Проблем със задния дерайльор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със задния дерайльор

Мнениеот blizzard » Съб Юли 05, 2008 10:10 pm

Здравейте! Напоследък забелязвам странно явление в работата на задни ми дерайльор. Като превключа към по-голям венец всичко е изрядно, но като се наложи да смъкна надолу, машинката просто не се мърда. Трябва да издърпам жилото с ръка, за да може да се превключи скоростта. Първоначално си помислих, че жилата са се напълнили с гадория, свалих ги, изчистих ги и ги смазах - ефект нулев. После реших да сваля дерайльора и да видя дали не е нещо по него проблема. Поне на пръв поглед пружината е стегната, така че ми се струва, че не е от това. Ако имате предположения откъде може да идва проблемът, моля ви да ги споделите. Благодаря. :agree:
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот marsa » Съб Юли 05, 2008 10:36 pm

Къде издърпваш жилото?! Към по- малък венец би трябвало да се превключва от пружината, т.е. да отпускаш жило към дерайльора.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот blizzard » Съб Юли 05, 2008 10:40 pm

Не се изразих правилно. :) Като превключа с командата към по-малък венец, т.е. отпусна жилото, не става нищо, дерайльорът си стои на едно място. Ако след това издърпам жилото на ръка в някои от участъците, където то не е в броня, т.е. подам на обтегача жило 'ръчно', дерайльорът се измества на зъбчатката, на която трябва да е, т.е. на по-малкия венец.
Аватар
blizzard

Мнениеот marsa » Съб Юли 05, 2008 10:47 pm

А! Ми някъде запецва, брат. Щом си чистил броните и жилата и си сигурен, че жилата минават добре през броните, остави само командата с жило, и виж като отпускаш от командата дали жилото може да се издърпва без усилие. Възможно е да е проблем с командата. Която всъщност е...?

П-с: Може крайщата на броните да са ти лоши (криви), между другото, и да лягат накриво където трябва.
Аватар
marsa

Мнениеот blizzard » Съб Юли 05, 2008 10:49 pm

Командата си е ок, отпуска си жило съвсем нормално. Иначе всичко е Alivio. Може би в крайна сметка преценката ми за стегнатостта на пружината не е била правилна, защото обтегачът е вече на 4 години..
Аватар
blizzard

Мнениеот Pirate » Съб Юли 05, 2008 11:14 pm

Мойто Аливио отзад също е на доста каране съдейки по това, че се е поразлуфтил по ставите си, но въпреки това превключва много добре. Точно тази му пружина си е по-принцип силна и дори на 4 години не би трябвало проблема да е в нея. По-скоро и аз залагам на проблем със запъване на жилото някаде, щом след като подадеш на дерайлъора жило, той успява да си го издърпа и да се премести. Ако бронята ти е със метална оплетка и в крайщата не е запилена добре се случва да пробие алуминиевия или пластмасов накрайник за броня и да се получи проблем там.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот blizzard » Нед Юли 06, 2008 3:39 pm

Pirate написа:Мойто Аливио отзад също е на доста каране съдейки по това, че се е поразлуфтил по ставите си, но въпреки това превключва много добре. Точно тази му пружина си е по-принцип силна и дори на 4 години не би трябвало проблема да е в нея. По-скоро и аз залагам на проблем със запъване на жилото някаде, щом след като подадеш на дерайлъора жило, той успява да си го издърпа и да се премести. Ако бронята ти е със метална оплетка и в крайщата не е запилена добре се случва да пробие алуминиевия или пластмасов накрайник за броня и да се получи проблем там.

Точно това беше проблемът, вече е отстранен, благодаря на включилите се.
Аватар
blizzard

Мнениеот marsa » Нед Юли 06, 2008 3:59 pm

marsa написа:П-с: Може крайщата на броните да са ти лоши (криви), между другото, и да лягат накриво където трябва.
Аз пиша, ама някой не чете.
Аватар
marsa

Назад към Веломеханик