вибрация в педалите.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

вибрация в педалите.

Мнениеот bio » Пет Юли 11, 2008 11:06 am

Карам Драг Онтарио Про с някакви платформени педали (VP 559 Cr-Mo ос, регулируеми пинчета). Имам следния проблем:
При бавно въртене на педалите, за половин оборот се усеща една вибрация за другата половина на от оборотя нямам грижа (всичко е плавно). вибрацията я усещам като едно ромолене идващо нагоре по курбелите към педалите. тази вибрация не зависи от силата, с която въртя ... дори мога да кажа при по-големи натоварвания върху курбелите изчезва, а при висок каданс не се забелязва.
Проверил съм всичко за луфтове .. педали, ос на средното, курбели ... на пръв поглед всичко е наред. Обърнах внимание и на веригата ... не виждам нищо смущаващо.
Искам да помоля всички дърдорковци да си затварят устичките. Предварително съм прочел всички .. теми листвани в FAQ и съм използвал search бутона. Трябват ми конструктивни мнения от хора с подобен опит.
Не става дума за повреда .. а по-скоро за смущаваща и дранеща подробност.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotka12 » Пет Юли 11, 2008 11:13 am

когато лекичко въртиш самите педали на ръка усеща ли се тази вибрация???
освен това описваш, че тръгва ПО КУРБЕЛА КЪМ ПЕДАЛИТЕ
тоест не е в педала е към средното и курбела, така ли???
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот k0cTaHeB » Пет Юли 11, 2008 11:28 am

Имах не същия,но подобен проблем. Усещаха се притеснителни вибрации,които се носеха и по двата курбела.

Причините бяха,поради не фрезовано средно,единия външен лагер си беше отишъл.Фрезоване на BB shell-a + ново средно решиха проблема с вибрациите в единия курбел. В другия вибрацията продължаваше да се усеща. Понеже след 4-ри дневно каране в Родопите тези педали,които си написал,че караш (карам с абсолютно същите) се пълнят със вода и прах,което след като ги занесох да ги отворят,почистят,гресират,се оказа ,че вътре бяха почти сухи и отмити без грам смазка. Съчмите бяха надрани,конусите също. С обла пила позаоблих малко конусите,нови съчми,грес и работата заспа. Предполагам ниския клас на педалите предразполага към по-честа профилактика.

Ако и от това не е проблема,провери втулката на курбела (ако имаш такава) която е за резбата на педалите,и не забравяй да си стягаш педалите,за да не се разбие резбата. Ако нямаш втулка просто провери резбата на курбела и на педалите,за да си сигурен. Също провери и болтовете държащи венците.

Дано съм ти помогнал :agree:
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот bio » Пет Юли 11, 2008 1:40 pm

@kotka12 не, не я усещам ... тази вибрация като въртя на ръка. да, лично според мен я чувствам, че идва откъм рамката ... обаче аз въртя педалите, а не курбела или средното :>
@k0cTaHeB информацията ти е полезна благодаря.... това за BB shell-a ме плаши леко .. но знаеш ли това с водата ме подсети за нещо .... довечера ще преверя всички варианти.
Благодаря и на двама Ви !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот k0cTaHeB » Съб Юли 12, 2008 5:17 pm

bio написа:@kotka12 не, не я усещам ... тази вибрация като въртя на ръка. да, лично според мен я чувствам, че идва откъм рамката ... обаче аз въртя педалите, а не курбела или средното :>
@k0cTaHeB информацията ти е полезна благодаря.... това за BB shell-a ме плаши леко .. но знаеш ли това с водата ме подсети за нещо .... довечера ще преверя всички варианти.
Благодаря и на двама Ви !!!

Това е стандартна процедура,която се извършва задължително преди поставяне на средно с външни лагери. Даже производителя на съответното средно изисква фрезовано средно иначе не дава гаранция за продукта. Поне така е в менюала на Шимано.
Друг е въпроса,че не всички вело-сервизи имат фреза за средно,камо ли за чашки. Отскоро се появиха на няколко места в София,а вече и в Пловдив при Богдан.
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот HAMMER T » Съб Юли 12, 2008 6:24 pm

k0cTaHeB написа:...а вече и в Пловдив при Богдан.

Би ли ми казал как да го намеря, понеже през седмицата ми предстои прехвърляне на компоненти върху рамка RAM HT2 и искам да съм сигурен че ще съм предвидил всичко
Аватар
HAMMER T

Рейтинг: 1256

Назад към Веломеханик