме с постовете... дублират се малко, но със здраве :beer:
Jules, if you give that fuckin' nimrod fifteen hundred dollars, I'm gonna shoot him on general principles.
Аватар
rivanov

Рейтинг: 1467

Мнениеот kotka12 » Чет Юли 03, 2008 8:53 pm

rivanov написа:Каската, която ще издържи на много силните удари, няма да абсорбира енергията при леките удари... няма да се счупи и всичко ще отиде в главата ти...

някак си не ми звучи изказването ти
с една дума има два вида каски
за силни и за по-леки удари
избираш поред стила на карането???
я пак помисли ;)
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот rivanov » Чет Юли 03, 2008 10:10 pm

kotka12 написа:
rivanov написа:Каската, която ще издържи на много силните удари, няма да абсорбира енергията при леките удари... няма да се счупи и всичко ще отиде в главата ти...

някак си не ми звучи изказването ти
с една дума има два вида каски
за силни и за по-леки удари
избираш поред стила на карането???
я пак помисли ;)

Няма как да е с една дума... Изисква малко повече, за да се постигне ефект....

Няма и много за мислене- Каска предвидена да издържа на силни удари, няма да те предпази така добре от леки такива. Идеята на каската е при уадар да се счупи и да поеме енергията от удара! Иначе със същият успех щях да си карам с рицарски шлем или с моторджиийска каска.

Всъщност не разбрах, какво ти не разбра... Естествено, че никой няма да се наема да класифицира каски по пободен начин- слаби, леки удари, стилове в екстремния стил и т.н.

Просто е хубаво човек да ги има предвид тези неща... GECKO даде добро описание.
Jules, if you give that fuckin' nimrod fifteen hundred dollars, I'm gonna shoot him on general principles.
Аватар
rivanov

Мнениеот URNEST » Чет Юли 03, 2008 10:58 pm

Благодаря за мненията.
Проблемен като че ли ми е само размера. Тъй като нямам възможност да пробвам нито една от каските, след измервания главата ми е ~56см, което е между С и М реших да се спра на С заради причините изброени от Админ. Почти съм сигурен че каската малко ще се отпусне след няколко носения и дори и да ми стиска в началото след това ще ми бъде комфортно. Освен това съм чувал че фулфейса трябва да седи плътно и може да бъде с 1 идея по-малък от необходимото, за да не се размества.
Аватар
URNEST

Мнениеот rarekin » Чет Юли 03, 2008 11:17 pm

:offtopic:
rivanov написа:Изисква малко повече, за да се постигне ефект....

rivanov написа:Няма и много за мислене

rivanov написа:Всъщност не разбрах
:)

Taка се става ПРО***

@rivanov

За сведение - Каските изпитвани за сертифициране с т.нар. DOT и SNELL стандарти се изпитват, като биват подлагани на различни по сила удари и срещу различни повърхности. Те издържат теста само ако техническият анализ покаже, че МАТЕРИАЛИТЕ, от които е изработена каската, успешно са поели енергията на всички удари по време на тестовите изпитания. Т.е. степента на защитеност, която каската гарантира, в най-голяма степен зависи от свойството на материалите, от които е изработена каската, да поглъщат енергията от ударите, на които е подложена, и в по-малка степен от формата на каската. Въпросната способност за поглъщане на енергията е пряко следствие от структурата/състава на материала/ите. До голяма степен стандартите не са нищо друго освен регистриране на нивото на тази способност т.е. един вид характеризиране на материалите, от които е изработена дадена каска.
Между другото - начина, по който се изпитват каските за покриване на DOT стандарта и се приемат резултатите от тестовете, е доста спекулативен според мен. Процедурата няма предствителност и не може да бъде приемана за резултат с висока степен на достоверност (което не значи, че каските, които са сертифицирани по DOT стандарта са лоши или не са достатъчно здрави ).
При SNELL подбора на тестовия материал и начина, по който се изпитва той, е доста по-стриктен и тежък и може да се приеме, че резултатите доста по-сигурно отразяват способността на дадена каска да запази читаво това, на което тя е сложена.

P.S. Мисля, че GECKO наистина обясни добре, но неговото обяснение в никакъв случай не подкрепя основните ти твърдения.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот GECKO » Чет Юли 03, 2008 11:30 pm

URNEST написа:.... Тъй като нямам възможност да пробвам нито една от каските....

Е ти какво каза, 661 EVO/Strike можеш да пробваш в представителите за България (лично аз ги пробвах в BAS - и съм на мнение, че Strike си струва повече - Evo-то не ми се стори толкова комфортно, макар и моя размер), Giro също в представителите на марката може да се пробва (аз съм фен на пространството в каската и това е може би единственото което ми харесва в "Цярът"), МЕТ-а вече наистина не можеш да го пробваш, но ИМА ОТ КЪДЕ ДА СЕ КУПИ, а LAZER-а... е той най-много ми допадна от каските по на'ще магазини и за това скочих на него, но на тази цена в момента определено не си струва (аз го взех на 230лв и ако сега беше такава проделено би си струвало да влезе като варянт)

Това със стандартите... няма на къде повече да се коментира. Според мен CSPC и ASTM са предостатъчни за един шлем при употреба до около 70км/ч (а се съмнявам някой да успее да развие много повече на пресечен терен)

Успех :beer:

Edit:

@tailor: УЖАСЕН СИ ама снимките са още по-ужастни - нямаше ли по-готени (и на сайта им са по-приветливи)

@URNEST - Аз на твое място бих инвестирал в БДЖ за да си пробвам каската преди да я купя (все пак това ще ти пази главата а тя струва повече от билета :D )
Последна промяна GECKO на Чет Юли 03, 2008 11:41 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
GECKO

Мнениеот URNEST » Чет Юли 03, 2008 11:33 pm

Проблемът е че не съм от София и скоро нямам път натам, а да се разкарвам само за да пробвам една каска някак не си заслужава. :V:
Аватар
URNEST

Мнениеот Editor » Чет Юли 03, 2008 11:42 pm

ZyclonB написа:

Абе..Ти пишка нямаш ли си?
1: На кой плащаш да непрекъснато ти бута плюсове и рейтинга ти расте , като си обикновенно лапе което татко глези със скъпи подаръци ?
Ти изобщо някога скачал ли си дроп над 2 метра за да занеш какво е?
Нее ....Въпроса е изобщо колко време си карал до сега.А отговора е около месец непостоянно.Можеш да не се съмняваш ,че в скоро време рейтинга ти отново ще падне на 1200(там където му е мястото ) и повече няма да се покачи .
Карал ли си някога каска с ДОТ стандарт?По-добре си мълчи! Вярно ,че всеки си има мнение , ама ти прекаляваш с глупавите си постове и изказванията без покритие !Вземи се скрии някъде за да не те гледа света ! :(!:
п.с
каквото и да се говорим , колкото и да сме капризни , DOT все е някакъв стандарт ...Не е просто стериопор с тънко пвц покритие ....
Поне това е моето мнение за въпросния стандарт.
Последна промяна Editor на Чет Юли 03, 2008 11:50 pm, променена общо 2 пъти
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот Demo 9 » Пет Юли 04, 2008 12:18 am

ебаси.. точно най-тъпия ти пост стана дабъл :D
карах каска с DOT известно време и определено при по-дълго каране се усеща напрежение във врата.... сега карам половин кило по-леко TLD и не си усещам главата чужда :D
тааа още един глас против DOT ;)
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот URNEST » Пет Юли 04, 2008 9:40 am

В крайна сметка си поръчах 661 Evolution Helmet (червен :^: ) размер S. Надявам се до десетина дни да дойде. Отново благодаря на всички за мненията. :beer:
Аватар
URNEST

Мнениеот GECKO » Пет Юли 04, 2008 9:51 am

URNEST написа:В крайна сметка си поръчах 661 Evolution Helmet (червен :^: ) размер S. Надявам се до десетина дни да дойде. Отново благодаря на всички за мненията. :beer:

Дано не ти е малко, и... да не забравиш да споделиш впечатления :agree:
Аватар
GECKO

Мнениеот ZyclonB » Пет Юли 04, 2008 11:33 am

Editor написа:
ZyclonB написа:

1: На кой плащаш да непрекъснато ти бута плюсове и рейтинга ти расте , като си обикновенно лапе което татко глези със скъпи подаръци ?
Нее ....Въпроса е изобщо колко време си карал до сега.А отговора е около месец непостоянно.Можеш да не се съмняваш ,че в скоро време рейтинга ти отново ще падне на 1200(там където му е мястото ) и повече няма да се покачи .
Карал ли си някога каска с ДОТ стандарт?По-добре си мълчи! Вярно ,че всеки си има мнение , ама ти прекаляваш с глупавите си постове и изказванията без покритие !Вземи се скрии някъде за да не те гледа света ! :(!:
п.с
каквото и да се говорим , колкото и да сме капризни , DOT все е някакъв стандарт ...Не е просто стериопор с тънко пвц покритие ....

А бе смърдел я не се ежи-нито ме познаваш нито знаеш какво карам---->да карам каска с дот стандарт-->http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=17587...
Знам какъв ад е да кара човек с нея--1,5 кила заради тоя прешъс дот и никакво проветрение.
Да дропил съм от 2 метра..
Парите за екипировка съм си ги изкарал сам... и съм на 21
Абе що ти не се скриеш някъде...Смешник пръдлив..
Аз абсолютно никога не се изказвам неподготвен по някоя тема---не се правя на дървен философ и не давам акъл за неща от които нищо не разбирам
:asshole:
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот rivanov » Пет Юли 04, 2008 11:47 am

rarekin написа::offtopic:
rivanov написа:Изисква малко повече, за да се постигне ефект....

rivanov написа:Няма и много за мислене

rivanov написа:Всъщност не разбрах
:)

Taка се става ПРО***

@rivanov

P.S. Мисля, че GECKO наистина обясни добре, но неговото обяснение в никакъв случай не подкрепя основните ти твърдения.

Твърдението ми бе само едно и двамата го потвърдихте в постовете си... Вадите си грешно заключение... бих упрекнал вас, но след като няколко човека си извадиха грешно заключение, явно не съм се изразил добре.
Аватар
rivanov

Мнениеот kotka12 » Пет Юли 04, 2008 12:12 pm

мисля
че разминаването в логиката е ясно
твърдиш, че шлем
разработен за "по-силни удари"
не може да предпазва добре от "по-леки удари"
обратното твърдение може и да е вярно
но това звучи абсурдно :dunno:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот rivanov » Пет Юли 04, 2008 5:14 pm

kotka12 написа:мисля
че разминаването в логиката е ясно
твърдиш, че шлем
разработен за "по-силни удари"
не може да предпазва добре от "по-леки удари"
обратното твърдение може и да е вярно
но това звучи абсурдно :dunno:

Физиката като цяло е една доста абсурдно абстрактна наука :)
Аватар
rivanov

Мнениеот Editor » Пет Юли 04, 2008 9:19 pm

ZyclonB написа:
Editor написа:
ZyclonB написа:

п.с

А бе смърдел я не се ежи-нито ме познаваш нито знаеш какво карам---->да карам каска с дот стандарт-->http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=17587...
Знам какъв ад е да кара човек с нея--1,5 кила заради тоя прешъс дот и никакво проветрение.
Да дропил съм от 2 метра..
Парите за екипировка съм си ги изкарал сам... и съм на 21
Абе що ти не се скриеш някъде...Смешник пръдлив..
Аз абсолютно никога не се изказвам неподготвен по някоя тема---не се правя на дървен философ и не давам акъл за неща от които нищо не разбирам
:asshole:

Целия форум те зане какво караш.Интересното е ,че по изразите ти личи ,че не си на повече от 15 години(смешник, пръдлив , смърдел (п.с това последното кърти) :D )) .Тъй ,че и на 33 да си , пак се държиш като 15 годишен пубер на моменти .А Най -интересното е ,че и аз карам каска с ДОТ стандарт за безопасност и в същото време скачам от доста повече от 2 метра и не усещам никакво натоварване във врата.Единственото за което съм съгласен с теб и с останалите е проветрението - да ОТВРАТ Е , макар ,че лично на мен, когато съм горе не ми пука особено дали каската ми има проветрение или не.
п.с
Ако имаш още нещо да казваш , по-добре дай на ЛС , защото тази тема не е за скандали , а цели да помогне на човека при избора му .
п.с2
Urnest - Честито !Чакаме отзиви . :beer:
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот dh--zone » Съб Юли 05, 2008 9:11 am

А по колко кинта е сега Lazer Excalibur???
Винаги ми е харесвал...

Карам с 661 PRO BRAVO от ок 2 години и доста камбани съм забил с нея:) ама издържа...
dh--zone

Рейтинг: 1214

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд